جشنواره تخفیف های جمعه سیاه
محمد نصیری
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

IDE چیست؟ آشنایی با محیط یکپارچه توسعه به زبان ساده

IDE چیست؟ Integrated Development Environment به چه معناست؟ مدتی در خصوص برنامه نویسی تحقیقاتی انجام دادم و واژه ای که در بدو کار یک برنامه نویس با آن مواجه می شد واژه IDE و بحث انتخاب کردن یک IDE برای شروع برنامه نویسی بود. اما به عنوان شخصی که برنامه نویس خوبی نیست تصمیم گرفتم مقاله ای در خصوص اینکه IDE چیست و چه کاربردی دارد بنویسم تا دوستان با این مفهوم بیشتر آشنا شوند. تصور کنید که قرار است کار نجاری کنید ، خوب ابزارهای لازم کار شما میخ ، چکش ، اره ، میز کار و ... است .

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

خوب شما به عنوان یک نجار انتظار دارید که زمانیکه شروع به کار می کنید جعبه ابزار خود را همراه داشته باشید تا براحتی بتوانید کار خود را بدون دغدغه ابزار انجام دهید. IDE برای یک برنامه نویس در حکم جعبه ابزار آماده است ، شما به عنوان یک نجار با داشتن میخ فلزی در جعبه ابزار دیگر نیازی به به وجود آوردن میخ نخواهید داشت و در بحث برنامه نویسی شما با داشتن IDE دیگر نیازی به نوشتن یک برنامه کامپایلر ، یک برنامه مفسر ، طراحی یک محیط گرافیکی و یک ویرایشگر کد و ... ندارید و همه این موارد در قالب یک مجموعه نرم افزاری یکپارچه به نام IDE به شما معرفی می شود.

IDE یا Integrated Development Environment چیست

اما تعریف ITPRO ای از IDE داشته باشیم بد نیست : IDE مخفف کلمه های Integrated به معنی یکپارچه یا مجتمع ، Development یا توسعه و Environment یا محیط می باشد که با در کنار هم قرار دادن این واژه ها به جمله فارسی محیط یکپارچه ( مجتمع ) توسعه می رسیم که باور کنید هیچ معنی و مفهوم واضحی را نمی رساند.

فراموش نکنید که در دنیای فناوری اطلاعات به برنامه نویس در اصل توسعه دهنده و به محیطی که یک برنامه نویس در آن برنامه نویسی می کند محیط توسعه یا Development Environment می گویند. بنابراین IDE یک محیط برنامه نویسی است که مجموعه ای از نرم افزارهای که معمولا شامل ویرایشگر کد برنامه ( Code Editor ) ، کامپایلر ( Compiler ) ، دیباگر ( Debugger ) و در نهایت رابط گرافیکی یا GUI هستند را در یکجا جمع کرده است و در اختیار برنامه نویس قرار داده است تا بتواند براحتی و بدون دغدغه کدهای برنامه خود را تولید کند.

IDE یا Integrated Development Environment چیست

IDE هم می تواند به تنهایی به عنوان یک بسته نرم افزاری ارائه شود و هم می تواند به عنوان بخشی از یک نرم افزار کاربردی وجود داشته باشد ، برای مثال شما می توانید در بسته نرم افزاری Office شرکت مایکروسافت کدهای زبان BASIC را بنویسید که بصورت ویژه برای برنامه های Office قابل اجرا هستند و به عنوان Macro هم معروف هستند ، در واقع در اینجا IDE بصورت جزئی از مجموعه نرم افزاری Office معرفی شده است.

IDE ها محیط های بسیار کاربر پسندی را برای برنامه نویسهای امروزی فراهم کرده اند تا جاییکه برنامه نویسی به صورت یک کار لذت بخش برای آنها در آمده است ، زبان های برنامه نویسی جدیدی مثل Visual Basic ، Java و PowerBuilder دارای IDE های بسیار کاربردی و پر قابلیتی هستند که هر برنامه نویسی می تواند با آنها کد نویسی کند. اکثر IDE های امروزی دارای یک سری ویژگی های مشترک هستند که از جمله این ویژگی ها می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم :

  1. همه IDE ها دارای یک ویرایشگر کد برنامه یا Source Code Editor هستند ، در واقع این ویرایشگر محیطی است که برنامه نویس کدهای خود را درون آن وارد می کند و کدی که نوشته است توسط کامپایلر یا مفسر تبدیل به زبان ماشین و اجرا می شود ، این ویرایشگر از نظر کارکرد بسیار شبیه به ویرایشگر های کدهای HTML متنی است.
  2. یک کامپایلر که در IDE تعبیه شده است کد نوشته شده در Source Code Editor را تبدیل به برنامه اجرایی می کند و اگر لازم باشد برنامه بصورت خط به خط توسط مفسر یا Interpreter بدون نیاز به کامپایل شدن اجرا می شود.
  3. تمامی فرآیند های مربوط به کامپایل ، تفسیر یا Interpret و Debug همگی توسط IDE انجام می شود
  4. همه IDE ها دارای Debugger هستند تا متوجه شوند که کجای Source Code برنامه مشکل دارد

آیا برنامه نویس ها یا توسعه دهندگان وب نیز نیاز به IDE دارند؟

اگر واقعا بخواهیم صحبت کنیم در نهایت یک برنامه نویس وب هم اگر می خواهد وب سایت های حرفه ای یا نرم افزارهای کاربردی تحت وب حرفه ای بنویسد نیاز به یک IDE قوی دارد . درست است که کسی که در حوزه برنامه نویسی وب فعالیت می کند براحتی می تواند با یک ویرایشگر متنی ساده مثل Notepad هم یک وب سایت را بدون مشکل طراحی کند اما با داشتن یک IDE حرفه ای وب انعطاف پذیری برنامه نویس بسیار بالا می رود و مجبور نیست که چرخ را دوباره اختراع کند.

البته یکی از دلایلی که برخی از برنامه نویس های وب از IDE استفاده نمی کنند این می تواند باشد که با توجه به اینکه اکثر زبان های برنامه نویسی وب نیازی به کامپایل شدن ندارند بنابراین نیازی به IDE هم ندارند و IDE هایی که در وب استفاده می شود بیشتر یک Debugger زبان جاوا اسکریپت محسوب می شوند بنابراین نیاز چندانی هم به IDE نیست. اما وقتی صحبت از یک نرم افزار مالی ، یک نرم افزار اتوماسیون ، یک سیستم مدیریت محتوای وب و ... می شود دیگر نمی توان نقش یک IDE قوی را در نظر نگرفت زیرا در چنین شرایطی حتما نیاز به وجود Compiler وجود دارد.

با این تفاسیر می توان گفت زمانیکه می خواهیم یک وب سایت استاتیک طراحی کنیم که کدهای HTML و CSS و برخی اوقات جاوا اسکریپت در خود دارند شاید نیاز چندانی به داشتن یک IDE نباشد اما زمانیکه صحبت از وب سایت های داینامیک می شود که یک برنامه کاربردی تحت وب یا برای نرم افزارهای موبایل را باید طراحی کند باید به فکر استفاده از یک IDE قوی بود. منتظر نظرات شما دوستان در این خصوص در ITPRO هستیم.


محمد نصیری
محمد نصیری

بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.

نظرات