آموزش نصب و راه اندازی VMWare ESXI 5.0

چگونه VMware ESXi را نصب و راه اندازی کنیم؟ امروز میخوام طریقه نصب و پیکر بندی vmware ESXi 5.0 رو براتون توضیح بدم ، VMware ESXi بر عکس محصول آشنای VMware workstation یا VMware server بدون نیاز به یک سیستم عامل دیگر، بر روی سخت افزار نصب و با آن ارتباط مستقیم داره پس خودش یک سیستم عامل هست. در واقع به این نوع از نرم افزار های مجازی سازی به اصطلاح Hypervisor Type 1 میگن یعنی مستقیما با سخت افزار ارتباط برقرار میکنه ، برای تست میتونید روی VMware workstation هم نصب کنید.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

قبل از نصب VMware ESXi باید سخت افزار مورد نیاز رو داشت که VMware ESXi با CPUهای 64 بیتی کار میکنه حالا CPU Intel که باید قابلیت Intel VT را پشتیبانی کنه یا CPU AMD که باید قابلیت AMD-V رو داشته باشه. کمترین رمی که برای نصب ESXi لازم هست 2 گیگ که این فقط لازمه ی نصب VMware ESXi و برای نصب virtual machine روی ESXi باید رم بیشتر داشت حالا نسبت به تعداد و کاری که از این سیستم عامل‌ها‌ی میخواهید. حداقل یک کارت شبکه نیاز دارید که پیشنهاد میکنم بیشتر از یکی داشته باشید. برای اینکه بدونید چه سخت افزار‌هایی با VMware ESXi همخونی دارند به اینجا کلیک کنید.

کسانی که با این محصول آشنای قبلی دارند (در همین سایت توضیحی داده شده بود) میدونند که قبل از سرور ESXi سرور ESX وجود داشته ولی به دلیل حجم بالای update و امنیت پایین آن و به خاطر این که سرویس کنسولی بر پایه redhat داشته که باید از هر دو بستر نرم افزاری پشتیبانی میکرد. این محصول از نسخه چهار دیگه تولید نشد و ESXi وارد بازار شد که از امنیت بالا و حجم update پایینتر و حجم اولیه کمتری برخوردار است، این محصول حتی سبک تر و سریع تر از ESX بوده ونصب میشود.میتونید نسخه 60 روزه ESXi رو به صورت فایل ISO از سایت VMware دانلود کنید تا با هم قدم به قدم جلو بریم.

برای نصب VMware ESXi اگر امکانات خوبی دارید میتونید روی یک PC شروع به نصب کنید اگر هم نه، مثل من از VMware workstation استفاده کنید طریق نصب یک سیستم عامل مجازی هم در همین سایت با عنوان نصب سیستم عامل مجازی روی VMware توضیح داده شده ، بعد از درست کردن یک virtual machine برای نصب VMware ESXi به روشی که در بالا اشاره شد مراحل نصب آن را ادامه میدهیم ، در ابتدا باید مسیر boot شدن را انتخاب کنیم که برای نصب ESXi مشخص شده است.

فقط باید به این نکته دقت کنید که نسخه VMware Workstation ای که استفاده می کنید بایستی بالاتر از 6 باشه ، در نسخه های قبلی نصب کردن ESXi به سادگی امکان نداشت و بایستی فایل vmx که تنظیمات ماشین مجازی هست رو دستکاری می کردیم که بتونیم این VM رو نصب کنیم اما در نسخه های بعد از 7 و فکر کنم البته خود 7 ، قابلیت نصب مستقیم ESXI بر روی VMware Workstation بصورت مستقیم ایجاد شده و در واقع در انتخاب سیستم عامل برای نصب یک گزینه به نام ESXi اضافه شده که کار ما رو بسیار راحت کرده ، برای نصب ترجیحا با این گزینه VM خودتون رو ایجاد کنید.

آموزش نصی VMWare ESX

بعداز اینکه گزینه نصب VMware ESXi انتخاب کردید با مراحل زیر روبرو میشوید

آموزش نصب VMWare ESX
وب سایت توسینسو

در این قسمت شروع به نصب میکنیم، بعد از enter کردن و تایید موافقت لایسنس کاربران، ESXi کلیه سخت افزار را برای هماهنگی با نصب چک میکند.

آموزش نصب VMWare ESX
آموزش نصب VMWare ESX

در مرحله بعد هادر دیسک موجود را نمایش میدهد که اگر چند هارد دیسک داشته باشید آنها را لیست کرده و اگر هارد دیسک با دسترسی remote مثل یک SAN داشته باشید در این قسمت نمایش داده میشود

آموزش نصب VMWare ESX

با زدن کلید F1 میتوانید جزیات فنی آن را مشاهده کنید و اگر فایلی با پسوند VMFS (پسوند فایل های ESXi) داشته باشد نشان داده که در صورت نیاز به اشتباه بر روی هاردی که به فایل های آن نیاز دارید سرور را نصب نکنید.

آموزش نصب VMWare ESX

انتخاب زبان کیبورد

آموزش نصب VMWare ESX

انتخاب پسورد ریشه (root password) در نسخه های قدیمی اول سرور نصب میشد بعد پسورد عوض میشد، توجه داشته باشید این یک محیط text mode است و با کلیدهای arrow key باید کار کرد.

آموزش نصب VMWare ESX

بعد از انتخاب پسورد و قبل نصب پیغامی مبنی بر اینکه این هارد درایو که انتخاب شده قرار است re-partition شود، میدهد تا از صحت انتخاب هارد درایو مطمئن شوید. با زدن کلید F11 مرحله نصب شروع میشود.

آموزش نصب VMWare ESX
آموزش نصب VMWare ESX

بعد از اتمام نصب اعلام میشه که این نسخ 60 روزه است و بعد از این 60 روز باید لایسنس مورد نظر را خریداری کرد. با زدن کلید enter سیستم reboot میشود.

آموزش نصب VMWare ESX

بعد از boot شدن مجدد، وارد کنسول اصلی ESXi میشویم

وب سایت توسینسو

تا اینجا موفق شدیم فقط سرور ESXi را نصب کنیم، تنظیمات سرور و همچنین شیوه اتصال به کنسول نرم افزار را در مقاله ی بعدی شرح میدهم.

آموزش نصب VMWare ESXiدر قسمت قبلی در خصوص روش نصب VMware ESXi صحبت کردیم ، اما همانطور که خود می دانید فقط نصب این سیستم برای کار کردن با آن کافی نیست و همانند سایر سیستم عامل ها نیاز دارد تا یک سری تنظیمات اولیه برای برقراری ارتباط با آن انجام شود . در این مقاله در خصوص انجام تنظیمات اولیه ESXi بعد از نصب آن صحبت می کنیم . بعد از نصب ESXi و Boot شدن سیستم شما می توانید تنظیماتی از قبلی : اختصاص آدرس IP ، تعیین کردن کارت شبکه های فعال بر روی سرور ، اختصاص نام و پسوند

برای Host ای که ESXi بر روی آن نصب شده ، فعال سازی SSH و قابلیت Command Line Interface و ... را بر روی سرور ESXi انجام دهید . برای اینکه بتوانید این موارد را به درستی انجام دهید مراحب زیر را دنبا کنید. بعد از اینکه سیستم Boot شد ، همانطور که در شکل زیر می بینید در سمت چپ و راست پایین تصویر چند گزینه ساده داریم، F2 برای تغییر تنظیمات، F12 برای خاموش یا دوباره راه اندازی سرور و از طریق لینکهایی که داده شده می توانیم ابزارهای مورد نیاز را تهیه کنیم .
وب سایت توسینسو

با زدن کلید F2 وارد (DCUI (Direct Console User Interface میشویم، در ابتدا رمز عبور را میخواهد همان رمزی که در عملیات نصب تنظیم شد

وب سایت توسینسو

همانطور که مشاهده میکنید دارای قسمت های پیچیده ای نیست

وب سایت توسینسو
  • تنظیمات رمزعبور
  • تنیمات مربوط به کارت شبکه و شبکه مثل تنظیمات IP و hostname وتست آنها
  • تنضیمات صفحه کلید
  • گزینه رفع اختلال
  • بررسی logها

و در اخر هم بر گردان کرد کلیه تنظیمات به حالت اولیه

در ابتدا باید تنظیمات مربوط به شبکه (configuring management network)را انجام دهیم، با کلید های arrow key و در انتها با enter وارد این بخش میشویم ، در قسمت اول network adapter تعداد کارت شبکه هایی که به صورت فیزیکال بر روی سرور نصب است را مشاiده و میبینید کدام فعال و کدام غیر فعال است،برای فعال کرد کارت شبکه های دیگر با کلید space آن را انتخاب میکنیم

وب سایت توسینسو

با کلید Esc به مرحله ی قبل بر میگردیم دومین گزینه ی تنظیمات شبکه VLAN میباشد که برای تنظیمات VLAN شبکه استفاده میشود ، بخش اصلی تنظیمات IP است حالا نصبت به شبکه IPv4 استفاده میکنید یا IPv6، توجه داشته باشید در این کنسول فقط یک کارت شبکه را میتوانید تنظیم کنید که این کارت شبکه حکم دروازه ورود به کنسول اصلی ESXi server را دارد.

وب سایت توسینسو

در قسمت تنظیمات DNS باید آدرس DNS و hostname آن را تنظیم کرد.

وب سایت توسینسو

در قسمت Custom DNS Suffixes اسم آن باید با اسم دامنه هماهنگ باشد.

وب سایت توسینسو

با زدن کلید Esc به قسمت قبل بر میگردیم در اینجا از شما برای ثبت تغییراتی که داده اید سوال میکند، دقت کنید که در هنگامی که کلید Y را برای ثبت تغییرات میزنید سرویس network دوباره راه اندازی میشود و اگر در شبکه ایی باشید که در حال استفاده است، کلیه ارتباطات به این سرور قطع میگردد

وب سایت توسینسو

در صفحه اصلی میتوانید تغییراتی را که داده این در ستون سمت راست مشاهده کنید. قسمت test management network میتوانید کلیه تنظیات شبکه را که پیکربندی کرده اید تست کنید که آیا ارتباط برقرار است یا خیر.

وب سایت توسینسو

مرحله بعد که مرحله ی مهمی است Trouble shooting option است در این قسمت ESXi shell که یک محیط command برای رفع اخلال بر روی سرور فیزیکی است را فعال میکنیم. قسمت SSH برای دسترسی راه دور به محیط text support mode میباشد، لازم نیست که این دو قسمت را در ابتدای کار فعال کنید ولی این دو قسمت بسیار کارا هستند در هنگامی که دسترسی به محیط گرافیکی برای رفع اختلال را ندارید. پس پیشنهاد میکنم که همین ابتدا به ساکن فعال کنید.

وب سایت توسینسو

بعد از انجام این تغییرات وقتی به صفحه ورودی بر میگردیم تغییرات را مشاهده میکنم.

وب سایت توسینسو

برای تنظیمات دیگر یک client طراحی شده به نام vSphere client و در نسخه 5 یک web base client هم وجود دارد که میتوانید vSphere client را از همان لینک که درصفحه اصلی مشاهده میکنید دانلود کنید. به آدرس http://192.168.1.4 بروید(البته در این سناریو) با پیغام زیر روبرو میشوید proceed anyway را زده (در browserهای مختلف این پیغام متفاوت است) وvSphere client را دانلود کنید.

وب سایت توسینسو
وب سایت توسینسو

بعد از دانلود و نصب این ابزار (نصب این ابزار نکته خاصی نداشت برای همین توضیحی داده نشده) در start/vmware میتوانید این ابزار را استفاده کنید،همان طور که در شکل میبینید میتوانید با استفاده از این ابزار و وارد کردن آدرس IP یا hostname داده شده و نام کاربری و رمرز عبور وارد کنسول اصلی شوید.

وب سایت توسینسو

بعد از login کردن یک پیغامی در مورد certificate خود سیستم عامل ESXi داده میشود که یک checkbox برای نصب این certificate و نشان ندادن این پیغام دارد حتما آن را زده تا این ارتباط به صورت ایمن برقرار شود.

وب سایت توسینسو

در انتها نمایی از کنسول جذاب VMware ESXi 5

وب سایت توسینسو

نکته : توجه کنید که درست است شما می توانید از طریق لینک های موجود در کنسول وب این نرم افزار ابزارهای مورد نیاز خود را دانلود کنید ، اما توجه کنید که دسترسی مستقیم برای دانلود این نرم افزارها صرفا در کشورهایی میسر است که شرکت VMware آنها را پشتیبانی کند ، کشور عزیز ما ایران به دلیل وجود تحریم های بسیار امکان دسترسی مستقیم و دانلود این نرم افزارها را ندارد و بنابراین به محض اینکه شرکت سازنده تشخیص دهد آدرس شما از ایران است ، لینک دانلود و صفحه مربوطه را برای شما Block خواهد کرد ، بنابراین اگر قصد دانلود این ابزارها به این شکل را دارید حتما از طریق برقراری ارتباط VPN اینکار را انجام دهید.

  • آیا نصب VMware ESXi سخت است؟

    خیر ، نصب این سیستم عامل مجازی سازی هم به سادگی نصب کردن لینوکس است ، در واقع اگر می توانید لینوکس را نصب کنید ، VMware را نیز ساده تر می توانید نصب کنید ، بیشتر دشواری کار با VMware ESXi در زمان انجام تنظیمات از راه دور و نصب سیستم عامل است و نه نصب خود ESXi
  • آیا نصب نسخه های مختلف ESXi متفاوت است؟

    از نسخه 5 تا نسخه 7 و حتی 7.5 نصب کردن ESXi تقریبا یک فرآیند مشابه دارد و تغییر خاصی نکرده است

نظرات