: :
مانده تا پایان تخفیف
فقط تا آخر امروز
فقط امروز
حمیده سلامی
دانشجوی کارشناسی کامپیوتر

مدل 5M در تبلیغات چیست؟ به زبان بسیار ساده

مدل 5M چیست؟ در این مقاله قرار است که درباره ی معنا و مفهوم واژه ای تحت عنوان 5M در تبلیغات صحبت کنیم.خب بسیار پر واضح است که امروزه افراد بسیار زیادی در حال مهاجرت از کارسنتی به سمت کار مدرن هستند.یعنی چی؟یعنی اینکه شاید اگر تا دو روز پیش شخصی دوست داشت که مغازه ای داشته باشه و سوپرمارکت راه اندازی کند الان این طور نیست شاید همان شخص دیگر ترجیح می دهد که وبسایتی را راه اندازی کند و با پیاده سازی یک سری استراتژی ها و قرار دادن مزیت ها برای کسب و کارش مشتریان را به خرید آنلاین از یک سوپر مارکت آنلاین دعوت کند.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

خب البته این فقط یک مثال بود و ممکن هم است که فقط برای کسب و کارهای کوچک پاسخگو باشد در نهایت کسب وکار های بزرگتر علاوه بر داشتن یک وبسایت لازم است که مکان مشخصی نیز داشته باشند.فرض کنید که شما یک وبسایت راه اندازی کرده اید و قرار است که در آن خدمات ویژه ای را به مشتریان پیشنهاد دهید و بازخورد آنرا هم ببینید!اما چطور این کار را انجام می دهید؟جواب درست تبلیغات است.در این مقاله قرار است درمورد مراحل مختلفی که هر مدیر کسب و کار و وبسایتی به آن فکر می کند صحبت کنیم.اما این را هم بگویم که چرا به آن 5M می گویند،به این دلیل که تمامی این مراحل را اگر بخواهیم با واژه های انگلیسی مورد بررسی قرار دهیم همه ی آنها با کلمه ی لاتین M آغاز می شوند که در ادامه به تک تک آنها می پردازیم:

5M در تبلیغات چیست؟

پنج M شامل واژه های زیر می باشد که اگر دقت کنید متوجه خواهید شد که تمامی این مراحل با حرف لاتین M آغاز می شود:

  1. هدف (Mission)
  2. پیام یا شعار (Message)
  3. رسانه ها (Media)
  4. هزینه یا پول (Money)
  5. ارزیابی و مقایسه (Measurement)

اما برای اینکه بیشتر و عمیق تر با هریک از این کلمات آشنا شوید بهتر است در ادامه به بررسی تک به تک آنها بپردازیم.

وب سایت توسینسو

هدف یـا (Mission) در مدل تبلیغاتی 5M

در ابتدای هر فعالیتی ابتدا لازم است شما هدف خود را از انجام آن مشخص کنید که قرار هست چه اهدافی را در کسب و کارتان دنبال کنید.در تبلیغات نیز همین طور است شما باید اهداف خود را از تبلیغات مشخص کنید.مثلا اگر فروشگاه اینترنتی دارید مشخص کنید که قرار است به چه دلیل برای آن تبلیغات انجام دهید؟آیا هدف شما مثلا فروش بیشتر لباس های فروشگاه تان است؟ آیا به دنبال جهانی شدن هستید؟آیا قصد دارید کارآفرینی کنید؟ و بسیاری از سوالهای دیگر. بنابراین در این مرحله شما باید نیت و هدف خود از تبلیغات را به خوبی شفاف سازی کنید.اما اهداف نیز دارای سه نوع دسته بندی هستند:

  1. تمرکز بر مشتری : این یعنی که شما در اهدافتان بیشتر از همه مشتری و مخاطب برایتان اهمیت دارد.که در همین راستا گاهی اوقات سعی دارید که رفتارهای مشتریان را نیز تغییر دهید برای مثال اقدامی که سبب شود کاربران یک فعالیتی را که در گذشته به شیوه سنتی انجام می دادند اکنون به صورت پیشرفته و با تکنولوژی های جدید انجام دهند مانند کتاب خواندن با کتاب های صوتی به جای کتابهای معمولی (البته این فقط یک مثال بود).یا گاهی اوقات با استفاده از استراتژی هایی تصوراتی را برای پررنگ کردن بهتر و بیشتر برندتان در ذهن مخاطب و مشتری ایجاد کنید و بسیاری از ایده ها و روش های دیگر.
  2. تمرکز بر بازار : همان طور که مشخص است در این قسمت شما اهدافتان بیشتر بازار است و گوشه چشمی هم هوای مشتری را دارید (که البته بهتر است همیشه مشتری مورد حمایت باشد تا کسب وکار شما هم بازار هدف را بدست بگیرد.)در این نوع اغلب فعالیت هایی همچون : معرفی محصول ، ایجاد اعتبار برای برند ، تثبیت بازار ، افزایش فروش و مصرف بازار ، یادآوری برای مشتریان قدیمی و تحلیل نحوه تبلیغات رقبا وجود دارد.
  3. تمرکز بر نتیجه تبلیغات : که در این نوع شما درواقع هم مشتری و هم بازار برایتان اهمیت دارد تا نتیجه ی خوبی کسب کنید.و در این راستا برایتان ملاک است که به خوبی آگاهی رسانی نسبت به کسب وکارتان برای مخاطبان انجام دهید.

پـیام یـا (Message) در مدل تبلیغاتی 5M

اما پیام یا شعار در تبلیغات چیست؟ اگر بخواهیم تعریف جامع و کاملی داشته باشیم باید این طور بگوییم که : پیام یا شعار با هر فرمتی در قالب های متنوع جمله یا عبارت ، تصاویر ، ویدیو و...که برروی رفتار مخاطبان و کاربران تاثیر گذار باشد و درنهایت آنها را به مشتریان خدمات و کسب و کار تبدیل کند.یعنی پیامی را که برای کسب وکارتان انتخاب می کنید ممکن است در هر یک از قالب های گفته شده باشد ولی حتما باید دارای یک سری ویژگی های خاص باشد.

اما بهتر است که قبل از اینکه پیامی را برای خود بنویسید و منتشر کنید مخاطبان و بازار هدف خود را بشناسید که در چه قشری هستند؟ آیا از دانش آموزان و دانشجویان اند؟ آیا آیا مصرف کنندگان و مخاطبان فردی و خانگی هستند؟آیا بازار هدف شما در داخل کشور است یا خارج از کشور؟آیا ممکن است مصرف کنندگان سازمانی و دولتی از بازار هدف شما باشند یا مهندسین و مشاورین صنعتی؟ و... به هرحال نوع بازار هدف و دسته بندی کردن آنها بستگی به کسب و کار شما و نوع خدمات شما دارد. اما به نظر شما ویژگی های یک پیام خوب و موثر چیست؟ چطور پیام مناسبی خلق کنیم؟

ویژگی های یک پیام و شعار خوب در مدل تبلیغاتی 5M

  • با مخاطب هدف ارتباط برقرار کند.
  • صریح باشد و شفاف باشد به طوری که مفهوم را به خوبی منتقل کند.
  • تازه ، بروز و کوتاه باشد.
  • پرمحتوا باشد و بتواند مشکلات را حل کند.
  • ارسال کننده نیز باید دارای تجربه ، تخصص باشد و مورد اعتماد و اطمینان باشد.
  • و....

تمام این ها و به علاوه ی ویژگی های مثبت دیگر می تواند به خوبی به کسب و کار شما کمک کند.

وب سایت توسینسو

رســانه یـا (Media) در مدل تبلیغاتی 5M

زمانیکه شما در طی این مراحل بازار هدف خود را شناختید و دسته بندی کردید و نیت خود را نیز از تبلیغات شفاف نمودید حالا می توانید رسانه ی مورد نظر راهم آن طور که باید انتخاب کنید.قبل از انتخاب رسانه باید سوالاتی را از خود بپرسید:آیا رسانه ای که انتخاب می کنید برای کاربران در دسترس است؟اگر در دسترس است در چه تایم ها و زمانهایی ممکن است پیام شما به آنها برسد؟و در نهایت هزینه ی رسانه ها را نیز برای بودجه بندی نهایی تان مشخص کنید.خب برای مثال رسانه هایی همچون تلویزیون و رادیو بسیار گران قیمت هستند اما در مقابل آن رسانه های اینترنتی و شبکه های اجتماعی رایگان نیز وجود دارد و این شما هستید که در انتخاب یک رسانه مناسب موفقیت کسب و کارتان را رقم می زنید.

رسانه ها نیز دارای دو نوع متفاوت هستند:

  1. رسانه های یک طرفه : این گونه رسانه ها معمولا فقط پیام شما را منتقل می کنند و مخاطبان دیگر نمی توانند انتقادات و پیشنهادات نسبت به شما داشته باشند و آنرا مطرح کنند مانند : تبلیغات در تلویزیون ، رادیو ، بیلبورد ها ، روزنامه ها ، پوستر ها و....
  2. رسانه های دو طرفه : یعنی رسانه هایی که علاوه بر منتقل کردن پیام شما امکان تعامل دو طرفه را نیز برای شما و مخاطبان شما فراهم می کند.بدین وسیله کاربران می توانند هرگونه انتقاد و یا پیشنهادی که دارد مطرح کنند و پاسخ شما را هم نیز بشنوند مانند: مصاحبه ها ، شبکه های اجتماعی ، مراسم ها کامنت گذاری ها در اینترنت و...

بودجه یا هزینه (Money) در مدل تبلیغاتی 5M

به طور کلی مقدار پول و سرمایه ی مورد نیاز برای تبلیغات بودجه نامیده می شود.که بنا بر نوع کسب وکاری که شما راه اندازی کرده اید و هدف و استراتژی های مختلفی که برای تبلیغاتتان در نظر گرفته اید می تواند متفاوت باشد. معمولا بودجه برای تبلیغات در دیجیتال مارکتینگ پس از شناسایی مخاطب و بازارهدف ، تعیین استراتژی های خلاق و تعیین استراتژی های رسانه ای مشخص می شود ولی با این حال مدلهای گوناگونی در تعیین بودجه وجود دارد:

روش های بودجه بندی برای تبلیغات:

    1. برحسب توانایی مالی صاحب کسب و کار : که ممکن است بودجه ای را که در نظر می گیرید کمی بشتر یا کمتر از هزینه واقعی باشد که در نهایت احتمال کاهش یا افزایش آن وجود دارد.
    2. درصدی از فروش : گاهی اوقات افراد برجسب درصدی از فروش بودجه بندی می کنند و همیشه هرچقدر که فروش داشته باشند سهمی از آن هم مخصوص تبلیغات است.
    3. روش دلخواه یا اختیاری : در این روش شخص صاحب کسب وکار یا سازمان هر چقدر که بخواهد به صورت اختیاری به بودجه تبلیغات اختصاص می دهد و خیلی به اینکه اصولی هست یا نه دقتی ندارد و البته اهمیتی هم برایش ندارد.
    4. درصدی از فروش هر واحد : یعنی اینکه اگر نمایندگی یا شعبه داشته باشید بابت فروش از هر واحد درصدی را به تبلیغات کسب و کارتان اختصاص دهید.اگر نه برای مثال یک وبسایت داشته باشید بابت فروش هر خدمات یا کالا درصدی را برای تبلیغات کسب و کار خود برداشت کنید.
    5. روش رقابتی : همان طور که از اسمش پیداست در این روش شما باید نحوه ی تبلیغات رقبایتان را تحلیل و بررسی کنید در نهایت بودجه کافی با استراتژی های معینی به آن اختصاص دهید.
    6. روش منطقی : آخرین روش و بهترین روش این است که شما به صورت عاقلانه و منطقی در حد نیاز کسب و کار خودتان بودجه بندی برای تبلیغات انجام دهید.
وب سایت توسینسو

ارزیابی و مقایسه (Measurement) در مدل تبلیغاتی 5M

زمانیکه شما تمامی مراحل را طی کردید و تبلیغات خود را انجام دادید مهم ترین مرحله و آخرین مرحله این است که به خوبی تحلیل و بررسی کنید.اشکالات و اشتباهات خود در تبلیغات را مشخص کنید و سعی کنید استراتژی های بهتر و جدیدتری را برای جبران به کار بگیرید.ارزیابی و مقایسه سبب می شود تا دید بهتری نسبت به کسب و کارتان ، بازار هدف و در نهایت رقبا داشته باشید بنابراین این نکته را هم یادآور می شوم که انجام تبیغات بدون ارزیابی کاملا بی فایده و اتلاف وقت است

بنابراین ارزیابی و مقایسه در این مرحله را فراموش نکنید.درنهایت این نکته را هم بدانید که رشد و شناخته شدن و در یک مرحله بالاتر یعنی برند شدن بدون تبلیغات وجود ندارد اگر هم موفق شود قطعا سالها می گذرد تا یک کسب و کار رشد خوبی داشته باشد.امیدوارم که مطالب این مقاله دید خوبی به شما نسبت به تبلیغات و شیوه های پیاده سازی آن داده باشد و با مفهوم 5M به طور کلی آشنا شده باشید.اگر مقاله برایتان مفید بود حتما آنرا با دیگران هم به اشتراک بگذارید تا سایر دوستان هم استفاده کنند.


حمیده سلامی
حمیده سلامی

دانشجوی کارشناسی کامپیوتر

دانشجوی کارشناسی مهندسی کامپیوتر _ IT

نظرات