محمد نصیری
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

منظور از OEM Retail و Volume License در محصولات مایکروسافت چیست؟

در کشوری زندگی می کنیم که بسیاری از نرم افزارهای خارجی و یا حتی داخلی از کوچکترین ارزش مالی برخوردار نیستند. براحتی از نرم افزارهای کرک شده و دزدی استفاده می کنیم و حتی در برخی اوقات در ایران مراکزی را درست می کنیم که این نرم افزارهای کرک شده را پشتیبانی هم می کنند.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

بگذریم ، خواستم به این موضوع اشاره کنم که ما ایرانی ها به کم هم قانع نیستیم ، همیشه تا اسمی از یک محصول می آید به فکر تهیه جدیدترین و کاملترین نسخه آن هستیم ، بدون اینکه اصلا به حد نیاز خود توجه کنیم ، اصلا نمی دانیم چه تفاوتی بین نسخه های مختلف یک محصول نرم افزاری وجود دارد و فقط می دانیم که Ultimate بهتر از Home Basic هست ، حالا اگر بپرسیم چرا بهتر است هیچ پاسخی برای این مورد نداریم و فقط دوباره اشاره می کنیم که بهتر است.

روش های فروش محصولات مایکروسافت Volume License OEM و Retail

همیشه و در هر جای دنیا اگر قرار است کسی از محصولات شرکت مایکروسافت استفاده کند بایستی از یک سری قوانین تعیین شده توسط این شرکت پیروی کند. مثل اینجا نیست که برویم از سوپر مارکت سر محل ویندوز سون را خریداری کنیم و حتی اسم Version آن را هم ندانیم ، بعد آن را به دوستان خود هم بدهیم که در قالب مرام و معرفت آنها هم به دوستانشان بدهند. در دنیا فروش محصولات نرم افزاری قانون دارد که به آن لایسنس گفته می شود.

در این مقاله قصد داریم در خصوص انواع لایسنس هایی که مایکروسافت برای سیستم عامل های خود ارائه می دهد صحبت و آنها را معرفی کنیم ، امیدوارم بعد از خواندن این مطلب حداقل دید کلی نسبت به این موضوع پیدا کنید و موقع نصب ویندوز حداقل کمی در خصوص وجدان نامه ای که باید امضا کنید و ویندوز را نصب کنید اطلاع داشته باشید. بصورت کلی مایکروسافت سیستم عامل های خود را به سه روش کلی به فروش می رساند که به شرح زیر می باشند :

1-نسخه OEM یا Originally Equipment Manufacturer چیست؟

این نسخه از سیستم عامل های مایکروسافت از قبل و بدون دخالت بر روی سخت افزار ما نصب می شود و بصورت تمام و کمال تحویل ما می شود. برای مثال شما یک سرور HP دارید و شرکت HP قبل از اینکه به شما این سرور را تحویل بدهد از کمپانی مایکروسافت لایسنس ویندوز سرور را خریداری کرده است و آن را برای شما بر روی سرور شما نصب کرده است.

این نسخه از ویندوز را معمولا کمپانی های تولید کنند سخت افزار سرور و PC و لپ تاپ خریداری می کنند برای مثال شرکت Dell بر روی لپ تاپ های خود که به بازار ارائه می دهد یک نسخه از ویندوز سون را نصب می کند و تحویل مشتری می دهد.

به این نسخه از ویندوز ها OEM گفته می شود و پر واضح است که شما به عنوان یک شخص ثالث نمی توانید این محصول مایکروسافت را خریداری کنید. به همین دلیل است که در هنگام تحویل لپ تاپ هایی که دارای ویندوز ارجینال هستند شما DVD نصب ویندوز را دریافت نمی کنید.

مهمترین مشکلی که در رابطه با محصولات OEM وجود دارد این است که شما نمی توانید آن را بر روی سخت افزاری غیر از آنچه که بر روی آن تحویل داده شده است قرار بدهید ، یعنی نصب جدیدی نمی توانید داشته باشد و صرفا بروز رسانی امکانپذیر است.

البته ما ایرانی ها شاهکاریم و به شخصه در میدان انقلاب نبش سینما نسخه OEM را هم می توانید خرید کنید. توجه کنید که نسخه OEM بصورت 30 روزه ارائه می شود و بعد از 30 روز بایستی فعال سازی شود که این عمل بصورت رایگان توسط مایکروسافت انجام می شود.

2-نسخه Retail چیست؟

این نسخه همان نسخه ای است که بصورت بسته بندی شده و در جعبه های زیبا در فروشگاه های مجاز نرم افزاری در سراسر دنیا به فروش می رسد ، اشتباه نکنید منظورم محصول ارجینال است نه بسته نرم افزاری پرند و چرند و گردو و نقل و نبات که یکی بخر و دو تا ببر هستند.

این بسته ها بصورت ویژه برای هر یک از سیستم عامل های مایکروسافت ارائه می شوند و به نوعی می تواند گفت تک فروشی مایکروسافت با این روش انجام می شود. این محصول محدودیت های OEM را ندارد و شما براحتی می توانید ویندوز خود را از اول نصب کنید ، بروز رسانی کنید و به محض نصب می توانید فعال سازی کنید.

به این نوع روش فروش در اصطلاح Full Product هم گفته می شود ، در واقع همان 24 کاراکتری است که شما در نصب محصولات مایکروسافت وارد می کنید. بنابراین اکثر محصولات ما بصورت Retail استفاده می شوند ، توجه کنید که قوانین سختگیرانه ای در خصوص استفاده مجدد و همزمان از محصولات Retail در دنیا به غیر از ایران وجود دارد ، شما نباید یک محصول Retail را بدون مجوز چندین بار نصب کنید. البته ما فعل می توانیم را به خوبی در ایران صرف کرده ایم.

3-نسخه Volume License چیست؟

این نسخه که در اینترنت به اسم های دیگری مثل VL یا VLK هم معروف است به عنوان نسخه سازمانی یا نسخه شرکتی مایکروسافت ارائه می شود. فرض کنید که سازمان یا شرکت شما دارای 300 عدد کلاینت در شبکه است ، منطقی نیست برای اینها 300 عدد DVD ویندوز خریداری کنیم و نصب کنیم. در چنین شرایطی مایکروسافت محصولات Volume License را ارائه می دهد ، با خرید این محصول به اندازه پولی که می دهید آش می خورید یعنی به تعداد ویندوز هایی که می خواهید نصب کنید مایکروسافت در یک DVD به شما مجوز نصب می دهد .

این تعداد مجوز از حداقل 5 عدد لایسنس شروع می شود تا به بالا ، برخی از این نوع محصولات اصلا نیازی به Activation یا فعال سازی نیز ندارند ، جالب اینجاست که همیشه سر کلاس های MCITP یا MCSE خودم از همین نوع محصولات استفاده می کنم ، البته چون ایرانی هستیم می توانیم. در این مطلب شما با انواع شیوه های فروش محصولات مایکروسافت آشنا شدید ، ممکن است در ارتباط با روش های فروش بالا ابهام هایی پیش بیاید که خوشحال می شویم در ادامه همین مطلب نقطه نظرات خودتان را مطرح کنید تا در مورد آنها صحبت کنیم

  • لایسنس محصولات مایکروسافت به چند شکل به فروش می رسد؟

    مایکروسافت محصولاتش را با انواع لایسنس بصورت OEM ، Volume License و نسخه Retail به فروش می رساند که در این مقاله در خصوص نحوه فروش محصولات مایکروسافت صحبت می کنیم.
  • آیا استفاده از لایسنس کرک ویندوز جرم است؟

    در همه جای دنیا جرم است و قابل پیگرد قانونی اما در ایران با توجه به تصویب نشدن قانون کپی رایت جهانی ، استفاده از نسخه کرک شده هیچ مشکلی نداشته و حتی سازمان های ما هم از نسخه کرک محصولات مایکروسافت استفاده می کنند
  • آیا استفاده از کرک نرم افزار از نظر شرعی حرام است؟

    بین علما در این خصوص اختلاف وجود دارد ، از طرفی دزدی و سرقت حتی از کفار حرام است اما نرم افزار را جزو دزدی قرار نداده اند ! از طرف دیگر برخی علما استفاده شخصی و فردی از لایسنس کرک را حلال می دانند اما تکثیر و منتشر کردن آن را حرام می دانند ، اما اگر کمی دقت کنید این عمل حرام توسط بزرگترین مجموعه های سارق نرم افزار در ایران بصورت انبوه انجام می شود و به آن افتخار هم می شود

محمد نصیری
محمد نصیری

بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.

نظرات