Zenoss چیست؟ معرفی و آموزش نرم افزار مانیتورینگ زنوس

1- برتری امروزه Zenoss به دلیل متن باز بودن راه حل هایی برای مدیریت فناوری اطلاعات می باشد. از طریق یک کنسول مبتنی بر وب توانایی مدیریت وضعیت و سلامت زیرساخت های شبکه را داراست. قدرت Zenoss در عمق تنظیمات فناوری اطلاعات پایگاه داده می‌باشد. این پایگاه داده با کشف منابع مدیریت مانند ( سرورها – شبکه‌ها و دیوایس‌های دیگر) در محیط فناوری اطلاعات ایجاد می‌شود. در نتیجه مدل پیکربندی، لیست کاملی از سرورها، دیوایس‌های شبکه و برنامه‌های کاربردی، در سطح پایینی از اجزای منابع ( اینترفیس، سرویس‌ها، فرآیندها و نصب نرم‌افزار و ... ) را فراهم می‌کند.زمانیکه Zenoss زیرساخت‌های فناوری اطلاعات را شناسایی می‌کند به طور خودکار شروع به مانیتور نمودن عملکرد هر دیوایس می‌نماید. همچنین رویدادها و ویژگی مدیریت خطا را در تنظیمات پایگاه داده فراهم می‌کند. این ویژگی‌ها به بهره‌وری عملیاتی خودکار جهت اطلاع‌رسانی، هشدار، اولویت‌بندی، و انجام بازسازی وظایف به صورت هر روز کمک می‌کند.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

فصل 1- درباره Zenoss

1-1-مشاهدات در سطح بالا

با استفاده از تکنولوژی agent ،Zenoss بر تمام زیرساخت‌های فناوری اطلاعات نظارت می‌کند، ازجمله : سرورها، HVAC، Power، و حتی برنامه‌های کاربردی در بالاترین سطح، این سیستم شامل موارد بزرگی از :

  • کشف و پیکربندی
  • عملکرد و دسترس‌پذیری
  • خطا و مدیریت رویداد
  • هشدار و اصلاح
  • گزارش

Zenoss به صورت یکپارچه از یک رابط کاربری تعاملی مدرن وب سایت استفاده می‌کند.

شکل 1-1- مشاهدات سطح بالا

Zenoss با این ایده های مهم در هسته طراحی شده است :

  • مدلسازی : مدلسازی توانایی درک سیستم در محیط‌های عملیاتی از طریق تجزیه و تحلیل پیچیده و دقیق ممکن می‌سازد، Zenoss به تعیین چگونگی نظارت و مدیریت محیط‌های پیچیده فناوری اطلاعات می‌پردازد. هسته، مدل استانداردی است که بر پایه اطلاعات اولیه سیستم عامل هر دستگاه و سخت‌افزارهای مربوطه‌اش می‌باشد. این مدل مبتنی بر شیءگرایی و به راحتی از طریق وراثت قابل توسعه می‌باشد.
  • کشف : مدل پیچیده‌ایست، که ورودی دستی و نگهداری داده آن، چالش برانگیز است. برای پرداختن به این چالش با استفاده از کشف به درست کردن مدل می‌پردازیم. در هنگام کشف، دسترسی سیستم به زیرساخت دیوایس‌های شبکه جهت مانیتور و تحقیق درباره جزئیات جهت کسب اطلاعات درباره اجزای یکپارچه‌سازی شبکه و وابستگی‌های آن می‌پردازد.
  • نرمالسازی : از آنجا که Zenoss اطلاعات را از پلتفرمها و پروتکل‌های مختلف جمع‌آوری می‌کند، میزان و فرمت اطلاعات موجود متفاوت می‌باشد. به عنوان مثال اطلاعات سیستم فایل یک سرور لینوکس جمع‌آوری شده درست همان سیستم فایل در سرور ویندوز متفاوت است. Zenoss این اطلاعات را استاندارد کرده و بدین ترتیب اطلاعات که توسط روش‌ها و سیستم‌های مختلف جمع‌آوری شده را به مقایسه معتبر می‌پردازد.
  • جمع آوری داده Agentless : برای جمع‌آوری اطلاعات، Zenoss متکی به جمع‌آوری داده Agentless می‌باشد. برقراری ارتباط با دیوایس از طریق یک یا چند پروتکل ( شامل : SNMP، SSH، Telnet و WMI ) کمترین تاثیر بر مانیتور سیستم می‌گذارد.
  • زیرساخت کامل فناوری اطلاعات : برخلاف ابزارهای دیگر، سیستم‌ها شامل رویکردی یکپارچه از زیرساخت‌های فناوری اطلاعات هستند که شامل: شبکه، سرورها، و برنامه‌های کاربردی است، جهت رفع نیاز به ابزارهای متعدد دستیابی.
  • پیکربندی وراثت : توسعه Zenoss مفهومی در وراثت زبان شیءگرایی جهت پیکربندی است. همه پارامترهای پیکربندی هسته و هدایت مانیتورینگ استفاده از وراثت برای توصیف چگونگی دیوایسی که باید مانیتور شود. وراثت اجازه می‌دهد تا شما به توصیف چگونگی دیوایسی که در سطح بالا باید مانیتور شود می‌پردازد. و سیستم اصطلاحات جاری پیکربندی را ساپورت می‌کند.
  • مانیتورینگ cross-platform : Zenoss نظارت بر عملکرد و دسترس‌پذیری سیستم عامل‌های ناهمگون (ازجمله لینوکس، یونیکس، ویندوز) دارد.SNMP دیوایس‌های شبکه (مانند سیسکو) و انواع برنامه‌های کاربردی باید فعال شوند ( مانند WebLogic و VMware).
  • مقیاس : شما می‌توانید با استقرار سیستم بر روی یک سرور مدیریت صدها دیوایس را انجام بدهید. نسخه سازمانی این اجازه را می‌دهد که شما برای مدیریت سیستم‌های توزیع از جمع‌کننده مقیاس افقی استفاده کنید.
  • توسعه : مکانیزم توسعه سیستم ،ZenPack تسریع در اضافه و اصلاح جهت سفارشی نمودن محیط زیست خود را اجازه می‌دهد.

1-2- معماری و تکنولوژی

شکل زیر معماری یک سیستم را نشان می دهد:

شکل 1-2- معماری

Zenoss یک سیستم منظم با 4 بخش عمده می باشد:

  • لایه کاربری
  • لایه داده
  • لایه پردازش
  • لایه جمع‌آوری


-------------------------------------------------

آموزش شبکه

برای دسترسی به مجموعه بهترین دوره های آموزش شبکه های کامپیوتری ( مبانی شبکه ، نتورک پلاس ، مانیتورینگ و ... ) مقدماتی تا پیشرفته با ارائه گواهینامه و فیلم رایگان همین الان کلیک کن

--------------------------------------------------

1-2-1-لایه کاربری

Zope ؛ وب محیط کاربردی ساخته شده لایه کاربردی است که به عنوان یک پورتال وب آشکار می شود. این از چندین کتابخانه جاوا اسکریپت ، kit Mochi، YUI و extJS استفاده می کند جهت ارائه برنامه کاربردی غنی. از طریق رابط کاربری شما دسترسی و مدیریت مولفه ها و ویژگی های کلیدی را دارید، از اینجا شما می توانید:

  • مشاهده وضعیت سازمان با استفاده از صفحه داشبورد
  • کار با دیواس‌ها ، شبکه‌ها ، و سیستم‌ها
  • نظارت و پاسخ به رویداد
  • مدیریت کاربران
  • ایجاد و اجرای گزارشات

لایه کاربری با لایه داده ها تعامل دارد و ترجمه اطلاعات جهت نمایش در رابط کاربری انجام می شود.

1-2-2- لایه داده

پیکربندی و جمع آوری اطلاعات در لایه داده ها ذخیره می شود، در سه پایگاه داده جداگانه :

  • ZenRRD : استفاده از ابزار RRDtool جهت ذخیره سری زمانی عملکرد داده ها مورد استفاده قرار می‌گیرد . از آنجا که فایل‌های RRD به صورت محلی بر روی هر جمع‌کننده ذخیره می‌شود. در نتیجه هیچ تنگنایی جهت نوشتن یک پایگاه‌ داده به عنوان جمع‌کننده‌های جدید اضافه
  • ZenModel : سرورهای مدل پیکربندی هسته شامل: دیوایس، اجزاء و قطعات، گروه‌ها و موقعیت مکانی است. و داده دیوایس‌ها را در ZEO ، شیءگرایی پایگاه داده نگهداری می‌شود.
  • ZenEvent : رویداد داده‌ها در پایگاه داده MySQL ذخیره می‌شود.

1-2-3- لایه پردازش

لایه پردازش مدیریت ارتباطات بین لایه جمع‌آوری و لایه داده می‌باشد. لایه پردازش جهت ارتباطات از PB (سیستم دوطرفه PRC)پیچیده‌ای استفاده می‌کند.

1-2-4- لایه جمع آوری

لایه جمع‌آوری شامل سرویس جمع‌آوری است که جهت تغذیه لایه داده انجام وظیفه می‌کند، این سرویس‌ها توسط دموهای متعدد برای عملیات مدلسازی ، مانیتورینگ، و توابع مدیریت رویداد ارائه می‌شوند. مدلسازی سیستم با استفاده از SNMP، SSH، WMI برای جمع‌آوری اطلاعات از طریق ماشین‌های راه دور انجام می‌گیرد. اطلاعات خام در سیستم پلاگین داده را نرمالسازی کرده و با یک فرمت منطبق بر مدل اصلی تغذیه می‌کند. دمو های مانیتورینگ دسترس‌پذیری و عملکرد زیرساخت‌های فناوری اطلاعات را پیگیری می‌کنند. با استفاده از پروتکل‌های متعدد، عملکرد اطلاعات محلی در فایل RRD ذخیره می‌شود. وضعیت و دسترس‌پذیری اطلاعات ،مانند شکست ping و شکاف آستانه‌ای، از طریق ZenHub به سیستم رویداد بازگشت داده می‌شود.

1-3- رویکرد مانیتورینگ

Zenoss با استفاده از رویکرد مبتنی بر مدل نظارت، توانایی نظارت خودکار را از طریق ترکیب کشف و مدل ایجاد می‌کند. این استراتژی سربار تعمیر و نگهداری سیستم را کاهش داده و برای دیوایس‌های جدید و برنامه های کاربردی این تضمین را می‌دهد که به صورت آنلاین مانیتور نماید.

||||شکل 1-3- گردش کار - مدل مبتنی بر مانیتورینگ::

وب سایت توسینسو

همانطور که در تصویر نشان داده شده است، نظارت مبتنی بر مدل کشف که با مدل پوشش داده می‌شود. همچنان ادامه دارد، به عنوان اعمال پیکربندی تعریف شده در مدل خودکار که با مانیتورینگ آغاز می‌شود. به عنوان سیستم اجرایی جزئی‌تری تنظیمات باید انجام شود. رویکرد نظارت مبتنی بر مدل توسط سناریو سیستم فایل مانیتورینگ نشان داده می‌شود.

1-3-1- سیستم فایل مانیتورینگ

به طور پیش فرض، سیستم فایل با آستانه 90% پیکربندی می‌شود و هر بار یک کشف صورت می‌گیرد به طور خودکار در این فایل سیستم اعمال شده و شروع به مانیتور نمودن می‌کند.

شکل 1-4- مانیتورینگ سیستم فایل

این تصویر نتیجه یک سیستم تحت مانیتورینگ با استفاده از تنظیمات پیش‌فرض را نشان می‌دهد. نمودار آستانه 90% شده بیش از چندین بار را نشان می‌دهد. از آنجا که داده‌ها در مدل نرمال می‌شوند، آستانه صرف‌نظر از مکانیسم جمع‌آوری اعمال خواهد شد (SNMP، SSH، WMI) .

1-4- واژگان

  1. Alert : ایمیل یا صفحه‌ای از نتایج رویداد را ارسال می کند .
  2. Data Point : داده از منبع بازگشت داده می‌شود. در بسیاری از موارد تنها یک نقطه داده برای یک منبع داده (مانند SNMP) وجود دارد. اما ممکن است بسیاری از نقاط داده‌ها برای یک منبع ارائه شود ( مانند نتیجه یک دستور در خروجی که چند متغیر دارد. )
  3. Data Source : روش‌های مورد استفاده برای جمع‌آوری منابع داده مانیتورینگ شامل:OIDها ،SNMPها، دستورات SSH و مسیرهای Data source
  4. Device : مانیتورینگ اولیه مبتنی بر شیءگرایی سیستم است. به طور کلی دیوایس‌ها ترکیبی از سخت‌افزار و سیستم‌عامل است.
  5. Device Class : نوع خاصی از سازمان‌ها برای چگونگی مدیریت مدل‌ها و نظارت بر دیوایس‌ها از این ویژگی استفاده می‌کنند ( از طریق خصوصیات روش پیکربندی و قالب نظارت. )
  6. Device Component : شیء دیوایس‌ها شامل: قطعات اینترفیس، فرآیندهای سیستم‌عامل، سیستم فایل، CPU، و هاردیسک
  7. Discovery : فرآیند جمع‌آوری جزئیات اطلاعات در Zenoss از طریق زیرساخت‌های دیوایس صورت می‌گیرد. در نتیجه از کشف جهت مناسب نمودن مدل استفاده می‌شود.
  8. Event : پیدایش وقایع مهم در سیستم. و رویدادهای داخلی و خارجی تولید می‌شود.
  9. Event Class : طبقه بندی سیستم برای سازماندهی رولهای رویداد
  10. Event Rules : چگونگی کنترل رویداد و دستکاری درسیستم ، تنظیمات خصوصیات پیکربندی رول رویداد.
  11. Graph : نمایش یک یا چند از نقاط داده، آستانه، و یا هر دو.
  12. Management Source : سرور مدیریت منابع، شبکه‌ها، ماشین‌های مجازی، و دیوایس‌های دیگر در محیط فناوری اطلاعات.
  13. Model : نماینده‌ای از زیرساخت فناوری اطلاعات است. مدل سیستم چگونگی نظارت در خارج از سیستم را بازگو می‌کند.
  14. Monitoring Template : شرح آنچه که برای نظارت بر روی یک دیوایس یا اجزاء دیوایس صورت می‌گیرد. قالب مانیتورینگ می باشد که شامل 4 اصل است: منابع داده، نقاط داده، آستانه، و نمودار
  15. Organizer : سیستم سلسله مراتبی برای توصیف مکان و گروههای Zenoss مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین شامل سازمان‌دهی خاص، کلاس‌هایی جهت کنترل پیکربندی سیستم.
  16. Resource Component : اینترفیس، سرویس‌ها، فرآیندها و نصب نرم‌افزار در محیط IT صورت می‌پذیرد.
  17. Threshold : تعیین یک مقدار معین که نباید بالاتر از حد مجاز تعریف شود و زمانیکه سیستم به مرحله آستانه می‌رسد یک رویداد تولید می‌شود. رویداد آستانه از کلاس رویداد در این زیر شاخه /perf استفاده می‌کند.

___________________________________________________________________________________________________________

فصل دوم - استفاده از Zenoss

مطالعه بخش‌های زیر جهت یادگیری بیشتر در رابطه با چگونگی یادگیری رابط کاربری :

• سفارشی کردن داشبورد

• قابلیت جستجو دیوایس ها، رویدادها، و شیءگرایی سیستم

• مدیریت کنسول رویداد

• ایجاد و استفاده از هشدار

• ایجاد نمای رویدادهای سفارشی

• اجرای دستورات command

2-1- رابط کاربری و جهت‌یابی

پس از نصب Zenoss برای برقراری رابط کاربری از یک مرورگر وب که به صورت داشبورد نمایان می‌شود می‌توان استفاده نمود. صفحه داشبورد نگاه کلی از وضعیت زیرساخت‌های فناوری اطلاعات را نمایش می‌دهد. پنجره اصلی سیستم به نظارت دیوایس‌ها و رویدادها می‌پردازد.

||||شکل 2-1- داشبورد::

وب سایت توسینسو

صفحه داشبورد نشان می‌دهد:

• منابع اطلاعات سیستم و صفحات وب

• خطاهای مهم به صورت رویدادهای دیوایس

• نمای سطح بالای موقعیت جغرافیایی

• دستگاه‌های "مشکل دار"

صفحه کلید و ناحیه رابط کاربری عبارتنداز :

• Navigation bar

• منطقه اطلاعات کاربر

• پورتال‌ها

• سیستم نقشه شبکه

2-1-1- Navigation

منوی اصلی دسترسی به ویژگیهای مهم را فراهم می‌کند. بعلاوه درصفحه داشبورد می توان چندین حوزه کاری را تقسیم نمود.

• رویدادها : راهنمای مدیریت منطقه رویدادها، می توان نظارت بر وضعیت رویدادها، تاریخچه، ویژگیهای پیکربندی، و تغییر رویداد. همچنین می‌توانید تغییرات ایجاد شده را پیگیری نمایید.

• زیرساخت: دسترسی به زیرساخت‌های شبکه از جمله دیوایس، شبکه، پروسه‌ها، و سرویس‌ها را ارائه می‌دهد.

• گزارش : تعریف گزارش جهت مشاهده مواردی که کاربر با توجه به کاربردش تعریف می‌کند.

• :Advances دسترسی به الگوهای نظارت ، جمع آوری،MIBs، و تنظیمات سیستم را فراهم می‌کند.

2-1-2- منطقه اطلاعات کاربر

وب سایت توسینسو

ورود شناسه (Login ID): شناسه ورودی یک کاربر جهت ورود به سیستم با کلیک بر روی ID به صفحه ویرایش تنظیمات کاربر، ازجمله اطلاعات مربوط به احراز هویت، نقش‌ها، و گروه می‌پردازد.

Sign Out: جهت خروج از سیستم می‌باشد.

Help: دسترسی به مستندات جامع محصول و پرسش‌های متداول

2-1-3- پورتال

محتوای اصلی صفحه داشبورد اطلاعات در مورد سیستم و زیرساخت‌ها ارائه می‌دهد.

اطلاعاتی که می‌تواند در قسمت داشبورد نمایش دهد :

• مسائل مربوط به دیوایس: نمایش لیست دیوایس‌ها، همراه با کد رنگ رویداد در حالت خطا یا بحرانی. با کلیک بر روی دیوایس لیست لاگ‌های رویداد را مشاهده می‌کنید.

شکل 2-3-

• نقشه های گوگل (مکان یابی دیوایس) : پیکربندی مکان ها و اتصالات شبکه را نشان می دهد.

شکل 2-4-

• مسائل مربوط به Zenoss : شامل سیستم اطلاعات نظارت بر خود.

• محصول کشور: دیوایس‌های تخصیص داده شده به یک محصول خاص را نشان می‌دهد.

• پنجره سایت : در ابتدا لینک‌هایی به منابع، راهنمای محصول، انجمن‌ها، و رویدادهای آموزشی را فراهم می‌کند.

• درسطح بالای سازمان (ریشه) لیست دسته‌بندی وضعیت به صورت سلسله مراتبی می‌توان تعریف نمود.

شکل 2-5

• پیام : نمایش پیام‌های سیستم

• مشاهده لیست شیء : اجازه دهید نمایش وضعیت کلاس‌ها را در سطح بالای دیوایس، گروه، سیستم، کلاس‌های رویداد و مکان انتخاب کنیم .

2-1-3-1- پورتال‌های سفارشی

می توان هر پورتالی که بنظر مهم می‌رسد را در صفحه داشبورد سفارشی نمود.گزینه‌های سفارشی بسیار وابسته به نوع پورتال می‌باشد. جدول زیر اطلاعات مربوط به هر پورتال سفارشی Zenoss را نشان می‌دهد .


نظرات