آیا رنک الکسا ( Alexa Rank ) قابل اعتماد است؟ تنها بعد از دو هفته از فعالیت اولیه وب سایت توسینسو نگذشته بود که رنک الکسای وب سایت به حدود 24 میلیون رسید ، این عدد در ابتدا به شدت کاهش پیدا می کرد تا جاییکه تنها در مدت 1 ماه از عدد 24 میلیون به دو میلیون کاهش پیدا کرد . زمانیکه صحبت از کیفیت و تعداد بازدیدهای یک وب سایت به میان می آید معمولا افراد یک ملاک را به عنوان اولین ملاک تعیین کیفیت محتوا و رتبه بندی وب سایت در نظر می گیرند و آن رنکینگ وب سایت الکسا یا Alexa می باشد.
وب سایت الکسا که زیر مجموعه شرکت آمازون می باشد وب سایت ها را از نظر تعداد بازدید ها و بسیاری دیگر از ملاک ها ارزیابی کرده و بر حسب آن یک عدد برای رتبه بندی وب سایت در میان وب سایت های موجود در دنیا اختصاص می دهد. قبل از اینکه به این موضوع بپردازیم که آیا ملاک اصلی بازدید بالای یک وب سایت را فقط می توانیم الکسا در نظر بگیریم یا نه بهتر است در خصوص شیوه کاری این وب سایت کمی با هم صحبت کنیم و سپس شما نتیجه گیری کنید.
وب سایت الکسا که با آدرس www.alexa.com قابل دسترسی می باشد بصورت کلی یک موتور جستجو ، یک دایرکتوری و یک نوارابزار یا همان toolbar را به عنوان اصلی ترین سرویس های خود ارائه می دهد.اما شما الکسا را با این سرویس ها نمی شناسید ، الکسا برای خود یک سیستم رنکینگ وب سایت بر اساس ترافیک وب سایت های مختلف در دنیا را دارد که دقیقا مقاله ما در خصوص چگونگی تولید و دریافت اطلاعات مربوط به این سیستم رنکینگ ترافیک در الکسا می باشد. برای اینکه بدانید رنک وب سایت شما در الکسا چقدر است کافیست در موتور جستجوی این وب سایت نام Domain خود را وارد کنید و Enter را بزنید ، نتیجه رنکینگ وب سایت شما از نظر الکسا خواهد بود.
هر وب سایتی در دنیا امروزه برای خود از الکسا یک رنک دریافت کرده است که عددی از عدد 1 که بالاترین رتبه است شروع شده و تا چند ده میلیون می رسد ، هر چقدر این عدد کمتر باشد به معنی کیفیت بهتر و ترافیک بهتر وب سایت مورد نظر است. نکته مهم در نمایش رتبه وب سایت شما در الکسا این است که این عدد روزانه نیست و شما رنک آنلاین خود را نمی توانید مشاهده کنید بلکه عدد امروز شما حاصل میانگین سه ماهه ترافیک وب سایت شما است که محاسبه و به شما نمایش داده می شود.
اگر وب سایتی بخواهد وب سایت شما را از نظر ترافیک رتبه بندی کند یا حتی آماری به شما نمایش دهد باید از موتورهای جستجو استفاده کند و یا اینکه مستقیما با خود وب سایت شما ارتباط برقرار کند ، اما الکسا چنین قابلیتی ندارد ، الکسا همانطور که اشاره کردیم یک toolbar دارد که شما می توانید آن را از همین آدرس دانلود و نصب کنید و رنک هر وب سایتی را در الکسا بلافاصله بعد از ورود به آن وب سایت مشاهده کنید. کلیه اطلاعاتی که از طریق الکسا برای رتبه بندی وب سایت شما استفاده می شود تنها و تنها از طریق همین toolbar ها بدست می آید.
بنابراین الکسا نمی توانید بازدیدها و ترافیکی که از وب سایت شما توسط افرادی که دارای toolbar الکسا نیستند را تخمین و محاسبه کند ، برای درک بهتر فرض کنید که وب سایت شما بصورت روزانه 10 هزار عدد بازدید کننده دارد ، اگر تنها 1000 عدد از این بازدید کننده ها دارای toolbar الکسا باشند و دیگران فاقد این toolbar باشند ، از نظر الکسا شما 1000 عدد بازدید روزانه دارید. الکسا با استفاده از toolbar خود میزان بازدید از صفحات وب سایت شما یا Page View شما و همچنین زمانیکه کاربران در وب سایت شما باقی می مانند یا Time on Site و در نهایت اینکه کاربران بعد و قبل از بازدید از وب سایت شما از کجا وارد شده اند و به کجا رفته اند به برآورد می کند.
همانطوری که در پاراگراف بالا نیز اشاره کردیم الکسا از داده هایی که توسط کاربران toolbar این وب سایت دریافت می کند وضعیت ترافیکی هر وب سایت را تولید و نمایش می دهد. اگر صفحه راهنمای وب سایت الکسا در خصوص رنکینگ و ترافیک را مشاهده کرده باشید متوجه می شوید که وب سایت های محبوب که دارای رنکینگ های بالا ( شماره های پایینتر ) هستند هم از نظر الکسا و هم از نظر جهانی دارای ترافیک بالایی هستند و به نوعی می توان گفت اطلاعات الکسا در خصوص این وب سایت ها دقیق و قابل اعتماد است ، اما همین معیار برای وب سایت هایی که دارای رنک الکسای بالای 100 هزار هستند چندان هم قابل اعتماد نیست .
به زبان دیگر رتبه بندی الکسا اگر وب سایت شما را در بین 100 هزار وب سایت برتر قرار دهد می توان تا حدودی به این نتایج اعتماد کرد اما در رتبه های پایینتر ( شماره های بالاتر ) این عدد واقعا قابل اعتماد نیست و مسائل بسیاری در آن وجود دارد. البته نیازی نیست دچار ابهام شوید فقط این نکته را در نظر داشته باشید که اگر الکسا به شما می گوید رتبه وب سایتی 100 است و رتبه دیگری 2000 در این حالت وب سایتی که رتبه 100 دارد ترافیک بیشتری نسبت به وب سایت دارای رتبه 2000 دارد.
اما اگر الکسا به شما رتبه وب سایتی را 130000 اعلام کرد و رتبه وب سایت دیگری را 200000 الزاما وب سایت با رتبه 130000 دارای ترافیک بالاتری نیست ، فقط به خاطر این می تواند باشد که افراد بیشتری در بازدید از این وب سایت دارای Alexa Toolbar بوده اند. اگر این toolbar را نصب کرده باشید متوجه می شوید که یک نوار آبی رنگ در هنگام جستجوی وب سایت ها در گوگل به شما نمایش می دهد ، هر چقدر طول این نوار آبی بیشتر باشد یعنی ترافیک بیشتری به این وب سایت وارد می شود.
به شخصه به عنوان مدیر کل توسینسو ( www.tosinso.com ) همیشه Alexa toolbar را بر روی سیستم خود نصب کرده ام و همیشه هم به رنکینگ این وب سایت دقت کرده ام ، اما واقعا تا چند وقت پیش به واقعیت چگونگی تخمین ترافیک این وب سایت پی نبرده بود و به همین دلیل هم ایم مقاله را نوشتم. شما واقعا در اوایل شروع به کار وب سایت خود نمی توانید روی اعدادی که از طرف الکسا ارائه می شوند تکیه کنید ، مخصوصا اینکه براحتی می توان با بسیاری از دوز و کلک ها و تقلب های ترافیکی این رنکینگ را در عرض زمان بسیار کوتاهی به اندازه زیادی کاهش داد ، بنابراین به رنکینگ Alexa به عنوان یک معیار اصلی هیچگاه نگاه نکنید اما بالاخره بد نیست این Toolbar را بر روی مرورگر خود داشته باشید و حداقل بصورت حدودی و تخمینی رتبه وب سایت خود و دیگران را مشاهده کنید در این مورد الکسا کمک زیادی به شما می کند.
در مقابل رنکینگی که الکسا ارائه می کند وب سایت گوگل نیز برای خود یک ساختار رنکینگ دارد اما نه به شکلی که الکسا دارد ، این وب سایت به هر کدام از وب سایت های اینترنتی عددی بین 1 تا 10 ارائه می کند که به عنوان Google Page Rank شناخته می شود. هر چقدر این عدد به 10 نزدیکتر باشد به معنای با کیفیت تر بودن و تولید محتوای بسیار خوب است ، وب سایت های بسیار کمی هستند که می توانند Google Page Rank ای بالاتر از 6 دریافت کنند ، جالب اینجاست بدانید که حتی Facebook هم تا این لحظه که برای شما این مقاله را می نویسیم دارای Page Rank ای برابر 9 است.
اما یکی از نکاتی که از نظر من نکته منفی در رتبه بندی های گوگل محسوب می شود این است که ممکن است وب سایتی بازدید و ترافیک چندانی نداشته باشد اما از نظر گوگل دارای رتبه بندی بالایی باشد ، به شخصه وب سایت هایی را مشاهده کرده ام که از نظر الکسا دارای رتبه 500 هزار هستند اما از نظر گوگل دارای Page Rank ای برابر 4 یا حتی 5 هستند. با تحقیقی که در این خصوص انجام دادم به این نتیجه رسیدم که اگر وب سایت هایی با رنکینگ بسیار خوب ( رنکینک 6 تا 9 ) از نظر گوگل به شما لینک بدهند باعث می شود براحتی Page Rank شما نیز افزایش پیدا کند. برای مثال اگر شما وب سایتی دارید که Google Page Rank آن عدد 7 یا 8 است و به سایر وب سایت های خودتان از این وب سایت لینک بدهید امکان دارد Google Page Rank سایر وب سایت های شما به عدد 5 یا حتی 6 هم برسد.بنابراین Google Page Rank نیز واقعا معیار اصلی خود را بر روی ترافیک ورودی به وب سایت شما قرار نمی دهد.
اما شما به عنوان یک وبمستر باید بدانید وب سایت شما بصورت طبیعی چه مقدار ترافیک دارد ، یا اگر قصد خرید یک وب سایت را دارید باید توجه کنید که بازدید واقعی این وب سایت چقدر است ، در اینجا به نظر من معیار الکسا می تواند معیار بهتری نسبت به Google Page Rank باشد. الکسا برای رنکینگ خود بیشتر بر اساس معیار ترافیک و بازدیدهای وب سایت شما عمل می کند هر چند فقط با Toolbar خود اینکار را انجام می دهد اما به هر حال در این مورد بهتر از Google Page Rank است. الکسا چیزی به شما در خصوص کیفیت ترافیک ، واقعی بودن یا جعلی بودن ترافیک ، مبدا و مقصد ترافیک و مواردی از این قبیل نمی گوید.
اگر وارد وب سایتی شدید و مشاهده کردید که PageRank خوبی دارد اما رنک الکسای خوبی ندارد به این مورد فکر کنید که این وب سایت تبادل لینک بهتری داشته است تا اینکه محتوای بهتری تولید کرده باشد. البته این موضوع قطعیتی ندارد اما در بسیاری از موارد درست است.اگر دیدید که هم Google Page Rank و هم Alexa Rank وب سایت مورد نظر بالا است احتمال قطع به یقین وب سایت محبوب است و بازدید و ترافیک قابل توجهی دارد.
البته همیشه و همیشه به این نکته توجه کنید که رنکینگ الکسا براحتی قابل جعل شدن و دور زدن است ، از نظر الکسا اگر وب سایتی دارای رنکینگ زیر 100 هزار باشد از کیفیت خوبی برخوردار است ، اما به شخصه وب سایت هایی را مشاهده کرده ام که با اینکه دارای رنکینگ الکسای بسیار خوبی مثل 40 هزار هستند اما بازدید واقعی روزانه آنها چیزی بین 300 تا 400 بازدید واقعی است که اصلا قابل توجه نیست. سعی کنید برای بالا بردن بازدید خود از روش های واقعی SEO استفاده کنید ، بهترین راهکار مدیریت و مشاهده ترافیک واقعی یک وب سایت فعلا وب سایت Google Analytics می باشد که بصورت رایگان حتی بازدید های لحظه ای شما را نمایش می دهد. توسینسو باشید.
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات
محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود