چگونه فیسبوکمان را امن کنیم؟ همانگونه که میدانید شبکه های اجتماعی همچون فیسبوک، که منبع عظیمی از اطلاعات شخصی و اجتماعی را در بردارند، همواره در معرض خطر سوءاستفاده میباشند به عنوان نمونه ودر مثالی ساده یکی از موارد اولیه که امکان سوء استفاده از اطلاعات پروفایل شخصی را ممکن میسازد، امکان دسترسی و جستجوی پروفایل اشخاص توسط هر کاربر فیسبوک میباشد که بصورت پیشفرض در تنظیمات مربوطه گنجانده شده است. قبلاً درخصوص بعضی از موارد امنیتی مقاله خوبی تحت عنوان «چه چیزهایی را باید از پروفایل فیسبوک خود حذف کنید ؟» در انجمن ارائه شده است و حالا در ادامه آن به 7 مورد که در بهبود امنیت اطلاعات پروفایل فیسبوک کمک میکنند، میپردازیم:
با گروه بندی افراد در این قسمت به دو هدف دست خواهید یافت: اول اینکه با افزایش تعداد افراد در این قسمت، نظم و سازماندهی مناسبی برای پروفایل شما صورت میگیرد، دوم اینکه با استفاده از این لیستها کنترل بیشتری بر موارد امنیتی پروفایل خود خواهید داشت.این لیستها با توجه به سلیقه شما مثلاً بر اساس میزان دوستی شما با افراد میتواند ایجاد گردد، به عنوان نمونه لیستهای «خانواده، دوستان صمیمی، رفقای دیرین، همکاران و .... » را میتوان ایجاد کرد.
در ضمن شما قادر به قرار دادن یک شخص در چند لیست نیز میباشید. برای ایجاد لیست، پس از وارد شدن به پروفایل خود، لینک Friends را انتخاب نموده و با وارد نمودن نام لیست در باکس موردنظر، بر روی گزینه Create List کلیک کنید، سپس قادر به اضافه نمودن افراد مورد نظر به داخل لیست هستید:
در ضمن شما (با استفاده از گزینه Edit List)قادر به تغییر عنوان و حذف و اضافه کردن اعضای لیست مورد نظر میباشید و یا میتوانید (با گزینه Delete List) لیست ایجاد شده را حذف نمائید:
پس از قرار دادن، افراد در لیستهای مورد نظر، شما میبایست تنظیمات حریم شخصی را تغییر دهید، برای این منظور از قسمت Setting گزینه Privacy Setting را برگزینید، سپس وارد قسمت Profile Information شوید. در اینجا قادر به مشخص کردن افرادی هستید که امکان مشاهده پروفایل شما را دارند:
میتوانید یکی از موارد منوی کشوئی را انتخاب کنید و یا اینکه از گزینه Custom استفاده نمائید، در ضمن در این قسمت میتوانید، اطلاعات پروفایل خود را از افراد خاص و یا یک لیست پنهان کنید
در ضمن در همین قسمت، قادر به اعمال همین تنطیمات برای آلبوم تصاویر(photo albums) نیز میباشید. اگر شما وارد قسمت Photo Albums شوید و گزینه Edit Settings را انتخاب کنید میتوانید مشخص کنید که چه افرادی به تصاویر شما دسترسی داشته باشند:
علاوه بر این حتی برای تصویر پروفایلتان نیز میتوانید این موارد را اعمال کنید:
در این قسمت نیز میتوانید مشخص کنید که چه کسانی به لیست Contact شما دسترسی و امکان مشاهده را داشته باشند. برای این منظور میتوانید همانند تنظیمات اعمال شده برای Profile Information اقدام نمائید.
این موضوع مهمی میباشد که بدانید نرم افزارها و وبسایتهای اطلاعاتی از طریق دوستان و سایر افراد از چه اطلاعاتی از پروفایل شما می توانند استفاده کرده و یا آنها را به اشتراک بگذارند. برای این منظور بر روی گزینه Learn More کلیک کنید، سپس در قسمت What your friends can share about you، گزینه Edit Settings را انتخاب نموده و موارد مورد نظر خود را انتخاب کنید:
در قسمت Blocked Applications شما قادر به بلاک نمودن یک اپلیکیشن خاص جهت عدم دسترسی به اطلاعات پروفایلتان می باشید. علاوه بر این میتوانید درخواست نرم افزارهایی که از سوی دوستان خاص شما میباشد را مجاز قلمداد کنید.
همانطور که میدانید با درج مشخصاتی از اکانت مورد نظر خود در قسمت Search فیسبوک، قادر به یافتن پروفایل شخص مورد نظر میباشید. اما شما میتوانید در قسمت Search از Privacy Setting مشخص کنید که چه کسانی قادر به جستجوی اطلاعات پروفایل شما باشند:
برای این منظور از قسمت Block استفاده نمائید.
با پست نمودن هر آیتم جدید در وبسایت، در قسمت پائین از گوشه سمت راست پست، همانند تصویر زیر، تصویر قفلی ظاهر میشود که با کلیک نمودن بر روی آن میتوانید مشخص کنید چه کسانی قادر به مشاهده پست مورد نظر باشند.
در ادامه در خصوص انجام اقداماتی برای بهبود امنیت اطلاعات پروفایل در فیسبوک، حال به چند مورد خاص امنیتی دیگر اشاره میکنیم که بهتر است تمامی کاربران فیسبوک به این اقدامات پیشگیرانه امنیتی عمل کنند:
بجای مرور عادی صفحات به صورت HTTP از Https که متضمن امنیت اطلاعات مبادله شده بین اکانت شما و سرور مربوطه میباشد استفاده کنید. همانگونه که در تصاویر زیر نیز مشاهده میکنید، برای این منظور ابتدا وارد اکانت فیسبوک خود شوید، سپس از مسیر “Account -> Account Settings“. گزینه Account Security را در زیر تب Settings انتخاب کنید، سپس گزینه Browse Facebook on a secure connection (https) whenever possible را مارکدار نمائید.
همانند گوگل، فیسبوک نیز برای تأمین امنیت بیشتر کاربران از قابلیت authentication دو مرحله ای که اصطلاحاً Login Approvals نامیده میشود، برخودار میباشد که به وسیله آن یک کد امنیتی اضافه به تلفن همراه شما ارسال میگردد که جهت ورود به اکانت خود میبایست آن را وارد نمائید. یعنی شما برای ورود به اکانت خود مجبور به وارد نمودن پسورد اصلی اکانت و کد امنیتی ارسال شده به تلفنتان خواهید بود.
بهتر است در اکانت فیسبوک خود بر روی لینکهای مشکوک ارسال شده حتی از سوی دوستانتان، کلیک نکنید چرا که یکی از رایجترین روشهایphishing ارسال لینکهای آلوده به لیست دوستان یک اکانت آلوده میباشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید به سایت Facecrooks.com مراجعه نمائید. یکی دیگر از موارد پیشگیرانه در این خصوص چک نمودن آدرس دامنه فرستنده است که برای اکانتهای فیسبوک میبایست آدرس facebookmail.com باشد.
با فعال کردن login notifications در فیسبوک، اگر افراد متفرقه از کامپیوتری ناشناخته یا مکانی دیگر، به اکانت شما وارد شوند، بلا فاصله پیغام هشداری برای شما ارسال خواهد شد. دقت کنید اگر شما معمولاً از طریق یک کامپیوتر و ارتباط اینترنتی مشخص وارد فیسبوک میشوید، فیسبوک کامپیوتر و مکان شما را به عنوان یک ارتباط ایمن به یاد خواهد داشت و اگر شخص دیگری از مکانی دیگر توسط اکانت شما وارد فیسبوک شوند، شما پیغامی را مبنی بر فعالیت مشکوک دریافت خواهید نمود.برای فعال کردن این موضوع از به مسیر “Account -> Account Settings“ رفته و در زیر تب settings به قسمت “Account security -> Login notification“, رفته و گزینه های زیر را فعال کنید:
در ضمن بهتر است که Facebook Login history را نیز به منظور بررسی تاریخچه ورود به اکانت خود را چک کنید، زیرا در این قسمت مشخصات IP سیستم وارد شده به اکانت شما ارائه شده که در این زمینه موارد مشکوک قابل پیگیری میباشند.
همانند Hotmail، فیسبوک نیز سرویس one-time password را برای حفظ امنیت اکانت فیسبوک ارائه داده است. one-time password یا همان سرویس «یکبار پسورد» برای هر بار ورود به اکانت فیسبوک، یک پسورد جدید ایجاد میکند که تنها برای 20 دقیقه قابلیت استفاده را دارد و پس از آن Expire میشود.برای فعال کردن این سرویس میبایست از شماره ی تلفن همراه خود را در فیسبوک درج کنید ، بدین منظور در مسیر “Account -> Account settings”. در زیر تب Mobile قادر به تعریف شماره تلفن خود میباشید.
اگر خاطرتان باشد، قبلاً در خصوص امکان مشاهده یا بازیابی پسوردهای ذخیره شده در مرورگهای مختلف، مطالبی ارائه کردیم، حال اگر پسورد اکانت فیسبوک خود را معمولاً در مرورگرها ذخیره میکنید، موراد 2 و 5 فوق الذکر، از جمله موارد امنیتی خوبی برای پیشگیری از فاش شدن پسورد شما خصوصاً در کامپیوترهای غیر شخصی از طریق روشهای مذکور میباشد.
مدرس دوره های ICDL
محمود کیاستی ، مدرس و مشاور در حوزه های گرافیک و طراحی ، متخصص در حوزه نرم افزارهای Photoshop ، InDesign و illustrator .. مدرس دوره های مهارت های هفتگانه و ICDL پیشرفته ، کارشناس شبکه ها و سرویس های مبتنی بر زیرساخت های مایکروسافت و ...
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود