: :
مانده تا پایان تخفیف
فقط تا آخر امروز
فقط امروز
محمد نصیری
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

تفاوت پردازنده های Pentium و Xeon در چیست؟ به زبان ساده

تفاوت CPU های پنتیوم و زئون در چیست؟ همیشه و در همه حال هیچوقت یک راهکار کامل و جامع برای حل همه مشکلات وجود نداشته است ، این مقوله در خصوص پردازنده ها نیز صادق است و نیازهای کاربران همه روزه نسبت به روز گذشته تفاوت می کند ، یک کاربر خانگی با محمد نصیری که صبح تا شب پروژه های مجازی سازی سنگین انجام می دهد قطعا نیازهای متفاوتی خواهند داشت ، این بحث در خصوص استفاده خانگی و استفاده سروری از محصولات نیز صادق است ، پردازنده های سرورها سخت افزاری با پردازنده های سیستم های خانگی معمولا تفاوت دارند.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

برای اینکه بتوان این نیاز کاربرها را برآورده کرد و در کنار آن بودجه افراد را نیز در نظر گرفت ، شرکت های تولید کننده میکروپروسسور مثل INTEL متوجه شدند که باید بین محصولات خود تنوع ایجاد کرده و محصولات متمایزی به بازار بر اساس نیاز کاربران ارائه دهند ، و این درست زمانی بود که خط تولید پردازنده های سری Pentium و Xeon شروع به کار کردند.

هر دوی این محصولات سالهاست که تولید می شوند اما برای بازارهای مختلف طراحی شده اند ، پردازنده های سری Pentium برای برآورده کردن نیازهای عمومی و سیستم های خانگی مورد استفاده قرار گرفتند و پردازنده های سری Xeon برای استفاده در سرورهای سخت افزاری و انجام فرآیند های پردازشی سنگین ارائه شدند. بنابراین طبیعی است که قیمت پردازنده های سری Xeon از پردازنده های سری Pentium گرانتر باشد.

مقایسه CPU های زئون و پنتیوم

البته این پردازنده ها در نحوه عملکرد هم با هم تفاوت هایی دارند ، پردازنده های سری Pentium بصورت تکی در سیستم ها مورد استفاده قرار می گیرند در حالیکه پردازنده های سری Xeon بصورت گروهی در یک سرور قرار می گیرند ، بعضا ممکن است در یک سرور فقط دو عدد پردازنده Xeon ببینید و در سرور دیگر تا 32 عدد پردازنده Xeon را در کنار هم مشاهده کنید که همزمان با هم در سرور کار می کنند.

دلیل این نوع طراحی هم مشخص است ، سرورها برای انجام فرآیند های پردازشی سنگین و همزمان طراحی شده اند که هر کدام از این فرآیند های پردازشی اصلا ربطی به همدیگر ندارند ، بنابراین تفکیک کردن پردازش بر روی پردازنده های مختلف باعث بالا رفتن کارایی و بهبود سرویس دهی می شود. قابلیت کلیدی Multi-Threating نیز یکی دیگر از مواردی است که برای بالا بردن تاثیر گذاری و بالا بردن قدرت پردازنده ها در Xeon ها استفاده شده است.

در آخر توجه کنید که پردازنده های سری Xeon از مقدار CPU Cache بیشتری نسبت به پردازنده های Pentium برخوردارند. حافظه کش CPU یا CPU Cache Memory یکی از دلایل مهم بالا رفتن کارایی پردازنده ها محسوب می شود که در کنار آن قیمت پردازنده را نیز طبیعتا بالا می برد. اگر حافظه کش CPU شما کم باشد تعداد مراجعه CPU به حافظه RAM شما افزایش پیدا می کند و به همین دلیل Bus سیستم و حافظه اصلی بیشتر درگیر می شوند و از طرفی به خاطر فاصله موجود بین CPU و RAM سرعت کاهش پیدا می کند ، حافظه Cache باعث کاهش این مراجعات می شود که این حافظه در داخل CPU قرار گرفته است. CPU Cache لایه های مختلفی دارد که می توانید به مقاله من در انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران با عنوان معرفی انواع CPU Cache مراجعه کنید.

تفاوت پردازنده های Pentium و Xeon در چیست؟ به زبان ساده

با توجه به اینکه این دو نوع پردازنده واقعا با هم تفاوت دارند ، شرکت INTEL حتی برای آنها Socket های متفاوتی طراحی کرده است. شما نمی توانید یک پردازنده Xeon تهیه کنید و آن را روی هر Motherboard ای قرار دهید ، اگر یک پردازنده Xeon به هر دلیلی خریداری کردید حتما باید Motherboard خاص آن را هم تهیه کنید که این باعث بالا رفتن هر چه بیشتر قیمت دستگاه خواهد شد.

البته به این موضوع هم توجه کنید که قرار نیست با قرار دادن یک پردازنده Xeon همه مشکلات پردازشی شما حل شود ، مواردی را داشته ایم که هر چقدر هم که منابع در اختیار نرم افزار قرار داده ایم باز هم کمبود منبع داشته است و این موارد به این دلیل است که هم پردازنده و هم نرم افزارها باید قابلیت Multi-Threating را داشته باشند و صرفا وجود این قابلیت روی پردازنده باعث نمی شود که بتوانید از آن بصورت تمام و کمال استفاده کنید.

حتما تاکنون متوجه شده اید که استفاده از چندین CPU روی دستگاه چقدر می تواند پیچیدگی داشته باشد ، برای درک بهتر این موارد پیشنهاد می کنم نگاهی به مقالات بنده در انجمن ITPRO با عناوین بررسی تکنولوژی NUMA و همچنین معرفی انواع CPU داشته باشید تا دید بهتری نسبت به پردازنده ها پیدا کنید ، به هر حال بصورت کلی می توانیم تفاوت بین CPU های Pentium و Xeon را به شرح زیر خلاصه کنیم :

  1. Pentium در واقع CPU های خانگی یا Desktop شرکت اینتل هستند
  2. Xeon در واقع CPU های صنعتی و خاص تجهیزات سرور سخت افزاری شرکت اینتل هستند
  3. Pentium ها برای استفاده تکی بهینه سازی شده اند
  4. Xeon ها می توانند تا حتی 32 عدد CPU در کنار هم بصورت همزمان کار کنند
  5. Xeon ها بهترین گزینه برای انجام فرآیند های Multi-Threating هستند
  6. Pentium ها دارای حافظه Cache کمتری نسبت به Xeon ها هستند
  7. Pentium ها و Xeon ها Socket ها سخت افزاری کاملا متفاوتی دارند
  • تفاوت سی پی یو ( CPU ) پنتیوم ( Pentium ) و زئون ( Xeon ) در چیست؟

    هر دو ساخت شرکت اینتل ( Intel ) هستند ، سری CPU های پنتیوم برای مصارف خانگی طراحی شده است در حالیکه سری CPU های زئون برای مصارف شرکتی ، سازمانی و استفاده در سرورهای پر قدرت طراحی شده اند ، CPU های سری پنتیوم برای استفاده تکی طراحی شده اند اما CPU های زئون می توانند ده ها عدد هسته یا Core داشته باشند ، CPU های سری زئون بصورت تخصصی برای سرویس دهی و انجام فرآیندهای Multi-Threading طراحی شده اند ، حافظه Cache سری پنتیوم بسیار کمتر از سری زئون است و ساختار سوکت های سخت افزاری هر دو نیز کاملا متفاوت است
  • تفاوت سی پی یو ( CPU ) سلرون ( Celeron ) و پنتیوم ( Pentium ) در چیست؟

    هر دو برای شرکت اینتل ( Intel) هستند ، روش ساخت پردازنده های Pentium و Celeron یک سان است ، حافظه کش CPU های سلرون از CPU های پنتیوم کمتر است ، CPU های سلرون دارای FSB کمتری به نسبت Pentium ها هستند ، سری CPU های Core Pentium بازار خود را از دست داده اند اما Celeron ها همچنان در حال فروش هستند. CPU های سری Celeron قیمت بهتری به نسبت پنتیوم ها دارند
  • تفاوت اینتل ( Intel ) و ای ام دی ( AMD ) در چیست؟

    پردازنده های شرکت Intel به مراتب از پردازنده های شرکت AMD قدرت بیشتری دارند اما به تناسب قیمت محصولات شرکت AMD پایینتر از محصولات شرکت Intel است ، کش لایه دو یا L2 Cache محصولات شرکت Intel معمولا دو برابر کش محصولات AMD است ، پردازنده های AMD برای اولین بار کنترل کننده حافظه را در CPU طراحی کردند.

محمد نصیری
محمد نصیری

بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.

نظرات