با سلام خدمت شما در خدمتتون هستم با نصب و راه اندازی و آموزش اولیه جدید ترین نسخه نرم افزار محبوب SQL Serve 2014 بهتر است ابتدا کمی راجع به SQL بدانیم .SQL یک پایگاه داده مرکزی برای مدیریت اطلاعات موجود بر روی سیستم های اطلاعاتی است ، از SQL Server برنامه نویس ها جهت اجرا کردن و ذخیره و بازیابی اطلاعات و Data های نرم افزار خود استفاده میکنند که در این خصوص میتوانید به آموزش های استفاده از SQL در سی شارپ و متصل کردن این دو نرم افزار به لینک زیر مراجعه نمایید.
البته مدیران شبکه برای راه اندازی سرویس های مختلف شبکه اعم از مانیتورینگ ، شیرپوینت ، OSC و بسیاری دیگر از محصولات که برای نگهداری اطلاعات خود به یک پایگاه داده نیاز دارند.
SQL Server نوعی پایگاه داده ها میباشد و حتماً میدانید این روز ها کمتر برنامه نویسی پیدا میشود که برنامه ای بنویسد بدون پایگاه داده کار کند و برای حرفه ای تر شدن در برنامه ها حتماً باید از این نرم افزار استفاده کرد.خیلی از کاربران نمیدانند پایگاه داده چیست و اصلاً چه وظیفه ای دارد به زبان عام صحبت میکنم پایگاه داده ها در انواع مختلی موجود می باشد و از مهمترین آنها میتوان به SQL و Oracle نام برد.
Sql محصول شرکت مایکروسافت است و دارای محیطی کاربر پسند و بسیار هوشمند من برای اینکه ابهام برای دوستانی که نمیدانند پایگاه داده ها چیست مثالی ساده میزنم حتماً تا به حال در وب سایتی عوض شده اید همانند Yahooو itpro و ... شما وقتی نام کاربری و پسورد را وارد میکنید و سپس ورود به سایت را میزنید چه میشود ؟ چه پروسه ای طی می شود تا وب سایت باز شود؟ وقتی میخواهیم به عضویت یک وبسایت در بیاییم ابتدا از ما یه سری سوال پرسیده میشه ، اطلاعاتی که پر میکنیم کجا ذخیره میشود؟
به تصویر بالا دقت کنید پس از درج اطلاعات خواسته شده و کلیک بر روی "ثبت نام" اطلاعات به سمت بانک اطلاعاتی میرود و در آنجا ذخیره میشود و پس از ثبت نام شما برای ورود وقتی نام کاربری را وارد کنید و پسور خود را تایپ کنید اطلاعات به سمت پایگاه داده ها میرود و در آنجا سرج میکند ایا این نام در پایگاه ثبت شده است؟ اگر بله آیا پسورد مورد تایید است و این اطلاعات با اطلاعاتی که از قبل در پایگاه ذخیره شده بررسی و مقایسه میشود و در صورت یکسان بودن شما وارد وبسایت خود میشوید
البته بنده خیلی ساده و مختصر توضیح دادم ولی اصل ماجرا به همین ترتیب است و در صورتی که شما نام کاربری یا پسوردی اشتباه وارد کنید به علت ضریب امنیت بالا سیستم به شما نمیگوید کدام فیلد را اشتباه وارد کردید در این صورت شما با پیغام "نام کاربری یا پسورد را اشتباه وارد کردید" مواجه میشوید البته این ها نیز هوش برنامه نویس را نشان میدهد که همیشه طوری برنامه بنویسند که هیچ ایرادی نداشته و مورد سوء استفاده هکر ها قرار نگیرد.پس تا اینجا کمی از SQL و وظیفه این نرم افزار فهمیدیم لازم به ذکر است این روز ها تمام برنامه نویسان به این نرم افزار نیاز مبرم دارند.به زبان ساده تر توسط SQL Server چه کارهایی می توانیم انجام دهیم ؟
ضمنا شما می توانید به ایجاد stored procedures بپردازید که چیزی شبیه به توابع در برنامه نویسی می باشند یعنی شما یک سری دستورات SQL را یک بار می نویسید و نامی به آنها می دهیم و بارها از آن استفاده می کنیم.
نکته: نسخه Enterprise در سیستم عامل های Windows Server نصب میشه و برای اینکه تمام ویژگی های SQL را نصب کنیم بهتر است قبل از نصب Net Frame Work. را نصب کنیم. میتوانیم به دو روش NET Framework. را نصب کنیم ، روش اول این است که آنرا از وب سایت مایکروسافت در قالب فایل دریافت کنید و سپس بر روی سیستم نصب کنید که تا کنون جدید ترین ورژن در سایت مایکروسافت ورژن 4.5.1 قابل دانلود می باشد شما میتوانید توسط لینک زیر از سایت مایکروسافت دانلود کنید و اقدام به نصب کنید.
دانلود Dot Net Frame Work از سایت سازنده یعنی مایکروسافت
اما روش دوم :از طریق کنسول Server Manager موجود در ویندوز سرور که در کنار منوی استارت قرار گرفته Install است به قسمت Features رفته و از Add Features را کلیک می کنیم و سپس گزینه NET Framework. را انتخاب کرده و Next یا Install را کلیک کرده تا این قابلیت بر روی ویندوز سرور شما نصب شود به تصویر های زیر نگاه کنید:
در تصویر زیر روی گزینه اول Next را انتخاب کنید این گزینه برای اتخاب سروری که بر روی این کامپیوتر نصب شده است.
در مرحله بعد که Server Selection می باشد نام سرور مورد نظر را انتخاب کرده و Next میزنیم و سپس روی گزینه Features کلیک میکنیم و از لیست موجود Dot Net Frame Work را انتخاب و Next میزنیم
برای تعیین محل فایل های لازم برای نصب روی گزینه ای که با فلش مشخص شده است کلیک کنید
در ادامه در قسمت Path آدرس محلی را میدهیم که DVD نصب ویندوز سرور در آنجا قرار دارد . سپس ok کرده و بر روی Install کلیک میکنیم تا فرایند نصب آغاز گردد.
SQL مخفف Structerd Query Language یکی از محبوبترین زبان ها برای برنامه نویسی تحت وب در طراحی سایت می باشد.بهتر است برای طراحی سایت اس کیو ال را فرا گرفت. از SQL برای افزایش،کاهش و یا تغییر داده ها مورد استفاده قرار می گیرد.
برای یادگیری و تمرین SQL می توان از بانک اطلاعاتی QL-Server و Access ویا اوراکل استفاده کرد.SQL زبانی بر پایه اعلان می باشد و برعکس زبان های بیسیک و سی می باشد.زبانهای توسعه یافیه ی دیگر مانند PL و SQL به دنبال کامل کردن زبان به هداف ایجاد زبان برنامه نویسی با حفظ مزیت های SQL می باشد.
همانگونه که در تصویر زیر میتوانید ببینید روند رشد این نرم افزار و قابلیت هایی که اضافه شده در ورژن های مختلف به چه صورت است :
سادگی استفاده از نرم افزار SQL Server 2014 و همچنین هماهنگی کامل آن با Net Platform. باعث شده تا کاربران این پایگاه داده افزایش چشم گیری داشته باشند نسخه 2014 داری قابلیت های جدید است. Sql Server 2014 دارای سرویس های مختلفی است که با استفاده از همه آنها میتوانید یک پایگاه داده قدترمند ایجاد کنید در هسته این نرم افزار یک موتور پایگاه داده ای رابطه ای قوی وجود دارد که در این قسمت شما میتوانید داده های خود را ذخیره ، تغییر و بازیابی کنید که در زیر لیست قسمت های دیگر این نرم افزار را میتوانید ببینید:
و ...
نرم افزار Sql server 2014 دارای نگارش های مختلف زیر است که البته نسخه Enterprise کامل ترین نسخه محسوب میشه:
به نقل از Wikipedia :در مدل رابطهای دادهها، زبان ساختارمند پرسشها یا اسکیوال یا سیکوال زبانی است سطح بالا مبتنی بر زبان سطح پایین و ریاضی جبر رابطهای که برای ایجاد، تغییر، و بازیابی دادهها و نیز عملیات بر روی آنها بهکار میرود.سیکوال استاندارد (ANSI (American National Standards Institute را در سال ۱۹۸۶ و ISO (International Organization for Standardization) را در سال ۱۹۸۷ اتخاذ نمود. استانداردهای مختلفی از اسکیوال تاکنون عرضه شده که در جدول زیر بیان میکنیم:
دستورات این زبان در پنج قسمت کلی دسته بندی میشوند :
دسته بعد دستورات كنترلي Transaction ها ميباشد كه امكان مديريت تراكنشي بانک اطلاعاتي را براي كاربر فراهم ميسازد . كه از دستورات زير تشكيل شده اند :
Commit , Rollback , Savepoint , Set Transaction
و دسته اخر كه مكمل كننده دستورات دسته قبل بودند دستورات مديريت داده ها هستند كه امكان بررسي و تحليل عمليات داخل بانك اطلاعاتي را فراهم ميكنند.در ضمن يادتان باشد كه اين مديريت را با مديريت بانك اطلاعاتي اشتباه نگيريد.SQL Server 2014 آخرین نسخه ارائه شده از این مجموعه توسط شرکت مایکروسافت است که نسخه ی آزمایشی در اواخر 2013 و به منظور دریافت بازخوردهایی نهایی منتشر شده است.
این نسخه از نظر کارایی و امکانات بسیار خوبی نسبت به نسخه های پیشین دارد که در آینده این امکانات را نیز بررسی خواهیم کرد. اما در قسمت دوم این مطلب به صورت کامل و قدم به قدم به نصب SQL Server 2014 با جزییات می پردازیم.ضمناً میتوانید از این لینک زیر کتاب Pro SQL Server Internals 2014 را دانلود کرده و درمورد ساختار داخلی SQL Server 2014 مفصل بدانید
در قسمت قبلی راجع به معرفی و آشنایی با SQL Server و طریقه نصب Dot Net FrameWrok توضیح داده شد اگر Net. نصب نباشد در زمان نصب وجود این بسته چک می شود و در صورت عدم وجود با خطا مواجه خواهیم شد پرداختیم .همچنین در مورد ویژگی های جدید این نرم افزار (SQL Server 2014) صحبت شد ، پس از نصب Dot Net FrameWork بهتر است جهت جلوگیری از هر گونه خطای احتمالی فایل های نصب نرم افزار SQL را بر روی هارد دیسک سیستم خود کپی کنید.
SQL Server 2014 را روی سیستمی با فرمت NTFS نصب کنید البته این به دین معنا نیست که بر روی FAT32 قابل استفاده نیست اما به دلایل امنیتی توصیه شده نصب بر روی درایوی باشد که دارای فرمت NTFS هست همچنین SQL Server روی درایوهای read only، mapped drive، compressed امکان پذیر نیست پس در این حالات خود را درگیر این موضوع نکرده و آرامش خود را حفظ کنید.همانطور که بارها گفته ایم تمام برنامه نویسان به این نرم افزار نیاز مبرم دارند پس در اکثر سیستم هایی که SQL نصب میشود نرم افزار محبوب VS یا Visual Stadio که به ویژوال استادیو نام برده می شود دیده می شود.
همزمان نصب بانک SQL به صورت اتوماتیک ابزار های زیادی برای Visual studio نصب و یا Update می شوند اما باید توجه داشت که به دلیل استفاده قسمتهایی در SQL Server Tools از ابزارهای visual studio در صورتی که SP1 مربوط به VS نصب نشده باشد ابتدا باید آنرا نصب کنبد. البته نیازی به دانلود یا استفاده از فایل visula studio نیست و می توانید از داخل سورس نصب SQL Server به مسیر redist/VisualStudioShell بروید و فایل VSspX-***.msp را نصب نمایید البته ممکن است این فایل در آدرس مربوطه نباشد و بهتر است فایل را با پسوند اش سرچ کنید. ضمناً یادتان باشد نصب SQL Server 2014 از طریق Terminal service client قابل انجام نیست . و با نصب SQL Server اجزای زیر نیز نصب می شوند که توسط دیگر اجزا و نرم افزارها مورد نیازند:
SQL Server client
SQL Server setup support files
SQL Server express: 512 MB
All other Edition: 1 GB
مشخصات RAM توصیه شده برای نصب این نرم افزار :
SQL Server express: 1 GB
All other Edition: از 4 گیگا بایت شروع شده و بسته به میزان افزایش اطلاعات و برای کارایی بهتر این مقدار نیز افزایش می یابد.
مشخصات توصیه شده CPU برای نصب این نرم افزار:
X86 processor: 2.0 GH or faster
x64 processor: 1.4 GH
Processor type نوع CPU :
نکته : توصیه می شود که SQL Server 2014 را به دلایل امنیتی روی Domain controller نصب نکنید.
پس از اینکه فایل ها را از روی CD/DVD بر روی هارد کپی کردید طبق تصویر زیر میتوانید روی فایل SETUP گزینه Open را بزنید یا دابل کلیک روی فایل Setup.
اکنون برنامه نصب اجرا شده و در قسمت Planning قرار داریم و میتوانیم حداقل سخت افزار و نرم افزار مورد نیاز برای بررسی مشخصات سیستم و ... را مشاهده کنیم.
بر روی Installation کلیک کنید و سپس با استفاده از گزینه اول یک نسخه جدید از SQL نصب میگردد و یا میتوانید مشخصات SQL نصب شده را تغییر دهید.
در این قسمت باید شماره سریال نرم افزار SQL Server خریداری شده از شرکت مایکروسافت را وارد نمایید و روی گزینه Next کلیک کنید.(مرحله 4)
در این صفحه قوانین استفاده از این نرم افزار را خوانده و با کلیک بر روی I Accept The License terms(مرحله 5) این قوانین را مبپذبربم تا بتوانیم با انتخاب گزینه NEXT (مرحله 6)ادامه نصب را انجام دهیم.
نکته : با فعال کردن گزینه زیرین در همین صفحه یعنی تصویر بالایی (Turn on customer …) شما اطلاعات feature usage data را جهت همکاری برای پیشرفت محصولات مایکروسافت برای سایت مایکروسافت می فرستید ، این اطلاعات شامل مشخصات سخت افزاری شما و نحوه استفاده از SQL Server است.
در مرحله بعد چک میکند آیا تمام پیشنیاز ها رعایت شده است یا خیر پس از این مرحله Next کده و به مرحله بعدی میرویم. در صورتی که در این صفحه روی گزینه (Use Microsoft Update…) کلیک کنید با استفاده از Microsoft Update ویندوز و Sql به روز رسانی میگردد. در این مرحله SQL چک میکند که شما از آخرین به روز رسانی استفاده کرده اید یا خیر
به علت اینکه این سیستم به اینترنت دسترسی ندارد یک خطا نمایش داده شده است با کلیک بر روی Next به مرحله بعدی میرویم.
در قسمت قبلی نکاتی قبل از نصب برنامه و همچنین پیش نیاز های نصب این برنامه و مقدمات نصب صحبت کردیم در این مطلب ادامه میدهیم فرایند نصب برنامه رو تا انتهای نصب و اجرا کردن این نرم افزار پس با ما در itpro باشید.
در این قسمت در صورتی که مشکلی در سیستم شما برای نصب وجود داشته باشد پس اندکی صبر پیشه کنید.
پس از امکان سنجی ممکن است با پیغام هایی روبرو شوید که در زیر بهش رسیدگی میکنیم و ممکن است خطایی نمایش داده شود در صورت عدم رفع خطا بعضی از ویژگی های SQL به خوبی کار نکند ، برای مشاهده خطا روی پیغام میتوانید کلیک کنید و توجه کنید که پیغام ها به سه صورت کلی زیر هستند
---
در این قسمت (تصویر پایین)به صورت Default نصب SQL Server انتخاب شده است با استفاده از گزینه دوم میتوانید فقط SQL Server PowerPivot که در نرم افزار Share Point کاربرد دارد را نصب کنید و گزینه سوم هر دو ویژگی فوق را به همراه دارد .بر روی دگمه Next کلیک میکنیم.(مرحله 12)
در این قسمت لیست ویژگی هایی که میخواهیم نصب شوند از شما پرسیده میشود که با کلیک بر روی هر کدام از این گزینه ها میتوانید درقسمت روبرویی یعنی Feature توضیح آن در قسمت Description نمایش داده میشود و برای انتخاب تمامی گزینه ها میتوانید روی دکمه Select All کلیک کنید.
همانگونه که در تصویر زیر میبینید پس از انتخاب هر گزینه و نسبت به مورد انتخابی حجم اطلاعات و قسمتی که باید نصب گردد اضافه میشود.
در این قسمت باید نام نمونه یا Instance را تعیین نمود از SQL Server 2000 به بعد در هر کامپیوتر می توانید بیش از یک نمونه استفاده کنید . استفاده از نمونه های مختلف باعث میشود تا امنیت و کار آیی افزایش یابد.
در این قسمت گزینه Default instance انتخاب شده و به صورت پیشفرض یک نام برای آن تعیین شده است و شما میتوانید این نام را به صورت دلخواه تغییر دهید برای این منظور روی گزینه Named instance کلیک کنید و نام جدید را وارد نمایید البته باید دقت کنید برای انتخاب نام ، نام های به حروف بزرگ و کوچک حساس نیستند و همچنان شما نمیتوانید از نام های رزرو شده مانند Default یا MsSqlServer استفاده کنید و یادتان باشد هر نام میتواند تا 16 کارکتر باشد و در نام ها از کارکتر هایی مانند @ \ , : ' & نمیتوانید استفاده کنید.
قبل از اینکه Next را بزنیم و مرحله 15 را تمام کنیم بهتر است کمی راجع به دو سربرگ یا TAB که در بالای پنجره وجود دارد بپردازیم . این دو TAB به نام های Service Accounts و Collation هستند و در سربرگ اول تعیین میشود که کدام کاربر به کدام سرویس ها از SQL دسترسی داشته باشد و در قسمت Service نام سرویس و در قسمت Account Name نام کد کاربری که به هر سرویس دسترسی خواهد داشت تعیین میگردد که با کلیک بر روی هر سلول میتوانید نام کاربر را تغییر دهید در قسمت Startup Type نیز میتوانید تعیین کنید که نحوه اجرا شدن این سرویس به چه صورت باشد.
میخواهیم در موتور SQL زبان فارسی را به عنوان Collation انتخاب کنیم تا در هنکام ذخیره سازی داده فارسی و مرتب کردن آن مشکلی نباشد. روی Customize کلیک میکنیم.
گزینه Windows Collation Designator and sort order را فعال میکنیم.
سپس از قسمت Collation Designator گزینه Persian را انتخاب و در نهایت OK میزنیم همین مراحل را برای قسمت Analysis انجام میدهیم.
در قدم بعدی باید نحوه اعتبار سنجی و کد کاربری مدیر این نمونه SQL را تعیین کنیم میتوانید روی گزینه Mixed Mode کلیک کنید تا اعتبار سنجی هم از طریق ویندوز و هم از طریق SQL انجام شود و در Connectin String بتوانیم از این کد کاربری و رمز عبور استفاده کرده تا ضریب امنیت را افزایش دهیم.
اگر Mixed Mode را بزنیم گزینه Enter Password و confirm Password روشن میشود و میتوانید پسورد را انتخاب کنید در نهایت روی گزینه Add Current User میتوانید کلیک کنید تا کاربری را که در حال حاضر با آن وارد سیستم شده ایم انتخاب گردد و یا میتوانید روی گزینه Add کلیک کنید و طبق تصویر مراحل انتخاب کاربر مورد نظر را انجام دهید بنده در این مثال یوزر Everyone را انتخاب کردم یعنی تمام یوزر ها میتوانند این دسترسی را داشته باشند ولی در کار های حساس بهتر است این کار را نکنید و محدودیت ها را اعمال نمایید.
ضمناً در تصویر زیر میتوانید گزینه Data Directories را ببینید که معین میشود محل نصب برنامه کجا باشد در هر صورت Next کرده و به مرحله بعدی میرویم.
در این قسمت یعنی Analysis Service Configuration باید کاربری مدیر و محل نگهداری سرویس Analysis تعیین میگردد همانند مرحله قبل میتوانید پیش بروید و سپس Next کنید
در این مرحله (تصویر زیر مرحله 22)میتوانید سرویس Reporting را تظیم کنید به صورت نرمال روی گزینه Install and Configure به مرحله بعدی میرویم.
در این قسمت یک ساختار درختی ویژگی ها و سرویس هایی که نصب خواهند شد نمایش داده میشود و در نهایت روی دکمه install کلیک کنید.
اکنون برنامه در حال نصب Sql Server 2014 است و باید مدتی منظر باشید.
در قسمت بالای این پنجره (تصویر زیر) لیست ویژگی ها و سرویس هایی که نصب شده است مشخص گردیده در صورتی که سرویسی به درستی نصب نشده باشد در این قسمت با یک آیکون قرمز رنگ مشخص میگردد و در انتهای این عملیات دکمه close را کلیک کنید.
در انتها باید به شما تبریک بگم چون مراحل نصب این برنامه به اتمام رسیده و میتونید این برنامه رو اجرا کنید.
امیدوارم مورد توجه قرار گرفته باشه و اگر خدا بخواهد در ادامه این سری از آموش ها مطالب زیر را در SQL Server 2014 خواهیم گفت:
همانطور که میدانید SQL Server یک پایگاه داده رابطه ای است که میتواند دارای چندین نمونه باشد . هر نمونه میتواند شامل چندین پایگاه داده رابطه ای باشد و هر پایگاه داده میتواند حاوی چندین جدول باشد . هر جدول نیز میتواند یک رابطه منطقی با جدول های دیگر داشته باشد . هر جدول هم شامل صفر یا چندین رکورد است.با استفاده از نرم افزار SQL Server Management Studio میتوانیم به پایگاه داده های موجود در آن دسترسی داشته باشیم .هر چیزی که داخل پایگاه داده است مانند جدول ، ایندکس ، روال های ذخیره شده و ... اشیاء پایگاه داده ها هستند در این مطلب میخواهیم به بررسی روش ایجاد پایگاه داده و جدول بپردازیم پس با ما در ITPRO همراه باشید.
برای آنکه مفهوم پایگاه داده ، جدول و رکورد را بهتر متوجه شویم به بررسی یک مثال علمی میپردازیم.در این مثال میخواهیم دو پایگاه داده به نام های itpro و it را ایجاد کنیم که به ترتیب حاوی اطلاعات سایت itpro و سایت it هستند . در پایگاه داده itpro سه جدول به نام کتاب (Book) ، مشتری (Customer) و سفارش (Order) وجود دارد.
در جدول کتاب چهار فیلد به نامهای کد کتاب (ID) ، نام کتاب (Name) ، مقدار موجودی (Qty) و قیمت(Price) وجود دارد . در جدول مشتری نیز چهار فیلد به نام های کد مشتری (Id) ، نام مشتری (Name) ، آدرس (Add) و تلفن (Tel) وجود دارد . جدول سفارش نیز شامل فیلد های کد مشتری (Cid) ، کد کتاب (Bid) و تعداد (Qty) است.همانطور که متوجه شدید یک رابط منطقی بین جدول مشتری و جدول سفارش و یک رابط منطقی بین جدواول کتاب و سفارش وجود دارد . برای مثال با توجه به تصویر فوق یک مشتری به نام خانلری کتابی را به نام SQL به تعداد 5 عدد خریداری کرده و مشخصات خانلری در جدول مشتری و مشخصات کتاب SQL در جدول کتاب وجود دارد.در ادامه این مطلب میخواهم دو پایگاه داده و سه جدول موجود در جدول Itpro را تعریف کنیم برای اجرای برنامه 2014 مطابق تصویر زیر اقدام میکنیم.
مطابق تصویر روی Sql server managment studio کلیک نمایید تا برنامه sql باز شود.
قبلاً نحوه نصب این نرم افزار قدرتمند را گفتیم و همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید اطلاعات آخرین باری که به یک نمونه ای وصل شدیم به صورت اتوماتیک وارد شده است فقط کافی است روی دگمه Connect کلیک کنید.
برای شروع باید یک نمونه ایجاد کنیم اما شاید بپرسید نمونه یعنی چی؟ نمونه اسم دیگه اش سرور هست یا یک Data base جدید.
مطابق تصویر بالا روی علامت مثبت کنار Databases کلیک میکنیم تا لیست database های این پایگاه باز شود در این صورت میتوانید لیست پایگاه هایی که قبلاً ایجاد شده اند را ببینید و آنها را تغییر دهید و کار کنید اما اگر میخواهید یک Database جدید بسازید مانند مثال ما باید روی Databases راست کلیک کرده و گزینه New database را کلیک کنید این موارد را میتوانید به صورت گام به گام در تصاویر ببینید و دنبال کنید.
همانطور که در تصویر بالا میبینید نام itpro را به عنوان پایگاه داده انتخاب کردیم در قسمت سمت راست میتوانید با کلیک بر روی گزینه options تنظیمات بیشتری را بر روی دیتا بیس تغییر دهید .در تصویر بالا در قسمت Database files لیست فایلهای مربوط به این پایگاه داده نمایش داده میشود ، به صورت پیشفرض دو فایل ایجاد شده است که یکی از این فایل ها مخصوص اطلاعات موجود در پایگاه داده که خیلی هم مهم هست با پسوند mdf ذخیره میشود و یک فایل هم جهت ثبت و ذخیره رویداد ها یا همان log برداری با پسوند Ldf ذخیره میشود که با استفاده از دو دگمه ای که در پایین پنجره هست میتوان فایل های جدیدی به پایگاه اضافه یا حذف نماییم.در قسمت initial size اندازه اولیه فایل تعیین میشود البته به صورت by default این اندازه برابر 5 مگابایت است و حجم لاگ فایل 1 مگا بایت است این حجم در صورت نیاز شما میتواند تغییر کند البته با قرار گرفتن اطلاعات در این فایل ها به صورت خودکار حجم آن افزایش میابد.در نهایت پس از نام پایگاه داده روی ok کلیک میکنیم.
همانطور که تصویر فوق گویاست پایگاه داده itpro در لیست Databases اضافه شده اگر دیدید که اضافه نشده کافی است Refresh کنید خب به همین ترتیب یک پایگاه داده دیگر به نام it ایجاد میکنیم.
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میشود پایگاه it نیز همانند روشی که بیان شد به لیست Data bases ما اضافه شده است.
مقادیر پیشفرض در زمان تعریف پایگاه داده از تنظیمات مربوط به پایگاه داده Model واقع در قسمت system database خوانده میشود برای تغییر این خصوصیات میتوانید روی پایگاه داده Model راست کلیک کنید و گزینه Properties را بزنید.خب بریم به صورت عملی پایگاه داده itpro رو سرو سامون بدیم و سه تا جدول داخلش ایجاد کنیم مطابق تصویر زیر برای مشاهده جداول موجود در پایگاه داده itpro روی علامت مثبت + کنار گزینه itpro کلیک کنید ، سپس روی علامت مثبت table کلیک کنید و مشاهده میکنید که فقط جدول مربوط به سیستم در این قسمت وجود دارد .
خب حالا وقت این است که اولین جدول یا اولین Table را برای پایگاه itpro ایجاد کنیم برای این منظور روی گزینه table راست کلیک کرده و از زیر منوی new گزینه table رو انتخاب میکنیم
در تصویر بالا گزینه Memory optimized table برای سرعت بیشتر جدول در حافظه ذخیره میشود که یکی از ویزگی های SQL هست که در این مقاله میتوانید راجع به ویژگی های جدید SQL Server 2014 بیشتر بخوانید.
خب پس از انتخاب گزینه New Table در پایگاه داده با تصویر فوق روبرو میشویم در پایگاه داده رابطه ای داده ها در جدول ذخیره میشوند و هر جدول در پایگاه داده رابطه ای یک جدول 2*2 استکه دارای سطر و ستون است ، هر ستون یک فیلد و هر سطر هر سطر یک رکورد نامیده میشود ستون ها یا فیلد ها در این قسمت تعریف شده و در ردیف ها یا رکورد ها Data یا داده ها ذخیره میشوند.در سمت راست پنجره باز شده میتوانید از قسمت Name اسم جدول را انتخاب کنید اما اگر این کار را نکیند در هنگامی که میخواهید کار را به پایان برسانید و جدول را ذخیره کنید سیستم از شما میخواهد تا نامی برای جدول خود انتخاب کنید که البته این نام به صورت پیشفرض Table__1 می باشد.
مطابق تصویر بالا میتوانیم نام را برای جدول انتخاب کنید البته اگر پنجره سمت راست یعنی propertice باز نبود میتوانید با کلید میانبر F4 این پنجره را باز کنید . برای شروع و تعریف اولین فیلد این جدول در قسمت Column Name کلیک کنید سپس اولین فیلد که کد مشتری است را میخواهیم با نام ID نام گذاری کنیم ، سپس در ستون بعدی گزینه Data Type است که تعیین نوع داده ای است که برای فیلد مشخص میکنیم که این داده ها دارای انواع مختلفی است که نسبت با نوع فیلد باید متغیر باشد در این مثال کد کتاب باید عدد باشد و یک عدد میتواند از 1 تا 1000 باشد در جدول مربوط چندین نوع عددی وجود دارد که ما در این مثال گزینه smallint را انتخاب میکنیم (بازه این گزینه از 32767 تا منهای 32768 است)البته اگر جدول شما بزرگ است و دارای کتاب های زیاد میتوانید از bigint استفاده کنید(بازه منفی دو به توان 63 تا دو به توان 63 منهای یک) البته گزینه tinyint هم در این جدول موجود است که عدد منفی نمیگیرد و از صفر تا 255 میتواند مقدار دهای شود.
هر فیلد دارای یک مشخصه بسیار مهمی هست به صورت پیشفرض هر فیلدی که تعریف میشود میتواند در زمان مقدار دهی برابر Null باشد که این null یعنی خالی یعنی هیچ مقداری را میتواند نگیرد این گزینه برای جداولی که با هم رابطه دارند دارای اهمیت بسیاری است در این مثال در صورتی که رکوردی بخواهد وارد گردد باید حتماً کد کتاب در آن وارد شود پس خصوصیت Allow Nulls باید برابر با خیر باشد پس این گزینه نباید دارای تیک باشد.
فیلد بعدی که میخواهیم وارد کنیم نام کتاب است که این فیلد را با Name نام گذاری میکنیم و سپس Data Type این فیلد را به (nchar(n تغییر میدهیم این نوع داده ای به تعدادی که توسط n تعیین میشوند کارکتر قبول میکند میتواند بین یک تا هشت هزار باشد برای مثال اگر داخل پرانتز که نمایانگر n هست عدد 3 بگذاریم مانند :(char(3 فقط سه کارکتر میتواند در این فیلد قرار گیرد پس میزان فضای مصرفی این داده بستگی به عدد داخل پرانتز دارد که هر کارکتر یک بایت اشغال میکند البته در این مثال چون ما میخواهیم به صورت زبان شیرین فارسی کتاب ها را ذخیره کنیم باید از نوع داده ای استفاده کنیم که بتواند unicode را پشتیبانی کند پس به این نکته ها نیز باید دقت کرد .
برای ذخیره سازی رشته دو نوع دیگری به نام های varchar , nvarchar که هرکدام مانند داده قبلی یک پرانتزی دارند که میتوانند یک عدد را مقدار دهی کنند البته اگر داخل پرانتز از کلمه Max استفاده کنید تا حداکثر فضای امکان پذیر در اختیار است.
در این مثال میخواهیم نام کتاب بتواند حداکثر یک اسم 20 کارکتری باشد پس نوعی را که در تصویر بالا مشاهده میکنید را انتخاب میکنیم .
در ادامه اخرین فیلد یعنی Qty را ثبت میکنیم که این فیلد هم Aloow Nulls را باید غیر فعال کنیم.
پس از کامل کردن جدول روی Save کلیک میکنیم و در پنجره باز شده نام جدول را تایپ و ok میزنیم البته اگر در ابتدای کار از پنجره یاد شده اقدام به تغییر نام پیشفرض در sql مکردیم اکنون این پنجره باز نمیشد و مستقیم کار ما save میشد.
این جدول در برنامه ما ذخیره میشود و همانطور که قبلاً گفتیم جدول های مشتری و سفارش که به ترتیب Customer و Order را مطابق با روش فوق ایجاد میکنیم.
تصویر بالا اطلاعات جدول Customer را نشان میدهد.
تصویر بالا نیز اطلاعات جدول Order را نشان میدهد.
پس از تعریف جداول میتوانید فیلد های جدول را تغییر دهید برای مثال روی جدول Order راست کلیک کرده و گزینه Design را انتخاب مینماییم البته در منویی که در تصویر پایین مشاهده مینمایید گزینه Edit Top 200 Row شما میتوانید 200 ردیف اول جدول را مشاهده نمایید با انتخاب گزینه Rename میتوانید نام جدول را تغییر دهید و یا با انتخاب Delete جدول را حذف کنید .
برای نصب SQL Server نسخه Enterprise شما ترجیحا نیاز به ویندوز سرور ، نصب دات نت فریمورک ، حداقل 4 گیگ حافظه RAM ، حداقل یک پردازنده i3 و فضای هارد دیسک به میزان کافی ، نیاز خواهید داشت.
خیر ، تقریبا از نسخه 2005 از SQL Server فرآیند نصب و Option ها و گزینه های نصب تقریبا یکسان هستند و تنها برخی تغییرات ریز در کنسول مدیریتی Management Studio ایجاد شده است ، هنوز بسیاری از سرویس ها در زمان نصب ، همانهایی هستند که از سال 2005 هم وجود داشته اند ، بنابراین شما در نصب کردن SQL Server 2019 هیچ مشکلی نخواهید داشت.
کارشناس ارشد شبکه مایکروسافت
فرهاد خانلری ، مدرس شبکه و برنامه نویسی مبتنی بر زیرساخت های مایکروسافت ، سابقه فعالیت در موسسات و مراکز دولتی در قالب پروژه ، مشاوره و تدریس ، برنامه نویسی ++C ، سی شارپ و دات نت ، متخصص و مدرس شبکه های مبتنی بر سیستم عاملهای مایکروسافت و سرویس های مربوطه ، سخت افزار و ...
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود