جشنواره تخفیف های جمعه سیاه
محمد نصیری
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

Load Balancing چیست و چند نوع Load Balancer در شبکه وجود دارد؟

حتما به این موضوع تا به حال فکر کرده اید که وب سرورهای شرکت گوگل طبیعتاً بر روی یک عدد سرور و چند کارت شبکه معمولی قرار نگرفته اند ، میلیاردها درخواست روزانه طبیعتاً نیازمند سرورها و پهنای باند بسیار زیاد است اما گوگل و وب سرورهای این شرکت چگونه ترافیک کاری را بین سرورهای خودشان تقسیم می کنند؟

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

در واقع برخی اوقات در شرکت ها و سازمان ها پیش می آید که چندین سرور وجود دارند که همگی یک سرویس را ارائه می دهند اما فقط یکی از این سرورها به شدت زیر بار کاری می روند و سرورهای دیگر رسما فعالیت چندانی ندارند و استراحت می کنند. Load Balancer در واقع یک سخت افزار یا نرم افزار است که وظیفه توزیع عادلانه Load کاری بر روی سرورها را بر عهده دارد ، در واقع مجموعه ای از سرورها وقتی توسط Load Balancer مدیریت می شوند ترافیک بین آنها تقسیم و بر اساس قدرت پردازشی و موارد دیگری ترافیک و Load کاری بین آنها تقسیم می شود تا فشار کار بر روی یک سرور نیوفتد.

Load Balancer چیست

Load Balancing باعث بالا رفتن کارایی سرورها و از طرفی بالا رفتن دسترسی پذیری یا Availability در Application هایی می شود که بر روی سرورها نصب شده اند ، می شود. دستگاه یا نرم افزار Load Balancer یک واسط است که بین کلاینت و سرور خودش را قرار می دهد و تمامی ترافیک ورودی در شبکه برای این سرورها ( Server Farm ) ابتدا وارد Load Balancer می شود و بعد توسط Load Balancer درخواست هایی که وجود دارد بین سرورها توزیع می شود که اینکار توسط روش ها و تکنیک ها مختلفی انجام می شود.


-------------------------------------------------

آموزش شبکه

برای دسترسی به مجموعه بهترین دوره های آموزش شبکه های کامپیوتری ( مبانی شبکه ، نتورک پلاس ، مانیتورینگ و ... ) مقدماتی تا پیشرفته با ارائه گواهینامه و فیلم رایگان همین الان کلیک کن

--------------------------------------------------

با توجه یه اینکه استفاده از Load Balancer باعث می شود ترافیک روی یک سرور متمرکز نشود و فشار کاری بین سرورها تقسیم شود در نهایت از بروز مشکل Single Point Of Failure در شبکه و سرویس های شما جلوگیری می کند ، Load Balancer ها باعث می شوند کاربران و سرویس گیرندگان شما هم بسیار راضی تر از همیشه باشند چون دیگر منتظر خالی شدن ترافیک کاری یک سرور برای دریافت خدمات نمی مانند.

معرفی Citrix NetScaler

Load Balancing یکی از بزرگترین و پرکاربردترین فرآیند ها در بحث توسعه و گسترش خدمات سرورها است ، چراکه شما می توانید بدون داشتن کوچکترین Downtime یک سرور جدید به مجموعه Application Server های شبکه خودتان اضافه کنید و تنظیمات آن را انجام بدهید بدون اینکه در کار سایر سرورها اختلال وارد کنید و به محض ورود سرور جدید به مجموعه Load Balancer یا در اصطلاح فنی اضافه شدن سرور به Server Pool دستگاه شروع به مدیریت کردن و ارسال ترافیک به سرور جدید می شود و شما براحتی می توانید سرویس ها و خدمات خودتان را توسعه بدهید. فرآیند Load Balancing در لایه های مختلفی از مدل OSI قابل پیاده سازی هستند ، بصورت کلی قابلیت های اصلی در Load Balancing را می توانیم بصورت زیر خلاصه کنیم :

  1. Load Balancing در لایه چهارم یا L4 Load Balancing : در این نوع Load Balancing ترافیک کاری بر اساس میزان داده هایی که در شبکه رد و بدل می شوند با استفاده از پروتکل های لایه چهارم منتقل می شوند ، برای مثال برای تقسیم کردن ترافیک کاری از آدرس IP و پورت های TCP استفاده می شود.
  2. Load Balancing در لایه هفتم یا L7 Load Balancing : این نوع Load Balancing بسیار پیشرفته تر و قدرتمند تر از لایه چهارم می باشد و به عنوان Content Switching یا جابجایی محتوا هم عنوان می شود ، این نوع Load Balancing که در لایه هفتم انجام می شود در واقع تصمیم های مسیریابی درخواست ها را بر اساس پروتکل های لایه هفتم و خواص این پروتکل ها انجام می دهد برای مثال از طریق HTTP Header ، آدرس URL ، Session ID ای SSL و حتی داده های مربوط به HTML تقسیم داده ها و درخواست ها بر روی سرورها انجام می شود.
  3. Global Server Load Balancing یا GSLB : این نوع Load Balancing پیشرفته ترین نوع Load Balancing محسوب می شود که ترکیبی از قابلیت های لایه چهارم و لایه هفتم است و امکاناتی به Load Balancer می دهد که حتی سرورهایی که در مناطق جغرافیایی متفاوت قرار دارند را نیز بتوان در Load Balancer قرار داد و درخواست ها را برایشان ارسال کرد.

در کل مهمترین کاربر Load Balancer بالا بردن دسترسی پذیری و از طرفی بالا برده بهره وری از منابع سخت افزاری و پهنای باند موجود در مرکز داده است. از مهمترین و معروف ترین سخت افزارهایی که می توانند برای ما Load Balacning ایجاد کنند به F5 Big IP و همچنین Citrix NetScaler می توانیم اشاره کنیم. امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد. در دوره آموزش نتورک پلاس به بررسی مفهوم خطاپذیری ، تقسیم بار یا Load Balancing و البته دسترسی پذیری بصورت مفصل پرداخته ایم.


محمد نصیری
محمد نصیری

بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.

نظرات