داشتن زندگی موفق چه در زمینه کاری و چه در زندگی شخصی آرزوی خیلی از ما انسان هاست، اما برای اینکه بتوانیم تبدیل به یک انسان موفق و البت متفاوت شویم نیاز داریم تا یکسری عادت هایمان را در زندگی تغییر دهیم. شاید برای شروع انجام برخی از کارها برای ما سخت باشد، زیرا طبیعت ما انسان ها به گونه ای است که از سختی دوری کرده و میل به راحتی داشته باشد، اما در طول مدت و داشتن استمرار در تکرار، این کارها تبدیل به یک عادت برای ما خواهند شد و به نوعی در مورد آن کار شرطی می شویم. به قول یک دوست «منظورم محمد نصیری هست ;)» که موفقیت تکرار لجوجانه کارهای ساده است.
فرقی نمی کند در یک شرکت کارمند باشیم، مدیر یک سازمان باشیم یا حتی برای خودمان کار کنیم، مهم این است که بتوانیم در هر شرایطی که قرار داریم تعادل را در زندگی خود برقرار کنیم و بر اساس یکسری عادت ها که انسان های موفق از آن ها پیروی می کنند رفتار کنیم. تبدیل شدن به انسانی موفق و البته محبوب در جامعه نیازمند این است که عادات رفتاری خود را تغییر دهیم. یک بیت شعر از حضرت حافظ را نقل می کنم: «اهل کام و ناز را در کوی رندی راه نیست - رَه روی باید، جهان سوزی، نه خامی به بی غمی». به نظرم این بیت از شعر نیازی به ده ها خط تفسیر و معنی یابی و ... ندارد، لپ کلام این بیت شعر در این است که با بیخیالی، عدم تلاش و نداشتن تعادل در زندگی نمی توانیم به جایگاهی که لایق آن هستیم برسیم. انسان های موفق معنی و ماهیت این بیت شعر را خوب درک کرده اند و با قبول برخی سختی ها در زندگی توانسته اند به جایگاهی برسند که شاید خیلی از ما آرزو داریم روزی به آن جایگاه برسیم. در این مطلب با 10 ویژگی که از عادات همیشگی انسان های موفق است آشنا می شویم.
تعجب نکنید از این که به عنوان اولین مورد به خانواده اشاره کردم. مهمترین کار برای هر شخصی که می خواهد در تمامی قسمت های زندگی شخصی و کاری خود موفق باشد این است که بین زندگی حرفه ای و زندگی شخصی خود تعادل برقرار کند. بعضی وقت ها ما انسان ها آنقدر درگیر کار می شویم که حتی از کوچکترین جزئیات زندگی و خانواده خود غافل هستیم. زمانی که شما خانواده خود را در اولویت قرار می دهید و زمانی را در کنار آن ها سپری می کنید، این کار باعث می شود که ناخودآگاه آرامش فکری را بدست آورید که با هیچ چیز دیگری در دنیا قابل معاوضه نیست.
رفتن به سفر در بازه های زمانی مشخص باعث می شود که هم شخص شما از زیر بار فشار کاری خارج شوید و هم خانواده احساس و دید بهتری نسبت به شغل و حرفه شما داشته باشند. همچنین می توانید هفته ای یک شب را برای صرف شام بعد از یک روز کاری در خارج از خانه و در کنار خانواده اختصاص دهید. اگر فرزند کوچکی دارید در انتهای روز کاری، زمانی را به او اختصاص دهید. یاد کردن از پدر و مادر ها را نیز فراموش نکنیم که رضایت پدر و مادر مهمترین شرط برای داشتن زندگی موفق و البته آرام است. پس هیچ وقت فراموش نکنید، خانواده شما اولویت به مراتب بالاتری نسبت به کار شما دارند و باید بین زندگی حرفه ای و شخصی خود تعادل برقرار کنید.
خیلی از ما زمانی که صبح از خواب بیدار می شویم، هدف مشخصی برای خود نداریم و کل روز خود را بدون هدف و سردرگم سپری می کنیم. سعی کنیم آخر هر روز کاری زمانی را برای برنامه ریزی روز بعد اختصاص دهیم. خیلی از افراد از بیخوابی شب ها گلایه دارند. مهمترین دلیل این موضوع عدم داشتن برنامه برای روز بعد است که این موضوع باعث می شود با فکری آشفته به رختخواب رفته و ساعت ها را در رختخواب با فکر اینکه فردای کاری چگونه خواهد بود سپری شود. می توانیم برای اینکار یک سر رسید تهیه کنیم و در صفحه مربوط به هر روز برنامه ها را بنویسیم.
برنامه ها می توانند به صورت چک لیست نوشته شوند و در انتهای روز کارهای انجام شده تیک بخورند تا یک آرشیو از کارهای انجام شده و کارهای باقیمانده داشته باشیم. حتی می توانیم برنامه ریزی بلند مدت برای یک هفته کاری داشته باشیم و برنامه ریزی روزانه را بر اساس برنامه هفتگی مشخص کنیم. به طور حتم با این کار با خیالی آسوده به رختخواب رفته و خوابی آسوده خواهیم داشت. حتی می توانیم برای تعطیلات و روزهای غیر کاری نیز برنامه ریزی کنیم، شاید آخر هفته بخواهیم به یک مسافرت یکی دو روزه رفته یا یک روز تعطیل را با خانواده در خارج شهر سپری کنیم. برنامه ریزی هم برای کار الزامی است و هم برای زندگی شخصی.
اکثر ما برنامه نویس ها (به این خاطر که خودم برنامه نویس هستم مثال برنامه نویس ها رو زدم) به موجوداتی معروف هستیم که شب ها کار می کنند و روز ها تا نیمه های ظهر خواب هستند (البته این موضوع بیشتر در مورد افرادی صدق می کند که به صورت خود معرف و شخصی کار می کنند). اما همانند یک گوشی موبایل که بعد از یک کارکرد طولانی نیاز به شارژ دارد، بدن ما انسان ها نیز بعد از یک روز کاری باید شارژ شود و این شارژ بوسیله خواب شب و استراحتی است که به مغز می دهیم تامین می شود.
عدم داشتن تعادل در زمانبندی خواب می تواند بر روی بدن ما تاثیر منفی گذاشته و باعث شود بازدهی کاری در طول روز به شدت کاهش پیدا کند. بهترین مدت زمان خواب برای یک یک فرد بین 26 الی 64 سال، بین 7 تا 9 ساعت است. خواب کمتر یا بیشتر از این زمان به هیچ عنوان توصیه نمی شود. برای مثال، اگر شما زمان خواب خود را ساعت 11 شب تنظیم کنید، بهترین زمان برای بیداری بین ساعت 6 الی 8 است. خواب بیشتر یا کمتر فقط باعث می شود که کل روز را کسل و بیحال باشید. خواب مناسب باعث افزایش کارآیی مغز و همچنین بازدهی برای یک روز کاری می شود. پس هیچ وقت زمانبندی مناسب برای خواب شب را فراموش نکنیم.
البته این جمله از خود من نیست (D:)، برایان تریسی کتابی دارد با نام افکار خود را تغییر دهید تا زندگیتان تغییر کند، جمله ای که به عنوان تیتر این بخش انتخاب کردم در این کتاب نوشته شده و دقیقاً همان جمله معروف است که می گوید سحر خیز باش تا کامروا گردی. هر چقدر صبح ها زودتر از خواب بیدار شویم به معنای آن است که در ابتدای روز زمان بیشتری برای انجام کارهای متفرقه مانند چک کردن ایمیل ها، بررسی برنامه روزانه و ... خواهیم داشت. خیلی ها این تفکر را دارند که شب کار کنند و صبح بیشتر بخوابند، اما هر چقدر که از طول روز می گذرد توانایی بدن و مغز کاهش پیدا می کند.
به همین خاطر میزان کار مفیدی که بدن و مغز در ابتدای صبح انجام می دهد معادل 2 الی 3 برابر کاری است که در شب انجام می شود، یعنی اگر شما صبح زود 2 ساعت برای کاری زمان بگذارید، معادل کاری است که شب باید در 4 الی 6 ساعت انجام دهید. همچنین خیلی از افراد هستند که برای بیدار شدن، ساعت را از ساعت 4 صبح در فاصله های 10 دقیقه به 10 دقیقه کوک می کنند تا راس ساعت یک ربع مانده به شش بیدار شوند، تو این یک ربع هم آماده شده و برای ساعت 6 به سمت محل کار حرکت کنند. این موضوع نه تنها باعث ایجاد مزاحمت برای سایر اعضای خانواده می شود، بلکه با هر بار زنگ خوردن ساعت بیدار می شویم، زنگ ساعت را خاموش می کنیم و دوباره به خواب می رویم، این موضوع باعث ایجاد اختلال در خواب شده و تاثیر مناسب را بر بدن و مغز نخواهد داشت.
زمانی که صبح زود از خواب بیدار می شوید و بعد از یک دوش صبحگاهی، صبحانه مفصلی میل می کنید همه چیز دست به دست هم می دهد تا آن روز تبدیل به یک روز عالی شود. اگر بتوانید قبل از گرفتن دوش نیم ساعتی را به ورزش در پارک محلتان اختصاص دهید که همه چیز کامل می شود. گنجاندن لبنیات در صبحانه را حتماً مد نظر بگیرید، بیشتر انرژی شما برای یک روز کاری از صبحانه ای که میل می کنید تامین می شود و لبنیات (مخصوصاً از نوع طبیعی) می تواند به شدت در تامین کالری مورد نیاز بدن در طول روز موثر باشد. پدر بزرگ من همیشه این جمله رو تکرار می کنه: «صبح که بر میخیزی ز جا، لقمه نانی را بجا (همون جویدن خودمونه)، تا بدانی سر کجا و دست کجا و پا کجا». سعی کنید قبل از اینکه از خانه بیرون بزنید حتماً صبحانه را صرف کنید، زمانی که معده شما خالی باشد، اسید ترشح می کند و تا انتهای روز را باید با درد و سوزش معده سپری کنید.
موقعیتی را فرض کنید که مدیر شرکتی که در آن مشغول کار هستید وارد اداره شده، شما یکی دو ساعت بعد وارد اداره می شوید و ساعت یک ربع به پنج در صف پشت دستگاه حضور غیاب آماده هستید که کارت خود را زده و از شرکت خارج شوید! (این مورد به کرار و مخصوصاً در اداره جات دولتی مشاهده شده است) اکثر افرادی که در سازمان خود به درجات مدیریتی می رسند (غیر از افرادی که با پارتی بازی و این حرفا به این جایگاه رسیدند) این عادت را دارند که قبل از حضور مدیر شرکت در اداره یا سازمان حضور داشته باشند و پس از او اداره را ترک کنند. این کار باعث می شود که شما به عنوان یک انسان مسئولیت پذیر شناخته شوید. شاید خیلی ها این کار را خود شیرینی بنامند، اما مهم این است که شما می دانید چه کاری انجام می دهید و این کار نشان دهنده آن است که شما نسبت به کار خود و مجموعه ای که در آن مشغول هستید تعهد دارید.
حتماً این جمله را شنیدید که «عقل آدم ها در چشم آن هاست»، قصد ندارم بگم که زندگی خود را بر اساس نظرات دیگران تنظیم کنید، بلکه برای خودتان اهمیت قائل شوید. زمانی که شما به وضعیت ظاهری خود برسید حسی که دیگران نسبت به شما خواهند داشت بسیار متفاوت خواهد بود، علاوه بر این خود شما نیز احساسی خوبی نسبت به خودتان خواهید داشت. داشتن پوشش مناسب در محل کار یکی از مهمترین اصول موفقیت شما در شغلتان است. همیشه به یاد داشته باشید پوشیدن لباسی که برای تفریح و مسافرت انتخاب می کنید، به هیچ عنوان انتخاب مناسبی برای محل کار و جلسات شما نیست. البته هر شخص باید اختیار و آزادی در انتخاب پوشش برای حضور در محل کار داشته باشد و یکی از اشتباهاتی که مدیران شرکت ها می کنند اجبار به یک پوشش خاص برای کارمندان است که این موضوع نیز به نوعی بی احترامی به شخص به حساب می آید.
فرض کنید که شما مدیر یک شرکت هستید و دو دسته پرسنل در شرکت شما حضور دارند:
شما دسته اول را ترجیح می دهید یا دسته دوم؟ صد در صد پاسخ شما افراد دسته دوم است. مطمئناً افراد دسته دوم جزو آن دسته از افراد هستند که شرکت ها به هر صورتی آن ها را حفظ می کنند. متاسفانه در کشور ما میزان کار مفید در یک روز اداری به سختی به یک الی دو ساعت می رسد و این موضوع نشان دهنده این است که اکثر پرسنل شاغل در شرکت ها وقت کاری خود را صرف کارهایی می کنند که هیچ ارتباطی به شغل آن ها ندارد، چک کردن فیس بوک و تلگرام، گذراندن وقت با بازی های گوشی های هوشمند و ...، اما شما باید خود را این دسته افراد جدا کنید، همیشه هم خلاف جریان آب شنا کردن بد نیست، شاید این خلاف جریان شنا کردن شما را از یک آبشار مرتفع که قرار است از آن سقوط کنید نجات دهد. از تک تک لحظه های کاری خود برای ایجاد یک خروجی عالی استفاده کنید.
فرقی ندارد شما به عنوان یک حسابدار مشغول به کار هستید یا برنامه نویس، تمامی مشاغل در دنیا دائماً در حال پیشرفت هستند و روز به روز مسائل به روزی معرفی می شوند. زمانی از روز را برای مطالعه در زمینه کاری خود اختصاص دهید، هر چقدر میزان مطالعه شما بیشتر باشد سطح و جایگاه شما در سازمان بالاتر می رود. می توانید کتاب های مرتبط با کار خود را تهیه کرده یا در اینترنت به مطالعه مقالات مرتبط با کار خود بپردازید، به اندازه انسان های روی زمین راه است برای رسیدن به منابع علمی. همیشه به یاد داشته باشید، انسانی که مطالعه ندارد مانند آبی است که در یک برکه ثابت است و بعد از مدتی آب داخل برکه یا تبخیر می شود یا میگندد. مطالعه از شما یک رودخانه خروشان میسازد که سرچشمه آن مطالعه های شما است و هیچ چیز و هیچ شخصی نمی تواند مانع پیشرفت و موفقیت شما شود. دقت کنید که این رودخانه تا زمانی خروشان است که سرچشمه آن نخشکد.
یکی از بزرگترین عیب های ما انسان ها این است که اشتباهات خود را به گردن دیگران انداخته یا برای آن ها عذر و بهانه می آوریم، ترافیک بود دیر رسیدم، جلسه بود فرصت نکردم کارام و تموم کنم و هزاران عذر و بهانه که همه ما با آن ها آشنا هستیم. اما چرا باید اینگونه باشد؟ آیا بهتر نیست مسئولیت اشتباهات خود را قبول کنیم و به جای آوردن عذر و بهانه بابت آن ها عذرخواهی کرده و سعی در رفع آن ها داشته باشیم. زمانی که ما برای اشتباهی عذر و بهانه می آوریم دو اتفاق می افتد، یک اینکه یک حس منفی بابت این موضوع در خود ما ایجاد می شود و دیگر اینکه سعی در رفع آن مشکل نخواهیم کرد، چون وجود مشکل را در خودمان قبول نداریم. اما قبول کردن مسئولیت اشتباهات یعنی شما انسان مسئولیت پذیری هستید و البته توانایی آن را دارید که مشکلات موجود را برطرف کنید. به یاد داشته باشیم که این موضوع را باید هم در زندگی شخصی رعایت کنیم و هم در زندگی کاری خود.
در این مطلب سعی کردم که برخی موارد را برای داشتن زندگی ایده آل ذکر کنم. امیدوارم که همه ما بتوانیم با ایجاد تغییر در عادات رفتاری خود در ابتدا زندگی خود را تغییر داده و سپس تبدیل به یک انسان موثر در جامعه شویم. امیدوارم که این مطلب مورد استفاده دوستان قرار بگیرد. همچنین اگر شما نیز موضوعی را مد نظر دارید می توانید از بخش ارسال نظرات آن را با سایر دوستان به اشتراک بگذارید. ITPRO باشید
بنیانگذار توسینسو و برنامه نویس و توسعه دهنده ارشد وب
حسین احمدی ، بنیانگذار TOSINSO ، توسعه دهنده وب و برنامه نویس ، بیش از 12 سال سابقه فعالیت حرفه ای در سطح کلان ، مشاور ، مدیر پروژه و مدرس نهادهای مالی و اعتباری ، تخصص در پلتفرم دات نت و زبان سی شارپ ، طراحی و توسعه وب ، امنیت نرم افزار ، تحلیل سیستم های اطلاعاتی و داده کاوی ...
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود