در این مطلب میخواهیم با مفهوم DDNS یا Dynamic DNS آشنا بشیم. زمانیکه کامپیوترها در اینترنت با هم ارتباط برقرار می کنند ، ساختاری شبیه یه ساختار اداره پست دارند که پیام های این کامپیوترها را به هم می رساند ، در واقع کاری شبیه به کاری که مامور پست انجام می دهد را این اداره انجام می دهد. کامپیوترها در محیط اینترنت نیاز دارند که آدرس های دقیق مقصد را داشته باشند تا بتوانند پیام های خود را به مقصد درست ارسال کنند .
این آدرس ها را ما به نام آدرس های IP می شناسیم که حکم پلاک منزل ما را دارد ، اگر شخصی بخواهد با ما ارتباط برقرار کند باید شماره پلاک منزل ما را داشته باشد تا بتواند برای ان بسته اطلاعاتی یا نامه ارسال کند ، ساختار یک آدرس IP به شکل 56.25.119.87 می باشد و این آدرس در هر خانه در شهر شما و یا هر کامپیوتر در اینترنت منحصر به فرد است. برای بیشتر افراد حفظ کردن شماره ها کار بسیار سختی است ، این دقیقا مثل این است که شما یک دفترچه تلفن داشته باشید.
که کنار شماره ها اسامی وجود نداشته باشد و شما مجبور باشید همه شماره ها را حفظ کنید. بنابراین کابران در اینترنت از آدرس IP برای وصل شدن به وب سایت ها استفاده نمی کنند و برای حل این مشکل سرویسی به نام Domain Naming System یا DNS معرفی شد که وظیفه آن تبدیل کردن اسم به آدرس IP و برعکس همین مورد هست ، بنابراین با وجود سرویس DNS شما نیازی به حفظ کردن آدرس های وب سایت ها نخواهید داشت و صرفا با استفاده از اسامی آنها به آنها متصل می شوید.
وظیفه اصلی DNS این هست که چیزی که شما به عنوان یک کاربر می بینید ، یعنی www.tosinso.com با به چیزی که کامپیوتر متوجه می شود یعنی 178.162.207.97 تبدیل می کند. در اینجا مثلا شما با وارد کردن آدرس IP به شماره 178.162.207.97 می توانید به وب سایت www.tosinso.com وارد شوید اما کدام راهکار ساده تر است ؟ استفاده از آدرس IP یا نام دامنه ؟ سرورهای بسیار زیادی با میلیون ها رکورد در پایگاه داده های خود در اینترنت وجود دارند که همین وظیفه را بر عهده دارند ، بد نیست برای اینکه درک بهتری از مفاهیم DNS داشته باشید به دو مطلب زیر که بصورت کاملا طنز در خصوص DNS نوشته ام مراجعه کنید :
بیشتر سئوالاتی که از سرورهای DNS دنیا پرسیده می شود از سرورهایی به نام Root DNS یا ریشه پرسیده می شود و اینکار باعث بالا رفتن Load کاری این سرورها در اینترنت می شود. برای برطرف کردن این مشکل شرکت های ISP بصورت محلی یک سری DNS سرور در سرورهای خود راه اندازی می کنند و یک کپی از آدرسهایی که در پایگاه داده های DNS سرورهای اینترنت وجود دارند برای خود بر می دارند و سرویس DNS را به مشتریان خود ارائه می دهند.
فرض کنید که در طی روز هزاران درخواست به سرورهای DNS های ریشه فرستاده می شود که درخواست آدرس IP مربوط به وب سایت www.tosinso.com را دارند ، حالا اگر این درخواست ها را برای وب سایتی مثل google.com در نظر بگیرید آنقدر تعداد سئوالات زیاد خواهد بود که این DNS سرورهای ریشه نمی توانند پاسخگو باشند ، در اینجاست که DNS سرورهای ISP ها وارد عمل می شوند و بار کاری این سرورهای ریشه را پایین می آورند.
همانطور که سرویس DNS یک سرویس بسیار جالب و کاربردی است ، پیاده سازی کردن آن نیز به مراتب می تواند سخت و دشوار باشد ، فرض کنید که یک وب سرور خانگی یا یک Game سرور خانگی دارید و در اینجاست که شما با سرویس DNS دچار مشکی می شوید. هر بار که شما به اینترنت متصل می شوید به دلیل عوض شدن آدرس IP شما در ISP و نداشتن آدرس IP بصورت Static اسم وب سرور خانگی یا Game سرور شما که قرار است به آدرس IP تبدیل شود مرتب عوض می شود.
در این حالت است که برخی از شرکت های سرویس دهنده خدمات اینترنتی یا ISP سرویسی به نام Dynamic DNS را به شما ارائه می دهند. در حالت عادی سرویس DNS یک سرویس سمت سرور است و کلاینت ها از آن استفاده می کنند ، اما زمانیکه صحبت از Dynamic DNS می شود یک برنامه کوچک بر روی شبکه خانگی یا سرور داخلی شما قرار می گیرد که در وهله های زمانی معین آدرس IP ای که شما دریافت کرده اید را برای DNS سرور ISP ارسال می کند تا با عوض شدن آدرس IP اسم وب سایت شما همچنان قابل دسترس باشد و رکوردهای DNS سرور ISP شما نیز عوض شود. با اینکار شما دیگر نیازی به خریدن آدرس IP استاتیک ندارید و هر بار با عوض شدن آدرس وب سرور شما اسم آن نیز در DNS سرور بروز خواهد شد. Dynamic DNS یکی از راهکارهای برطرف کردن محدودیت تعداد آدرس IP در نسخه 4 می باشد.
توجه کنید که مفهوم Dynamic DNS چندان هم پیچیده نیست و شما در شبکه داخلی و به ویژه در محیط های Domain از Dynamic DNS به عنوان Dynamic Update همه روزه در حال استفاده هستید ، برای مثال ممکن است سرویس DHCP شما در شبکه هر بار که به شما آدرسی اختصاص می دهد با استفاده از سرویسی که بر روی سیستم کلاینت به عنوان DNS Client نصب شده است می تواند رکوردهای DNS را بروز کند و آدرس های جدید را در رکوردها بروز رسانی کند ، ای فرآیند بارها در شبکه داخلی شما اتفاق می افتد اما همان مفهوم در شبکه اینترنت و برای سرویس دهنده های ISP شما نیز وجود دارد با یک سری تغییرات اندگ ، امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد ، اگر انتقاد یا پیشنهاد یا نظری در خصوص این مطلب دارید خوشحال می شویم در ادامه از آن استفاده کنیم .
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات
محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود