: :
مانده تا پایان تخفیف
فقط تا آخر امروز
فقط امروز
علیرضا عابدینی
کارشناس ارشد فناوری اطلاعات و مدرس کامپیوتر

اینترنت اشیاء فرصت است یا تهدید؟ بررسی چالش های IOT

تهدیدات ناشی از اینترنت اشیاء : واژه اینترنت اشیاء، واژه ای نوظهور که شاید اخیراً بارها و بارها به گوش شما هم رسیده باشد. این واژه بر گرفته از عبارت Internet of Things است که اصطلاحا از آن به IOT نیز نام می برند.این عبارت "اینترنت اشیا،" برای نخستین بار در سال ۱۹۹۹ توسط کوین اشتون مورد استفاده قرار گرفت و جهانی را توصیف کرد که در آن هر چیزی، از جمله اشیا بی جان، برای خود هویت دیجیتال داشته باشند و به کامپیوترها اجازه دهند آن ها را سازماندهی و مدیریت کنند(ویکی پدیا).

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

شاید این نام از آنجایی نشات می گیرد که ما می خواستیم همه چیز را در شبکه قرار دهیم، به عبارتی اینترنت را وارد تمام اشیا پیرامونمون بکنیم، از سطل زباله گرفته تا تلویزیون، از چراغ های راهنمایی گرفته تا اتوبوس هامون ، خلاصه عزممونو جزم کردیم که تمام اشیاء پیرامونمونو وارد اینترنت کنیم ، اما باید گفت مانند تمام فرصتهای دیگه ای که یک تکنولوژی و یک فناوری می تونه برای بشر داشته باشه، باید منتظر عوارض و عواقب اونها هم باشیم که در طول زمان آشکار خواهد شد.

وب سایت توسینسو

به هر حال تکنولوژی هایی چون «اینترنت اشیا» (Internet of Things) و «رایانش ابری» (Cloud Computing) نقل محفل تمام غولهای IT شده است و گویی چه بخواهیم و چه نخواهیم به اجبار، تکنولوژِی همچون جریان رودخانه و سیلی ما رو با خود می برد.بررسی های موسسات تحقیقاتی نشان می دهد که تا سال 2020 بیش از 25 میلیارد اشیاء دارای چنین فناوری خواهد شد (موسسه گارتنر) و طبق بررسی های شرکت سیسکو در سال 2018 ماشین ها و سیستم های الکترونیکی می توانند از طریق اینترنت بدون نیاز به انسان ها با یکدیگر در ارتباط باشند.در اینترنت اشیا، اشیاء هم می توانند با هم تبادل اطلاعات داشته باشند(فرصت ولی تهدید آن این استکه یک شبکه بات نت از اشیاء داشته باشیم).

وب سایت توسینسو

اما این تکنولوژیهای نوظهور برای بشریت فرصت هستند و یا تهدید و یا هر دو؟!

خوب اگر خوشبینانه به قضیه نگاه کنیم، یک فرصت، یک تکنولوژی مناسب و کارآمد که در صورتی که در مسیر اصلی خود قرار گیرد بسیار موثر بوده. فرض کنید با عجله از خانه خارج می شوید، بدون اینکه متوجه باشید، درب خانه رو قفل نکردید و یا اجاق گاز شما روشن است و یا هر چیز دیگه ای که فکرشو بکنید، بعد از گذشت زمانی، پیامی از درب خانه برای شما صادر شود که درب قفل نیست و از شما بخواهد که تکلیفشو مشخص کنید یا اینکه از اجاق گاز برای شما پیغامی ارسال گردد که همچنان روشن است و اینکه چه وضعیتی داشته باشد، خاموش شود و یا اینکه تا لحظات دیگر روشن باشد و... . شاید کمی تخیلی به نظر برسد ولی زمان دوری نیست که هه این موارد با اینترنت اشیاء جامع عمل به خود بگیرد.

وب سایت توسینسو

اما همین فرصت، می تواند برای خود یک تهدید باشد، اینکه چقدر ما به این تکنولوژی اعتماد داشته باشیم یک طرف قضیست و اینکه چقدر این فناوری امن باشد و مورد حمله هکرها قرار نگیرد که اگر قرار بگیرد، چه مصیبتی خواهد بود.

Securing the Internet of Things

اخیرا شبکه بوت نت جدیدی شناسایی شده که تعداد بیش از 3000 وسیله و ابزار مختلف را آلوده کرده و توانسته برای خود یک شبکه بوت نت برای حمله های تحت وب ایجاد کند، بدافزار شناسایی شده در این شبکه بوت نت، LinuxIRCTelnet نام دارد و کدهای منبع آن شباهت زیادی با کدهای منبع Aidra دارد که یکی از اولین بدافزارهای مورد استفاده در شبکه های بوت نت طراحی شده با استفاده از ضعف های اینترنت اشیا است. هر دوی این بدافزارها idra برای آلوده کردن ابزار مجهز به سیستم عامل لینوکس برای انجام حملات denial-of-service مورد استفاده قرار گرفته شدند.

عدم تغییر رمز پیش فرض ابزار متصل به اینترنت فرصتی را برای این بدافزار فراهم کرده تا از این فرصت، کمال بهره برداری را کرده و اعمال مخربانه خود را به انجام برسد و طبق اخبار ، سرعت بالای آلوده سازی LinuxIRCTelnet زمینه را برای حملات گسترده تر سایبری طی هفته های آینده فراهم کرده.ولی این هنوز شروع کار است و ما باید همچنان منتظر باشیم تا بیشتر از اون که انتظار داشته باشیم اخبار جدیدیو در مورد کاربردهای این فناوری بشنویم، اخبار تهدیدات امنیتی و خرابکاریهای ناشی از اون به گوشمون برسیم.شما چی فکر می کنید؟ فرصت یا تهدید؟ نظر شما در مورد این فناوری نوظهور چیه؟ ...


علیرضا عابدینی
علیرضا عابدینی

کارشناس ارشد فناوری اطلاعات و مدرس کامپیوتر

کارشناس ارشد فناوری اطلاعات هستم ، مدرس دوره های کامپیوتر ، مدیر فناوری اطلاعات و دارای گواهینامه های MCSA ، CCNA ، CEH و Network Plus و خوشحالم از اینکه می تونم دانشم رو در توسینسو به اشتراک بگذارم

نظرات