قبلا در ITPRO در خصوص معماری و ساختار PKI و همچنین مقاله ای در خصوص ساختار PKI به زبان ساده صحبت کرده ایم . امروز می خواهیم بصورت ساده در خصوص یکی از مفاهیمی که در حوزه PKI وجود دارد به نام Online Responder که ترجمه آن پاسخگوی آنلاین ( همینه دیگه وقتی ترجمه میخاین میشه همین ) صحبت کنیم. همانطور که در طراحی های PKI عنوان کردیم یک کاربر یا یک سرویس گیرنده بایستی از وضعیت Certificate های موجود و معتبر در Certificate Authority ما خبر داشته باشد ، اینکار با استفاده از Certificate Revocation List ها یا همان CRL ( لیست گواهینامه های باطل شده ) انجام می شود.
اما همیشه هم این لیست کاربردی نیست و معایب استفاده از CRL را نیز در این مطلب با هم بررسی می کنیم. در ابتدا به بررسی واژه و مفهوم Online Responder می پردازیم ، Online Responder یک سرور مورد اعتماد یا در اصطلاح فنی Trusted Server است که که به درخواست های تک تک کاربران بصورت مجزا پاسخ می دهد ، در واقع موظف است که درخواست ها را دریافت و به آنها پاسخ بدهد اما چه درخواستی ؟ Online Responder در خصوص وضعیت یک Certificate خاص که کلاینت در خصوص اعتبار یا وضعیت آن سئوال پرسیده است به کلاینت پاسخ می دهد.
استفاده کردن از Online Responder تنها یکی از روشهایی است که کلاینت ها می توانند برای بررسی اعتبار یک Certificate استفاده کنند و همانطور که عنوان کردیم از CRL نیز می توان برای اینکار استفاده کرد اما تفاوت Online Responder با CRL در چیست ؟ دقت کنید که برخلاف CRL که بصورت زمانبندی شده اطلاعات مربوط به همه Certificate هایی که در حالت Revoke یا باطل شده یا Suspend شده قرار دارند را منتشر می کند ، قابلیت Online Responder این امکان را می دهد که کلاینت اطلاعات وضعیت مربوط به فقط یک Certificate خاص را بدست بیاورد.
میزان اطلاعاتی که در ازای هر درخواست توسط Online Responder در اختیار کلاینت قرار می گیرد یک مقدار ثابت است و اصلا اهمیتی ندارد که تعداد Certificate های باطل شده در مجموعه چقدر است. در واقع Online Responder الزاما در خصوص منقضی شدن یا باطل شدن Certificate توضیح نمی دهد و وضعیت Certificate های قابل استفاده را نیز در پاسخ به درخواست ها ارسال می کند ، در بسیاری از موارد کاربرد Online Responder در پردازش و پاسخگویی به نیاز کاربران بهتر و کارآمد تر از استفاده از CRL است برای مثال :
مواردی بالا که Online Responder می تواند جایگزین مناسبتری برای CRL باشد. قبل از اینکه به سراغ نحوه عملکرد Online Responder برویم ابتدا بایستی مفهومی به نام OCSP را برای شما برای شما تشریح کنیم . Online Responder مایکروسافت یک پروتکل به نام OCSP را در ساختار کاری خودش پیاده سازی می کند که امکان ثبت یک درخواست برای دریافت وضعیت آن از طریق پروتکل HTTP را فراهم می کند. در واقع OCSP همان مفهوم عام Online Responder در همه CA های دنیا است که در Microsoft بصورت Online Responder شناخته می شود. مکانیزم کاری OCSP مایکروسافت یا همان Online Responder بصورت کلاینتی و سروری است. قسمت کلاینتی در یک کتابخانه به نام CryptoAPI 2.0 library قرار گرفته است در حالیکه قسمت سروری ماجرا از طریق سرویس Active Directory Certificate Services ارائه می شود ، فرآیند زیر مراحل انجام ارتباط بین کلاینت و سرور را در Online Responder تشریح می کند :
نویسنده : محمد نصیری
منبع : ITPRO
هرگونه نشر و کپی برداری بدون ذکر منبع و نام نویسنده دارای اشکال اخلاقی می باشد
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات
محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود