فرق VPN و فیلترشکن در چیست؟ پروکسی سرور چگونه کار می کند و کدامیک بهتر است؟ قبل از اینکه به بررسی تفاوت بین فیلترشکن ، پروکسی و وی پی ان برسیم . باید درک کنیم که ماهیت هر یک از این تکنولوژی ها چیست و برای چه چیزی مورد استفاده قرار می گیرند.
بعد از اینکه متوجه شدید نحوه کار آنها به چه شکل است ، می توانید تفاوت بین آنها را نیز به خوبی درک کنید. بصورت خلاصه بعد از مطالعه این مقاله به این نتیجه خواهید رسید که چیزی به نام فیلترشکن عملا وجود ندارد و پروکسی سرور و VPN هم تکنولوژی هایی هستند که در تمام دنیا برای مصارف متنوعی مورد استفاده قرار می گیرند. پس تا پایان مقاله با ما باشید.
وی پی ان یا VPN مخفف سه کلمه Virtual Private Network یا شبکه خصوصی مجازی می باشد. وی پی ان به زبان ساده یک راهکار برای ایجاد یک ارتباط امن و غیر قابل شنود برای برقراری ارتباط بین شعبه های یک شرکت یا پرسنل یک شرکت با سرورهای داخلی یک شرکت طراحی و به دنیا ارائه شد.
مکانیزم کاری پروتکل های VPN به این شکل است که یک ارتباط ایمن برای شما از مبدا تا مقصد ایجاد می کنند ، پس از اتصال به مقصد ، انگار که شما در حال استفاده از بستر اینترنت شبکه مقصد هستنید.اجازه بدهید با یک مثال ساده تر صحبت کنم.
فرض کنید که شما یک دفتر شرکت در تهران دارید و یک دفتر شرکت در آلمان ، وقتی شما با استفاده از VPN به شبکه شرکت در آلمان متصل می شوید ، یک ارتباط امن بین شما ایجاد می شود و هیچکس امکان شنود ارتباط شما را ندارد.
در عین حال زمانیکه شما به آلمان متصل شده اید یک حالت تونل سازی بین مبدا و مقصد ایجاد شده است که باعث می شود شما زمانیکه می خواهید از اینترنت استفاده کنید. درخواست های شما مستقیم وارد اینترنت نمی شوند.ابتدا وارد تونل VPN شده و به آلمان می روند و در نهایت وارد اینترنت می شوند و به سمت شما بازگردانده می شوند.
خوب چه اتفاقی افتاد؟ اینترنت آلمان فاقد فیلترینگ است و چون شما درون یک تونل هستید ، شما نیز از یک اینترنت بدون فیلتر استفاده خواهید کرد و به زبان ساده انگار که در آلمان هستید و از اینترنت آلمانی ها استفاده می کنید.
در چنین شرایطی آدرس IP شما هم به آدرس آلمانی تبدیل خواهد شد و به همین دلیل به آن مکانیزم های تغییر آدرس IP هم می گویند. VPN می تواند بسیار پیچیده به نظر برسد و توصیه می کنم اگر میخواهید علمی وارد این بحث بشوید ، وارد دوره آموزش نتورک پلاس شوید و قسمت VPN را مرور کنید. برای استفاده از VPN سرور شما باید پروتکل ، آدرس IP و البته Connection مناسب داشته باشید.
پروکسی سرورها بر خلاف VPN ها برای ارتباطات ایجاد نشدند. به زبان ساده تر پروکسی سرور یک سرور واسط است که برای احراز هویت کاربران و واسطه شدن ارتباطات مورد استفاده قرار می گیرد.
باز هم اگر بخواهیم ساده تر بگوییم این است که فرض کنید که شما یک پروکسی سرور در آلمان دارید ، وقتی به این پروکسی سرور متصل شوید ، شما را احراز هویت می کند و از طرف شما با اینترنت ارتباط می گیرد و درخواست های شما را می گیرد و به سمت شما ارسال می کند.
پروکسی ها یا واسط ها در واقع برای احراز هویت کردن کاربران طراحی شدند تا مشخص شود چه کسی به کجا می رود و چگونه از اینترنت استفاده می کند. استفاده از پروکسی سروها چندان پیچیده نیست. شما تنها نیاز به وارد کردن آدرس IP و پورت و نام و نام کاربری مجاز دارید و نیاز به هیچ کانکشن خاصی برای ارتباط با مقصد مشابه VPN نخواهید داشت.
در واقع چیزی که ما به عنوان عوام در اینترنت ایران به عنوان فیلترشکن می شناسیم. یا VPN است و یا پروکسی سرور و ماهیت مستقیمی به نام فیلترشکن در دنیا وجود ندارد. شما به جای اینکه به یک شرکت آلمانی متصل شوید ، به یک سرور آلمانی با اینترنت آلمان متصل می شوید و از اینترنت با تونل VPN استفاده می کنید و چون در آلمان اینترنت فیلتر نیست ، عملا شما در حال استفاده از یک فیلترشکن هستید. در عین حال برای پروکسی سرور هم به همین شکل است.
همه ابزارهایی که ما به عنوان فیلترشکن می شناسیم بدون استثناء ( مگر خیلی خاص ) از مکانیزم پروکسی سرور در ابزارهای رایگان و از مکانیزم VPN و تونل سازی در بسترهای مختلف در قالب پروتکل های تونل سازی استفاده می کنند. سایفون نیز به نوع پروکسی سرور محسوب می شود و ابزارهای مشابه هم به همین شکل کار می کنند. امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد.
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه سفید ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات
محمد نصیری هستم و در اینستاگرام با اکانت IranCySec تجربیاتم رو به اشتراک میگذارم ، هکر کلاه سفید و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 50 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر پروژه ، مدرس دوره های تخصصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر فقط به عنوان بازرس و ممیز امنیت اطلاعات فعالیت می کنم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود