ماوس را که همه مان میشناسیم نیاز به توضیح ندارد D: والا.. از شوخی که بگذریم ماوس برای راحتی کار ما به وجود آمد.همه ما برای انجام کار های خود در محیط گرافیکی سیستم عامل به ماوس خواه ناخواه نیاز پیدا میکنیم.هر چند میتوان با کلید های Tab و کلید های ترکیبی میتوان کار خود را در کامپیوتر به انجام رساند اما دیر یا زود کاربر از این مورد شاکی میشود.
دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران
با استفاده از ماوس براحتی میتوان در محیط دسکتاپ جا به جا شد و کار هایی اعم از اسکرول کردن و راست کلیک و چپ کلیک را انجام داد.همانطور که میدانید ماوس در دسته بندی سخت افزار ها یک سخت افزار جانبی اکسترنال یا خارجی است.ماوس یا موشواره را اغلب Mouse یا Mice نیز می نامند البته Mice جمع واژه Mouse نیز است و علت نامگذاری Mouse شیبه بودن آن به موش است.ماوس در نوامبر ۱۹۶۳ توسط داگلاس انگلبارت اختراع شد.
دستگاهی که این مخترع آمریکایی ساخته بود، جعبهٔ کوچک چوبی بود که به کمک آن میتوان از بیرون رایانه به محتوای درون آن به راحتی دسترسی یافت.مکانیزم کاری ماوس بدین شکل است که وقتی ماوس را روی یک سطح به حرکت در می آورید ماوس سطح صاف را درک کرده و سیگنالی را به کامپیوتر ارسال میکند سپس کامپیوتر با انجام پردازش های مناسب بر روی اطلاعاتی که ماوس به صورت سیگنال به کامپیوتر ارسال کرده ما میتوانیم اشاره گر ماوس را به حرکت درآوریم.
تکنولوژی های ماوس کامپیوتر
اجازه دهید نگاهی به تکنولوژی های مختلف ماوس بیندازیم.از ماوس های قدیمی شروع میکنیم تا ماوس های جدید.
Mechanical Mice(ماوس های مکانیکی یا غلتکی):
اولین ماوس ها که به میان آمدند ماوس های مکانیکی بودند و به نام ball mouse (ماوس غلتکی یا توپی) نیز معروف بودند.این نوع از ماوس ها با به حرکت درآمدن غلتک درون ماوس کار میکردند.در تصویر فوق یک ماوس غلتکی را مشاهده میکنید.
همانطور که در تصویر فوق مشاهده میکنید درون ماوس باز شده دو غلتک وجود دارد که خلاف جهت توپی ماوس باید حرکت کند تا بتوانیم توپی ماوس را به حرکت درآوریم.غلتک اول برای آهنگ حرکت دادن افقی ماوس و غلتک بعدی برای به حرکت درآوردن عمودی ماوس میباشد.حرکت دو غلتک (افقی و عمودی) تبدیل به سیگنال الکتریکی شده و توسط سیم برای مورد پردازش قرار گرفتن به کامپیوتر ارسال میشود.نرم افزار درون کامپیوتر این سیگنال الکتریکی را به دو جهت معنی دار X و Y تبدیل میکند و از آن پس میتوانید حرکت اشاره گر ماوس را در صفحه نمایش مشاهده کنید.
Optical Mice(ماوس نوری)
ماوس های نوری یکی از پراستفاده ترین و تقریبا جدیدترین ماوس ها میباشد.همانطور که میدانید این ماوس با استفاده از تکنولوژی نوری کار میکند و برای کار با آن هیچ اجزاء مکانیکی وجود ندارد.با حرکت دادن ماوس بر روی سطح صاف نور چراغ LED کوچک قرمز رنگ روی سطح ساطع میشود و الگویی را میخواند.پس از این مرحله ماوس اطلاعات دریافت شده از سطح را به داده های معنی دار (صفر و یک) تبدیل کرده و به کامپیوتر برای پردازش میفرستد.ماوس های نوری یا اپتیکال نسبت به ماوس های غلتکی مزایای زیر را دارد:
- ماوس های نوری از ماوس های غتکی سبک تر هستند به این دلیل که قطعه مکانیکی درونش وجود ندارد.و همچنین دقتش از ماوس های غلتکی بیشتر است.
- خاک یا گرد و غبار به داخل ماوس های نوری و سنسورش نفوذ نمیکند.البته این میتواند به طراحی خاص ماوس نیز بستگی داشته باشد و در همه موارد صادق نیست.
- پاسخ نرم و صاف با توجه به مکانیزم کاری نوری اش و بالا بودن وضوح ردیابی سطوح نسبت به ماوس های غلتکی از محبوبیت بیشتری برخوردار است.
- mouse pad یا زیر ماوسی برای ماوس های نوری
نیاز نیست زیرا که در سطوح معمولی مثل میز هم کار میکند.
Laser Mice(ماوس لیزری)
تکنولوژی لیزر برای ماوس های لیزری قبل از به میان آمدن ماوس های بیسیم یا وایرلس از جدیدترین ماوس ها میباشد.روش کاری ماوس های لیزری شبیه به ماوس های نوری است ولی با عملکرد بهتر.ماوس های لیزری میتواند تا 20 برابر سرعت عملکردش از ماوس های نوری بیشتر باشد.این موارد به معنی ردیابی دقیق تر سطوح و حرکت نرم و صاف تر نسبت به ماوس های نوری میباشد.ماوس های لیزری تقریبا میتوانند بدون هیچ وقفه بر روی هر سطوحی کار کنند در حالیکه ماوس های نوری این تطبیق پذیری ها را ندارد.
اتصال ماوس به کامپیوتر
این روز ها ماوس ها را با کانکتور های USB و وایرلس به کامپیوتر متصل میکنند.در ماوس های قدیمی(نه تنها ماوس های غلتکی) کانکتور های ماوس ها از نوع PS2 بود.در تصویر فوق یک ماوس وایرلس را با دانگل USB اش مشاهده میکنید.امروزه استفاده از ماوس های بیسیم بسیار رواج پیدا کرده هر چند که به دلیل درست کار نکردن و قطع و وصل زیاد از ماوس های باسیم لیزری یا نوری نیز استفاده میشود.بنده که به شخصه از ماوس باسیم نوری استفاده میکنم راحت و بی دردسرD:در این مقاله ما با انواع ماوس ها آشنا شدیم و به اختصار مکانیزم کاری هر کدام را بررسی کردیم.طبیعی است که قعات داخل ماوس پیچیده هستند و تشریح هر یک از قطعات در حوصله این مقاله نمیگنجد.امیدوارم از خواندن از این مقاله لذت برده باشید