مسیر سبز منظور استفاده از کابل های Cat6 است.مسیر آبی هم همان زوج سیم های تلفن است.و مسیر قرمز هم همان رسانه فیبر نوری است.در شکل بالا Digital Subscriber Line Access Multiplexer در واقع نقش Multiplex یا Aggregate کردن DSL های مجزا (Individual) را دارد.و همه خطوط مجزا را به واسطه پورت Uplink (سریع ترین پورت Ethernet در تجهیزات شبکه که معمولاً gigabit Ethernet هستند) به دیگر تجهیزات مثل Switch و Router متصل میکند.
و بدین طریق مشترکین به ISP متصل می شوند.در واقع تکنیک Multiplexing در این جا خیلی پرکاربرد و مفید است.یک Multiplexing برای قرار دادن Voice و Data بر روی سیمهای تلفن ، و یک بار هم برای Aggregate یا ترکیب کردن DSL های مودم های مشترکین(Collection of Modems).تا بدین وسیله مشترکین به صورت اشتراکی از یک ارتباط اینترنتی High Speed استفاده کنند.البته از DSLAMها فقط برای اتصال به Backbone اینترنت استفاده نمیشود.
-------------------------------------------------
برای دسترسی به مجموعه بهترین دوره های آموزش شبکه های کامپیوتری ( مبانی شبکه ، نتورک پلاس ، مانیتورینگ و ... ) مقدماتی تا پیشرفته با ارائه گواهینامه و فیلم رایگان همین الان کلیک کن
--------------------------------------------------
و ممکن است یک هتل یا سازمان از آن برای شبکه خصوصی خودشون استفاده کنند و به جای کابل کشی و داکت کشی جدید برای شبکه از همان سیم های تلفن برای شبکه داخلی شون استفاده کنند.بعضی از DSLAM ها قابلیت Monitoring ، پهنای باند مصرفی مشترکین را هم دارند.و امکانات و قابلیت های دیگری رو هم دارند که مجال پرداختن به اون ها نیست.
مانند مودم های ADSL ، برای اتصال به DSLAM از IP : 192.168.1.1 استفاده کنید. (Ping بگیرید اگر متصل نشدید)Username و Password هم Admin و Admin است.(DSLAM مورد استفاده من از برند Planet و مدل IP-DSLAM Switch IDL-2402 است که 24 پورت +ADSL2 و یک پورت Uplink Interface 1000Base-T رو داره)
در این آموزش برای کانفیگ DSLAM از روش Web GUI Configuration و به کمک پورت Uplink استفاده کردیم.هر چند میشود به جای پورت Uplink و کانکتور RJ-45 از پورت Console و کانکتور Rj-45 Connector to RS232 DB9 هم استفاده کرد.در روش Web ابتدا به قسمت «Bridge» به بخش «Interface Setup» بروید و بعد به قسمت «ADSL PVC» بروید و تیک All را زده و VPI=0 و VCI=35 کنید و Protocol Base VLAN را Enable کنید و بعد Create بزنید. تذکر : به تعداد پورت هایی که لازم دارید این کار را انجام دهید.اگر DSLAM شما 24 پورت بود.ابتدا پورت های 1 تا 12 را از طریق یک Create میتوانید باز کنید.و بعد پورت ها 13 تا 24 را نیز از طریق Create بعدی باز کنید.
سپس به قسمت System بروید و در بخش ADSL Port Service مقدار Admin پورت هایی که نیاز دارید را ON کنید.چون اگر پورت Off باشد هم LED مربوط به آن پورت خاموش است و پورت هم کار نمیکند.
در آخر به قسمت «Maintenance» بروید و در قسمت Database و بعد در بخش DB Config Select گزینه Save running config to flash و سپس Write running را بزنید.در نهایت پیغام «Memory write success» را به ما نشان میدهد.
بعد از اینکه کانفیگ بالا را انجام دادید ، به تعداد پورت هایی که تنظیم کردید باید چراغ سبز چشمک زن روشن باشد. و حالا میتوانید DSLAMرا در مدار قرار دهید.و طبق راهنمای زیر اتصالات را برقرار کنید.
به فرض مثال دو ترمینال کروز در ساختمانِ زیر ساخت وجود دارد.یک ترمینال در بخش MDF و دیگر ترمینال در بخش سرور قرار دارد.از ترمینال اتاق MDF ، زوج سیم تلفن میتواند وارد ترمینال اتاق سرور بشود.تا با گذر از DSLAM سیم های تلفن رانژه بشوند.(در واقع سیم تلفنی که فقط صوت آن فعال بود برای آن DATA هم فعال میشود).
چون DSLAM ما 24 پورت داشت.فقط 24 سیم تلفن را میتوانیم رانژه کنیم.برای مثال اگر 40 زوج کابل ورودی داشته باشیم.40 زوج کابل خروجی هم داریم.بنابراین به یک DSLAM نیاز داریم که 48 پورته باشد.رنگ بندی سیمهای تلفن که بر روی ترمینال های کروز قرار میگیرید باید طبق اصول رنگ بندی برای ترمینال باشد.این کار مربوط به کارشناس زیر ساخت میباشد.ولی برای اینکه در جریان باشید ، رنگ بندی به شکل زیر میباشد:
از ترکیب رنگ های اصلی و فرعی میتوانیم به ترتیب نصب زوج سیم ها بر روی ترمینال برسیم.(مثال : سفیدآبی ، سفید نارنجی،سفیدسبز،سفیدقهوهای،سفیدطوسی و بعد ترتیب بعدی میشه قرمزآبی، قرمزنارنجی،قرمزسبز،قرمزقهوهای،قرمزطوسی و به همین ترتیب باقی را هم Join میکنیم)
در انتهای (Telco Cable) Telecom cable یک سوکت مخصوص به اسم RJ-21 Female Connector برای پورت DSLAM قرار میگیرد.سوکت ورودی DSLAM به Phone1 وصل میشود. و سوکت خروجی از DSLAM به Line1 وصل میشود.Line1 سیمهای تلفن رانژه شده که DATA هم بر روی آن قرار گرفته را به خروجی میفرستد. سیم های تلفنی(unshielded twisted pair telephone lines) که از سمت ترمینال کروز اتاق Main Distribution Frame آمده فقط Voice دارند.
ولی وقتی وارد DSLAM میشوند، بر روی همین خطوط با استفاده از تکنیک های multiplexing ، داده (Data)را نیز قرار میدهد.و در نهایت در سمت مشترک با استفاده از Splitter صدا و داده از هم جدا میشوند.برای این که کار شما شکیل تر باشد بهتراست از ترمینال کروز اصلی که سیم های تلفن آنجا هستند یک کابل تلکو به سمت دستگاه DSLAM بکشید و نیز در نزدیک DSLAM دو عدد ترمینال کوچک قرار دهید.یکی را برای سیم های رانژه نشده (ورودی) قراردهید و یکی را هم برای سیم های رانژه شده(خروجی) قرار دهید.سپس رشته سیم های کابل تلکو را بر روی ترمینال های کوچک ورودی متصل کنید(یعنی یک سر کابل تلکو به ترمینال کروز اصلی متصل است و یک سر هم به ترمینال کوچک ورودی که نزدیک دستگاه DSLAM است متصل است.
و این کار فقط برای مرتب بودن رشته سیم های تلفن است تا کار شلوغ نشود.وگرنه سر کابل تلکو از هیچ سوکت rj-21 ای استفاده نمیشود و فقط یک shield برای زوج سیم های تلفن است).وقتی رشته سیم تلفن را که فقط بوق دارد را به ورودی ترمینال کوچک نزدیک به DSLAM متصل کردید، همانطور که میدانید در هر ترمینال در هر ستون دو ردیف برای اتصال زوج سیم وجود دارد.که این ردیف ها به هم وصل هستند.
پس به راحتی میتوان از ترمینال کوچک به ورودی Phone1 خط رانژه نشده را فرستاد.در ضمن برای کابل تلکو ورودی رعایت ترتیب رنگ مهم نیست.ولی برای گرفتن خروجی از DSLAM باید ترتیب رنگ را رعایت کرد.چون که دستگاه DSLAM طبق ترتیب رنگی که درشکل زیر وجود داره خط رانژه شده اول را به خروجی میفرستد.پس باید بر روی ترمینال کوچکی که خروجی ماست با دقت زوج سیم های کابل تلکو متصل به Line را وصل کرد.
برای مشخص شدن موضوع یک مثال میزنم: میخواهیم تلفن شماره 22020 اتاق MDF را رانژه کنیم.ابتدا بر روی ترمینال کروز اصلی که در اتاق MDF قراردارد خط تلفن 22020 را پیدا میکنیم.زوج سیم ها را از ترمینال میکنیم و آن را به دستگاه وصل میکنیم و تست میکنیم.اگر بوق داشت و شماره 22020 روی CallerID افتاد.کافی است که از ترمینال کروز اصلی به کمک کابل تلکو یک زوج سیم را به محل خط تلفن 22020 وصل کنیم(ترتیب رنگ مهم نیست.
مثلاً ما رنگ مشکی-قرمز را انتخاب میکنیم).سپس کابل تلکو را از اتاق MDF به اتاق سرور میبریم.سر دیگر زوج سیم مشکی-قرمز را پیدا میکنیم.چون که در کابل تلکو چندتا مشکی قرمز داریم به وسیله دستگاه تست بررسی میکنیم که این خط بوق دارد و همان شماره 22020 است!؟ سپس زوج سیم مشکی-قرمز را به ترمینال ورودی کوچک که نزدیک دستگاه DSLAM واقع در اتاق سرور است، با دستگاه یا چاقو به خوبی Patch میکنیم.
از کایل تلکو که به ورودی(phone) دستگاه DSLAM وصل است ، زوج سیم سفید-آبی را مقابل این رشته سیم مشکی-قرمز وصل میکنیم.به این ترتیب تا این مرحله خط 22020 را وارد پورت شماره یک دستگاه dslam کردیم و آن را رانژه کردیم.اما برای این که این خط را دوباره به اتاقی بفرستیم که شماره 22020 آنجاست چه کاری باید انجام دهیم!؟ کافی است از کابل تلکوای که به خروجی dslam یا همان line وصل است رنگ آبی-سفید را پیدا کنیم و آن را به ترمینال خروجی کوچکی که نزدیک dslam است وصل کنیم.
اما سوال اینجاست که چرا ما مشکی-قرمز را وصل نکردیم!؟ چون که DSLAM همیشه خروجی را به ترتیب رنگ بر روی کابل تلکو قرار میدهد.پس خروجی پورت یک بر روی سفید-آبی می افتد.چون که ورودی هم همین رنگ را داشته است.سپس کابل تلکو دیگری را می آوریم و آن را مقابل رشته سیم سفید-آبی ترمینال خروجی کوچک وصل میکنیم.و سر دیگر این کابل تلکو را به اتاق MDF میرسانیم و آن را به رشته سیمی که قبلاً بر روی کروز اصلی نصب شده بود و به اتاقی رفته بود که شماره تلفن 22020 درآنجا بود ، وصل میکنیم.
شاید یه کمی گیج شده باشید! ولی وقتی یک بار این کار رو انجام دهید به خوبی یاد میگیرد.همه تلاشم رو کردم این کار رو عملی رو در قالب متن و تئوری بگم ولی نمیدونم واضح بوده یا نه!؟در ضمن 4 تا کابل تلکو استفاده کردیم.2 تای اون کابلهای تلکو اصلی هستند که به دستگاه dslam وصل شده اند.و دو تای اون ها هم فقط برای ارتباط ترمینال کروز اصلی اتاق MDF با ترمینال های کوچک اتاق سرور هستند.
یک Patch cord کوتاه هم برای اتصال FAN به FAN داریم که برای روشن شدن فن DSLAM کاربرد دارد.در انتهای کار دقت کنید که در کنار پورت uplink باید چراغ ALM قرمز باشد و چراغ SYS هم سبز باشد.در آخر هم از اتصال سیم Earth به پایه رک اطمینان حاصل کنید.در غیراینصورت هر حادثه ای رخ بدهد شما را مقصر میدانند!!!!!! شاید توضیحات من ناقص باشد.یا اشتباهاتی رو داشته باشد.در پست های بعدی توضیحات کامل تری رو اینجا مینویسم.از مهندسین با تجربه و خوب سایت هم خواهش میکنم در بهبود و بسط مطالب به ما کمک کنند.
ارادتمند شما : میلاد فشی
متن از خودمه کپی با ذکر منبع و نام نویسنده لطفا
کارشناس فناوری اطلاعات
علاقهمند به شبکه های کامپیوتری و تکنولوژی و همیشه در جستجوی یادگیری
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود