: :
مانده تا پایان تخفیف
فقط تا آخر امروز
فقط امروز
امیرحسین کریم پور
مدیر ارشد وب سایت توسینسو و مدرس و متخصص سرویس های مایکروسافت

Boot چیست؟ بررسی مفهوم بوت شدن در سیستم عامل به زبان ساده

بارها و بارها در مورد بوت شدن سیستم عامل شنیده ایم و بحث کرده ایم اما ممکن است کسانی وجود داشته باشند که ندانند در پشت پرده سیستم در زمان بالا آمدن سیستم عامل چه اتفاقاتی می افتد امروز در انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران گرد هم آمدیم تا کمی درباره بوت شدن سیستم عامل صحبت کنیم.

مجموعه دوره آموزش مایکروسافت - مقدماتی تا پیشرفته
بوت کامپیوتر چگونه انجام می شود

فرآیند بوت شدن سیستم عامل به فرآیندی اطلاق میشود که یک کامپیوتر از زمان روشن شدن در طی چندین فرآیند (از تست سلامت سخت افزار ها تا اجرا شدن هسته سیستم عامل) پشت سر گذاشته شده و در نهایت کنترل سیستم به دست سیستم عامل داده میشود تا برای ما قابل استفاده باشد.Booting ، boot up و start up سیستم اصطلاحات یکسانی هستند که برای بوت شدن سیستم عامل از زمان فشردن کلید پاور تا بارگزاری سیستم عامل و سرویس های آن به کار گرفته میشوند.

بوت شدن کامپیوتر چیست

در طی فرآیند بوت شدن سیستم چه اتفاقاتی می افتد ؟

از همان ابتدا در مرحله اول ، زمانیکه دکمه پاور کامپیوتر برای روشن کردن فشرده میشود پاور سیستم برق مورد نیاز برای مادربورد و سایر قطعاتش میدهد تا بتواننند در کل سیستم به فعالیت بپردازند.در مرحله دوم از بوت شدن سیستم سخت افزاری به نام BIOS با دریافت دستوراتی از CPU کنترل پروسه ی بوت شدن سیستم عامل را تا یک مرحله معینی بدست میگیرد و فرآیندی به نام POST یا Power On Self Test انجام میشود.

کامپیوتر چگونه بوت می شود

در فرآیند POST سیگنالی از طرف BIOS به سخت افزار های حیاتی(CMOS،حافظه رم ، هارد دیسک ، کارت گرافیک و ...) که برای کامل شدن فرآیند بوت سیستم عامل مورد نیاز است فرستاده میشود تا سلامت آنها بررسی شود.اگر یکی از این سخت افزار ها خراب باشد و یا کار نکند پیغام خطایی ظاهر میشود که باید سخت افزار مورد نظر به درستی کار کند تا فرآیند بوت به طور کامل انجام پذیرد.در زمان بوت شدن سیستم اطلاعاتی مانند نام کارخانه سازنده BIOS ، و جزئیات حافظه ی RAM در صفحه نمایش مونیتور نمایش داده میشود.

بوت Boot کامپیوتر چیست

در مرحله بعدی BIOS بر اساس تنظیماتی که در آن انجام شده است سخت افزار مورد نظر برای یافتن بوت سکتور را انتخاب کرده و ادامه فرآیند بوت سیستم را جلو میبرد.در اینجا فرض میکنیم که هارد دیسک را برای اولین بوت در BIOS در نظر گرفته اند.خب بریم ادامه ماجرا .. بوت سکتور MBR را که در اولین بخش از هارد دیسک که در Active Partition قرار دارد پیدا کرده و آنرا در حافظه RAM بارگزاری میکند و MBR در نهایت Volume Boot Code را اجرا کرده و در نهایت بوت لودر یا Boot Manager را در حافظه RAM بارگزاری میکند.محض استحضار اینکه در نسخه های جدید ویندوز از بوت لودر BOOTMGR و در سیستم عامل لینوکس از بوت لودر GRUB v2 استفاده میکنند.

تذکر : حال لزومی ندارد که بوت سکتور حتما MBR باشد زیرا میتوان از GPT هم استفاده کرد.دقت کنید که لازمه استفاده از GPT این است که از UEFI استفاده کنیم نه BIOS. بعد از اینکه بوت لودر در حافظه RAM بارگذاری و اجرا شد بوت لودر فایل هسته یا کرنل سیستم عامل را از محل ذخیره شده مورد نظر پیدا کرده و در حافظه رم بارگذاری و اجرا میکند بعد از اینکه کرنل سیستم عامل در رم اجرا شد کنترل سیستم به دست سیستم عامل سپرده میشود و سیستم عامل درایور های مورد نیاز و سرویس هایش را با توجه به ساختار اختصاصی خودش در حافظه رم بارگذاری و اجرا میکند.چنامچه همه ی این کار ها به خوبی پیش رفت شما میتوانید صفحه لاگین به سیستم عامل را مشاهده کنید و عملیات لاگین را انجام دهید.

Soft (Warm) Booting در مقایسه با Hard (Cold) Booting :

شما شاید در مورد hardcold booting و softwarm booting چیز هایی شنیده باشید و پیش خود فکر کنید که آنها به چه معنی هستند؟ Cold Boot زمانی اتفاق می افتد که کامپیوتر شما خاموش یا بعبارتی shutdown شده باشد و به بیان واضح تر هیچ جریان برقی در قطعات کامپیوتر جاری نباشد.در Hard boot هم که با Cold boot هیچ تفاوتی ندارد همانطور پیشتر صحبت کردیم فرآیند POST در ابتدا انجام میشود.

شاید پیش خود فکر کنید که در زمان ریستارت کردن کامپیوتر هم Cold Boot انجام میشود اما پاسخ ما خیر است زیرا بعد از اینکه سیستم را ریستارت کردید دیگر فرآیند POST انجام نمیشود و ممکن است سایر پروسس ها و برنامه ها نیز که در با خاموش کردن کامپیوتر از بین میرفتند یا بعبارتی از حافظه رم سیستم پاک میشدند از بین نمیروند.توجه کنید که در انواع سیستم عامل ها این موضوع فرق میکند.در اصلاح به فرآیند بوت شدن سیستم عامل بعد از ریستارت Soft Booting نیز میگویند.پس نتیجه میگیریم که بوت معمولی سیستم عامل همان Cold Booting است و بوت بعد از ریستارت سیستم همان Soft/Warm Booting میباشد.

در این مقاله کوتاه ما فرآیند بوت شدن سیستم را فارغ از هر سیستم عاملی بررسی کردیم.فرآیند بوت شدن سیستم عامل به خودی خود میتواند بسیار پیچیده تر و با جزئیات ریزتر ی همراه باشد که در حوصله این مقاله نبود تا به جزئیات وارد شویم.امیدوارم از خواندن این مقاله لذت و بهره کافی را برده باشید

  • کلمه بوت ( Boot ) در کامپیوتر به چه معناست؟

    فرآیند Boot باعث می شوند که دستورات اجرایی کامپیوتر شروع به کار کنند ، کامپیوترهای PC و سخت افزارهای MAC شرکت اپل دستورالعمل هایی را در حافظه ROM خود دارند که در فرآیند استارتاپ سیستم بصورت خودکار شروع به اجرا می کنند ، بوت کردن کامپیوترها امروزه به معنی این است که کامپیوتر را روشن کنید یا آن را Restart کنید
  • وقتی کامپیوتر بوت می شود چه اتفاقی رخ می دهد؟

    در واقع زمانیکه کامپیوتر بوت می شود ، قسمتی از سیستم عامل برای اجرا شدن به داخل حافظه RAM کامپیوتر منتقل و از انجا اجرا می شود و باعث Load شدن سیستم عامل شما بصورت کامل می شود

امیرحسین کریم پور
امیرحسین کریم پور

مدیر ارشد وب سایت توسینسو و مدرس و متخصص سرویس های مایکروسافت

امیرحسین کریم پور هستم ، مدیر ارشد وب سایت توسینسو ، متخصص در حوزه سیستم عامل های کلاینت و سرور شرکت مایکروسافت و سرویس های مربوطه ، سیستم عامل لینوکس ، مجازی سازی سرور ، فایروال و ... سابقه کار با سازمان ها و شرکت های مختلف در زمینه سرویس های مایکروسافت در قالب پروژه ، مشاوره و آموزش. علاقه مند به حوزه امنیت اطلاعات و تست نفوذ سنجی

نظرات