چگونه مشکلات منبع تغذیه سویچینگ را شناسایی و رفع کنیم؟ در منبع تغذیه ولتاژ AC ورودی منبع تغذیه توسط یکسوساز، یکسو شده و پس از عبور از فیلتر و صاف شدن، ولتاژ DC اولیه را ایجاد می کند. این ولتاژ در حدود 300 ولت DC است. با عمل قطع و وصل ترانزیستور سوئیچ، ولتاژ DC اولیه به پالس های مربعی تبدیل می شود. سپس این پالس ها به سیم پیچ اولیه ترانسفورمر اعمال می شود.
دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران
ترانسفورمر ولتاژ DC بالای ورودی را به ولتاژهای DC مورد نیاز ) 5 و 12 و 3/3 ولت( تبدیل می کند. ولتاژهای ثانویه ترانسفورمر پس از عبور از یکسوسازهای فرکانس بالای ثانویه یکسو شده، بعد از عبور از فیلتر ها صاف شده و ولتاژهای DC خروجی را ایجاد می کنند.ولتاژهای خروجی همواره توسط مدار کنترلر ) PWMcontrol ( اندازه گیری می شوند و نتیجه آن برای تنظیم DutyCycle ترانزیستور سوییچ مورد استفاده قرار می گیرد.
معمولاً منبع تغذیه سوئیچینگ شامل 3 ترانسفورمر است که در اسلاید 10 مشاهده نمودید. ترانسفورمر اصلی بزرگترین آنهاست که اولیه آن به ترانزیستور سوئیچ و سرهای ثانویه آن به یکسوساز های ثانویه متصل می شوند و ولتاژهای مورد نیاز را ایجاد می کنند. ترانسفورمر +5VSB برای ایجاد خروجی +5v برای حالت Standby است و ترانسفورمر PWMControlIsolator برای ایزوله کردن کنترلر PWM از ترانزیستور سوئیچ است.
خروجی های منبع تغذيه سویچینگ چه چیزهایی هستند؟
سیم های خروجی در منبع تغذیه به شکل زیر می باشند :
- سبز : ( PS-ON ) که از مادربرد برای روشن و خاموش کردن منبع فرمان می گیرد.
- سرمه ای : ( Standby ) با ولتاژ +5v می باشد.
- خاکستری : ( Power-Good ) که نشان دهنده ولتاژ مطلوب منبع است و می توان برای تست منبع به جای مشکی استفاده نمود.
- مشکی : ( GND ) همان سیگنال زمین است.
- نارنجی : سیمی با ولتاژ 3.3v
- آبی : سیمی با ولتاژ -12v
- زرد : سیمی با ولتاژ +12v
- قرمز : سیمی با ولتاژ +5v
- سفید : سیمی با ولتاژ -5v
تست سلامت منبع تغذیه سویچینگ
برای تست روشن شدن منبع تغذیه یک سیم دو سر لخت را به پایه های مربوط به سیم سبز و خاکستری متصل نموده و در صورت روشن شدن منبع از سلامت آن اطمینان حاصل می کنیم. اگر روشن نشد سیم سبز با مشکی را تست می کنیم، اگر شد به این معنیست که منبع برق مطلوبی نمی رساند و روی مانیتور تصویر نمی دهد و Case موقع روشن شدن بوق سلامت نمی زند.
تست قطعات داخلی منبع تغذیه سویچینگ چگونه است؟
- خازن : شکل ظاهری آن تغییر کرده. در مدل بشکه ای سر خازن باد می کند.
- دیود : مولتی متر را روی حالت تست دیود گذاشته و با مشاهده عدد حاصل سلامت دیود را می سنجیم.
- فیوز : مولتی متر را روی حالت بوق گذاشته در صورت سالم بودن باید از هر دو طرف بوق بزند.
- رگولاتور : مولتی متر را روی ولتاژ می گذاریم. روی رگولاتور عددی نوشته شده، دو رقم آخر این عدد ولتاژ خروجی رگولاتور است. اگر نوشته ها را به سمت خودمان بگیریم پایه وسط COM چپ ورودی و راست خروجی است، باید هر ورودی ای اعمال می کنیم به اندازه همان دو رقم آخر خروجی بگیریم تا مطمئن شویم سالم است.
- ترانسفورمر : با مولتی متر پایه های ورودی بهم و خروجی ها بهم باید بوق بدهد.
- ترانزیستور : باید خارج از مدار تست شود. هر دو مدل pnp و npn را با سه پایه Base و Emitter و Collector تست می کنیم.
عيب يابی منبع تغذيه سویچینگ چه فرآیندی دارد؟
- منبع روشن نشود : ابتدا از متصل بودن کابل و پریز اطمینان حاصل می کنیم.خازن های اولیه را چک کرده و در صورت سوختگی تعویض می کنیم. فیوز را تست کرده و در صورت سوختگی تعویض می کنیم.
- منبع گاهی روشن شود و گاهی روشن نشود : ممکن است سردی لحیم در مدار موجود باشد.
- سیستم با چند بار فشردن دکمه Power روشن شود: خازن های ثانویه را چک کرده و در صورت سوختگی تعویض می کنیم.
- در خروجی منبع تغذیه هیچ ولتاژی وجود ندارد : فیوز را تست کرده و در صورت سوختگی تعویض می کنیم.مدار یکسوساز پل دیودی را تست کرده و در صورت خرابی تعویض می کنیم.
نکته : در صورتی که با تعویض فیوز بعد از اتصال برق دوباره فیوز بسوزد، احتمالاً اتصال کوتاهی در مدار وجود دارد و ممکن است ترانزیستور سوئیچ سوخته باشد. **