: :
مانده تا پایان تخفیف
فقط تا آخر امروز
فقط امروز

آموزش تنظیم آدرس IP در لینوکس RedHat و CentOS

هدف از این مطلب چگونگی تنظیم آدرس IP ثابت، آدرس پویا بر روی توزیع های لینوکسی Redhat, CentOS است. نخست فایل های مرتبط با اینترفیس شبکه (اترنت) و سپس چگونگی تنظیم آدرس و در نهایت تنظیم Gateway گفته خواهد شد. آدرس ها به دو صورت استاتیک (ثابت) و داینامیک (پویا) تنظیم می شود. سرور هایی مانند dns باید دارای آدرس استاتیک باشند اما کلاینت ها به صورت پویا آدرس خود را از dhcp می گیرند. در توزیع های نامبرده فایل مرتبط با هر کارت اترنت به صورت ethX نامگذاری می شود. نخستین کارت به نام eth0 و دومین کارت eth1 و الی آخر. محل قرار گیری آنها در دایرکتوری زیر است.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران
less /etc/sysconfig/network-scripts/eth0

به سه روش می توان آدرس های ثابت را بر روی کارت شبکه تعریف کرد :

  1. با استفاده از دستور ifconfig : در این حالت تغییرات اعمال شده دائمی نبوده و پس از خاموش شدن سیستم، تغییرات از میان می روند.
  2. با ویرایش مستقیم فایل مربوط به کارت شبکه. در این حالت تغییرات دائمی خواهد بود.
  3. با استفاده از ابزار گرافیکی که در این حالت نیز غیر مستقیم فایل مربوط به کارت و توسط رابط گرافیکی به صورت دائمی تغییر خواهد کرد.

در اینجا روش دوم را خواهیم گفت. تغییرات در فایل بر اساس تغییرات پارامتر هایی یا افزودن پارامتر هایی به فایل است. در ادامه چندین مورد اساسی گفته خواهد شد. نخست لازم است فایل مربوط به اینترفیسی مانند eth0 را با ویرایشگر دلخواه باز کنیم.

vi /etc/sysconfig/network-scripts/eth0

مطابق با این پست از سایت Redhat چندین و چند پارامتر و مقدار انتساب داده شده به آن را می بینید. فرمت کلی به صورت Parameter_Name=Value است. نمونه ای آن به صورت زیر خواهد بود

DEVICE=eth0
BOOTPROTO=none
ONBOOT=yes
NETMASK=255.255.255.0
IPADDR=10.0.1.27
USERCTL=no

پارامتر DEVICE : نام اینترفیس که در اینجا eth0 است را مشخص می کند. اینترفیس هایی متفاوتی وجود دارند که نحوه نامگذاری متفاوت دارند. به مثال اینترفیس های وایرلس یک نوع نام گذاری، اینترفیس های bonding یا اینترفیس های route یا ipsec نیز وجو دارند. اما نخستین کارت شبکه اترنت نامش eth0 است که در جلوی پارامتر DEVICE مشخص شده است.

پارامتر BOOTPROTO : استاتیک یا داینامیک بودن را تعیین می کند. اگر می خواهید که کلاینت یا ماشین از DHCP آدرس دریافت کند مقدار آنرا dhcp قرار دهید.

هدف ما چگونگی تنظیم استاتیک است. پس باید مقدار BOOTPROTO را به static تغییر دهید. در صورت این تغییر لازم است به ترتیب آدرس و netmask آدرس را نیز مشخص کنید.

پارامتر IPADDR : مشخص کننده آدرس استاتیک و ثابتی است که بر روی کارت شبکه تنظیم می شود.

پارامتر NETMASK : تعیین کننده Sub netmask آدرس تنظیم شده است. مانند آدرس 192.168.1.100 که NETMASK آن 255.255.255.0 خواهد بود.

پارامتر HWADDR : آدرس فیزیکی یا MAC Address را نشان می دهد. نیازی به تعریف شما نیست بلکه به صورت خودکار مقدار دهی شده است.

پارامتر NETWORK : آدرس شبکه را مشخص می کند.

پارامتر BROADCAST : آدرس Broadcast شبکه را نشان می دهد. به طور مثال برای شبکه به آدرس 192.168.1.0/24 آدرس broadcast آن 192.168.1.255 است.

پارامتر ONBOOT : اگر yes را انتساب دهیمف اینترفیس به صورت خودکار در زمان boot شدن فعال خواهند شد.

پارامتر USERCTL : اگر no تنظیم شده باشد تنها کاربر root است که می تواند اینترفیس را کنترل کند.

مثالی ساده برای تنظیم آدرس استاتیک بر روی اینترفیس eth0. لازم است که با دسترسی کاربر root و با ویرایشگر دلخواه خود فایل مربوطه را از مسیر گفته شده در ابتدای مقاله باز کنید. برای استاتیک بودن نخست مقدار BOOTPROTO را به static تغییر دهید و پارامتر های IPADDR, NETMASK را نیز تعیین کنید.

DEVICE=eth0
BOOTPROTO=static
HWADDR=00:30:48:56:A6:2E
IPADDR=192.168.1.10
NETMASK=255.255.255.0
ONBOOT=yes

توجه کنید که پارامتر ها با حروف بزرگ و مقدار های انتسابی با حروف کوچک هستند.

نویسنده : امیر احمدی نامی

منبع : انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران

هرگونه نشر و کپی برداری بدون ذکر منبع و نام نویسنده دارای اشکال اخلاقی می باشد


نظرات