SSD چیست؟ آیا SSD یک هارد دیسک است؟ در کجا از SSD استفاده کنیم؟ اگر شما به یک لپتاپ را در نظر بگیرید احتمالا برخی از آنها را خواهید دید که با دیسک SSD مجهز شده اند. اگر تا بحال از دیسک های SSD استفاده کرده باشید حتما میدانید که سرعت این دیسک ها از هارد دیسک های HDD بیشتر است زیرا قطعه مکانیکی در آن وجود ندارد و مانند فلش مموری هایی با حجم و اندازه بزرگتر هستند.
Solid State (حالت جامد) یک اصطلاح است که اشاره به مدارات الکترونیکی دارد که به طور کامل از مواد نیمه هادی ساخته شده اند. تقریبا تمام قطعات الکترونیکی که امروزه از آنها استفاده میکنیم از نیمه هادی ها و تراشه ها ساخته شده اند. دیسک های SSD ساختاری بسیار شبیه به حافظه های Flash دارند و بدیهی است که اطلاعات ذخیره شده در آنها را تا زمانی که از روی آنها پاک نکرده ایم از بین نمیروند. دیسک های SSD نیز مانند هارد دیسک های HDD از نوع اینترنال و همچنین اکسترنال پشتیبانی میکنند. بسیاری از دیسک های SSD در ظاهر شبیه به هارد دیسک های HDD هستند، این نوع طراحی به دیسک های SSD امکان میدهد تا مانند هارد دیسک های HDD در کامپیوتر های رومیزی Desktop و همچنین لپتاپ ها قرار بگیرند و از لحاظ حمل و استفاده از آنها مشکلی نداشته باشند.
کانکتور های دیسک های SSD از نوع SATA میباشند که خوشبختانه هارد دیسک های HDD هم از آنها استفاده میکنند. رابط های جدیدی هم برای SSD نظیر M.2 به میان آمده اند که بیشتر شبیه ماژول حافظه هستند و کار را برای اتصال به دیسک SSD راحت تر کرده اند.
دیسک های SSD چندین مزیت نسبت به هارد دیسک های HDD دارند. بزرگترین مزیت دیسک های SSD نسبت به هارد دیسک های HDD این است که دیسک های SSD هیچ گونه قسمت متحرک و مکانیکی ندارند. در حالیکه هارد دیسک های HDD دارای قطعاتی نظیر Platter ها ، Actuator و قطعات متعلق به آن ، موتور Spindle ، شاسی و ... هستند و این در حالیست که کل اجزای تشکیل دهنده یک دیسک SSD تراشه های حافظه های فلش میباشد. چهار مزیت عمده در دیسک های SSD عبارتند از :
مزیت اول یا استفاده کمتر از انرژی برق که یکی از مهم ترین مزایای استفاده از دیسک های SSD میباشد این امکان را برای ما فراهم میکند که براحتی آنها را در کامپیوتر های پرتابل مثل لپتاپ ها مورد استفاده قرار دهیم. از آنجا که دیسک های SSD شامل موتور های Spindle نیستند پس عملا نیروی برق آنچنانی برای کارکردشان نیز نیاز ندارند از این رو در مصرف برق کمتر نقش کلیدی ایفا میکنند.
مزیت دوم یا دسترسی سریعتر به داده ها باعث رضایت بیشتر استفاده کنندگان از دیسک های SSD میشود. از آنجا که دیسک های SSD هیچ گونه قطعه متحرکی مانند موتور اسپیندل و Head arm و ... ندارند سرعت دسترسی به داده های ذخیره شده روی دیسک کمتر از یک میلی ثانیه میباشد.
مزیت سوم یا قابلیت اطمینان بیشتر نیز یک عامل کلیدی برای درایوهای قابل حمل است. Platter های سخت افزاری بسیار شکننده و حساس هستند. بطوریکه کوچکترین ضربه حاصل از افتادن هارد دیسک HDD روی جسم سخت باعث شکستن Platter های درون آن میشود. از آنجا که دیسک های SSD هیچ گونه قطعه محرکی ندارند و تمام داده ها در تراشه های حافظه ذخیره میشوند حتی افتادن دیسک SSD روی جسم سخت مانند سنگ نیز ممکن است باعث خرابی آن نشود.
مزیت چهارم یا سبک وزن بودن دیسک های SSD نیز به نوبه خود ممکن است باعث رضایت مصرف کنندگان این نوع درایو ها شود از آنجا که دیسک های SSD مانند هارد های HDD دارای پلاتر های زیاد و موتور اسپیندل و سایر موارد نیستند بسیار سبک وزن تر از هارد های HDD هستند تقریبا وزن هارد دیسک های HDD هفت برابر وزن دیسک های SSD است. از مزایای دیگر دیسک های SSD نیز میتوان به کم سر و صدا بودن و تولید گرمای کم آن اشاره کرد.
خوب تا بدین جای کار مزایای دیسک های SSD را شرح دادیم حال معایب دیسک های SSD را نیز بایستی ذکر کنیم. به طور کلی معایب دیسک های SSD به قرار زیر است :
عیب اول یا گران بودن آن در مقایسه با ظرفیت آن از اسمش نیز معلوم است هر چقدر پول بدی همون قدر هم آش میخوری! دیسک های SSD به دلیل سرعت بالایشان نسبت به هارد دیسک های HDD گران قیمت تر هستند. سرعت Write دیسک های SSD در حالت عادی 4 برابر سرعت Write هارد های HDD است. اگر بخواهیم قیمت یک دیسک SSD با ظرفیت 500 گیگابایت را با قیمت دیسک SSD با همین ظرفیت را مقایسه کنیم میتوانیم بگوییم که برای خرید هارد HDD با ظرفیت 500 گیگ نهایت 200 هزار تومان هزینه کنید اما برای خرید دیسک SSD با ظرفیت 500 گیگ چیزی حدود 600 هزار تومان بایستی از جیب مبارکتان هزینه کنید!
عیب دوم یا کم بودن Cycle Write نیز از دیگر عیب های دیسک های SSD است. معیار اندازه گیری طول عمر یک دیسک SSD به صورت Total Terabytes Written یا Total TBW بیان میشود و هر چقدر مقدار Total TBW بیشتر باشد عمر مفید دیسک SSD تان بیشتر خواهد شد.
مدیر ارشد وب سایت توسینسو و مدرس و متخصص سرویس های مایکروسافت
امیرحسین کریم پور هستم ، مدیر ارشد وب سایت توسینسو ، متخصص در حوزه سیستم عامل های کلاینت و سرور شرکت مایکروسافت و سرویس های مربوطه ، سیستم عامل لینوکس ، مجازی سازی سرور ، فایروال و ... سابقه کار با سازمان ها و شرکت های مختلف در زمینه سرویس های مایکروسافت در قالب پروژه ، مشاوره و آموزش. علاقه مند به حوزه امنیت اطلاعات و تست نفوذ سنجی
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود