در این مقاله قصد داریم نحوه مدیریت دیسک ها و درایو در سیستم عامل ویندوز را بوسیله PowerShell به شما عزیزان آموزش دهیم.
قبل از اینکه بخواهید Storage ها و دیسک های ویندوز سرور را مدیریت و پیکربندی کنید ابتدا بایستی لیستی از Disk های موجود روی سرورتان را بدست آورید. برای لیست کردن دیسک ها از دستور زیر استفاده کنید :
Get-Disk
برای لیست کردن دیسک هایی که سیستمی نیستن دستور زیر رو اجرا کنید :
Get-Disk | Where-Object IsSystem -eq $False
برای لیست کردن دیسک هایی که در وضعیت Offline هستند دستور زیر رو اجرا کنید :
Get-Disk | Where-Object IsOffline –Eq $True
اگر دیسک هایی روی سرور دارید که نمیخواهید از آنها استفاده کنید و یا از اطلاعات داخل آن Backup گرفته اید و میخواید دیسک را فرمت کنید و مجددا از اول پارتیشن بندی کنید میتوانید از دستور Clear-Disk استفاده کنید. این دستور تمامی Partition های دیسک مربوطه را حذف می کند و دیسک را Uninitialize می کند.
Clear-Disk -Number 1
این دیسک ها ممکن است شامل OEM Partition هم باشند شما براحتی میتوانید با استفاده از سوئیچ های RemoveData و RemoveOEM پارتیشن OEM و اطلاعات درونش را نیز پاک کنید :
Clear-Disk -Number 1 –RemoveData
Clear-Disk -Number 1 -RemoveData –RemoveOEM
زمانی که با دستور Clear-Disk دیسک را کلا پاک کردید وضعیت دیسک بصورت Uninitialize در می آید و شما بایستی ابتدا آنرا Initialize کنید تا بتوانید دیسک را پارتیشن بندی کنید. برای انجام این کار از دستور زیر استفاده کنید :
Initialize-Disk -Number 2
در مقابل سوئیچ Number باید شماره دیسک مربوطه را وارد کنید. بصورت پیش فرض این دستور با روش GPT یا GUID Partition Table دیسک را Initialize می کند. مگر اینکه مشخص کنید که با MBR یا Master Boot Record دیسک را Initialize کند. به دستور زیر توجه کنید :
Initialize-Disk 4 –PartitionStyle MBR
اگر دیسک اخیرا در سرور نشان داده شده باشد Partition Style آن بصورت RAW خواهد بود. این گونه از دیسک ها را با استفاده از دستور زیر میتوانید Initialize کنید :
Get-Disk | Where-Object PartitionStyle –Eq 'RAW' | Initialize-Disk
برای ایجاد پارتیشن و اختصاص یک DriveLetter بصورت اتوماتیک به آن درایو و استفاده از حداکثر فضای دیسک به آن درایو از دستور زیر استفاده کنید :
New-Partition –DiskNumber 3 -AssignDriveLetter –UseMaximumSize
برای اینکه به درایو مورد نظرتان سایز مشخصی داشته باشد و DriveLetter مشخصی داشته باشد از دستور زیر استفاده کنید :
New-Partition –DiskNumber 4 -Size 150gb -DriveLetter h
با دستور زیر نیز میتوانید پارتیشن هایی که با شماره آنرا مشخص می کنید آنها را لیست کنید :
Get-Partition –DiskNumber 0,2,3
بعد از اینکه پارتیشن ها را ایجاد کردید بصورت پیش فرض نمی توانید به آنها دسترسی داشته باشید زیرا که هنوز Format نشده اند. شما باید با فایل سیستمی مثل NTFS آن را Format کنید تا سیستم عامل ویندوز آن را به عنوان یک Drive بشناسد. به دستورات زیر توجه کنید :
Get-Volume
دستور فوق Drive ها یا Volume ها را در خروجی لیست می کند.
Format-Volume -DriveLetter F,H -FileSystem NTFS -Confirm:$false
دستور فوق نیز درایو های F و H را با فایل سیستم NTFS فرمت می کند.
برای حذف کردن یک پارتیشن درون یک دیسک میتوانید شماره دیسک مربوطه را مشخص کنید و سپس با دستور Remove-Partition آنرا Pipe کنید. به دستور زیر توجه کنید :
Get-Partition –DiskNumber 2,3 | Remove-Partition -Confirm:$false
در آخر به یک نکته اشاره کنیم که زمانی که یک دیسک RAW دارید براحتی میتوانید با اجرای Script زیر میتوانید از آنها در سرور استفاده کنید :
Get-Disk | Where-Object PartitionStyle -eq 'RAW' | Initialize-Disk -PartitionStyle MBR -PassThru | New-Partition -AssignDriveLetter -UseMaximumSize | Format-Volume -FileSystem NTFS -Confirm:$false
در Script فوق ابتدا دیسک های RAW را پیدا کردیم ، سپس با MBR آنرا Initialize کردیم و یک Drive Letter به آن دادیم و با فایل سیستم NTFS یک درایو از آن ایجاد کردیم که ظرفیتش برابر حداکثر فضای موجود در دیسک است. امیدواریم مورد توجه شما قرار گرفته باشد.
نویسنده : امیرحسین کریم پور
منبع : جزیره سرویس های شبکه مایکروسافت وب سایت توسینسو
هرگونه نشر و کپی برداری بدون ذکر منبع و نام نویسنده دارای اشکال اخلاقی میباشد
مدیر ارشد توسینسو و متخصص سرویس های مایکروسافت
امیرحسین کریم پور ، مدیر ارشد توسینسو ، متخصص در حوزه سیستم عامل های کلاینت و سرور مایکروسافت و سرویس های مربوطه ، سیستم عامل لینوکس ، مجازی سازی و ... سابقه کار با سازمان ها و شرکت های مختلف در زمینه سرویس های مایکروسافت در قالب پروژه ، مشاوره و آموزش. علاقه مند به حوزه امنیت اطلاعات و تست نفوذ سنجی
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود