تمامی کسانی که در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات فعالیت می کنند با سرویس معروف DNS آشنا هستند و می دانند که این سرویس وظیفه تبدیل نام به آدرس IP را بر عهده دارد ، اما بسیاری از همین دوستان درک درستی از چیستی این سرویس و مفاهیمی که در درون سرویس وجود دارد ندارند و این سرویس را یک سرویس ساده می دانند.
دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران
بدون شک در دنیای امروزی و به خصوص در شبکه های مایکروسافتی نقش سرویس DNS بسیار حیاتی است و این سرویس را می توان قلب تپنده مجموعه سرویس ها مایکروسافت نامید . در این مقاله فرض را بر این گذاشته ایم که شما کاربرد DNS را می دانید و به بررسی مفاهیم و واژه هایی که در راه اندازی این سرویس به آنها بر می خورید خواهیم پرداخت.پس تا انتهای مقاله با ما باشید :
DNS Zone یا محدوده یا حوزه DNS : هر نام دامنه ای در سیستم DNS برای خود دارای یک سری تنظیمات می باشد که به آنها رکورد گفته می شود ، برای اینکه بتوانیم این رکوردها را به ترتیب و با نظم نگهداری کنیم از ساختار به نام Zone استفاده می کنیم که محدوده هر یک از مجوعه رکوردهای DNS را به ما نشان می دهد.
اگر سرویس DNS را به عنوان یک دفترچه تلفن در نظر بگیریم ، Zone ها در اینجا مشابه شماره هایی از الفباء هستند که اسامی که همان رکوردهای ما می باشند را به ترتیب و با نظم مناسبی نگهداری می کنند.برای مثال اگر tosinso.com را یک نام دامنه محسوب کنیم و سرور www.tosinso.com را به عنوان یک سرور در نظر بگیریم ما بایستی در ساختار DNS خود یک Zone به نام tosinso.com ایجاد کرده و در درون آن یک Zone به نام www ایجاد می کنیم که به آدرس IP سرور www.tosinso.com اشاره می کند.خود Zone های DNS به صورت کلی به دسته Forward Lookup Zone و Reverse Lookup Zone تقسیم بندی می شوند که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
Forward Lookup Zone : همانطور که اشاره شد سرویس DNS برای تبدیل اسم به آدرس IP و برعکس استفاده می شود و بر همین اساس اگر ما بخواهیم که اسامی به آدرس های IP تبدیل شوند ، بایستی از این نوع Zone استفاده کرد ، اگر همین مورد را با استفاده از مثال دفترچه تلفن بخواهیم جواب دهیم به معنی این است که شما در دفترچه مورد نظر اسم شخص را می دانید و می خواهید شماره تلفن آن را پیدا کنید و این دقیقا همان کاری است که Forward Lookup Zone انجام می دهد.
Reverse Lookup Zone : این نوع Zone دقیقا عکس عملی را انجام می دهد که Forward Lookup Zone انجام می دهد ، یعنی شما در این نوع Zone آدرس IP مورد نظر را دارید و می خواهید نام مرتبط با آن را بیابید. در ساختار دفترچه تلفن می توانید فرض کنید که شما شماره تلفن را می دانید و به دنبال اسم شخص مورد نظر می گردید و این دقیقا ساختار برعکس یا Reverse Lookup می باشد.
Zone Transfer : اگر در یک شبکه بزرگ قرار داشته باشید همیشه مفهومی به نام Redundancy را در ذهن داشته اید ، یعنی اینکه هر سرویسی نیاز به یک سرویس پشتیبان دارد که در صورت بروز مشکل برای سرور اولیه ، سرور پشتیبان شروع به سرویس دهی کند ، در ساختار DNS نیز همین عمل وجود دارد ، شما ممکن است در ساختار سرویس DNS خود تعداد بسیاری Zone داشته باشید که هر یک به نوبه خود دارای تعداد بیشماری رکورد هستند ، با استفاده از قابلیتی به نام Zone Transfer یا انتقال Zone شما می توانید محتویات یک Zone یا تمامی Zone ها در سرور DNS را به سروری مشابه در جای دیگری در شبکه منتقل کنید ، این اطلاعات به محض بروز شدن هر یک از رکوردها در DNS یا یکدیگر یکپارچه سازی می شوند.
Forwarders یا هدایت کننده ها : برخی اوقات پیش می آید که درخواستی که از جانب کلاینت به سمت سرور ارسال می شود پس از بررسی هایی که سرور انجام می دهد متوجه می شود که آدرس IP متناظر با درخواست رسیده را نمی شناسد ، در اینجا DNS سرور به درخواست جواب منفی نمی دهد بلکه درخواست آن کلاینت را به سمت سروری که احتمال می دهد پاسخ مورد نظر را داشته باشد هدایت می کند ، این مشابه این است که کسی از ما آدرسی می پرسد و ما نمی دانیم و به جای اینکه به شخص سئوال کننده جواب منفی بدهیم وی را به سمت شخصی که آدرس را می شناسد هدایت می کنیم ، اما Forwarder ها خود به دو گروه زیر طبقه بندی می شوند :
- Conditional Forwarder یا هدایت کننده شرطی : در این نوع Forwarder سرور دارای شرطی است که از طرف مدیر سیستم برای آن تعیین شده است و بر حسب همان شرط درخواست کاربر ره به سمت سرور مورد نظر خود هدایت می کند ، منظور از شرط در اینجا این است که این نوع Forwarder برای مثال تعیین می کنید که در صورتیکه ( شرط ) درخواستی برای دامنه www.tosinso.com به سرور رسید شما آن را به آدرس IP ای که در شرط من تعیین شده است هدایت کنید. توجه کنید که این نوع Forwarder همیشه با نام دامنه کار می کند.
- Forwarder یا هدایت کننده : این نوع Forwarder دارای شرط خاصی نیست ، در صورتیکه درخواست کاربر نتواند توسط DNS سرور پاسخگویی شود به سمت آدرس مشخص شده در این Forwarder ارسال خواهد شد. به نوعی می توان این آدرس IP را ختم کلام کارها نامید ، یعنی اینکه درخواست با وجود Forwarder از سرور خارج شده و توسط سرور دیگری انجام می شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص Forwarder ها می توانید به مقاله خانم مهندس رمضانی در لینک زیر مراجعه کنید :
Recursion یا بازگشت : مکانیزم ساختاری سرور DNS به گونه ای طراحی شده است که برای تبدیل نام به آدرس و برعکس بایستی مرتبا پرس و جو انجام دهد و این پرس و جو به حالت رفت و برگشت به سایر سرورهای DNS برای یافتن آدرس مرتبط با نام درخواستی کلاینت انجام می شود. به این عملیات رفت و برگشت DNS برای یافتن آدرس IP سرور در اصطلاح Recursion گفته می شود.
Record یا رکورد : به موجودیت های اطلاعاتی که در سرور DNS یا بهتر بگوییم در Zone های DNS قرار گرفته اند و هر یک از آنها به یک آدرس منحصر به فرد اشاره می کنند در اصطلاح رکورد گفته می شود. رکورد ها را می توان با شماره تلفن ها و نام های موجود در دفترچه تلفن مقایسه کرد. همانطور که در دفترچه تلفن ، تلفن محل کار یک نفر با تلفن همراه آن متفاوت است در ساختار DNS نیز ما انواع و اقسام Record را داریم که هر یک به نوعی به سرویس خاصی اشاره دارند که در ادامه با برخی از مهمترین های آنها آشنا خواهیم شد:
- A Record : این رکورد وظیفه تبدیل نام به آدرس IP را بر عهده دارد و همیشه در یک Forward Lookup Zone قرار می گیرد.
- PTR Record : این رکورد عکس عمل A Record را انجام می دهد یعنی آدرس IP را به اسم تبدیل می کند و همیشه در Reverse Lookup Zone قرار دارد.
- CNAME Record : این رکورد به یک رکورد دیگر اشاره می کند و به شما امکان شناسایی یک آدرس IP با چندین نام را می دهد.
- MX Record : اینگونه رکوردها در ساختار سرورهای ایمیل استفاده می شوند و مخفف Mail Exchange Record می باشند.
- SRV Record : این رکورد ها به یک سرویس اشاره می کنند و مخفف Service Record می باشند.
- NS REcord : این رکوردها به DNS سرورهایی که کار تبدیل اسم به IP و برعکس را انجام می دهند اشاره می کند.
بسیاری دیگر از انواع رکوردها وجود دارد که در این مقاله به بررسی آنها نمی پردازیم و بیشتر به بررسی مقدمات سرویس DNS می پردازیم .در این مقاله کلیه مفاهیمی که در DNS با آنها سروکار داریم به صورت خلاصه به شما معرفی شد .در واقع فرهنگ لغات DNS به شما نمایش داده شد،در مقالات آتی در مورد DNS به صورت فنی تر صحبت خواهیم کرد.
موفق و سربلند باشید