رم چیست؟ حافظه RAM چیست؟ حافظه با دسترسی تصادفی در کامپیوتر چیست؟ RAM مخفف Random Access Memory و به معنای حافظه دسترسی تصادفی است. RAM یک سخت افزار فیزیکی در داخل کامپیوتر است که داده ها را به صورت موقت در خود ذخیره میکند. حال لازم نیست که تعداد RAM ها در کامپیوتر یک عدد باشد شما با توجه به نیاز های خود و البته پشتیبانی مادربورد از تعداد RAM بیشتری نیز استفاده کنید هر چه تعداد RAM ها در سیستم بیشتر باشد اطلاعات بیشتری در واحد زمان میتوانند در RAM بصورت موقت ذخیره شوند و عملکرد و کارایی سیستم را بالاتر میبرند.
از شرکت های معروف سازنده RAM ها میتوان به Kingston ، Apacer ، PNY ، Corsair و ... اشاره نمود. نام های دیگر RAM کامپیوتر عبارتند از Main Memory ، Internal Memory ، Primary Storage. به زبان ساده هدف از استفاده از RAM فراهم سازی دسترسی سریعتر برای خواندن و نوشتن داده ها روی دستگاه های ذخیره سازی است. کامپیوتر شما از RAM برای بارگزاری داده ها استفاده میکند زیرا حافظه RAM بسیار سریعتر از یک دستگاه ذخیره سازی مثل هارد دیسک و ... است. وجود RAM برای یک کارکرد یک کامپیوتر الزامی است و نکته مهم اینکه حافظه RAM یک حافظه volatile یا فرار است.
RAM را میتوانید مانند یک میز اداری در نظر بگیرید، یک میز اداری برای دسترسی سریعتر به اسناد ، ابزار های نوشتن (خودکار و ... ) و سایر مواردی که شما به محض نیاز بایستی به آنها به سرعت دسترسی داشته باشید. بدون میز شما میتوانید اسناد و مدارک و سایر چیز ها را در کشو ها و قفسه ها نگهداری کنید این در حالیست که دسترسی به چیز هایی که به سرعت به آنها نیاز دارید کندتر انجام خواهد شد و شما باید به طور مداوم برای برداشتن یک سند یا هر چیز دیگری از سر میزتان بلند شوید.
به طور مشابه شما هر نرم افزار یا اپلیکیشنی که در کامپیوتر ، موبایل یا لپتاپ و سایر دستگاه های دیگر اجرا میکنید ابتدا در حافظه RAM آن دستگاه بارگزاری و ذخیره میشود. همانطور که گفته شد، حافظه RAM به مثابه یک میز اداری میماند که دسترسی به خواندن و نوشتن داده ها را نسبت به استفاده از هارد دیسک چند برابر میکند زیرا هارد دیسک به خاطر محدودیت های فیزیکی که دارد دسترسی به خواندن و نوشتن داده ها را به صورت مستقیم کندتر میکند.
همانطور که در مقاله نیز اشاره کردیم از RAM به عنوان حافظه نیز یاد میشود زیرا داده ها را به طور موقت در خود ذخیره میکند از این رو به آن حافظه RAM نیز میگوییم. توجه کنید که این حافظه را نمیتوان با حافظه هارد دیسک مقایسه کرد برای مثال 1 گیگابایت از فضای حافظه RAM برابر با 1 گیگابایت از حافظه هارد دیسک نیست. بر خلاف یک هارد دیسک که میتواند از کامپیوتر جدا شود و بدون اینکه داده های ذخیره شده روی آن از بین برود حافظه RAM به محض قطعی برق اطلاعات ذخیره شده روی آن نیز از بین میرود
درست به همین دلیل است که وقتی کامپیوترتان Shutdown یا خاموش میشود و دوباره روشن میشود هیچ کدام از نرم افزار هایی که اخیراََ آنها را اجرا کرده بودید در حال اجرا قرار نمیگیرند. نکته اینکه وقتی کامپیوتر خود را در حالت Hibernate قرار میدهید اطلاعات RAM به صورت موقت در هارد دیسک کامپیوتر ذخیره شده و هنگامی که کامپیوتر از حالت Hibernate خارج میشود اطلاعات از هارد دیسک به حافظه RAM منتقل میشوند. اگرچه پیشنهاد میشود مدت زمان زیادی کامپیوتر خود را در حالت Hibernate قرار ندهید.
شکل و قیافه حافظه RAM کامپیوتر همانطور که در تصویر فوق مشاهده میکنید بسیار شبیه به یک خط کش است که به آن معمولا stick حافظه RAM و یا module حافظه RAM نیز میگویند. قسمت پایینی حافظه RAM دارای شکاف هایی است که برای نصب آن به طور صحیح در اسلات ساخته شده است و اتصالات پایینی طلائی رنگ آن معمولاََ از جنس طلا پوشیده شده است.
توجه کنید که هر ماژولی از حافظه RAM را نباید به هر اسلاتی از حافظه RAM روی مادربورد کامپیوتر جا زد و باید به نوع حافظه RAM و همچنین پارامتر هایی از این قبیل نیز توجه نمود. ماژول های حافظه RAM در ظرفیت ها و تغییرات مختلف به میان می آیند. ماژول های جدید حافظه RAM با ظرفیت های 4 ، 8 ، 16 ، 32 گیگابایت و ... عرضه میشوند. انواع ماژول های حافظه RAM کامپیوتر میتوان به DIMM ، SIMM ، SO-DIMM ، SO-RIMM و RIMM اشاره کرد.
درست مانند CPU سیستم و هارد دیسک برای حافظه RAM نیز بایستی تصمیم بگیرید که از چه ظرفیتی از حافظه RAM میخواهید استفاده کنید البته ممکن است این مورد چندان دل بخواه نیز نباشد. تصمیم گیری بر اینکه از چه میزان حافظه RAM میخواهید استفاده کنید دقیقاََ به کار های شما با کامپیوتر بستگی دارد اینکه چه نرم افزار هایی را میخواهید در لحظه اجرا کنید و ... . برای مثال اگر میخواهید از کامپیوتر برای انجام بازی های سنگین استفاده کنید حافظه RAM ای با ظرفیت حداقل 8 گیگابایت بایستی در اختیار داشته باشید. از آنجا که بنده زیاد اهل گیم نیستم اما بنظرم بیشتر از 8 گیگابایت برای اجرای بازی های سنگین نیاز خواهید داشت مثلا 16 گیگابایت و بالاتر. امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد.
مدیر ارشد وب سایت توسینسو و مدرس و متخصص سرویس های مایکروسافت
امیرحسین کریم پور هستم ، مدیر ارشد وب سایت توسینسو ، متخصص در حوزه سیستم عامل های کلاینت و سرور شرکت مایکروسافت و سرویس های مربوطه ، سیستم عامل لینوکس ، مجازی سازی سرور ، فایروال و ... سابقه کار با سازمان ها و شرکت های مختلف در زمینه سرویس های مایکروسافت در قالب پروژه ، مشاوره و آموزش. علاقه مند به حوزه امنیت اطلاعات و تست نفوذ سنجی
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود