زهرا مرشدی
متخصص شبکه های مایکروسافت

Dynamic Update چیست؟ بررسی مفاهیم Dynamic Update DNS مایکروسافت

همانطور که می دانیم DNS یا همان Domain name system سرویسی است که کار تبدیل اسم به IP و IP به اسم را بر عهده دارد و همانند یک دفترچه تلفن برای ثبت آدرسها و رکوردهای کلاینت های یک شبکه به کار می رود .برای اینکه بتوانیم کامپیوترها را در شبکه مان از طریق اسم جستجو کنیم باید از قبل رکوردهای آن کامپیوتر درون DNS server ثبت شده باشد. مثل ثبت مشخصات فردی در دفتر ثبت احوال که برای پیدا کردن مشخصات هر فرد یک سری اطلاعات از آنجا می توان به دست آورد.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

بنابراین به راهی نیاز داریم تا به محض اینکه یک کامپیوتر به دامین join شد رکوردهایش در سرور DNS به صورت خودکار ثبت شود و اگر تغییری پیدا کرد همزمان در DNS server آپدیت و بروزرسانی شود.اینجاست که فرآیند Dynamic Update اهمیت پیدا می کند. قبل از هرگونه توضیحی در خصوص به Dynamic update، ابتدا به صورت کوتاه مفهوم Dynamic DNS را شرح می دهم که پیش زمینه ای برای Dynamic update است.

برای عضویت کلاینت در DNS می توان برای آن به صورت دستی یک رکورد در DNS ایجاد کرد و زمانی که درباره ی آن کلاینت از DNS پرس و جو می شود ،DNS آدرس IP آن کامپیوتر را داشته باشد یعنی برای کلاینت در DNS رکورد static اضافه می کنیم. اگرتعداد کامپیوترهای شبکه زیاد باشد وارد کردن رکوردها به صورت دستی دشوار و زمانبر است پس برای این کار از روش Dynamic (پویا ) استفاده میکنیم.

زمانیکه یک کلاینت از DHCP درخواست IP می کند و وقتی یک ip دریافت کرد،DHCP وارد DNS می شود و در zone مربوط نام کامپیوتر و ip آنرا ثبت می کند،Dynamic DNS این قابلیت را به وجود می آورد که اگر ip کامپیوتری عوض شد،سرویس DHCP وارد zone مربوطه شود و ip آن کامپیوتر را تغییر دهد.الان می توانیم مفهوم Dynamic Update را بهتر درک کنیم.

فرآیند Dynamic Update در رکوردهای DNS

کامپیوترهای کلاینت موجود درشبکه با Dynamic update می توانند به صورت اتوماتیک ،اسم و ip خودشان را در DNS zone ثبت کنند یا به محض هرگونه تغییر ،رکوردهای خودشان را Update کنند. با این کار نیاز به مدیریت دستی رکوردهای zone ،مخصوصا برای کلاینت هایی که مکررا تغییر مکان و آدرس می دهند و از DHCP سرور آدرس IP داینامیک می گیرند، کمتر می شود.

برای پشتیبانی از Dynamic update باید ،سرویس DNS client کاربر و سرویس DNS server در سمت سرور DNS بایستی فعال باشند.به هر سیستم ای که می خواهد از DNS server سرویس بگیرد DNS client می گویند،حتی ممکن است یک سرور دیگر به DNS server مراجعه کند درهرصورت DNS client محسوب میشود.کسی که به کلاینت ها سرویس می دهد به عنوان DNS سرور شناخته می شود .مسلما هرکدام این سرویس ها که غیرفعال باشند اختلال در کار به وجود می آید. به صورت پیشفرض سرویس DNS client به صورت داینامیک رکوردهای منبع (هاست) A Record ها ی داخل DNS را Update می کند.

چگونه کامپیوترهای کلاینت و سرور رکوردهای های DNS خود را آپدیت می کنند؟

به صورت پیشفرض،کامپیوترهایی که تنظیمات( TCP-IP) آنها به صورت استاتیک و دستی تنظیم و پیکربندی شده است،درتلاش برای ثبت کردن رکوردهای منبع هاست (A Record )های و رکوردهای( pointer )(PTR Records) برای ip آدرسهایی هستند که درون شبکه هستند.رکوردهای ثبت شده ی تمام کامپیوترها براساس ساختار (FQDN) (fully qualified domain name) است.درواقع اسم کامل کامپیوترهای عضو شبکه براساس ساختار FQDN است که خود این ساختار بر اساس،primary DNS suffix مربوط به کامپیوتر است که اسم کامپیوتر کلاینت با توجه به نوع دامین به صورت پیوسته همراه آن می آیدو به این فرمت ساختار FQDNیا سلسله مراتبی می گویند.

نکات تکمیلی درباره ی Dynamic Update

به صورت پیشفرضDNS کلاینت اقدامی برای آپدیت اتوماتیک Zone های Top level Domainنمی کند . com,edu,ir,ca مثالهایی از top level domain هستند.برای اینکه DNS client اجازه ی آپدیت داینامیک رکوردهای زون های Top Level Domain را داشته باشد بایداز طریق تنظیمات پالسی یا تغییرات رجیستری این امکان را برایش فراهم کنیم. با توجه به اتفاق افتادن هرکدام از دلایل زیر وجود Dynamic update ضرورت پیدا می کند و آپدیتها به سمت سرور ارسال می شود:

  • آدرس ip هرکدام از اتصالات شبکه (مثلا کلاینتها،سرورها،سوییچ وغیره) اضافه ، حذف ،یا تغییر داده شود.
  • زمان تغییرات اجاره یک ip یا همان ip address lease یا تجدید یک ip به وسیله ی DHCP server .مثلا وقتی کامپیوتر کلاینت روشن میشود و آن کامپیوتر به صورت Dynamic از DHCP یک IP را دریافت میکند که تا 8روز در اجاره ی آن کلاینت است که به این زمان lease duration میگویند.اگر ما از دستور ipconfig /renew استفاده کنیم می توانیم مجددا ip دریافت کنیم.
  • با استفاده از دستور ipconfig /registerdns میتوان به صورت دستی اسم کامپیوتر کلاینت را در DNS ثبت کرد.
  • در زمان start up زمانی که کامپیوتر روشن میشود.
  • زمانی که یک سرور عضو دامین به دامین کنترلر ارتقا پیدا کند.

پس وقتی که یکی از این اتفاقاتی که اشاره شد ،بیفتد DNS client آپدیت ها را ارسال می کند. به طور معمول،زمانی که DNS Name یا IP Address روی کامپیوتر تغییر کند،درخواست برای داینامیک آپدیت فرستاده میشود.موفق و پیروز باشید


زهرا مرشدی
زهرا مرشدی

متخصص شبکه های مایکروسافت

وقتی باختم مسیر را یافتم.راهی جز موفقیت ندارم پس راهی میشوم.

نظرات