مهیار کرمانی
مدرس، برنامه نویس، علاقه مند به امنیت اطلاعات، سرباز

راز موفقیت ( رشته | علوم ) کامپیوتر | نقشه راه مهندس های موفق

چگونه از درست بودن اهداف خودمون مطمئن باشیم و گیج نشیم؟ راز موفقیت ( رشته | علوم ) کامپیوتر | نقشه راه مهندس های موفق | چگونه در زمینه های IT و کامپیوتر پیشرفت کنیم؟ در این مطالب قراره درباره این موضوعات که چگونه در رشته کامپیوتر موفق باشیم و تبدیل به یک مهندس خوب بشیم صحبت کنیم و از تجربیات خودم نیز در این زمینه ها با هم حرف می زنیم.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران


راز موفقیت ( رشته | علوم ) کامپیوتر | نقشه راه مهندس های موفق


تجربیات

من از بچگی بازی کلش آوکلنز رو در موبایل بازی میکردم و خوب تقریبا شش‌ سال پیش اون بازی رو با پسرخاله ها و اقوام شروع کردیم و کلی هم خوش میگذروندیم و در طول این بازی من چیزهای زیادی یاد گرفتم. با سرچ کردن، ایمیل و خوب موبایل زیاد کار می کردیم و کم کم علاقه زیادی به موبایل‌ها پیدا کردم و طوری شده بود که معمولا توی فامیل و اقوام، هرشخصی به مشکل نرم افزاری بر میخورد، سراغ من میومد.

به مرور زمان، خوشحال بودم که یک حرفه‌ای رو دارم دنبال میکنم و علاقه زیادی هم به نرم افزار و موبایل ها پیدا کرده بودم و بعد سه سال، کلاس دهم (اول دبیرستان) رسیدیم و خوب دیدم همه دور و اطرافیانم، تجربی میخونند و قراره دکتر بشن. منم به خاطر این که معدلم خیلی پایین بود و کل زمان زندگیم رو توی گوشی و بیشتر کلش‌‌ آو کلنز (ClashOfClans) میگذروندم و برخلاف تصورات و فشارهای خانواده، زیاد درس نمیخوندم و معدل خوبی نداشتم.

به هر بدبختی که بود تجربی رو آوردم و سال دهم رو تجربی خوندم و واقعا معدل درسی‌ام بد نبود و اون سال از ذوق دکتر شدن و اینا زیاد تلاش میکردم و خوب علاقه خوبی هم داشتم تا این که یک روز که خونه دختر خالمون بودیم، لپ تاپش رو آورد که براش درایورهای ویندوز رو نصب کنم.

من خیلی پر ادعا بودم و نمیخواستم مثلا جوری بشه که انگار هیچی یاد ندارم ، از طرفی هم برای اولین بار بود که میخواستم یک همچین کاری رو انجام بدم (‌معمولا توی گیم‌نت ها فقط بازی های کامپیوتری انجام میدادیم)، خیلی استرس گرفته بودم و خوب آخرش هم چند تا بهونه آوردم که مشکل از لپ تاپت هست و بزار بعدا نگاش میکنم.


شکل گیری علاقه

بعد از اون ماجرا، رفتم و درباره کامپیوترها تحقیق کردم و با دنیایی بزرگ تر از چیزی که تاحالا بود، مواجه شدم و به مرور علاقم هم به این موضوع بیشتر شد و همون سال، یک سریال ایرانی دیدم به اسم نهنگ آبی و علاقه اصلی منم از اون سریال به بعد شروع شد، حالا من تصمیم گرفته بودم که هکر بشم ، حتی یک سیستم عامل رو هم نمیشناختم و کار باهاش رو یاد نداشتم ولی تصمیم و ارادشو داشتم.

فهمیدم که نمرات رشته ی تجربی هم داره افت میکنه و علاقه زیادی از نوبت دوم نسبت به دکتر شدن ندیدم و تصمیم گرفتم که برم رشته کامپیوتر شاید اونجا چیزهای بیشتر و بدرد بخور تری یاد بگیرم و سال یازدهم من رشته کامپیوتر میخوندم و خوب بالاخره یک لپ تاپ هم برای خودم گرفته بودم.


یادگیری تخصص

اوایل کمی HTML و ‌CSS رو دنبال میکردم و خوب برام جالب بود ولی بعدش علاقه زیادی به وب نداشتم و رفتم سمت برنامه نویسی با پایتون و تا حد معقولی پیش رفتم، من PHP و JAVA و #C و مدیریت محتواهایی مثل وردپرس و کمی mySQL و شبکه و دوره CEH و لینوکس LPIC-1 رو حدود یکسال دنبال میکردم (همون اقیانوسی به عمق یک سانتی‌متر).

از زمانی که کرونا اومد، تا امسال، فقط ازین شاخه به اون شاخه رفتم و خوب منابع زیادی داشتم و میخواستم خیلی سریع مثل محمد نصیری شبکه رو یاد بگیرم یا مثل جادی لینوکس رو یاد بگیرم و خوب داخل هر کدوم یکم که پیش میرفتم و میدیدم به جایی نرسیدم، فکرهای زیادی میکردم و خوب میگفتم این نشد و میرفتم سراغ یک حرفه و تخصص دیگه‌ای تا بتونم یک سری تخصص رو یاد بگیرم و بعدش هم یک متخصص تست نفوذ و در اصطلاح، هکرهای رایانه‌ای بشم.


طی کردن راه صد ساله در یک شب

با گذشت زمان تا الان، تجربه‌های زیادی کسب کردم ولی خوب حتی از هیچکدومشون نمیتونم استفاده کنم و فقط ازشون درس گرفتم و امروزه با کلاس‌ها و ویدیوهایی که هست، (یک هفته ای متخصص پایتون شوید، یک روزه هکر شوید، یادگیری لینوکس در دو روز) خوب منم فکر میکردم باید تا بیست سالگی هکر بشم و با یک دکمه به همه جا دسترسی بگیرم، ولی تا امروز با این همه تلاش، حتی یک برنامه تست نفوذ ساده روهم نمیتونم پیاده سازی کنم.

من متوجه شدم که حدود دو سال از این شاخه به اون شاخه، به شخص خاصی تبدیل نشدم و خوب فقط از گذشته یکسری درس گرفتم، فهمیدم که من فقط میخواستم اون شخص باشم، من فقط میخواستم که هکر باشم، برنامه نویس باشم ولی هرگز نمیخواستم یا نمیدونستم که چطور یک هکر بشم ؟ فرق بین من و مهندس نصیری همین بود.

من باید اول کشف می کردم که فقط میخوام یک متخصص باشم؟ یا اینکه چطور می تونم یک متخصص باشم؟ من تونستم این موضوع رو درکش کنم، تقریبا از نزدیک سال جدید و برنامه ریزی کردم و اول از سیستم عامل شروع کردم تا یک سیستم عاملی رو (گنو / لینوکس، اوبونتو) تا سطح قابل قبولی یاد بگیرم و بعدش توی زمینه‌های دیگه ای شروع به کار کنم.


نقشه راه

با پیدا کردن یک منبع اموزشی خاص، شروع کردم به یادگیری لینوکس LPIC-1 و خوب کامل یادش گرفتم و همیشه با سیستم عاملم سر و کله میزدم و بعدش شروع کردم در کنار این، دستور زبان مقدماتی پایتون رو دوباره یک مروری کردم و شروع کردم به نوشتن اسکریپت (برنامه های کوچیکی که کارهای روزانه مارو مثل تغییر پس زمینه و محاسبه ریاضی و غیره رو انجام میدن) و خوب موفق هم بودم و روز به روز داشتم پیشرفت میکردم.

دوره های شبکه رو گرفتم و شروع کردم به یادگیری و دیدم که میخوام هرچی زودتر هکر بشم پس دوره هکر قانونمند رو هم گرفتم و شروع کردم به پیشرفتن و تقریبا لینوکس کار میکردم، پایتون اسکریپت مینوشتم، شبکه چیزی یاد میگرفتم و خوب دوره هکر قانونمند (CEH) رو هم دربارش مطالعه و تحقیق میکردم.

بعد یک مدت پیش رفتن، دیدم اوضاع خیلی سخت شده و خوب با وجود این که از صبح تا شب درحال تمرین و ویدیو دیدن هستم، به هیچ جایی نرسیدم و خوب ایده من این بود که مثل این نخبه های کامپیوتر توی سن پایین بشم، ولی خوب مسیرم اشتباه بود و فهمیدم که دوباره از این شاخه به اون شاخه پریدم و صبح تا شب رو پای کامپیوتر بدون یادگیری هیچ تخصص خاصی سپری میکردم.


مشکلات

تقریبا هجده سالم شده بود که خوب از سمتی میخواستم مستقل باشم و دیگه دنبال حمایت مالی خانواده نباشم و از طرفی هم صبح تا شب کار کردن در بازار و درآمد ماهی یک میلیون تومن، برام خیلی کم بود و حتی نمیتونستم زمان زیادی هم روی کسب تخصص خودم بزارم.

خوب درآمد و نیازهای مالی از یک سمتی بهم فشار میاورد و نداشتن تخصص و معلوم نبودن حرفه و اینده‌ام از یک سمت دیگه باهاش درگیر بودم و در همین حین‌ها، دیدم که خوب سه سال از عمرم گذشت، دو ماه دیگه کنکور پیش دانشگاهی دارم.

توی این مدت، با خودم میگفتم دارم کسب تخصص میکنم و وقت درس خوندن رو ندارم و از طرفی هم میگفتم درس دارم و زمان نشستن پای کامپیوتر رو ندارم (استرس و خوب هیچکدوم رو به هوای اون یکی، هیچوقت انجام ندادم) و الان هم که اوضاع مالی برام سخت شده و خوب کاری هم یاد ندارم و از طرفی هم کنکور دارم (حالا شده ماجرا بین اوضاع مالی و کنکور که به همدیگه پاسشون میدم).


تجربیات گذشته در انتخاب اهداف و نجات یافتن از سردرگمی


راز موفقیت ( رشته | علوم ) کامپیوتر | نقشه راه مهندس های موفق

این داستان کلی زندگی و کسب تخصص من در زمینه‌های تکنولوژی تا به الان بود که خوب تجربیات زیادی برام باقی گذاشت و در این قسمت به معرفی ایده هایی در رابطه با راز موفقیت ( رشته | علوم ) کامپیوتر | نقشه راه مهندس های موفق می پردازم:

  1. برای وارد شدن به هر زمینه‌ای در این حرفه، اول برین و زندگینامه و نظرات چندتا از افراد متخصص در اون زمینه رو مطالعه کنید (مثلا برای شبکه، محمد نصیری)
  2. قدم بعدی باید ببینید که آیا میخواین اون شخصی باشید که تخصص خاصی رو داره ؟ یعنی خوب من هکری باشم که شب‌ها تا صبح پای کامپیوتر کد میزنه و دستشویی نمیره و چیزی نمیخوره، و صبح هم که میشه، به ایمیل همه مردم شهرش دسترسی داره!
  3. یا چطور می تونید اون شخصی باشید که اون تخصص رو داره ؟ من میخوام دستورات پایه یک زبان برنامه نویسی رو یاد بگیرم، بعدش تمرین کنم، پروژه های کوچیکی رو انجام بدم، بعدش برای خودم برنامه بنویسم، بصورت فریلنسری پروژه انجام بدم، با کتابخونه‌های مختلف و اصول برنامه‌نویسی آشنا بشم و کلی چیز باحال دیگه‌ای رو توی این مسیر طی کنم
  4. من سال‌ها تلاش و کار محمدنصیری رو ندیدم، سختی‌هایی که گفته تا به این مسیر رسیده رو نشنیدم و خوب فقط با دیدن چندتا ویدیو پر انرژی از ایشون، میخواستم که مثل این آقا باشم و با یکم کار کردن شبکه دیدم نمیتونم حتی کمی از مفاهیم رو درک کنم، پس فکر میکردم حتما اطلاعات من ناقص هست و باید دوره‌های دیگه‌ای رو هم ببینم، پس فقط شاخه به شاخه در این حرفه میرفتم در صورتی که من فقط میخواستم شخصی بشم مثل اقای نصیری، و حاضر نبودم کلی سختی بکشم و مراحلی رو پشت سر بزارم و صبر کنم در یادگیری و آهسته و منظم پیش برم تا تخصص های اساتید این حوضه رو کسب کنم.
  5. فانتزی این که من یک هکر باشم خیلی باحال و جذابه ولی مسیر اینکه به تخصص یک هکر برسم، مسیری سخت و پر حوصله‌ای هست
  6. فکر کردن به اینکه بالاخره کی قراره من یک هکر بشم و بتونم کارهای زیادی رو انجام بدم، شمارو خیلی از مسیر دور میکنه
  7. باید قدم به قدم پیش بریم و حوصله کنیم تا تخصص های مورد نیاز یک هکر رو بدست بیاریم، باید از مسیری که هستیم لذت ببریم، از برنامه نویسی، سر و کله زدن با سیستم عامل ها و چیزهای دیگه بدون اینکه دائما فکر کنیم که خیلی از افراد دیگه‌ای از ما جلو تر هستند
  8. ایده اینکه من باید همه اینارو هر طوری شده یاد بگیرم تا یک هکر بشم، درست نیست، اگه ازین مسیر کسب دانش لذت نبریم، چیزی یاد نمیگیریم و خوب فقط ازین شاخه به اون شاخه پریدیم
  9. اگه میخواین توی دنیای تکنولوژی و زمینه‌های مختلف اون پیشرفت کنین، از خودتون جلو نیفتین و بیشتر از چیزی که یاد دارین، نشون ندین و فکر نکنین، تحت تاثیر سریال های هالییودی قرار نگیرید، چون اینجوری باعث میشه هیچوقت به دنبال یادگیری پایه‌های اون حرفه نرین و حاضر نباشین برای یادگیری اونا زمان بزارین و همیشه به دنبال کارهایی که یک هکرسریالی میکنه باشیم، هر چیزی رو که متوجه نمیشید، به شکل پایه‌ای و از ابتدا و ریشه‌ای بخونین و یاد بگیرید
  10. آدم های متخصصی که دور و بر ما هستند، افرادی‌اند که پایه های یک زمینه‌ای رو حسابی یاد گرفتند و توی اونا پیشرفت کردند
  11. به گذشته خودتون نگاه کنید و ببینید تا الان برای یادگیری و پیشرفت، مسیر رو چطوری اومدید؟ باید در طول یک مسیر مشخص، بصورت آهسته ولی منظم حرکت کنید، یکی از پیشنیازهای تبدیل شدن به یک متخصص رو پیدا کنین و با برنامه ریزی بصورت آهسته و قدم به قدم، از پایه توی اون پیش برین و وقتی به حد معقول و خوبی در اون شاخه رسیدین، برین سراغ پیشنیازها و شاخه‌های دیگه
  12. همه چیز به اراده خودتون بر میگرده، اینکه تا چه میزانی میخواین تبدیل به اون شخص و متخصص بشین ؟ شما اگه برای مرتب کردن اتاقتون یک ساعت وقت بزارین در پایان اون ساعت میتونید تمومش کنید، و اگه برای مرتب کردن اتاقتون یک روز وقت بزارین، در پایان اون روز تمومش میکنید
  13. برای یاد گرفتن سیستم عامل لینوکس، اول مسیر یادگیری اونو پیدا کنید
  14. یک برنامه داشته باشید، از یک منبع خوب و معتبر ویدیوهای اموزشی خودتون رو پیدا کنید و بصورت آهسته، با حوصله، و منظم ( روزانه، تمرین، مطالعه و تحقیق) توی مسیر یادگیری پیش برین و همیشه از بودن در مسیر لذت ببرین و تا زمانی که به یک حد قابل قبول از یادگیری در لینوکس نرسیدین، به سراغ شبکه نرید.


جمع بندی

راز موفقیت ( رشته | علوم ) کامپیوتر | نقشه راه مهندس های موفق: مقاله های این چنینی زیادی در سطح اینترنت وجود داره که خوب منم از قبل همشون رو خونده بودم ولی خوب باز هم به دام این سرگردونی افتادم و نزدیک به دو سال رو بدون هیچ کار درست و مفیدی، سپری کردم.

مهم ترین چیزی که باید برای پیشرفت در زمینه‌های تکنولوژی مد نظر داشته باشید، اراده و میزان خواسته شما از کسب اون تخصص، برنامه ریزی و موظف بودن به اجرا کردن اون در شرایط مختلف، صبر و حوصله داشتن در یادگیری و تمرین ها و مقایسه نکردن خودمون با افراد دیگه هست.

همچنین از هر شاخه‌ای به شاخه‌ی دیگه‌ای نریم و تا حد معقولی توی یک زمینه پیشرفت کنیم و خوب مهم ترینش اینه که از بودن در مسیر یادگیری لذت ببریم. امیدوارم که با خوندن این مطالب، کلی بهتون خوش گذشته باشه و از تجربیات بنده هم در این زمینه استفاده کنید.


  • چه پیش نیازهایی برای تبدیل شدن به یک متخصص کامپیوتر نیاز است؟

    پیش نیاز یعنی قبل از نیاز اصلی. شما قصد دارید تا در علوم کامپیوتر و در یک حرفه ای مثل برنامه نویسی متخصص بشید. نیاز شما یاد گرفتن زبان های برنامه نویسی و دوره های آموزشی هست و پیش نیاز یعنی کارهایی که باید قبل از اینها انجام بدید، مثل یاد داشتن زبان و ریاضی و غیره. مفهومی به اسم پیش نیاز وجود نداره. اصلا نیازی نیست که شما زبان، ریاضی یا علم خاصی رو برای شروع یک حرفه داشته باشید. فقط و فقط باید توی اون حرفه شیرجه بزنید و از یک کنار شروع به یادگیری چیزهای مختلف کنید، و چون زبان یا فلان چیز رو یاد ندارید، دلیل نمیشه که اصلا نمی تونید وارد یک حرفه بشید.
  • مهم ترین عامل یادگیری یک زمینه در حرفه کامپیوتر چیست؟

    دنیای تکنولوژی و کامپیوتر خیلی بزرگ هست و مطمعنا نمیشه توی چندماه و یا چندسال همه چیز رو به صورت کامل یاد گرفت. توی قدم اول علاقتون رو انتخاب کنید. برنامه نویسی؟ هک؟ وب؟ و بعد از اون یک نقشه راه و یا رودمپ رو از توی اینترنت پیدا کنید. مثلا برای هکر شدن یک رودمپ پیدا کنید. برنامه ریزی کنید. ببینید هکرهای بزرگ چه تخصص هایی رو دارند؟ و شما کدومش رو دوست دارید. بعد از اون با داشتن یک نقشه از دوره ها و مواردی که باید یاد بگیرید، یک برنامه ریزی طراحی کنید و با صبر و حوصله، چیزهای مختلفی رو یاد بگیرید و پیش برید.
  • مهم ترین عامل شکست یک زمینه در حرفه کامپیوتر چیست؟

    سه تا نکته هست که اگه بهش دقت نکنید، نمی تونید در حرفه های مختلف کامپیوتر خروجی مناسبی رو بگیرید. اول این که فقط علاقه خودتون رو دنبال کنید. چون دنیای تکنولوژی و کامپیوترها بزرگ و دارای هزاران چالش و درگیری هست که اگه علاقه نباشه، قاعدتا بعد یک مدتی مسیر خودتون رو رها می کنید. نکته دوم هم داشتن یک برنامه ریزی درست از چیزی هست که واقعا می خواید. همه هکر شدن رو دوست دارند ولی شاید شما برنامه نویسی رو بیشتر دوست داشته باشید و مسیر یادگیری تخصص های یک هکر رو دنبال نکنید. پس بعد از پیدا کردن علاقه خودتون، به دنبال برنامه ریزی درباره چیزهایی باشید که باید یاد بگیرید. و سومین نکته هم، صبر و حوصله هست. این فضا و حرفه بی نهایت چیزی برای یادگرفتن داره و اگه بخواید دائم خودتون رو مقایسه کنید و به دنبال یادگیری سریع و میانبرهای مختلف باشید، نمی تونید به یک متخصص خوب تبدیل بشید. پس برنامه خودتون رو با صبر و حوصله جلو ببرید و از مسیری که طی می کنید، لذت ببرید.

مهیار کرمانی
مهیار کرمانی

مدرس، برنامه نویس، علاقه مند به امنیت اطلاعات، سرباز

مهیار کرمانی، مدرس هستم و در زمینه های شبکه و سیستم عامل‌ها تولید محتوا می کنم. در زمان‌های آزادم برنامه نویسی می کنم، بیشتر با پایتون و بش. به سیستم عامل‌های لینوکسی و متن باز به شدت علاقه دارم. درحال یادگیری هستم و به امنیت اطلاعات و تبدیل شدن به یک هکر قانونمند علاقه‌مندم. درحال حاضر سرباز و مشغول خدمت معظم سربازی هستم. کتاب خوندن و پیاده روی توی طبیعت، کوه و صحرا هم از سرگرمی‌های شخصیم هست.

نظرات