در این بحث به بررسی یکی از نماد های امنیت در شبکه یعنی IPSec که در دوره آموزش سکیوریتی پلاس بطور مفصل مورد بررسی قرار میگیرد و یکی از پایه ای ترین مفاهیم در سری مطالب امنیت است که در هرجایی میتوانید ردی از آن را ببینید.
دقت و درک صحیح مفهوم IPSec و مفاهیم مشابه لازمه شروع موفق سری دوره های امنیت خواهد بود. IPSec مخفف و کوتاه شده عبارت IP Security است که به مجموعه ای از پروتکل ها اشاره کرده و تبادل امن بسته ها در لایه IP را پشتیبانی میکند. IPSec بطور گسترده در تکنولوژی VPN جهت احراز هویت، محرمانگی، یکپارچگی و مدیریت کلید در شبکه های مبتنی بر IP، مورد استفاده قرار میگیرد.
IPSec امنیت ارتباطات را در بطن شبکه با کمک سرویس های امن رمزنگاری برقرار میکند. برای عملکرد صحیح و کامل IPSec، هر دو طرف فرستنده و گیرنده باید یک کلید عمومی را به اشتراک بگذارند که بواسطه استفاده از پروتکل "مدیریت کلید" عملی میشود. این پروتکل به گیرنده این اجازه را میدهد تا یک کلید عمومی را بدست آورده و فرستنده را بر اساس امضای دیجیتال احراز هویت نماید.مزایایی که IPSec برای یک ارتباط به ارمغان میآورد، شامل موارد زیر میباشد:
حالات IPSec مرتبط با عملکرد دو پروتکل مرکزی اش است؛ (Encapsulating Security Payload (ESP و (Authentication Header(AH. هر دوی این پروتکل ها امنیت را با اضافه کردن دیتاگرام به هدر تامین میکنند.تفاوت بین این دو روش در نحوه رمزنگاری کردن بخشی از دیتاگرام است که محافظت شده است. IPSec دو حالت از رمزنگاری را پشتیبانی میکند؛ حالت Transport و حالت tunnel.
در این حالت، IPSec هر بسته را در پیلود بدون دست زدن به هدر رمزنگاری میکند. این روش، ESP(Encapsulation Security Payload) هم نامیده میشود. در این روش هر دو طرف ارتباط احراز هویت شده و همچنین امکان رمزنگاری انتقال دیتا نیز وجود دارد. این جالت کاملا با NAT نیز سازگاری دارد؛ بنابراین برای ایجاد سرویس های VPN در شبکه های NAT مورد استفاده قرار میگیرد.
در این حالت، IPSec هم پیلود و هم هدر را رمزنگاری میکند. بنابراین این حالت به نظر امن تر میرسد. حالت Tunnel به (AH(Authentication Header نیز معروف است. اطلاعات رمز شده در طرف گیرنده توسط سیستمی سازگار با IPSec، رمزگشایی میشود. از آنجایی که در حالت Tunnel هدر بسته IP، رمز میشود، NAT نمیتواند بر روی IP Header بازنویسی کند ، بنابراین در NAT سرویسهای VPN ایجاد نمیشوند.
IPSec سرویس های امن را در لایه شبکه پیشنهاد میدهد و همین باعث آزادی عمل در انتخاب پروتکل های امنیتی مورد نیاز و تعین الگوریتم مورد استفاده در سرویس ها است. برای ایجاد سرویس های درخواستی، اگر لازم باشد باید کلیدهای رمزنگاری مرتبط را نیز مورد استفاده قرار داد.سرویس های امنیتی که توسط IPSec ارائه میشود، شامل: کنترل دسترسی، احراز هویت منشاء اطلاعات، یکپارچگی، پروتکل anti-replay و محرمانگی اطلاعات است.برای استفاده از این سرویس ها، IPSec از دو ترافیک پروتکل های امنیتی AH و ESP و پروتکل های مدیریت کلید رمزنگاری بهمراه فرآیندهای متناظرشان استفاده میکند. در ادامه ساختار پروتکل IPSec را در قالب معماری آن شاهد خواهیم بود :
IPSec از دو روش امنیتی مختلف برای احراز هویت و محرمانگی اطلاعات استفاده میکند:
این روش صحت هویت اطلاعات فرستنده را چک میکند. بعبارتی این روش ایجاد یکپارچگی و احراز هویت فرستنده اطلاعات را برای دیتاگرام تامین کرده و محافظی در برابر حملات replay است. در IPSec، احراز هویت دیتا به دو شیوه مختلف صورت میپذیرد: یکپارچگی اطلاعات و احراز هویت فرستنده اطلاعات. اگرچه احراز هویت فرستنده اطلاعات خود به یکپارچگی اطلاعات در مرحله بالاتر وابسته است اما میتواند به یکپارچگی اطلاعات و یا هر دوی مفاهیم اشاره داشته باشد:
علاوه بر فرآیندهای احراز هویت، یکپارچگی و حفاظت در برابر حملات replay، روش ESP محرمانگی (رمزنگاری) را نیز تضمین میکند. این روش میتواند به تنهایی مورد استفاده قرار گیرد و یا با روش AH بصورت پیوسته و در ادامه آن عمل کند. این روش تنها از IP data payload با تنظیمات پیش فرضش محافظت میکند. در حالت Tunnel، این روش میتواند از هردوی payload و هدر IP محافظت کند.
IPSec از عناصر زیر تشکیل شده است:
پیاده سازی IPSec شامل تکراری از عناصرمختلف IPSec، اینترفیس های ایجاد شده توسط عناصر و فرآیند ورود و خروج بسته هاست. معمولا پیاده سازی IPSec بر حسب نوع پلت فرم متفاوت است. در اینجا درباره پیاده سازی IPSec ای بحث خواهد شد که وابسته به نوع سیستم عامل استفاده شده است. اکثرا پیاده سازی های IPSec، مجموعه ای از عناصر را تعریف میکنند که شامل: پروتکل های اصلی IPSec، SADB، SPD، Manual keying، ISAKMP/IKE، SA Management و Policy Management است. به عنوان یک اجرا کننده IPSec، باید از نام و نوع عملکر این عناصر مطلع باشید.
کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات
احسان امجدی ، مشاور امنیت اطلاعات و ارتباطات و تست نفوذ سنجی ، هکر کلاه سفید ، مدرس دوره های تخصصی امنیت اطلاعات و شبکه ، تخصص در حوزه های سرویس های مایکروسافت ، Routing و Switching ، مجازی سازی ، امنیت اطلاعات و تست نفوذ ، کشف جرائم رایانه ای و سیستم عامل لینوکس ، متخصص در حوزه SOC و ...
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود