Storage Policy Based Management یا SPBM چیست ؟ آیا به عنوان یک توسینسویی متخصص تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که در یک سازمان ممکن است چندین نوع Storage وجود داشته باشد ؟ قطعا حداقل در ساختارهای مجازی سازی ما دو نوع Storage از نوع Local برای هر کدام از Host ها و همچنین iSCSI یا NFS برای Storage های تحت شبکه را داریم. هر کدام از این نوع Storage ها برای خودشان دارای پارامترهای مختلفی هستند که از آن جمله می توانیم به سرعت نوشتن و خواندن اطلاعات ، سرعت انتقال اطلاعات ، بستر و پروتکل ارتباطی و همچنین پهنای باند و حتی ظرفیت اشاره کرد.
مدیریت کردن این مسئله که ما باید VM های خودمان را بر روی کدامیک از Storage های موجود قرار بدهیم به نظر اصلا ساده نیست و در این خصوص معمولا مدیران در حوزه مجازی سازی تنظیمات پیشفرض را در نظر می گیرند و بعد از اینکه مشکلات ادامه پیدا کرد تصمیم به تغییر دادن محل Storage ماشین مجازی خود می گیرند. اما آیا به این موضوع فکر کرده این که چگونه می توان فرآیند مدیریت کردن نحوه قرارگیری VM ها بر روی Storage ها بر اساس نوع Storage را مشخص کرد ؟ آیا چنین قابلیتی وجود دارد ؟ شاید با خودتان بگویید که بله ، با استفاده از قابلیت Storage DRS شرکت VMware ما را قادر ساخته است که ظرفیت Storage ها را شناسایی کنیم و بر اساس نیاز VM های خودمان را جابجا کنیم ، اما نکته منفی در خصوص Storage DRS در این است که این قابلیت به شما امکان تعریف کردن پارامتر و گروهبندی کردن Storage ها را نمی دهد !
برای رفع ابهام بیشتر دقت کنید که هیچ مکانیزم خودکاری بهتر از تصمیم گیری مدیران مجازی سازی برای طبقه بندی و معیار گذاری کیفیت Storage ها وجود ندارد. یعنی تصمیم گیری در خصوص اینکه یک Storage دارای کیفیت خاصی است یا نیست یا درجه چند است بر عهده مدیر سیستم است و سیستم به تنهایی قادر به این طبقه بندی نمی باشد اما می تواند در صورت به وجود آمدن چنین طبقه بندی از آن تبعیت کند. همه این تفاسیر و داستان های مختلف را در توسینسو مطرح کردیم تا بدانید که در توسینسو نحوه توضیح دادن مسائل بصورت سناریویی است و شما باید توجیه شوید که در حقیقت به چه چیزی نیاز دارید.
برای برطرف کردن این مشکل شرکت VMware قابلیتی به نام Storage Policy Bases Management یا SPBM را معرفی کرده است که اگر کمی قبلا با مجازی سازی های VMware کار کرده باشید و مفهوم Storage Profile را در ذهن داشته باشید می توانیم این قابلیت را به روز رسانی شده این قابلیت عنوان کنیم. بصورت خلاصه با استفاده از این قابلیت شما می توانید برای storage های مختلفی که در مدار وجود دارند درجه بندی و برجسب گذاری کیفیتی کنید و بر این اساس نحوه قرار گیری VM ها را خودکار کنید.
در خصوص اینکه ماهیت کاری SPBM چیست کمی توضیح دادیم اما می خواهیم این مفهوم را برای شما بیشتر باز کنیم. ما در حوزه مجازی سازی مفهومی به نام Software Defied Storage یا ذخیره سازی مجازی داریم که یعنی ما لایه ذخیره سازی سخت افزار و نرم افزار را از هم تفکیک می کنیم و اجازه نمی دهیم که VM های ما دقیقا متوجه شوند که با چه نوع Storage ای در ارتباط هستند ، در واقع ما در این روش یک لایه واسط بین Storage های فیزیکی و VM ها ایجاد می کنیم.
با استفاده از SPBM شما می توانید فرآیند اعمال Policy یا سیاست های مربوط به ذخیره سازی VM ها در storage ها را بصورت مدیریت شده مشاهده کنید و ایجاد کنید به گونه ای که خود SPBM می تواند تشخیص بدهد که storage های مشابهی که در مجموعه وجود دارند و توانایی سرویس دهی به VM مورد نظر را دارند کدام هستند. این مفهوم فقط در VMware وجود ندارد و در اکثر سیستم های مجازی سازی ما مفهومی به نام Policy Driven Control در بحث Storage ها را داریم ، SPBM می تواند بر روی موارد زیر مدیریت داشته باش :
SPBM به شما این اجازه را می دهد که مشخصات مربوط به تجهیزات ذخیره سازی اعم از ظرفیت ، دسترسی پذیری ، سرعت و ... را در قالب VM Storage Policy ها مشاهده کنید. با تعریف کردن و اعمال کردن Storage Policy ها سرویس SPBM این امکان را به شما می دهد که بصورت خودکار فرآیند ایجاد و اهدای دیسک یا همان فرآیند Disk Provisioning با توجه به حجم کار یک Virtual Machine را انجام دهید و دغدغه محل قرار دادن یک VM را در ذهن نداشته باشید.
Storage Policy ها قابلیت های دیگری را نیز به ما ارائه می دهند ، فرض کنید که یک مشتری از شما سروری خواسته است که حتما بر روی Storage های SSD با سرعت بالا قرار داشته باشد ، با استفاده از Storage Policy ها شما می توانید مطمئن شوید که Service Level Agreement ای که داشته اید کاملا رعایت شده است و VM مربوطه همیشه بر روی Storage ای قرار دارد که دارای هارد دیسک های SSD است. SPBM این امکان را به شما می دهد که فارق از اینکه مدیر قسمت storage ها چه کاری انجام می دهد نحوه قرار گیری VM ها بر روی Storage ها را مدیریت کنید.
مدیر قسمت مجازی سازی به راحتی می تواند تغییرات مورد نظر خودش بر روی Storage Policy ها را ایجاد و آنها را در هر لحظه اعمال کند و سایر تغییرات زیرساختی هر زمان که نیاز به آنها بود انجام می شود. این امر باعث می شود سرعت و شتابدهی شما در ایجاد کردن ماشین های مجازی بسیار بیشتر شود. در محیط هایی که از Private Cloud استفاده می کنند می توانید با تعریف کردن یک Storage Policy برای یک ماشین مجازی مطمئن باشید که سرویس مورد نظر همیشه بهترین کیفیت ذخیره سازی را در اختیار دارد ، یکی از جذابیت های SPBM قابلیت هماهنگ شدن و یکپارچه شدن با بسیاری از ابزارهای مدیریت Cloud به ویژه Private Cloud است ، این سرویس می تواند با ابزارهای مدیریت مراکز داده ای مثل ابزارهای اسکریپت نویسی ، ابزارهای مدیریت Cloud و راهکارهای Cloud Computing ، از جمله vRealize Automation یا همان vCloud Automation Center، ابزاری مثل PowerShell و حتی OpenStack را دارد.
برای Datastore هایی که VMFS یا NFS هستند و بر روی ساختار های LUN قدیمی و سنتی کار می کنند سرویس SPBM امکان مدیریت منابع بصورت از پیش تعریف شده را می دهد که بر اساس منابع و قابلیت های ذخیره سازی موجود می باشد. در واقع SPBM فقط Datstore هایی را برای قرار دادن VM شما در نظر می گیرد که شرایط ذخیره سازی مشترکی داشته باشند و نیازهای تعریف شده VM مورد نظر ما را تامین کرده باشند.
برای اینکه درک کاملتری از SPBM داشته باشید این مثال را در ذهن داشته باشید ، شما در مجموعه ای هستید که دارای 9 عدد Storage است که سه عدد از آنها دارای هارد دیسک های SSD با پروتکل FCoE هستند ، سه عدد از آنها دارای هارد دیسک های SSHD با پروتکل ارتباطی iSCSI هستند و سه عدد از انها نیز دارای هارد دیسک های معمولی هستند که بصورت شبیه سازی شده و با استفاده از نرم افزارهای SAN Emulation ایجاد شده اند.
در چنین شرایطی ما با استفاده از SPBM سه VM Storage Profile ایجاد می کنیم بصورت طلایی ، نقره ای و بزنزی ، در پروفایل اول که طلایی است و بالاترین سرعت و کیفیت را دارد سه عدد storage خودمان را معرفی می کنیم و در واقع بر روی هر کدام از انها برچسب یا Tag طلایی می زنیم ، بر روی سه عدد storage دیگر برچسب نقره ای و بر روی باقیمانده نیز برچسب برنزی می زنیم. حالا می توانیم هر کدام از این برچسب ها را به VM هایی که داریم بر اساس اولویت اعمال کنیم.
اگر شما VM دارای حساسیت بالای سرعت و قدرت هستید و باید در SLA این موارد لحاظ شود کافیست آن را برچسب طلایی بزنید حالا در صورت بروز مشکل برای storage اول ما بصورت خودکار این VM فقط بر روی storage هایی قرار خواهد گرفت که دارای برچسب طلایی هستند و برای سایر VM ها نیز با درجات اولویت متفاوت این مورد صادق است . امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد. توسینسو باشید
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات
محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود