یکی از مباحث بسیار کاربردی در مجموعه نرم افزار آفیس قابلیت مرتب سازی یا همان Sort می باشد. این قابلیت در نرم افزار اکسل بسیار پرکاربرد تر و برجسته تر می باشد چون معمولا بحث محاسبات در این نرم افزار صورت می گیرد این ویژگی کمک زیادی به کاربران آن در انجام راحت تر این محاسبات و مرتب سازی آنها می کند. مثلا همین الان کاربران برتر در این وب سایت را در نظر بگیرید که به ترتیب از امتیاز بالا به پایین مرتب شده اند این یک نمونه مرتب سازی نزولی می باشد.ما در این مقاله به بررسی انواع مرتب سازی یا SORT می پردازیم.
در ادامه به توضیح مصور تک تک انواع مرتب سازی ها می پردازیم .
در تعریف مرتب سازی در اکسل اکثر کاربران فکر می کنند که اکسل فقط قادر به مرتب سازی بصورت ستونی می باشد و با انتخاب محدوده ستون های مورد نظر می توانند یکی از انواع مرتب سازی را پیاده سازی کنندکه این تصوری اشتباه است . اما در اینجا باید گفت که اکسل قابلیت مرتب سازی بصورت سطری را نیز دارد و شما قادر هستید محتویات سلول هایتان را به دو روش ستونی و سطری انجام دهید. برای تغییر نوع مرتب سازی از ستونی به سطری و یا بالعکس با انتخاب چند سطر یا ستون ، از منوی Home بخش Editing و انتخاب کشوی باز شو گزینه Sort & Filter گزینه Custom sort را انتخاب می نماییم.
و از پنجره ظاهر شده گزینه Options را انتخاب می نماییم . پنجره کوچکی باز می شود که شامل دو گزینه مرتب سازی می باشد که بصورت پیشفرض روی حالت ستونی به نام Sort Top To Bottom تنظیم شده است . چنانچه شما نیاز به مرتب سازی بصورت سطری دارید گزینه Sort Right To Left را انتخاب نمایید.
برای مشاهده این بخش به صورت ویدئویی در دوره آموزش اکسل میتوانید به بخش دوره های آموزشی در وب سایت مراجعه کنید.
3 - مرتب سازی صعودی (از A به Z) بر اساس محتویات سلول ها
یکی از ساده ترین روش های مرتب سازی می باشد که با انتخاب یک ستون یا سطر محتویات آن را از کوچک به بزرگ مرتب می کند که اصطلاحا به آن Ascending و یا Lowest To Highest می گویند.
نمونه مرتب سازی ستونی
انتخاب ستون مورد نظر
اعمال مرتب سازی صعودی بر روی ستون مورد نظر
نمونه مرتب سازی سطری
انتخاب سطر مورد نظر
انجام تنظیمات مرتب سازی جهت سطرها
اعمال مرتب سازی صعودی بر روی سطر مورد نظر
4 -مرتب سازی نزولی (از Z به A) بر اساس محتویات سلول ها
یکی از ساده ترین روش های مرتب سازی می باشد که با انتخاب یک ستون یا سطر محتویات آن را از بزرگ به کوچک مرتب می کند که اصطلاحا به آن descending و یا Highest To Lowest می گویند.
نمونه مرتب سازی ستونی
انتخاب ستون مورد نظر
انتخاب گزینه مرتب سازی نزولی
اعمال مرتب سازی نزولی بر روی ستون مورد نظر
نمونه مرتب سازی سطری
انتخاب سطر مورد نظر
انجام تنظیمات مرتب سازی جهت سطرها
اعمال مرتب سازی نزولی بر روی سطر مورد نظر
خوب تا اینجا روش مرتب سازی صعودی و نزولی روی یک ستون و سطر را آموزش دادیم در بخش دوم این مقاله مرتب سازی های پیشرفته و متنوع تری را آموزش خواهیم داد
در ادامه بخش اول مقاله انواع روش های مرتب سازی در اکسل با شما همراه هستیم . در ابتدای اون مقاله گفتیم که یکی از مباحث بسیار کاربردی در مجموعه نرم افزار آفیس قابلیت مرتب سازی یا همان Sort می باشد. این قابلیت در نرم افزار اکسل بسیار پرکاربرد تر و برجسته تر می باشد چون معمولا بحث محاسبات در این نرم افزار صورت می گیرد این ویژگی کمک زیادی به کاربران آن در انجام راحت تر این محاسبات و مرتب سازی آنها می کند. مثلا همین الان کاربران برتر در این وب سایت را در نظر بگیرید که به ترتیب از امتیاز بالا به پایین مرتب شده اند این یک نمونه مرتب سازی نزولی می باشد. ما در این مقاله به بررسی انواع مرتب سازی یا SORT های باقیمانده می پردازیم.
در ادامه با روش پنجم مرتب سازی از لیست بالا این آموزش رو ادامه می دهیم .
5- مرتب سازی بر اساس یک یا چند ستون یا سطردر اکسل
ما در بخش یک این مقاله فقط به مرتب سازی صعودی و نزولی در حد یک ستون یا سطر پرداختیم . اما در واقع اکثر کاربرگ های اکسل شامل اطلاعات در چندین سطر یا ستون می باشد . گاها چون این اطلاعات مرتبط به هم هست ما باید همه آنها را با هم مرتب کنیم و گاهی هم دربین سطرها و ستون های زیادی که شامل اطلاعات هست ما فقط می خواهیم یک سطر یا ستون را مرتب سازی کنیم .
ما در این مثال می خواهیم سه ستون را که شامل اطلاعاتی مرتبط بصورت سطری هست را مرتب سازی کنیم. ستونی را که می خواهیم بر اساس آن مرتب سازی را انجام دهیم انتخاب می کنیم که ما در اینجا بر اساس ستون نام خانوادگی اینکار را انجام می دهیم. سپس روی یکی از گزینه های مرتب سازی صعودی و یا نزولی کلیلک می نماییم.
با کلیلک کردن روی گزینه مرتب سازی صعودی پنجره کوچکی ظاهر می شود به شکل زیر
که شامل دو گزینه می باشد .گزینه اول Expand The Selection به این معنی که تمام ستون های مجاور هم به همراه محدوده انتخابی مرتب سازی می شوند.
گزینه دوم Continue with The Current Selection به این معنی که فقط محدوده انتخابی مرتب سازی می شود.
در تصویر زیر مشاهده می کنید که فقط ستون نام خانوادگی مرتب سازی شده است و اطلاعات دو ستون دیگر تغییری نکرده است . با توجه به اینکه معمولا یک کاربرگ اکسل شامل سطرهایی از اطلاعات مربوط به یک موضوع خاص می باشد ، معمولا در انجام این نوع مرتب سازی دقت لازم را داشته باشید که باعث بهم ریختگی اطلاعات شما نشود .
روش مرتب سازی برای سطرها هم همانند روش بالا نیز می باشد .یک نکته قابل توجه در این روش این هست که گاها شما در هنگام مرتب سازی بر اساس یک ستون ممکن است به موارد مساوی در آن بخش برخورد کنید در اینجا شما می توانید ملاک مرتب سازی در آن ستون را بر اساس ستون های دیگر مشخص کنید .در مثال زیر ما مرتب سازی را براساس ستون نام بصورت صعودی انجام می دهیم اما با دو نام یکسان روبرو می شویم و ملاک مرتب سازی را برای این موارد ستون نام خانوادگی انتخاب می کنیم و در آن نوع مرتب سازی را روی نزولی قرار می دهیم .
با استفاده از گزینه Add Level در تصویر زیر یک مرحله دیگر جهت مرتب سازی اضافه می کنیم و آن را روی ستون نام خانوادگی و از بزرگ به کوچک تنظیم می نماییم.
در تصور زیر مشاهده می کنید که به نسبت قبل از مرتب سازی دو نام خانوادگی که اسامی یکسانی داشتند جابجا شده اند .
6 - مرتب سازی بر اساس لیست در اکسل
بعضی مواقع می توانیم مرتب سازی را براساس لیست هاانجام دهیم . مثلا روزها و ماه ها ی لاتین بصورت پیش فرض در لیست های اکسل موجود می باشند چنانچه شما لیست خاصی مد نظرتان هست می توانید آن را بسازید و بر اساس آن مرتب سازی را انجام نمایید .ابتدا محدوده مورد نظر جهت مرتب سازی را انتخاب نمایید در کادر Sort در قسمت Order گزینه Custom List را انتخاب نمایید و گزینه New List را انتخاب و لیست مورد نظرتان را به ترتیب وارد نمایید و سپس گزینه Add را انتخاب تا به لیست های پیش فرض اکسل اضافه گردد.
مرتب سازی بر اساس لیست ساخته شده را در تصور زیر مشاهده می کنید.
7 - مرتب سازی بر اساس رنگ سلول ها در اکسل
یکی از روش های جالب مرتب سازی بر اساس رنگ سلول ها می باشد. برای انجام اینکار محدوده مورد نظر را انتخاب و در کادر SORT به تعداد مورد نیاز روی گزینه Add Level کلیلک می نماییم و در بخش SORT ON گزینه Cell color را انتخاب می نماییم و در بخش Order نوع چینش ترکیب رنگ را برای سطرهای مختلف انتخاب می نماییم.
مرتب سازی بر اساس چینش مشخص شده را در تصویر زیربر اساس رنگ سلول ها مشاهده می نمایید.
8 - مرتب سازی بر اساس رنگ فونت محتویات سلول ها در اکسل
روش متفاوتی دیگر جهت مرتب سازی سلول ها در اکسل که بر اساس رنگ فونت محتویات سلول ها انجام می گیردو برای انجام اینکار محدوده مورد نظر را انتخاب و در کادر SORT به تعداد مورد نیاز روی گزینه Add Level کلیلک می نماییم و در بخش SORT ON گزینه font color را انتخاب می نماییم و در بخش Order نوع چینش ترکیب رنگ را برای سطرهای مختلف انتخاب می نماییم.
مرتب سازی بر اساس چینش مشخص شده را در تصویر زیر بر اساس رنگ فونت ها مشاهده می نمایید.
9 - مرتب سازی بر اساس آیکون های سلول ها در اکسل
و باز هم روش جالب دیگر جهت مرتب سازی سلول ها در اکسل که بر اساس آیکون های موجود در سلول ها انجام می گیرد جهت استفاده از این آیکون ها بایدبه بخش Conditional Formatting و گزینه Sets Icon مراجعه نمایید. جهت اطلاع از کاربرد های دقیق این بخش به مقاله زیر مراجعه نمایید.
ویژگی های جالب Conditional Formatting در نرم افزار اکسل (Excel)
و برای انجام اینکار محدوده مورد نظر را انتخاب و در کادر SORT به تعداد مورد نیاز روی گزینه Add Level کلیلک می نماییم و در بخش SORT ON گزینه Cell Icon را انتخاب می نماییم و در بخش Order نوع چینش آیکون ها را برای سطرهای مختلف انتخاب می نماییم.
مرتب سازی بر اساس چینش مشخص شده را در تصویر زیر بر اساس آیکون ها مشاهده می نمایید.
مدیر مرکز آموزش مجازی پارس خراسان - سبزوار و متخصص ICDL
من احمد نظری مدیر عامل هولدینگ پارس پندار نهاد نمایندگی خراسان (سبزوار) به عنوان یکی از دوستداران توسینسو هستم مدیر مرکز آموزش مجازی پارس نمایندگی خراسان /سبزوار مدیر کنسرسیوم اعتبار سنجی و ارزشیابی شرکت ها(شرکت کاوش) نمایندگی خراسان/ کارشناس نرم افزار کامپیوتر و تکنسین شبکه / مدیر ، کارشناس و مدرس اسبق دپارتمان ICT مجتمع فنی تهران نمایندگی سبزوار/ مشاور بازار کار (بصورت تخصصی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات ) و مشاوره کار آفرینی در سایر حوزه های تخصصی
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود