علیرضا عابدینی
کارشناس ارشد فناوری اطلاعات و مدرس کامپیوتر

چگونه میزان سرمای مناسب اتاق سرور را محاسبه کنیم ؟

چگونه دمای مناسب اتاق سرور را محاسبه کنیم؟ مراکز داده بعنوان مجموعه‌ای از زیرساخت های ارتباطی/امنیتی ، سخت افزاری و نرم افزاری که برای ارایه، نگهداری و پشتیبانی از سرویس‌های تحت شبکه مورد استفاده قرار می گیرند از نقاط فوق العاده حیاتی، اساسی و مهم در سازمانها محسوب میشند و تفاوتی نمی کنه که سازمان مربوطه کوچک باشه و یا بزرگ به هر حال حداقل هایی برای نگهداری از اتاق سرور وجود دارد که باید تمامی مدیران IT نسبت به اجرا و پیاده سازی اونها نسبت به این مراکز اعمال کنند.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران
سرفصل های این مطلب
  1. محاسبه سرمایش اتاق سرور
محاسبه میزان سرمایش اتاق سرور

این حداقل ها که از اون به Base Line Security هم نام برده می شود، شامل رعایت یکسری اصول در هر یک از حوزه های سخت افزاری و نرم افزاری بوده. در این مقاله به مقوله گرمایش و سرمایش اتاق سرور و مناسب بودن شرایط جهت نگهداری صحیح سوئیچ ها و سرورها، و... مطالبی ارائه خواهد شد.

محاسبه میزان سرمایش اتاق سرور

 

محاسبه سرمایش اتاق سرور

مقوله نگهداری شرایط هوایی و سرمایشی مناسب برای مراکز داده از اهمیت حیاتی و بالایی برخوردار بوده و تولید سرمای مناسب می تواند تاثیر بسزایی در کارکرد تجهیزات سخت افزاری موجود در این مراکز داشته باشه. تجهیزاتی از قبیل؛ سرورها، روترها، سوئیچها که هر کدام از اونها با مبالغ گزافی تهیه و خریداری شده اند و خرابی اونها علاوه بر اینکه موجب ضرر و زیان مالی به سازمان مربوطه خواهد شد، موجب اختلال در فرایند IT هم می شود .

لذا توجه به سلامت سیستم های تهویه هوا در این اتاق ها از اهمیت و جایگاه بالایی بر خوردار بوده و باید دقت داشت که حد اعتدال دمایی بر اساس استانداردهای موجود رعایت بشه، از اونجایی که دما و حرارت بالا، بلای جون تجهیزات سخت افزاری و کاهش دهنده عمر مفید و مختل کننده فرایند کاری اونهاست، سرما و دمای بسیار پایین هم می تواند علاوه بر بالا بردن مصرف انرژی(تجهیزات سرمایشی) مشکلات مربوط به خود را برای Admin شبکه ایجاد کنه و در نتیجه اینکه حد اعتدال در این امر باید مد نظر قرار بگیرد. همچنین پیاده سازی سیستم های َAlarming و سنسورهایی دمایی از موارد مهم و کاربردی دیگری هست که باید در اتاق سرور لحاظ بشه. در ادامه به محاسبه دقیق و درست میزان هوای مورد نیاز این مراکز می پردازیم.

محاسبه میزان سرمایش اتاق سرور


مجموعه نکاتی باید در محاسبه میزان هوای اتاق سرور مورد نظر قرار بگیره که به آن می پردازیم. فرمول اصلی برای تعیین سرمایش اتاق با در نظر گرفتن مجموعه ای از پارامترها، در نظر گرفته شده که بشرح هر کدام از آنها می پردازیم.

Total Heat Load = Room BTU + Windows BTU + Total Occupant BTU + Equipment BTU + Lighting BTU

Room BTU : میزان سرمایش مورد نیاز بسته به مساحت اتاق با حاصلضرب طول و عرض اتاق در عدد 337 با فرمول زیر محاسبه می شود:

Room Area BTU = Length (metr) x Width (metr) x 337

Windows BTU : اگر اتاق سرورهای شما دارای پنجره نیست می توانید از این بخش صرف نظر کنید در غیر اینصورت برای اتاق های جنوبی، حاصلضرب طول و عرض پنجره در عدد 870 و برای اتاق های شمالی حاصلضرب طول و عرض پنجره در عدد 165 محاسبه می گردد و از نکات قابلا توجه در این فرمول اینکه، اگر نور مستقیم از پنجره به داخل می تابد و مانعی وجود ندارد، اعداد بدست آمده باید در ۱.۵ ضرب شود و در نیمکره جنوبی باید جای مقادیر را در فرمولهای پنجره های شمالی و جنوبی عوض کرد.

 South Window BTU = South Facing window Length (metr) x Width (metr) x 870
North Window BTU = North Facing windows Length (metr) x Width (metr) x 165

Total Occupant BTU : در صورتیکه در Server Rooom ، افرادی کار می کنند باید آنها را دنظر گرفت و با ضرب تعداد ساکنین در عدد ۴۰۰BTU این فرمول را محاسبه کرد.

Total Occupant BTU = Number of occupants x 400

Equipment BTU : مجموع کل وات دستگاه های موجود در اتاق سرور بر اساس حداکثر توان مصرفی هر دستگاه که بر روی آن ذکر گردیده (دست بالا گرفته شود ) ضرب در عدد 3.5 و مطابق با فرمول زیر :

Equipment BTU = Total wattage for all equipment x 3.5

Lighting BTU : محاسبه مجموع توان روشنایی های داخل اتاق با ضرب حاصلجمع وات روشنائیها در عدد 4.25

 Lighting BTU = Total wattage for all lighting x 4.25
محاسبه میزان سرمایش اتاق سرور


نکته مهم : BTU ، واحد اندازه گیری انرژی گرمایی در صنایع سرمایشی و گرمایشی است و هر BTU میزان گرمایی است که دمای یک پوند آب را در فشار یک اتمسفر یک درجه از ۶۰ درحه فارنهایت به ۶۱ درجه فارنهایت برساند.


علیرضا عابدینی
علیرضا عابدینی

کارشناس ارشد فناوری اطلاعات و مدرس کامپیوتر

کارشناس ارشد فناوری اطلاعات هستم ، مدرس دوره های کامپیوتر ، مدیر فناوری اطلاعات و دارای گواهینامه های MCSA ، CCNA ، CEH و Network Plus و خوشحالم از اینکه می تونم دانشم رو در توسینسو به اشتراک بگذارم

نظرات