تفاوت Core i5 و Core i3 در چیست؟ تفاوت Core i3 و Core i5 در چیست؟ یا تعداد هسته های CPU های i5 از i7 کمتر است؟ چه نکاتی را در خرید CPU باید در نظر بگیریم؟یکی دیگر از مسائلی که در خرید یک سیستم کامپیوتری خوب بسیار موثر است بحث انتخاب CPU است . امروزه دیگر CPU ای را پیدا نمی کنید که دارای چند هسته یا Core داخلی نباشد. اگر از اکثر افراد امروزه سئوال کنید کدام CPU بهتر است در جواب می شنوید که هر چی هسته بیشتر CPU بهتر !! اما آیا این پاسخ دقیقی است ؟
در انتهای این مقاله به نکات جالبی در خصوص این هسته های داخلی و اینکه کدام بهترین گزینه است خواهیم رسید. CPU های Core I3 و Core I5 و Core I7 شرکت اینتل امروزه براحتی در فروشگاه های سخت افزار کامپیوتر در دسترس هستند ، برخی از خریداران ممکن است برای خرید بین این نوع CPU ها کمی دچار مشکل و ابهام شوند و در نهایت مجبور می شوند یکی از آنها را انتخاب کنند. بهتر است قبل از اینکه تصمیم به خرید یک CPU بکنید حتما نگاهی به این مقاله بیندازید.
خوب اگر بخواهیم بصورت عامیانه و غیرفنی صحبت کنیم کافیست بگوییم Core I5 از core I3 بهتر است و از همه بهتر هم core I7 است ، اما ما نمی خواهیم در این مبحث بصورت غیر فنی صحبت کنیم ، همه چیز باید دارای معیار خوبی و بدی باشد. این تفکر نباید باشد که Core I3 دارای سه هسته و Core I7 دارای هفت هسته است بنابراین سرعت Core I7 از Core I3 بالاتر است .
در واقع تعداد هسته ها هیچوقت معیار سرعت در CPU نیست بلکه قدرت پردازشی هر هسته ملاک برتری در این حوزه از سخت افزار است. ممکن است یک پردازنده Core I5 دارای هسته هایی با قدرت پردازشی 3500 گیگاهرتز بهتر از یک CPU از نوع Core I7 با هسته های دارای قدرت پردازشی 1700 گیگاهرتز باشد. شرکت اینتل قدرت پردازشی محصولات خود را با نمایش ستاره بر روی محصولات نمایش می دهد ، Star Rating در واقع برای شرکت اینتل معیار سرعت و قدرت یک محصول است .
این ستاره ها که در پایین شکل آنها را مشاهده می کنید بر اساس مجموعه ای از ملاک ها و معیارها تخمین زده می شوند که شامل تعداد هسته ها ، سرعت ساعت یا همان Clock Speed که بر اساس گیگاهرتز اندازه گیری می شود ، اندازه حافظه کش CPU و همچنین برخی از امکانات ویژه پردازنده های اینتل مثل Turbo Boost و Hyper-Threating محاسبه و بر روی محصول بصورت برچسب قرار می گیرند.
پردازنده های Core I3 با سه ستاره ، پردازنده های Core I5 با چهار ستاره و پردازنده های Core I7 با پنج ستاره مشابه تصویر بالا نشان داده می شوند. خوب شاید اینجا از خود سئوال کنید که چرا این ستاره ها از سه شروع می شوند ، پاسخ در این است که شرکت اینتل به پردازنده های Celeron و Pentium خود این شماها را از یک تا دو داده است که نسل های قدیمی تر پردازنده های شرکت اینتل بودند.
به یک نکته مهم توجه کنید که هسته های پردازنده ها بر اساس نوع دستگاهی که بر روی آن استفاده می شوند طبقه بندی می شوند برای مثال برخی از آنها برای لپتاپ ها و برخی دیگر برای دسکتاپ ها طراحی شده اند. هر کدام از این گروه ها برای خود ویژگی های خاصی دارند ، برای اینکه در این مقاله تداخلی در مفاهیم این دو گروه به وجود نیاید ما فقط در خصوص پردازنده های سیستم های دسکتاپ صحبت می کنیم و بصورت ویژه در خصوص نسل دوم هسته های CPU که به Sandy Bridge معروف هستند صحبت خواهیم کرد.
هر چقدر تعداد هسته های یک CPU بالاتر باشد تعداد وظایف یا Task های بیشتری را می توان در بین آنها تقسیم و در یک لحظه پردازش کرد ، که در اصطلاح فنی به آنها Thread گفته می شود . کمترین تعداد هسته در CPU های core I3 وجود دارد که تنها 2 هسته در آنها وجود دارد ، در حال حاضر تمامی CPU های Core I3 دارای پردازنده های دو هسته ای یا همان dual-core هستند.
CPU های Core I5 به غیر از CPU های سری I5-661 دارای چهار پردازنده هستند که در اصطلاح به آنها quad-core گفته می شود. پردازنده های Core I5 سری 661 تنها پردازنده هایی هستند که دارای سرعت ساعت یا clock speed برابر 3 و 33 گیگاهرتز می باشند.
فراموش نکنید که همه پردازنده های Core I3 دارای دو هسته هستند. در واقع برخی اوقات می توانیم مشاهده کنیم که CPU های Core I5 قدرت پردازشی کمتری نسبت به core I3 ها دارند اما خوب اینجاست که تکنولوژی های جدیدی مثل Turbo Boost باعث متفاوت شدن I3 و I5 می شود. در ادامه ملاک های دیگر مقایسه این CPU ها را ذکر می کنیم.
تکنولوژی Turbo Boost شرکت اینتل این امکان را به پردازنده می دهد که بصورت خودکار و در صورت نیاز سرعت ساعت یا clock Speed خود را در زمان نیاز افزایش دهد. حداکثر اندازه ای که قابلیت Turbo Boost می تواند clock speed شما را بالا ببرد بستگی به تعداد هسته های فعال CPU ، درجه حرارت پردازنده ، پردازش های موجود در پردازنده ها ، قدرت مصرف انرژی و بسیاری دیگر از فاکتورها بستگی دارد.
برای پردازنده های Core I5 از نوع 661 حداکثر اندازه فرکانسی که می توان برای یک هسته ایجاد کرد 3و 8 دهم گیگا هرتز می باشد . هیچکدام از پردازنده های core I3 دارای قابلیت Turbo Boost نیستند بنابراین با توجه به اینکه تقریبا همه پردازنده های Core I5 دارای آخرین نسخه از این تکنولوژی هستند براحتی از نظر سرعت پردازنده های Core I3 را جا می گذارند.
زمانیکه CPU تشخیص دهد که بارها از یک داده واحد استفاده می کند و این عمل مرتب تکرار می شود ، این داده را در حافظه کش خود ذخیره می کند. حافظه کش تا حدود زیادی شبیه حافظه RAM است تنها با این تفاوت که کمی سریعتر است و دلیل این سرعت چیزی نیست جز نزدیکتر بودن به CPU و به نوعی طراحی شدن بر روی خود CPU ، هر دو حافظه RAM و حافظه Cache برای نگهداری اطلاعاتی استفاده می شوند که بصورت مرتب استفاده می شوند.
بدون این حافظه ها پردازنده یا همان CPU همیشه مجبور است اطلاعات خود را مرتب از هارد دیسک ها بخواند که باعث بالا رفتن شدید سرعت خواندن اطلاعات می شود. اگر بخواهیم ساده تر مسئله را توضیح دهیم باید بگوییم که حافظه RAM ارتباط زیاد با هارد دیسک را کم می کند و از طرفی حافظه کش ارتباط زیاد با RAM را کاهش می دهد . طبیعی است که با افزایش میزان کش یا RAM سرعت دسترسی به اطلاعات نیز به شد افزایش می یابد. همه CPU های Core I3 دارای 3 مگابایت حافظه کش هستند.
تمامی CPU های Core I5 به غیر از 661 که 4 مگابایت کش دارند دارای 6 مگابایت حافظه کش هستند. در نهایت تمامی CPU های core I7 دارای 8 مگابایت حافظه RAM هستند. این دقیقا مهمترین دلیلی است که CPU های Core I7 از Core I5 ها سریعتر می شوند و به همین ترتیب CPU های Core I5 نسبت به Core I3 دارای سرعت بیشتری هستند.
همانطور که عنوان کردیم پردازش ها در CPU در قالب Thread یا نخ قرار می گیرند و بصورت معمول هر هسته از CPU در لحظه فقط می تواند یک Thread را پردازش کند. بنابراین اگر یک CPU دارای دو هسته است تنها می تواند دو Thread را بصورت همزمان پردازش کند. در همین حین شرکت اینتل تکنولوژی را به نام Hyper-Threading به بازار ارائه داد. با استفاده از این قابلیت هر هسته به تنهایی می تواند چندین Thread را در لحظه پردازش کند.
برای مثال یک پردازنده Core I3 که تنها دارای دو هسته می باشد در حالت معمول فقط می تواند دو عدد Thread را پردازش کند اما با این قابلیت می تواند در لحظه دو عدد دیگر به این Thread ها اضافه کرد و در لحظه 4 Thread را بر روی هر دو هسته پردازش کرد. بنابراین اگر فرض را بر این بگیریم که یک CPU از نوع Core I3 که دارای تکنولوژی Hyper-Threading است در لحظه بتواند 4 عدد Thread را پردازش کند ، یک CPU Core I5 که دارای 4 هسته است و از تکنولوژی Hyper-Threading استفاده نمی کند ( البته به غیر از سری 661) هم می تواند 4 Thread را همزمان پردازش کنید در این حالت هر دوی این CPU ها از نظر قدرت پردازش یکسان می شوند.
این همان دلیل اصلی است که Core I7 را از پردازنده های دیگر مجزا می کند ، این نوع CPU ها ضمن اینکه دارای 4 هسته هستند دارای تکنولوژی Hyper- Threading نیز هستند و همین امر باعث امکان پردازش همزمان 8 عدد Thread را به آنها بصورت همزمان می دهد ، خوب تمام این امکانات را با 8 مگابایت حافظه RAM و همچنین تکنولوژی Turbo Boost در کنار هم قرار دهید ، تا متوجه بشوید که تفاوت اصلی Core I7 با سایر CPU ها را درک کنید.
اگر شما جزو کاربرانی هستید که به قول خودمان پدر سیستم را در می آوردید و از تمامی قدرت پردازشی سیستم استفاده می کنید بهتر است برای PC خود از بین گزینه های Core I5 یا Core I7 یکی را انتخاب کنید. اما اگر از کامپیوتر خود برای چک کردن ایمیل و پرداخت آنلاین ، خواندن اخبار و دانلود موسیقی استفاده می کنید بهتر است از CPU ای با هزینه پایینتر مثل Core I3 استفاده کنید.
این دقیقا بحث هر که بامش بیش برفش بیشتر است ، بنده به عنوان بنیانگذار توسینسو همیشه سعی می کنم از CPU هایی با قدرت پردازشی بسیار بالا استفاده کنم زیرا تمامی کارهای من بر مبنای مجازی سازی است که نیازمند قدرت CPU بالایی می باشد. همیشه قبل از خرید یک CPU از خود این سئوال را بکنید که قرار است واقعا چه کاری با این CPU انجام شود ؟ امیدوارم این مقاله مورد توجه شما دوستان قرار گرفته باشد.
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات
محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود