شاید تا به حال کلمه پورت را شنیده باشید Port به معنای فارسی درگاه است جهت ارتباط یا رد و بدل کردن یا ارسال و دریافت اطلاعات بین دو سیستم استفاده می شود . شاید کاربرانی که به مقوله هک علاقه مند هستند بتوانند این کلمه را بیشتر درک کنند زیرا هکران توسط همین Port ها وارد سیستم مقابل شده و او را مورد نفوذ قرار میدهند به همین خاطر سیستم عامل و نرم افزار های فایروال با تمام توان از این Port ها محافظت میکنند
دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران
و به عبارتی دیگر همیشه این پورت ها بسته هستند مگر در مواقعی که بخواهد اطلاعات از این پورت ها عبور کند یا نرم افزاری به آن پورت نیاز پیدا کند و البته تمام اطلاعات توسط فایروال ها کنترل میشود این پورت ها را با اعداد نام گزاری کرده اند که این اعداد از بین ۱ تا ۶۵۵۳۵ هستند مثلاً برای ارسال ایمیل از پورت 25 استفاده میکنیم ، البته در این مطلب فقط میخواهم پورت های رایج یک کامپیوتر را به شما بگویم و معرفی کنم که خارج از چند خط بالایی میشود پس برای آشنایی بیشتر در خصوص پورت هایی که در پشت کیس ها مشاهده میشود همراه باشید با Itpro.
- PS 2 :یکی از قدیمی ترین پورت های روی کامپیوتر هست که دایره ای شکل با 6 پین مشخصه اصلی آن است و برای اتصال موس و صفحه کلید به کامپیوتر استفاده میشود و این پورت در دو رنگ ایجاد شده رنگ سبز برای اتصال موس و رنگ بنفش برای اتصال کیبورد به کار میرود. البته امروزه به علت استفاده این قطعات از پورت USB این پورت ها کمتر به کار میرود یا اصلاً تعبیه نمیشود.
البته بسته به نیازتون ممکنه شما بخواهید یک کیبوردی که USB هست رو تبدیل به Ps 2 کنید برای این منظور کانورتور هایی موجود هست که میتوانید این کار را انجام دهید و PS 2 رو به USB و بلعکس تبدیل کنید این کانورتور ها برای این تهیه شدند که ممکنه شما بخواهید کیبوردی (USB) را به کیس وصل کنید که تعداد پورت های USB آن کم است یا اصلاً فرض را بر این بگیرید که کیس پورت USB ندارد و نیاز به PS2 دارید در اینجا کانورتور به کمک شما می آید.
- USB : این پورت یکی از پرکاربرد ترین پورت ها بر روی رایانه ها و حتی موبایل ها و تبلت ها هست و تقریباً اکثر وسائل الکترونیکی از این پورت استفاده میکنند. نسخه های این پورت که از 1 تا 3 نام گزاری شده اند سرعت آنها را معین میکند و این روز ها USB 3 دارای بالاترین سرعت نقل و انتقالات در نوع خود است که سرعت آن در حدود 5Gig در ثانیه است که برای تشخیص USB 3 از نوع های دیگه اش رنگ آبی میتونه مشخصه خوبی برای شناختش هست.
- D-Sub : یکی از پورتهای مخصوص نقل و انتقال تصویر بین کامپیوتر و مانیتوره هست رنگ آبی اون باعث شده تا همه کاربرای قدیمی اونو به راحتی بشناسن نام دیگه این پورت RGB یا VGA هست که روی کارت های گرافیک کامپیوترتون میتونبد ببینیدش تعداد پین های این پورت 15 عدد هست که به تازگی رقیبانی همچون DVI و به تازگی HTMI کاری کردن که پورت D-Sub بازنشست بشه.
- DVI : پورتی که رنگ سفید اون باعث متمایز شدنش شده و نسل بعد از D-Sub هست و این پورت هم برای انتقال تصویر به مانیتور هست با این تفاوت که این پورت دارای 29 پین است و طبیعتاً از کیفیت مطلوبتری نسبت به نسل قبلی خود برخوردار است. همانند پورت USB شما میتونید این پورت رو در قالب های MINI و Micro ببینید .
- HDMI : فیلم های پر کیفیت Full HD چیزی است که در حال حاظر مورد پسند کاربران هست که این کیفیت از زیر دست آخرین و به روز ترین نسل پورت های انتقال تصویر یعنی HTMI رد میشه و یکی از بزرگترین تفاوت هاش نسبت به نسل های قبلا خودش اینه که علاوه بر تصویر صدا هم از این پورت عبور میده پس نگران کیفیت صدا و کابل مجزا برای صدای تصویر نیستیم به عبارتی دیگر لپتاپ خودتون رو فقط از طریق کابل HTMI به تلوزیونتون متصل کنید خواهید دید که هم صدا و هم تصویر از تلوزیون پخش میشه این پورت هم همانند USB و DVI دارای میکروو و mini هست
- Ethernet یا شبکه یا Rj-45 :این اسم مخصوص شبکه هست و به آن Rj45 هم میگویند از این پورت برای ارتباط دو یا چند کامپیوتر به شبکه استفاده میشه مودم های ADSl یا تلوزیون ها نیز با این پورت آشنایی کامل دارند و از آنها پشتیبانی میکنند این پورت میتواند سرعت های 10 تا 1000 Mbps رو انتقال میده و بهترین روش برای اتصال دو کامپیوتر در شبکه محسوب میشه
- Modem یا Rj-11 :مشابه Rj-45 هست با ابعادی کوچکتر و تعداد رشته سیم کمتر در Rj-45 شما 8 رشته سیم رو مشاهده میکنید ولی در Rj-11 شما 2 تا 4 رشته سیم رو خواهید دیدکه برای اتصال تلفن به مودم یا تلفن به پریز استفاده میشه ، در تصویر زیر دو کابل را خواهید دید که به ترتیب RJ 45 و RJ 11 هستند.
- LPT : این نام مخفف Line Print Terminal است که بهش میگن پارالل یا موازی که البته در شرف بازنشست شدن هست این پورت 25 پین دارد و اکثر پرینتر ها از این پورت ها استفاده میکردند که البته USB جای اونو گرفته ضمناً یکی دیگه ازکاربرد هاش به اتصال پارالل (Parallel) دستگاه های خاص به کامپیوتر و همینطور Port اتصال قفلهای سخت افزاری به کامپیوتر هم به کار میره.
- Com یا Rs-232 یا سریال: یکی دیگه از پورت های قدیمی هست که 9 یا 25 پین داره بسیار شبیه به پارالل هست و در زمان های دور برای اتصال موس به سیستم به کار میرفته ولی در حال حاضر پایانه های فروش بانک دستگاه های تجهیزات پزشکی و همچنین دستگاه های فروش فروشگاه یا صندوق از این پورت ها استفاده میکنند در تصویر زیر 9 پین و 25 پین را با هم یکجا میبینیم.
e-SATA :یکی دیگه از پورت های مورد استفاده در تجهیزات سخت افزاری رایانه هست که برای اتثال هارد کامپیوتر مورد استفاده قرار میگیره قبل از اینکه USB 3 واراد عرصه دیجیتال بشه هارد دیستک ها بیشترین سرعتشون 480 Mbps بود پس از ظاهر شدن SATA اطلاعات با سرعتی در حدود 6 برابر سریعتر از نوع قبلی اش کار رو ادامه داد ولی باز هم پورت های خارجی نمیتونستند ازش استفاده کنند تا اینکه e-SATA به دنیا اومد تا هارد دیسک های اکسترنال سرعتشون چندین برابر بشه و تفاوت Sata با این مدل تنها شکل کانکتور اون ها هست و پس از اینکه USB3 ایجاد شد مجدداً هارد های اکسترنال به همون USB مجهز شد تا سرعتشون در ثانیه به 5 گیگ برسه.
- FireWire (یا IEEE 1394) این پورت ابتدا روی هارد های خارجی مورد استفاده بود و برخی هم برای اتصال در شبکه از آن استفاده میکردند یعنی به جای کابل cross اما در حال حاظر برای متصل کردن ویدئو دیجیتال به کامپیوتر استفاده میشود و میتوان گفت یکی از بهترین رابط ها برای اتصال دوربین های خانگی به رایانه مان است .این پورت در دو مدل 4 پین (استفاده در لپ تاپ ها) و 6 پین که تامین برق را نیز به عهده دارد تولید میشود این پورت پهنای باند 400 Mbps را دارد
توسط این پورت یا این درگاه کارت TV یا کارت شبکه یا صدا را به لپتاپ خود متصل میکنید این درگاه به صورت سری با مادربورد تعامل دارد ، ضمناً به وسیله دو پورت USB یا PCI Express به مادربورد متصل میشوند که نسبت به اتصال هر کدام سرعتشان متفاوت میگردد به ترتیب 400Mbits و 52 Gbit/s است. جالب است بدانید Express Card قابلیت Hot Plugging دارد یعنی شما میتوانید بدون خاموش کردن سیستم کارت خود را وارد یا خارج نمایید.
- SPDIF : این پورت مخفف Sony Philips Digital Interface است همانطور که از اسم کامل آن پیداست شرکت های سونی و فیلپس آن را ایجاد کرده اند، کلاً صدا به 2 فرمت آنالوگ و دیجـیتال است که در خروجی مادربورد ها ظاهر میشود ، خروجی نوع دیجیتال توسط پورت های Optical و Coaxial با دستگاههای نظیر خودشون در ارتباط هستند. پس پروتکل ارتباطی SPDIF یک پورت دیجیتالی است پس دستگاه هایی که به عنوان ورودی از این پورت استفاده میکنند باید یک چیپ Codec هم داشته باشد تا این سیگنال را توسط DAC به آنالوگ تبدیل کنند