تابع آماری چیست؟ معرفی توابع آماری در اکسل

در این مقاله میخواهیم تا به شما توابع آماری در اکسل را توضیح داده و سپس آن ها را به شما معرفی کنیم.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

اما برای اینکه بتوانیم درک بهتری از این توابع داشته باشیم ابتدا بگذارید تا مفاهیم پایه را نیز بیان کنیم تا کسانی که با این مفاهیم آشنا نیستند هم با این مباحث آشنا شوند و بهتر بتوانند بحث اصلی را درک کنند.

اکسل چیست؟

صفحه گسترده اکسل نرم افزاری می باشد که شما میتوانید با استفاده از آن محاسبات ریاضی و آماری و رسم نمودار و رسم جداول و... را انجام دهید و از آن ها استفاده کنید.

اکسل چیست؟

این نرم افزار یکی از نرم افزار های مجموعه نرم افزاری آفیس می باشد که توسط شرکت مایکروسافت ارائه می شود و شما میتوانید با نصب مجموعه نرم افزاری آفیس از این نرم افزار صفحه گسترده نیز استفاده کنید.

این نرم افزار برای سیستم عامل های ویندوز، مک او اس، اندروید و IOS منتشر شده است.

تابع اکسل چیست؟

توابع در نرم افزار اکسل در حقیقت فرمول هایی از پیش تعیین شده می باشند که در پس زمینه نرم افزار در حال اجرا می باشند و اموری مثل محاسبات ریاضی را بدون اینکه کاربر نیازی به دانش برنامه نویسی چندانی داشته باشد را انجام میدهد.

باید در نظر داشته باشید که هر تابع در نرم افزار صفحه گسترده اکسل نیازمند یک ساختار یا ترکیب بندی مشخص می باشد. شما می توانید حین تعبیه یک تابع، ساختار آن را بفهمید و از آن استفاده کنید.

توابع در اکسل با حروف بزرگ نوشته می شوند و شما میتوانید از این توابع در هر فرمولی که می نویسید استفاده کنید.

توابع را میتوان به صورت مستقیم درون سلول ها نوشت یا با استفاده از کادر Insert Function از آن ها استفاده کرد.

شما برای اجرای هر تابعی نیاز به 3 جزء در تایپ آن دارید:

  • علامت مساوی، همانند فرمول هایی که در اکسل اجرا می شوند.
  • نام تابع، برای مثال TRIM، SUM و...
  • آرگومان های تابع، که درون پرانتز قرار میگیرند و مقادیری خواهند بود که عملیات بر روی آن ها اجرا خواهد شد.

در اینجا چند مورد از معروف ترین و رایج ترین توابع اکسل را برای شما نام برده و به صورت مختصر آن ها را توضیح داده و کاربرد آن ها را به شما خواهیم گفت.

بیشتر بدانید: اکسل چیست؟

برخی از توابع رایج در اکسل

SUM (جمع):

تابع SUM در اکسل میتواند مقادیر عددی را با یک دیگر جمع کنید. شما میتوانید با مشخص نمودن سلول های مد نظر خودتان و استفاده از این تابع آن ها را با یکدیگر جمع کنید و در سلول مد نظرتان قرارشان بدهید. اگر داده های شما شامل اعداد می شوند شما حتما از این تابع استفاده خواهید کرد و با آن سر و کله میزنید.

Count (شمارش سلول ها):

این تابع بیشتر برای شمارش سلول ها یا صفی از اعداد کاربرد دارد و شما میتوانید به سادگی در فرمول های خود از این تابع نیز استفاده کنید. برای مثال اگر فرمول شما COUNT(b2:b8) باشد، و سلول های دارای عدد 5 مورد باشند جواب فرمول شما 5 خواهد بود.

تابع SUM چیست؟

Average (میانگین):

این تابع به شما در میانگین گرفتن اعداد درون سلول های انتخابی شما کمک می کند و معمولا سلول های خالی یا سلول هایی که دارای متن و مقادیر منطقی هستند را در نظر نمیگیرد.

تابع AVERAGE چیست؟

Trunc (حذف مقدار معینی از اعشار):

این تابع یکی دیگر از توابع ریاضی و مثلثاتی اکسل می باشد. کار اصلی این تابع حذف کردن مقدار معینی از اعشار می باشد. این تابع اعداد را گرد نمیکند بلکه مقدار معینی از آن ها کوتاه میکند.

Trim (حذف فاصله های اضافه):

تابع TRIM به ما در حذف فاصله های اضافی درون سلول ها کمک میکند تا بتوانیم نتایج مطلوب تر و دقیق تری داشته باشیم.

حالا که به طور کامل با توابع نرم افزار صفحه گسترده اکسل آشنا شدیم میتوانیم به مسئله اصلی خودمان بپردازیم.

تابع آماری چیست؟

توابع آماری در حقیقت توابعی در نرم افزار صفحه گسترده اکسل هستند که به شما در مخاسبات آماری و ریاضی و تجزیه و تحلیل داده ها کمک میکنند. شما میتوانید با استفاده از این توابع آمار های استنباطی و توصیفی را بررسی و محاسبه کنید.

تابع SUMIF (جمع با یک شرط)

کاربرد این تابع آماری در جمع کردن اعداد با وجود یک شرط است. در حقیقت تابع SUMIF متشکل از دو تابع SUM و IF می باشد که علاوه بر عملات ریاضی که انجام میدهد، نیازمند یک شرط هم می باشد. این شرط میتواند از جنس متن، عدد یا تاریخ باشد و این تابع برای شرط های خود از عملگر های منطقی نیز پشتیبانی می کند.

تابع AVERAGEIF (میانگین با یک شرط)

این تابع هم از دو تابع تشکیل شده است. توابع تشکیل دهنده این تابع، AVERAGE و IF می باشند. و کاربرد این تابع برای میانگین گرفتن اعداد در محدوده تعیین شده با وجود یک شرط می باشد که این شرط میتواند از جنس عدد، متن و تاریخ باشد که نقطه تفاوت بین تابع AVERAGE و AVERAGEIF می باشد.

تابع AVERAGEIF چیست؟

تابع COUNTIF (شمارش با یک شرط)

این تابع به شما امکان این را میدهد تا سلول هایی را بشمارد که شرطی که شما تعیین کرده اید در آن ها برقرار باشد. در اینجاست که تفاوت تابع COUNT را با تابع COUNTIF می توانیم احساس کنیم. تابع COUNT تنها می تواند سلول های دارای داده های عددی را بشمارد اما شما با تعیین شرط برای تابع COUNTIF می توانید این محدودیت را برداشته و با تعیین شرط، تنها سلول هایی که شرط شما در آن ها برقرار هست به حساب بیایند.

توابع SUMIFS, AVERAGEIFS, COUNTIFS (جمع، میانگین و شمارش با وجود چند شرط)

تفاوت اصلی این توابع با توابع قبلی که توضیح داده شدند این است که در این توابع شما بر خلاف توابع قبلی قادر خواهید بود چند شرط به جای یک شرط تعیین کرده و محدودیت های تابع قبلی را بردارید.

تابع SUMIFS چیست؟

تابع MEDIAN (بازگشت مقدار متوسط لیستی از اعداد)

این تابع آماری مقدار متوسط یک لیست از اعداد را بر میگرداند. شما برای کار با این تابع نیاز دارید تا لیست اعدادی را ارائه کنید و سپس با استفاده از این تابع مقدار میانه یا متوسط لیست اعدادی که شما ارائه کرده اید را در جواب برای شما بر میگرداند.

البته شما میتوانید به جای ارائه اعداد خام به تابع، چند مورد از سلول ها را در تابع نوشته و از میان داده های عددی آن سلول ها عدد میانه را پیدا کرده و به شما ارائه کند.

شما میتوانید برای مشاهده بهترین آموزش اکسل کلیک کنید.

تابع MODE (بازگشت عدد پر تکرار در لیست)

کاربرد این تابع آماری در پیدا کردن عدد پر تکرار و ارائه آن در جواب می باشد. به این صورت که شما لیستی از اعداد را که ارائه میکنید یا محدوده ای از سلول ها را که انتخاب میکنید، این تابع شروع به کار کرده و عددی که میان این سلول ها بیشتر از همه تکرار شده را به عنوان جواب برای شما مینویسد.

تابع STDEV (میزان انحراف استاندارد)

شما با استفاده از این تابع میتوانید انحراف استاندارد یک نمونه را بررسی کنید. این تابع در صورتی به کار ما می آید که ما دسترسی کامل به داده های زیا مثل نمرات دانش آموزان یک کلاس داریم و میتوانیم با استفاده از این تابع میزان انحراف نمرات دانش آموزان از معیار نمرات را بررسی کنیم.

برای مثال: برای مجموعه اعداد 2، 4، 4، 4، 5، 5، 7، 9، انحراف استاندارد تقریباً 2.14 می باشد.

تابع VAR (محاسبه میانگین مربعات انحرافات نسبت به میانگین)

شما با استفاده از این تابع میتوانید میانگین مربعات انحرافات نسبت به میانگین  را محاسبه کرده و به جواب برسید. واریانس برابر است با میانگین تفاوت مجذور و مقدار متوسط آن بین هر نقطه داده، در انی صورت اگر واریانس بالا باشد، نشان گر این است که داده ها دارای انحراف زیادی هستند.

تابع MIN (بازگشت کمترین مقدار در لیست)

این تابع با توجه به مجموعه عددی یا محدوده سلولی که مشخص می کنید کمترین مقدار را پیدا کرده و آن را به عنوان جواب به شما نشان میدهد. زمانی این تابع به کار ما می آید که دقت به حداقل مقدار داده های در دسترس به یک اصل مهم تبدیل می شود و به دلیل زیاد بودن داده ها به صورت چشمی نمی توان آن را پیدا کرد.

تابع MAX (بازگشت بزرگترین مقدار در لیست)

این تابع آماری بر عکس تابع قبلی که حداقل یا کمترین مقدار را پیدا میکرد، حداکثر و بیشترین مقدار را پیدا می کند و در جواب به شما ارائه میدهد. کاربرد این تابع در جایی ملموس خواهد شد که داده های بسیاری را در اختیار دارید و برای پیدا کردن بزرگترین مقدار در آن نیاز به یک تابع دارید، این تابع می تواند به شما در این امر کمک کند.

تابع COUNTA (یافتن سلول های غیر خالی)

این تابع به شما در پیدا کردن سلول های غیر خالی در محدوده مشخص شده کمک میکند. در سلول هر چیزی که باشد نظر این تابع را به خود جلب می کند و باعث حساب شدن آن سلول در ارقام این تابع می شود.

تابع QUARTILE (محاسبه چارک محدوده انتخابی)

این تابع در واقع داده های انتخابی شما را به 4 قسمت تقسیم کرده و سپس جواب را به شما ارائه میکند. این تابع دو مقدار نیاز دارد، که این مقدار ها یک مقدار Array و یک مقدار  Quart می باشد. Array در حقیقت محدوده هایی است که در حال محاسبه بر روی آن ها هستید و مقدار Quart  نیز عدد چارک است که میخواهید حساب شود.

تابع QUARTILE چیست؟

تابع PERCENTILE (نمایش موقعیت نسبی یک داده)

کاربرد این تابع در نشان دادن موقعیت نسبی یک داده در یک مجموعه می باشد. عدد نمایش داده شده توسط این تابع، نشانگر این موضوع است که N% از داده ها کوچک تر از این مقدار خواهند بود.

تابع CORREL (ضریب همبستگی دو پارامتر)

کاربرد این تابع در محاسبه ضریب همستگی بین دو پارامتر می باشد و جهت بررسی ارتباط خطی میان دو پارامتر می باشد.

سخن پایانی

در این مقاله قصد داشتیم تا شما را با توابع آماری در اکسل آشنا کنیم و چند مورد از این توابع را به شما معرفی کنیم تا در صورتی که نیاز به استفاده از این توابع داشتید، با آنها آشنا باشید و بتوانید از آن ها استفاده کنید.


نظرات