تفاوت رایگان افزار و اشتراک افزار در چیست؟ مقایسه Freeware و Shareware به زبان ساده ، قبلا در مقاله ای در توسینسو در خصوص تفاوت بین Freeware و نرم افزارهای Open Source صحبت کردیم . امروز می خواهیم تفاوت بین نرم افزارهای Freeware یا رایگان افزار ( باور کنید ترجمش همین میشه ) و نرم افزارهای Shareware یا اشتراک افزار ( اینم دیگه به خدا ترجمش همین میشه ) صحبت کنیم. Freeware و Shareware هر دو به برنامه ها یا نرم افزارهایی گفته می شود شما می توانید بدون پرداخت هیچگونه هزینه ای از اینترنت دانلود کنید و از انها استفاده کنید. اما به هر حال Freeware ها با Share ها تفاوت دارند ، شما می توانید از freeware ها بدون محدودیت زمانی و برای همیشه استفاده کنید در صورتیکه Shareware ها را فقط می توانید برای مدت زمان محدودی برای آزمایش و تست استفاده کنید که این زمان استفاده معمولا 30 روز است.
یک Freeware نرم افزاری است که شما می توانید آن را بدون پرداخت هیچ هزینه ای و بصورت کاملا رایگان از اینترنت یا از هر محل دیگری دانلود ، نصب و استفاده کنید. Freeware تفاوت هایی با Adware ها و Shareware ها دارد به گونه ای که شما زمانیکه یک Adware را نصب می کنید باید به تبلیغاتی که در نرم افزار در هنگام نصب به شما نمایش داده می شود توجه کنید و یا در Shareware ها شما باید برای استفاده کامل و دائمی از نرم افزار هزینه ای پرداخت کنید و لایسنس آن Shareware را تهیه کنید. هر چند که Freeware ها برای استفاده کاملا رایگان هستند اما برای خود دارای یک EULA یا End User License Agreement هستند که توافقنامه شما با مقرراتی است که برای نصب این Freeware در نظر گرفته شده است.
هر چند که EULA های هر Freeware ای با دیگر Freeware ها تفاوت دارد اما نقاط مشترکی هم در این میان وجود دارد ، بیشتر نرم افزارهای Freeware دارای پشتیبانی فنی و یا حتی منوی Help یا راهنما نیستند. البته دلیل اینکار هم مشخص است ، اینگونه نرم افزارها توسط برنامه نویس ها به عنوان تنوع یا در زمانهای خالی این افراد برنامه نویسی می شوند و بنابراین پشتیبانی فنی زیادی معمولا پشت این نرم افزارها قرار ندارد ، برای مثال شخصی برای تنوع یک Freeware را برنامه نویسی می کند تا ثابت کند که می توان فلان کار را انجام داد اما با توجه به اولویت های کاری خود و اینکه نوشتن این Freeware هیچگونه نفعی برای وی نخواهد داشت برای ان راهنما یا پشتیبانی فنی قرار نمی دهد.
برخی از Freeware ها هستند که بصورت Built-In یا داخلی راهنما یا پشتیبانی درستی ندارند اما در شبکه ها و گروه های USENET و یا وب سایت هایی که برای انها توسط علاقه مندان ایجاد شده است یک سری FAQ ایجاد شده است که مختص کاربران این Freeware ها هستند. بعضا پیش می آید که برنامه نویس ها از طریق ایمیل نیز به مشکلات کاربران خود پاسخ می دهند ، بیشتر Freeware ها به کاربر اعلام می کنند که فقط موظف هستند از این نرم افزارها برای استفاده شخصی استفاده کنند اما اگر کسی بخواهد بصورت تجاری و سازمانی از نرم افزاری استفاده کند باید برای لایسنس آن هزینه کند ، بنابراین همیشه پیشنهاد می کنیم که EULA یک برنامه را مطالعه کنید هر چند ما در ایران اسم این قسمت را وجدان نامه گذاشته ایم و معمولا همه با آن موافقت می کنیم و به ان عمل نمی کنیم.
یک Shareware نرم افزاری است که شما می توانید آن را از اینترنت و یا هر جای دیگری بدون پرداخت هزینه تهیه کنید اما فقط می توانید مدت زمان محدودی برای تست و آزمایش از آن استفاده کنید و بعد از آن باید هزینه بابت خرید نسخه اصلی پرداخت کنید. معمولا بر اساس EULA ای که در Shareware ها وجود دارد بعد از اینکه مدت زمان تست و آزمایش این نرم افزار بر روی سیستم شما به پایان رسید شما موظف هستید که آن را از روی سیستم خود Uninstall کنید و یا نسخه اصلی را با پرداخت هزینه تهیه کنید.
در برخی از Shareware ها تعداد روزهایی که یک نرم افزار روی کامپیوتر شما نصب شده است به عنوان آزمایش در نظر گرفته نمی شود بلکه تعداد دفعاتی که از نرم افزار استفاده کرده اید به عنوان Trial در نظر گرفته می شود. معمولا در بازی هایی که بصورت shareware ارائه می شوند چنین اتفاقی ممکن است رخ بدهد. همیشه مکانیزمی در Shareware ها وجود دارد که از استفاده کردن این نرم افزارها بعد از پایان دوره آزمایشی جلوگیری می کند و این به دلیل حفظ حق کپی رایت برنامه نویسی است که نرم افزار را نوشته است.
بنابراین اگر کاربری بخواهد بعد از پایان یافتن زمان Trial استفاده از نرم افزار از آن استفاده کند به وی پیامی نمایش داده خواهد شد که باید نسخه اصلی و خریداری شده را استفاده کند و مدت زمان استفاده آزمایشی به پایان رسیده است. ممکن است در این صفحه از شما یک کلید ثبت یا Registration Key خواسته شود و در همانجا شما بعد از سفارش نرم افزار بتوانید بصورت دائمی از Shareware استفاده کنید. برخی از برنامه نویس ها با استفاده از تکنیک های کرک و با دانشی که در اختیار دارند این مکانیزمهای جلوگیری از استفاده بیش از اندازه را دور می زنند که در اصطلاح به آن کرک یا شکستن قفل نرم افزار گفته می شود ، پیشنهاد می کنم به مقاله بنده با عنوان چرا نرم افزارها را کرک می کنند در انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران مراجعه کنید. ITPRO باشید
یادگیری برنامه نویسی برای متخصصین حوزه کامپیوتر این روزها یک الزام به حساب می آید. از جمله محبوب ترین زبان های برنامه نویسی دنیا می توانیم به زبان برنامه نویسی سی شارپ ، زبان برنامه نویسی جاوا ، زبان برنامه نویسی پایتون ، زبان برنامه نویسی سی پلاس پلاس و زبان برنامه نویسی SQL ( لازمه هر زبان دیگری ) و زبان برنامه نویسی PHP اشاره کنیم.
برای آموزش برنامه نویسی می توانید با خیال راحت در قالب دوره های آموزش برنامه نویسی سایت توسینسو ، آموزش سی شارپ ، آموزش جاوا ، آموزش پایتون ، آموزش جنگو ، آموزش PHP ، آموزش جاوا اسکریپت ، آموزش برنامه نویسی اندروید ، آموزش SQL و آموزش MySQL را بصورت جامع و حرفه ای آموزش ببینید.
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات
محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود