حمیده سلامی
دانشجوی کارشناسی کامپیوتر

مدل آیداس چیست؟ معرفی مدل AIDAS در تبلیغات و دیجیتال مارکتینگ

مدل آیداس یا AIDAS در دیجیتال مارکتینگ به چه معناست؟ در این مطلب قصد دارم شما را با یک واژه ای تحت عنوان تبلیغات AIDAS آشنا کنم. این شیوه ی تبلیغات مراحلی دارد که می تواند موجب جذب مشتری بیشتر برای کسب و کار شما یا فروشگاه اینترنتی شما شود.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران
مدل AIDAS در تبلیغات چیست؟چه تاثیری بر جذب مشتری دارد؟

البته این مبحث بسیار نزدیک به واژه ی قیف بازاریابی یا همان Funnel Marketing است که قبلا در مقالات گذشته ی این گروه مطلب به آن پرداختیم و در مورد مسائلی چون : آگاهی ، توجه ، تبدیل شدن به مشتری ، وفاداری و حامیان برند صحبت کردیم بنابراین برای اینکه درک بهتری از مطلب پیش رو داشته باشید پیشنهاد میکنم قبل از مطالعه ی این مقاله لینک رو به رو را مطالعه بفرمایید.>>> قیف بازاریابی یا Funnel Marketing چیست؟

مدل AIDAS در تبلیغات چیست؟

این مدل حدود 80 سال پیش توسط بنیان گذار آن به نام Elmo Lewis که یکی از طرفداران تبلیغات آمریکایی بود پدید آمد.درواقع واژه ی AIDAS از ترکیب حروف آن که هر کدام دارای معنا و مفهوم خاصی هستند برگرفته شده است. که در ادامه به صورت جامع و مفصل با ذکر مثال به آنها می پردازیم:

A=Attention : توجه

واژه ی انگلیسی Attention که با حرف A آغاز می شود به معنای توجه می باشد.در واقع این مرحله ، پایه ای ترین و ابتدایی ترین مرحله در جذب مشتری است که در آن فروشنده به جلب توجه کاربر یا مشتری در سایت یا فروشگاه می پردازد.اصولا در این مرحله برای اینکه افراد توجه مشتری را به خدمات یا محصول خود جلب کنند از روش های مختلفی استفاده می کنند اجازه بدید با ذکر دو مثال در دنیای واقعی که حتما خیلی از شما ها با آن مواجه شدید این مرحله رو توضیح بدم.فرض کنید که وارد یک فروشگاه شدید و قرار هست که کفشی رو خریداری کنید.

در این مرحله فروشنده برای اینکه توجه شما را به محصول خود جلب کند به شما می گوید فقط ما این مدل کفش را داریم ، دوتا مغازه کناری نداره!! (حتما تا به حال موقع خرید این عبارات را شنیده اید درسته؟) یا زمانیکه قصد خرید یک گوشی را دارید فروشنده به شما می گوید که دوست عزیز فقط نمایندگی ما در این فروشگاه این مدل تلفن همراه با این رنگ خاص را دارد یا مثلا فقط ما این رنگ را به این قیمت می فروشیم.

پس تمام این عباراتی را که فروشنده برای مشتریان می گوید نشان از جلب توجه کاربر و مرحله اول مدل AIDAS دارد. در دنیای دیجیتالی و تحت وب هم در خیلی از فروشگاه های اینترنتی به همین صورت در قالب بنرهای مختلف تبلیغاتی این موارد را می بینید. بنابراین در این مرحله برای توجه کاربر به خدمات و محصولاتتان باید ویژگی های محصول ، وجه تمایز آن با سایر محصولات مشابه و رنگ بندی آن و حتی کم هزینه بودن آن نسبت به سایر محصولات را ذکر کنید تا توجه مشتری جلب شود.

مرحله Attention در مدل AIDAS تبلیغات

I=Interest : ایجاد علاقه

واژه ی انگلیسی interest که با حرف i آغاز می شود به معنی علاقه می باشد که در این مرحله فروشنده سعی در ایجاد علاقه مندی در مشتری یا کاربر برای استفاده از خدمات و یا محصولات کسب و کار خویش دارد. این مورد را هم با مثال برای شما یادآور می شوم تا به خوبی مفهوم این مرحله و شیوه های پیاده سازی آن توسط فروشندگان را متوجه شوید. برای مثال فروشنده ای که یک شخص معروف مثله (بازیگر ، فوتبالیست ، خواننده و...) از محصولاتش خرید می کند قطعا زمانی که آن محصول را می خواهد به فروش برساند از تجربه ی خرید افراد معروف نیز برای مشتریان بازگو خواهد کرد.

که مثلا این کت خیلی خوبه ، خیلی رنگش خاصه اصلا فوق العادست شک نکن!! فلان خواننده هم چند روز پیش همین رو از ما خرید پس اصلا شک نکن. (دیدید!! فروشنده با به کار بردن همچین عباراتی حس کنجکاوی و علاقه به خرید را در مشتری ایجاد می کند) ، یا برای مثال فرض کنید وبسایتی دارید که در آن مبلمان یا دکوراسیون داخلی یا اصلا فروش دوربین مداربسته دارید. در این صورت برای پیاده سازی این مرحله برای اینکه نظر مشتری را جلب کرده و در آن علاقه مندی برای استفاده از خدمات و محصولات تان ایجاد کنید باید ذکر کنید که مثلا فلان سازمان بزرگ و معروف از خدمات ما یا دوربین های مداربسته ما استفاده کرده است و عبارات و شیوه های این چنینی.

D= Desire : تمایل به خرید

پس از اینکه توجه مشتری را جلب کردید و در آن علاقه مندی ایجاد نمودید ، سعی کنید در آنها تمایل به خرید کردن یا استفاده از محصولات را ایجاد کنید. این مرحله نیز توسط کسب و کارهای مختلف با صنایع گوناگونی که دارند به شیوه های متفاوتی اجرا می شود که برای درک بهتر به مثال های دنیای واقعی می پردازیم. همین چند روز پیش یکی از فروشگاه های اینترنتی معروفی که در ایران فعالیت می کنند حراجی برگزار کرده بود که درواقع محصولاتش را با تخفیف بسیار بفروش می رساند که از طریق دوستان بنده متوجه شدم که اصلا انقدر ترافیک به سمت سایت شان زیاد بوده که دیگه باز نمیشده (یعنی در این حد جذب مشتری) بنابراین الان شما در این مثال متوجه شدید که گذاشتن تخفیفات ویژه می تواند یکی از عوامل تاثیرگذار در ایجاد تمایل به خرید در مشتری باشد. پس برگزاری مسابقات ، اهدای جوایز ، اشانتیون ، امتیاز دهی به کاربران و.... می توانند عواملی موثر در این مرحله باشند.

A=Action : اقدام

قطعا اگر مراحل اولیه همچون جلب توجه ، ایجاد علاقه و تمایل به خرید را در مخاطبان و مشتریان احتمالی خود به درستی انجام دهید در این مرحله پیروز خواهید بود و مشتری احتمالی شما به مشتری واقعی تبدیل شده و برای خرید یا استفاده از خدمات اقدام خواهد کرد. بهتر است در این مرحله به جمله ی تاثیرگذار بنیان گذار این روش یعنی لوئیس اشاره کنیم :

جمله ی لوئیس درمورد تبلیغات AIDAS

و امــا مرحله ی پایانی یعنی ;

S=Satisfaction : رضایت و خشنودی

پس از اینکه مشتری از شما خرید می کند تنها یک عامل است که سبب می شود آن مشتری مجددا به فروشگاه اینترنتی شما بازگردد و یا از مغازه شما خرید کند آن هم رضایت و خشنودی وی پس از خرید است که تنها با پشتیبانی و خدمات پس از فروش و اطمینان و اعتمادی است که از یک برند دریافت خواهد کرد.

بنابراین اگر دوست دارید از این روش برای توسعه کسب وکار اینترنتی خود در دنیای دیجیتال مارکتینگی که امروزه طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده استفاده کنید حتما از شیوه های درستی بهره بگیرید و بیشتر از هرچیزی به رضایت مشتری فکر کنید چراکه خشنودی وی موجب سود شما در آینده خواهد شد.امیدوارم که مطالعه ی این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد و آنرا با دوستانتان به اشتراک بگذارید تا آنها هم استفاده کنند.


حمیده سلامی
حمیده سلامی

دانشجوی کارشناسی کامپیوتر

دانشجوی کارشناسی مهندسی کامپیوتر _ IT

نظرات