جشنواره تخفیف های جمعه سیاه
محمد نصیری
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

تفاوت Private Cloud و Public Cloud در چیست؟ به زبان ساده

تفاوت ابر خصوصی و ابر عمومی در سرویس های پردازش ابری چیست؟ امروزه تقریبا در هیچ جا نیست که اسمی از Cloud Computing یا پردازش ابری نشنویم ، حتی افرادی که هیچ اطلاعاتی در خصوص این زیرساخت ندارند هم در مورد آن اظهار نظر می کنند. تقریبا همه چیز در آینده ای نه چندان دور به سمت Cloud Computing می رود و خواه ناخواه ما نیز به همین سمت حرکت خواهیم کرد. در این خصوص با دو واژه ابر خصوصی ای Private Cloud و ابر عمومی یا Public Cloud حتما برخورد کرده اید.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

ذاتا پردازش ابری یا Cloud Computing به پردازشی گفته می شود که مجموعه از از منابع برای پردازش داده های شما در اینترنت مهیا می شود. بیشتر اوقات این منابع قابل توسعه و در اکثر موارد بصورت منابع مجازی یا Virtual Resources برای ارائه دادن سرویس ها مورد استفاده قرار می گیرند. پردازش یا رایانش ابری یا Cloud Computing بصورت کلی به سه دسته تقسیم بندی می شود که ما آنها را به عنوان SaaS که مخفف Software as a Service است ، PaaS که مخفف Platform as a Service است و در نهایت IaaS که Infrastructure as a Service است می شناسیم.

تفاوت ابر خصوصی و ابر عمومی در پردازش ابری - تفاوت Private Cloud و Public Cloud

بسته به نوع و محل پیاده سازی ساختار Cloud Computing ما Cloud ها را به دو نوع Private Cloud و Public Cloud نیز طبقه بندی می کنیم. همانطور که از نام این نوع Cloud ها پیداست ابرهای عمومی یا Public Cloud ها اجازه می دهد که منابع و محتویات آنها بصورت عمومی در اینترنت در دسترس باشد و این در حالی است که ابرهای خصوصی یا Private Cloud ها منابع و خدمات خود را صرفه به کاربران ای که مورد تایید آنها باشند و در سازمان کاری وجود داشته باشند ارائه می دهند.به هر حال باید توجه کنید که ساختار پردازشی داخل و زیرساختی که که فراهم می شوند که سرویس های شما را میزبانی کند در هر دو حالت Private Cloud و Public Cloud تا حدود زیادی تشابه دارد.

ابر عمومی یا Public Cloud چیست ؟

ابر عمومی یا Public Cloud در قالب یک سرویس در اینترنت قابل دسترس است. معمولا کاربرانی که از سرویس های ابر عمومی استفاده می کنند بصورت ماه به ماه مبالغی را به ازای پهنای باند مصرفی و سرویسی که دریافت می کنند پرداخت می کنند. کاربران در چنین حالتی نیازی به خریداری سخت افزارها و دستگاه های ذخیره سازی اطلاعات و سایر موارد ندارند و این در واقع همان ماهیتی است که مقیاس پذیری Cloud را نشان می دهد ، در صورت نیاز به سرویس و خدمات بیشتر بلافاصله از سایر منابع خدمات مورد نیاز کاربر تامین می شود. این وظیفه شرکت ارائه دهنده سرویس Public Cloud است که برای شما زیرساختارها و بخش مهمی از منابع را نگهداری کند.

با توجه به اینکه کاربران Public Cloud نیازی به خریداری نرم افزار یا سخت افزار خاصی ندارند ، هزینه های استفاده از اینگونه سرویس ها معمولا پایین است. ابعاد استفاده از Public Cloud بسیار متنوع است ، شما می توانید از نگهداری چند فایل مهم تا ذخیره سازی مقدار زیادی اطلاعات بر روی این سرویس ها حساب باز کنید. در Public Cloud هزینه ها بر اساس مدت زمان استفاده از تجهیزات ذخیره سازی تعیین می شوند ، بنابراین هر چقدر شما داده ها را بخواهید مدت زمان بیشتری نگهداری کنید بایستی هزینه بیشتری پرداخت کنید ، پیشنهاد می شود که از Public Cloud بیشتر در مواردی که نیاز به استفاده از داده های پویا یا Dynamic Data هست استفاده کنید.

ابر خصوصی یا Private Cloud چیست؟

ابر خصوصی یا Private Cloud توسط شبکه های سازمان های بزرگ مدیریت می شود و سرویس دهی آن نیز بیشتر اوقات مختص همان سازمان یا تشکیلات سازمانی است. مهمولا مشتری در چنین شرایطی سخت افزارهای لازم برای راه اندازی Private Cloud را فراهم می کند ، سیستم های ذخیره سازی اطلاعات در Private Cloud ها معمولا اصلا به اشتراک گذاشته نمی شوند و فقط توسط افرادی که در شرکت یا سازمان مربوطه می خواهند از خدمات استفاده کنند در دسترس خواهد بود.

در چنین شرایطی این کاربران هستند که محیط Cloud را معماری و مدیریت می کنند، به همین دلیل تشکیلات سازمانی براحتی می تواند با اضافه کردن سرورها و منابع سخت افزاری بیشتر کارایی و ظرفیت سرویس دهی سازمانی خود در Private Cloud را افزایش دهد. Private Cloud با توجه به اینکه بصورت خود مختار مدیریت و نگهداری می شود بسیار انعطاف پذیر و توسعه پذیر است . معمولا در بدو راه اندازی Private Cloud ها از چندین ترابایت ظرفیت ذخیره سازی استفاده می شود و به مرور زمان و با به وجود امدن نیازهای سازمانی به داخل این Private Cloud سرورها و منابع مورد نیاز جهت گسترش اضافه می شود. در یک Private Cloud مدت زمان نگهداری داده ها در دستگاه های ذخیره سازی اصلا هزینه های سازمانی را تحت تاثیر قرار نمی دهد و به همین دلیل است که Private Cloud ها برای نگهداری داده های سازمانی از قبیل آرشیو و Backup ها بسیار ایده آل است.

تفاوت بین Private Cloud و Public Cloud در چیست؟

با توجه به مطلبی که ارائه کردیم حتما متوجه شده اید که ساختار کاری و سرویس دهی Private Cloud و Public Cloud از نظر مدل محاسباتی و سرویس دهی توسط Host های موجود تقریبا یکسان است اما تفاوت هایی در نوع سرویس دهی وجود دارد. مهمترین تفاوت در این است که از Private Cloud در محیط های سازمانی استفاده می شود و سرویس آن توسط فایروال به بیرون ارائه داده می شود در صورتیکه سرویس های موجود در Public Cloud بصورت عمومی در اینترنت در دسترس هستند. به همین دلیل استفاده از Public Cloud ها برای کاربرانی توصیه می شود که سرویس های خود را بصورت عمومی نیاز دارند حال آنکه در Private Cloud کاربران معمولا در بستر شبکه های LAN از این سرویس استفاده می کنند.

در Private Cloud ها سازمان مدیریت بهتری بر روی منابع سخت افزاری دارد و بهتر می تواند امنیت ، ایزوله سازی و حریم خصوصی کاربرانش را تامین کند ، حال آنکه یکی از بزرگترین مشکلات موجود در Public Cloud بحث ضعف در حریم خصوصی کاربران است. اما پیاده سازی و استفاده از Public Cloud ها از نظر هزینه بسیار پایینتر از پیاده سازی Private Cloud ها است و کاربر در Private Cloud باید برای خرید تجهیزات هزینه کند در حالیکه در Public Cloud فقط هزینه سرویس ها را پرداخت می کند. در دوره آموزش نتورک پلاس و در قسمت معرفی ماهیت پردازش ابری به بررسی این مفاهیم می پردازیم.


محمد نصیری
محمد نصیری

بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.

نظرات