محمد نصیری
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

چگونه مشکلاتمان در لینوکس را حل کنیم؟ راهنمای پیدا کردن راهنما

زمانی که مثل خر تو گل گیر می کنیم !! ببخشید یعنی به یک مشکلی در لینوکس برخورد می کنیم و نیاز به این داریم که در خصوص آن مشکل یا در خصوص آن دستور اطلاعاتی را به دست بیاوریم. ابزارها و تکنیک های مختلف و متنوعی برای حل مشکل شما وجود دارند که مهمترین آنها استفاده از راهنماهای خود لینوکس و دستورات Built-In هستند و زمانیکه نتوانیم مشکل را حل کنیم باید به سراغ منابعی خارج از خود سیستم عامل بگردیم.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

ما قبلا در توسینسو در قالب یک مقاله با عنوان روشهای استفاده از دستورات راهنما در لینوکس ، نحوه استفاده از فایل های راهنما و .. را بصورت کامل توضیح داده ایم . امروز می خواهیم راجع به چیزهایی غیر از دستورات داخلی لینوکس صحبت کنیم. در واقع منابعی برای رفع مشکلات لینوکسی که در سیستم عامل قرار ندارند. پس تا انتها با ما باشید.

استفاده از مستندات آفلاین در لینوکس

بصورت کلی دو نوع فایل راهنما در لینوکس وجود دارد ، فایل هایی که در قالب بانک اطلاعاتی برای نرم افزارهایی مثل دستور man وجود دارند و فایل های که در قالب استانداردهای مستندات مثل PDF ، HTML ، TXT و یا XML وجود دارند. معمولا مستندات سنگین و حجیم برای ابزارها در قالب فایل های PDF ارائه می شوند یا در قالب کتابهایی در قالب HTML یا حتی PostScript ارائه می شوند.

در همین حد بدانید که برای پیدا کردن مستندات مربوط به هر نرم افزار ، معمولا کافیست به دایرکتوری مربوط به نصب هر نرم افزار یا دستور رفته و به دنبال دایرکتوری به نام doc بگردید . برخی اوقات دایرکتوری doc بصورت متمرکز در سیستم عامل لینوکس وجود دارد و برخی اوقات بصورت توزیع شده در پوشه های نصب هر نرم افزار قرار دارند. دو آدرس خیلی معروف از محل قرارگیری مستندات نرم افزارها در لینوکس به شکل زیر هستند که شما می توانید از آنها برای پیدا کردن فایل های راهنما استفاده کنید :

A :/usr/doc/packagename
B : /usr/share/doc/packagename
C :/usr/share/doc/packages/packagename


یکی از نکاتی که باید به آن توجه کنید این است که شما می توانید برخی از مستندات را در صورت عدم وجود در سیستم عامل ، روی آن نصب کنید !! در واقع می توان گفت پکیجی از نرم افزار برای استفاده به عنوان راهنما روی سیستم شما نصب می شود. برخی از مستندات آنقدر حجیم هستند که بایستی بصورت جداگانه نصب شوند.

یکی از انواع فایل های مستندات قدیمی که همچنان وجود دارد اما کمتر مورد استفاده قرار میگیرد و عملا منسوخ شده می باشد ، فایل های README و readme.txt هستند که دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرند. در سورس کد نرم افزارها هم بصورت درونی نوعی از راهنما وجود دارد که اگر کد نویسی بصورت درستی انجام شده باشد بسیار می تواند به شما کمک کند ، این نوع راهنماها به عنوان توضیحات کد یا Comments معروف هستند.

آموزش لینوکس

در دوره آموزش لینوکس اسنشیالز بصورت مفصل در این خصوص صحبت کرده ایم

استفاده از مستندات آنلاین در لینوکس

هر کدام از تولید کنندگان توزیع های معتبر و معروف لینوکس ، خودشان را ملزم می دانند که برای ابزارها و دستورات خودشان ، حتما راهنماهای جامع و کاملی ایجاد کنند. این توزیع ها در وب سایتشان حتما قسمتی با عنوان مستندات دارند که یکی از راهکارهای پیدا کردن اطلاعات در خصوص یک دستور یا ابزار ، مراجعه به این قسمت از وب سایت هاست. یکی از نکات خوب مربوط به مستندات آنلاین این است که شما وقتی مشکلی در اوبونتو دارید

در قسمت مستندات وب سایت اوبونتو دقیقا با محوریت این بحث می شود که در اوبونتو چگونه مشکل را حل کنیم و به همین دلیل درگیر مشکلات و پیچیدگی های تفاوت توزیع ها نخواهید شد. خوب در ادامه لیستی از مرکزهای مستندات توزیع های مختلف لینوکس را برای شما قرار میدهم :

  1. https://tldp.org/

  2. https://linuxmint.com/documentation.php

  3. https://docs.fedoraproject.org/en-US/docs/

  4. https://help.ubuntu.com/

  5. https://access.redhat.com/documentation/

  6. https://doc.opensuse.org/


استفاده از تالارهای گفتمان تخصصی لینوکس

اما یکی از راهکارهای دیگر گرفتن راهنمایی بصورت آنلاین که به نظر من از موثرترین روشها بعد از جستجو در اینترنت است ، استفاده کردن از تالارهای گفتمان تخصصی لینوکس است . در این تالارهای گفتمان بصورت تخصصی در خصوص مشکلات و مباحث لینوکسی بحث می شود و خوبی آنها این است که شما می توانید سوال خود را بصورت تخصصی بپرسید ، در ادامه لیستی از بهترین تالارهای گفتمان تخصصی لینوکس را عنوان می کنم :

  1. https://www.linuxquestions.org/
  2. https://forum.linuxfoundation.org/

  3. https://ubuntuforums.org/

  4. https://linuxforums.org.uk/

  5. https://unix.stackexchange.com/

امیدوارم که مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد. منبع توسینسو


محمد نصیری
محمد نصیری

بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.

نظرات