همانطور که قبلا در خصوص تفاوت بین YUM و Up2date و همچنین تفاوت بین YUM و RPM مطالبی را در انجمن لینوکس انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران عنوان کردیم بهتر است در خصوص تفاوت بین YUM و Aptitude هم چیزهایی بدانیم. همانطور که می دانید و بارها در مطالب قبلی تاکید کردیم YUM مخفف کلمه های Yellowdog Update Modified می باشد که یک ابزار خط فرمانی Package Management است به این معنی که شما با استفاده از این ابزار می توانید بسته های نرم افزاری لینوکس را بر روی کامپیوتر نصب ، بروز رسانی ، پیکربندی و حذف کنید.
این ابزار یک ابزار Open Source است که برای همه مدیران شبکه قابل دسترس و استفاده است. ابزارهای متعددی وجود دارند که قابلیت های خط فرمانی YUM را بصورت گرافیکی یا GUI در اختیار کاربران تازه کار قرار می دهند که قابلیت های آنها نیز بسیار زیاد است اما همچنان به عنوان یک Linux Expert باید یاد بگیرید که در نهایت هیچ چیز قرار نیست بهتر از دستورات خط فرمان برای شما در لینوکس کار کند.
Aptitude مخفف کلمه های Advanced Packaging Tool است که اکثرا ما آن را به عنوان ابزار APT می شناسیم ، البته توجه کنید که Aptitude و Apt دو ابزار متفاوت هستند که بعدا به بررسی apt-get که برگرفته ای از آن می باشد اشاره ای خواهیم داشت. Aptitude نیز مانند YUM یک ابزار Package Manager است که شما با استفاده از آن می توانید بسته های نرم افزاری را از روی کامپیوتر نصب و حذف کنید.
یکی از مهمترین قابلیت هایی که درون aptitude قرار گرفته شده است قابلیت جستجوی قدرتمندی است که در این ابزار تعبیه شده است و به شما این امکان و انعطاف پذیری را می دهد که براحتی الگو های مورد نظر خود را جستجو کنید. بیشتر فعالیت هایی که توسط Aptitude انجام می شود از طریق یک Library به نام ncurses انجام می شود که یک Library برنامه نویسی است که به شما یک API می دهد که شما می توانید با استفاده از این API متن هایی را بنویسید و اجرا کنید بدون اینکه نیازی به استفاده از Terminal لینوکس داشته باشید.
YUM یک بازسازی کامل از جد بزرگوار خود یعنی Yellowdog Update یا YUP است و به همین دلیل بازسازی مجدد است که در اسم YUM از کلمه Modified یا تغییر یافته استفاده می شود. YUM به عنوان Package Manager در سیستم عامل های Red Hat Enterprise ، Fedora ، CentOS و بسیاری دیگر از سیستم عامل هایی که از RPM استفاده می کنند مورد استفاده قرار می گیرد. ابزار YUM بدون اینکه کاربر متوجه شود Metadata را از Repository به Local Client منتقل و یکپارچه می کند. بنابراین یکی از مزیت های خوب YUM این است که اگر کاربر دستوری را اشتباه وارد کند و نیازی به وارد کردن دستور دیگری برای انجام برخی چیزها وجود داشته باشد دستور کاربر باعث خراب شدن فرآیند نخواهد شد زیرا Metadata مربوط به کاربران قبلا یکپارچه شده است.
Aptitude بصورت استاندارد بصورت خط فرمانی و با یک رابط کاربری دستوری یا CLI معرف می شود که تقریبا شبیه به خانواده ابزارهای apt یا Advanced Packaging Tool ای است که با Library های هسته لینوکس در ارتباط هستند تا بتوانند دستورات نصب و حذف نرم افزارها را به راحتی انجام دهند.برخلاف بسیاری از API های دیگر ، Aptitude برای اجرا شدن نیازی به داشتن دسترسی های root سیستم ندارد و در عوض اگر دستوری نیاز به دسترسی بالاتر برای اجرا شدن داشته باشد به شما یک پیام می دهد که آیا می خواهید با دسترسی های root اینکار را انجام دهید یا خیر که این پیام بصورت Become Root به شما نمایش داده می شود. وقتی Aptitude اجرا می شود به شما لیستی از دستورات و همچنین Package های که می توانید براحتی با استفاده از کلید های جهت دار انتخاب کنید را نمایش می دهد که شما براحتی می توانید آنها را انتخاب کنید.
یکی از نکات قابل توجه در خصوص YUM این است که یک ابزار جداگانه برای تعریف کردن Repository شخصی بر روی سیستم عامل به شما ارائه می دهد که این ابزار به نام createrepo شناخته می شود. این ابزار به راحتی برای شما یک Repository شخصی YUM ایجاد می کند و تمامی XML Metadata های مورد نیاز را نیز در کنار همین Repository ایجاد می کند. بعد از اینکه با استفاده از createrepo انبار یا Repository نرم افزاری Local خود را ایجاد کردید می توانید توسط دستور دیگری به نام mrepo این Repository را مدیریت و نگهداری کنید. در نهایت بصورت خلاصه می توان تفاوت های بین YUM و Aptitude را به شرح زیر عنوان کرد :
نویسنده : محمد نصیری
منبع : انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران
هرگونه نشر و کپی برداری بدون ذکر منبع و نام نویسنده دارای اشکال اخلاقی می باشد
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات
محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود