محمد نصیری
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

ربات چیست؟ معرفی Robot و رباتیک به زبان بسیار ساده

ربات چیست؟ وقتی صحبت از Robot می شود دقیقا منظور چه دستگاهی است؟ این روزها تا زمانیکه صحبت از ربات می شود همگی به سمت نرم افزار تلگرام و ربات های آن می روند !! جالب است بدانید که در واقع رباتی که ما در تلگرام از آن صحبت می کنیم هم کمی ماهیت و مفهوم همان رباتی را دارد که در حالت فیزیکی از آن برداشت داریم. ربات یک ماشین است ، ماشینی که طراحی شده است به یک سری دستورات و وظایفی که ما انسان ها برای آن تعریف می کنیم با سرعت و دقت عکس العمل نشان بدهد. یک لحظه به مفهوم نرم افزار یا برنامه های کامپیوتری توجه کنید :: نرم افزار یا برنامه یک سری دستورات هستند که با کامپیوتر می گویند که چه کاری را باید انجام بدهد !! پس جالب است بدانید که در واقع کامپیوتر نیز می تواند یک ربات باشد که به دستوراتی که به داده می شود عکس المل نشان می دهد.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

 

ربات چیست

 

ربات ها انواع و اقسام مختلفی دارند که کارهای مختلفی را می توانند با توجه به وظایفی که برای آنها تعریف شده است انجام بدهند. جالب است بدانید که ربات هایی که ما از آنها به عنوان ربات های انسان نما یاد می کنیم و شکل و ظاهری شبیه به انسان دارند به نام Android شناخته می شوند. اندرویدها در واقع همان آدم آهنی های قدیمی هستند که در قصه ها و داستان ها ما از آنها یاد می کردیم . اما توجه کنید که همه ربات ها هم به شکل و ظاهر انسانی طراحی و تولید نمی شوند . ربات های صنعتی وجود دارند که براحتی کارهایی که چند کارگر باید در طول روز انجام بدهند را به سادگی در عرض چند ساعت انجام می دهند. برای مثال جوشکاری قسمتی از درب خودرو که کار روزمره یک کارگر است و ممکن است بسیار خسته کننده باشد را به سادگی و به دفعات و بدون کوچکترین درصد اشتباه ، یک ربات می تواند انجام بدهد. از مزایای دیگر ربات ، امکان مدیریت شدن توسط انسان ها و از طرفی مدیریت از راه دور دستگاه است.

 

ربات چیست

 

تصور کنید که قرار است انسان ها مریخ نوردی کنند ، به ماه بروند ، به درون یا نزدیکی مکان های خطرناکی مثل رادیو اکتیو یا آتشفشان بروند !! اینکار با استفاده از قابلیت کنترل و مدیریت از راه دور ربات های مختلف به سادگی امروزه امکانپذیر شده است و این روزها ربات ها می توانند به ژرفای اقیانوس ها برای اکتشافات جدید قدم بگذارند. این روزها ربات ها در صنایع نظامی ، پزشکی و حتی نظارت بر فرزندان هم قابل استفاده هستند و در آینده شاهد استفاده های عجیب و غریب تری از این دستگاه ها خواهیم بود. ربات ها همیشه هم تابع دستورات از پیش تعریف شده یا کنترل توسط انسان ها نیستند ، این روزها ربات هایی را می توانیم ببینیم که خودشان تصمیم گیری می کنند و در اصطلاح از هوش مصنوعی یا Artificial Intelligence برای تصمیم گیری ها استفاده ی کنند و این نوع ربات ها در واقع همانهایی هستند که عده ای اعتقاد دارند در نهایت حکومت بر روی زمین را در دست می گیرند و بشریت را تحت تاثیر قرار می دهند.

 

ربات چیست

 

ربات های بسیار ریز و در اصطلاح میکروربات هایی نیز وجود دارند که به آنها ربات های حشره ای هم گفته می شود . آنها آنقدر ریز و کوچک طراحی شده اند که در مصارف بسیار حساس نیز قابل استفاده هستند . آنها می توانند برای مصارفی مثل پزشکی یا حتی جاسوسی مورد استفاده قرار بگیرند. جالب است بدانید که در طراحی هوش مصنوعی ربات ها از الگوریتم هایی که در دنیای حشرات مورد استفاده قرار می گیرد نیز برای تصمیم گیری استفاده می شود برای مثال ما دسته ای از ربات های بسیار ریز را می توانیم تصور کنیم که با استفاده از پیاده سازی الگوریتم کلونی مورچه ها رفت و آمد می کنند. اولین نسل ربات ها در سال 1970 طراحی شدند که نه تنها برنامه نویسی در کار نبود بلکه در واقع یک سری حرکات کاملا مکانیکی بود که بدون وجود هرگونه سنسور و با استفاده از سیم و دستگاه های مکانیکی انجام می شد. اما نسل دوم ربات ها که در سال 1980 معرفی شدند ضمن اینکه از سنسورها استفاده می کردند از برنامه های کنترلی نیز استفاده می کردند ، سنسور همان حسگر است ، برای مثال حسگر یا سنسور دما ، برای تغیین و تصمیم گیری ربات در دماهای مختلف هوا استفاده می شود.

 

ربات چیست

 

در نسل سوم ربات ها که همچنان در حال تولید هستند و از اوایل دهه 90 میلادی ( 1990 ) شروع به طراحی و تولید شدند ، اندازه های ربات ها به شدت کوچک شدن و ما شاهد ربات های مینیاتوری و حتی نانوربات ها تا به امروز بوده ایم. این نوع ربات ها دارای فناوری های بسیار پیشرفته هستند و به سادگی به اندازه حشرات و حتی کوچکتر از آنها طراحی می شوند ، برنامه نویسی پیچیده و البته قابلیت های تشخیص صدا و چهره و رفتار و بسیاری از قابلیت های پیشرفته همگی می تواند در یک ربات نسل سومی قرار بگیرد.

نسل چهارم ربات ها نیز در دست تحقیق و توسعه هستند و هنوز به بازار ارائه نشده اند ، این نوع ربات های نسل چهارمی جدیدترین تکنولوژی های هوش مصنوعی ، عکس العمل های خودکار ، خود ترمیمی ، اندازه های بسیار زیز در حد نانو !! را همگی در یکجا جمع کرده اند. امروزه ربات های بسیار هوشمندی طراحی شده است که رسما به آنها آدم آهنی یا Android گفته می شود و قابلیت خودترمیمی در صورت خرابی را با استفاده از هوش مصنوعی دارند. امروزه صنایع رباتیک در دنیا بسیار پیشرفته شده است و همگی کشورها در حال طراحی ربات هایی با تکنولوژی های جدیدتر برای مصارف متنوع تر هستند. امیدوارم این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد منتظر نظرات و پیشنهادات شما عزیزان هستیم.


محمد نصیری
محمد نصیری

بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.

نظرات