هر دستگاه یا هر اینترفیسی که از TCP/IP استفاده می کند. برای استفاده از شبکه و ارتباطات خود نیاز به یک آدرس منطقی یا همان IP دارد. که این IP را می توان به دو صورت زیر به دستگاه اختصاص داد:
در این حالت اختصاص IP به صورت دستی انجام می گیرد یعنی روی هر دستگاه کاربر خودش یک IP مشخص کند. اختصاص IP به صورت Static مزایای و معایب خاص خودش را دارد که به برخی از آنها اشاره می کنیم:
مزایا :
معایب :
نکته : معمولا دستگاه هایی که در شبکه یک سرویس خاص را ارائه می دهند از IP Static استفاده می کنند. چون کلاینت ها از این سرویس استفاده می کنند درنتیجه نباید IP این دستگاه ها تغییر کند. روترها ، سرور ها از این دسته می باشند.
در این حالت اختصاص IP به صورت خودکار و توسط سرویس (Dynamic Host configuration Protocol (DHCP انجام می گیرد. این پروتکل وظیفه مدیریت سیستم آدرسی دهی شبکه را برعهده می گیرد. DHCP این اجازه را به دستگاه های شبکه می دهد که درخواست برای دریافت IP داشته باشند. DHCP را می توان روی تجهیزات مختلف مانند روتر ، سوئیچ ، ویندوز سرور ، مودم و ... راه اندازی کرد و به آن DHCP Server گفته می شود و کلاینتی که درخواست IP می کند را DHCP client می نامند.
برای DHCP Server یک رنج IP مشخص می شود که از این رنج IP برای اختصاص به کلاینت ها استفاده می کند. DHCP Server علاوه بر مشخص کردن IP برای کلاینت می تواند IP Gateway ، DNS و ... را به کلاینت اعلام کند. برای دریافت IP بین DHCP Client و DHCP Server چهار بسته در و بدل می شود.
زمانی که یک کلاینت به شبکه متصل می شود از رنج IP شبکه و DHCP Server بی خبر است یک بسته به عنوان DHCP Discover به آدرس MAC مقصد ffff.ffff.ffff و IP مبدا 0.0.0.0 و IP مقصد 255.255.255.255 به صورت Broadcast روی شبکه ارسال می کند. DHCP Server با دریافت این بسته به عنوان پاسخ یک بسته به عنوان offer ارسال می کند که حاوی اطلاعات مانند IP ، Default Gateway و ... می باشد. DHCP Client با دریافت بسته offer و بررسی اطلاعات آن ، به عنوان تایید یک بسته Request ارسال می کند. DHCP Server با دریافت بسته Request به عنوان تایید این مراحل و اختصاص IP یک بسته Acknowledgement ارسال می کند و به این ترتیب مراحل اختصاص IP پایان می پذیرد.
مزایا :
معایب :
اگر در یادگیری سیسکو مشکل دارید ، به شما پیشنهاد می کنیم از طریق دوره های آموزش سیسکو حرفه ای سایت توسینسو و با دوره آموزش CCNA روتینگ و سویچینگ شروع کنید ، فراموش نکنید که پیشنیاز همه این دوره های آموزش شبکه ، دوره آموزش نتورک پلاس است ، فراموش نکنید توسینسو اولین و بهترین انتخاب شما در حوزه آموزش فناوری اطلاعات فارسی است.
از تجهیزات سیسکو مانند روتر و سوئیچ می توان به عنوان DHCP Server استفاده کرد. برای اینکار از دستورات زیر استفاده می کنیم:
در ابتدا یک Pool ایجاد می کنیم:
R1(config)# ip dhcp pool itpro
حالا باید رنج شبکه ای که می خواهیم از آن به کلاینت IP اختصاص دهیم را مشخص کنیم :
R1(dhcp-config)# network 192.168.1.0 255.255.255.0
سپس پارامترهای دیگر مثل Default Gateway ، DNS ، Domain و ... را مشخص می کنیم:
R1(dhcp-config)# default-router 192.168.1.1 R1(dhcp-config)# dns-server 192.168.1.5 195.170.0.1 R1(dhcp-config)# domain-name tosinso.com
مدت زمان نگه داری IP را براساس روز مشخص می کنیم:
R1(dhcp-config)# lease 9
اگر بخواهیم بخشی از رنج IP را برای موارد خاص مثل سرورها رزرو کنیم از دستور زیر استفاده می کنیم:
R1(config)# ip dhcp excluded-address 192.168.1.1 192.168.1.5 R1(config)# ip dhcp excluded-address 192.168.1.10
همانطور که دیدید بسته DHCP به صورت Broadcast ارسال می شوند حالا شبکه ای را در نظر بگیرد که DHCP Server ان در شبکه ای local نیست و در یک شبکه دیگر قرار دارد. که باعث می شود درخواست های کلاینت ها به دست DHCP Server نرسد(در بین شبکه ها روتر قرار دارد و یکی از وظایف روتر جلوگیری از ارسال بسته های Broadcast از یک شبکه به شبکه دیگر است). DHCP Relay Agent این مشکل را برای ما حل می کند. دستگاهی که به عنوان DHCP Relay Agent عمل می کند بسته های درخواستی کلاینت که به صورت Broadcast است را به سمت DHCP Server به صورت unicast ارسال می کند. در واقع DHCP Relay Agent به عنوان یک واسطه بین کلاینت و سرور کار می کند.
برای فعال کردن این قابلیت روی روتر باید دستور زیر را روی اینترفیسی که به شبکه متصل به کلاینت است وارد کنیم:
R1(config)#interface FastEthernet0/0 R1(config-if)#ip helper-address 192.168.1.1
مهندس و مدرس زیرساخت و امنیت و مدیر ارشد وب سایت توسینسو
جعفر قنبری شوهانی ، مهندس و مدرس شبکه ، آشنایی من با شبکه برمی گرده به سال 1382 که دوره NT و Novel رو گذروندم و الان حدود 15 ساله سابقه اجرایی در سطح Enterprise (بانک ها ، موسسه مالی ، ادارات دولتی ، سرویس پروایدر) را دارم و در حال حاضر به عنوان مهندس شبکه در شرکت توزیع برق مشهد و به عنوان مدیر ارشد و مدرس شبکه در سایت ToSinSo مشغول به کار هستم. در اکثرا حوزه های شبکه کار کردم و تجربه دارم اما تخصص اصلیم رو در حوزه زیرساخت و امنیت اون میدونم
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود