جشنواره تخفیف های جمعه سیاه
حسین احمدی
بنیانگذار توسینسو و برنامه نویس و توسعه دهنده ارشد وب

پایتون چیست؟ کامل ترین معرفی زبان پایتون به همراه مزایا و معایب

اگر قصد شروع برنامه نویسی را داشته باشید حتماً نام زبان پایتون را شنیده و این سوال برایتان پیش آمده که پایتون چیست؟ چه ویژگی هایی دارد؟ زبان پایتون یکی از محبوبترین زبان های برنامه نویسی است که به سرعت تبدیل به زبانی محبوب در میان برنامه نویسان و توسعه دهندگان نرم افزار شده است. قابلیت های فوق العاده این زبان در کنار سادگی، باعث شده که انتخاب بسیاری از افراد برای شروع برنامه نویسی باشد.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

قصد داریم در این مقاله به سوال پایتون چیست پاسخ داده و به شما کمک کنیم تا بیشتر با این زبان قدرتمند آشنا شوید. همچنین تفاوت پایتون با سایر زبان های برنامه نویسی را بررسی کرده  و شما را با بازار کار پایتون آشنا می کنیم.

زبان برنامه نویسی پایتون

تاریخچه زبان پایتون

توسعه زبان پایتون اواخر دهه 80 توسط گیدو ون روسوم یا خیدو فان روسوم شروع شد. هدف روسوم از نوشتن زبان پایتون، ایجاد زبانی بود که سادگی زبان ABC را بدون محدودیت های آن داشته باشد. همین موضوع باعث شد که توسعه زبان پایتون در سال 1989 شروع شود. هدف روسوم از طراحی زبان پایتون به صورت خلاصه در چهار مورد خلاصه میشد:

  1. زبانی که خوانایی بالایی داشته باشد
  2. یادگیری آن برای افراد تازه کار ساده باشد و از پیچیدگی ها دوری کند.
  3. قابل استفاده برای اسکریپت نویسی و خودکار سازی وظایف را داشته باشد.
  4. در عین سادگی، قدرت آن را داشته باشد تا در کارها و پروژه های بزرگ استفاده شود.

همین مسائل پیش زمینه ای برای متحول کردن دنیای نرم افزار و به وجود آمدن زبانی به نام پایتون شد.


اما چرا این زبان پایتون نام گذاری شد؟ خیلی از افراد فکر می کنند که این نام از مار پایتون گرفته شده است! اما در حقیقت نام زبان پایتون از برنامه تلویزیونی Monty Pythons Flying Circus که یک برنامه کمدی بود گرفته شد. روسوم با انتخاب این نام قصد داشت که زبان پایتون رو از سایر زبان های برنامه نویسی متمایز کند.

نسخه های زبان پایتون

اولین نسخه پایتون، یعنی نسخه 0.9.0 یک زبان ابتدایی با ویژگی های خیلی محدود بود. این نسخه شامل ویژگی هایی مانند توابع، استثناء ها و همچنین نوع های داده ای مثل رشته ها، دیکشنری و لیست بود. اما به مرور و با معرفی نسخه های جدید، قابلیت های کاربردی دیگری به زبان پایتون اضافه شد که در زیر به بررسی نسخه های معرفی شده پایتون میپردازیم:

  1. نسخه 1.0: قابلیت اصلی که به نسخه 1 پایتون اضافه شد، قابلیت ماژول ها ( Modules )  بود. بوسیله این قابلیت برنامه نویس ها امکان جدا کردن کدهای خود در قالب فایل های جداگانه به نام ماژول و استفاده از ماژول ها در کدهای خود را داشتند.
  2. نسخه 2.0: در نسخه دوم پایتون یکی از قابلیت های مهمی که به این زبان اضافه شد مدیریت خودکار حافظه یا Garbage Collection بود. بوسیله این قابلیت دیگر برنامه نیسان نگران مدیریت و پاک سازی دستی حافظه نبودند و این کار بوسیله سرویس GC در پایتون به صورت خودکار انجام می شد. همچنین قابلیت List Comprehension نیز در این نسخه به زبان پایتون اضافه شد. این قابلیت امکان ایجاد و کار با لیست ها را به شکلی ساده تر برای برنامه نویسان فراهم می کرد.
  3. نسخه 3.0: نسخه سوم پایتون یکی از بزرگترین چالش های زبان پایتون در جامعه برنامه نویسی را ایجاد کرد! در این نسخه زبان پایتون به صورت کامل بازنویسی شد و همین موضوع باعث شد که برای خیلی از کتابخانه های موجود که برای نسخه 2.0 پایتون نوشته شده بودند مشکل ایجاد شود. هدف اصلی از ارائه نسخه سوم پایتون بهینه سازی یکسری از ویژگی های زبان پایتون و همچنین حذف ویژگی های قدیمی که با استانداردهای مدرن برنامه نویسی سازگار نبودند بود.

در حال حاضر آخرین نسخه اصلی ارائه شده پایتون نسخه 3 می باشد که نسخه های مینور با نام گذاری هایی مانند 3.1 و 3.2 و ... مبتنی بر نسخه 3 ارائه می شوند.

اگر نگاهی کلی به تاریخچه زبان پایتون از زمان معرفی تا کنون بی اندازیم،  مسیر پر فراز و نشیبی در طول توسعه این زبان وجود داشته و معرفی نسخه سوم پایتون تبدیل به یک چالش واقعی برای پایتون کارها شد. اما در حال حاضر، زبان پایتون تبدیل به انتخاب بسیاری از افراد تازه کار کارشناسان نرم افزار شده و جایگاه خود را به سرعت در میان جامعه برنامه نویسی باز کرده است.

ویژگی های زبان پایتون چیست؟

همانطور که در این مطلب گفته شد، زبان پایتون یک زبان بسیار قدرتمند و چند منظوره است. اما دلیل اینکه این زبان به سرعت تبدیل به یک زبان محبوب شده است، ویژگی های این زبان دوست داشتنی است. در این بخش به صورت مختصر ویژگی های اصلی و مهم زبان پایتون را بررسی می کنیم.

آموزش پایتون مقدماتی

پایتون یک زبان ساده است

یکی از اصلی ترین ویژگی های زبان پایتون سادگی آن است آن را تبدیل به یک انتخاب مناسب برای افراد تازه کار کرده است. مواردی مانند نصب پایتون، ساختار دستورات یا Syntax پایتون و همچنین قابل فهم بودن آن به صورتی است که حتی افرادی که کمترین آشنایی را با زبان پایتون دارند می توانند از این زبان به راحتی استفاده کنند. برای مثال، در بخش زیر یک مثال خیلی ساده از دستورات زبان پایتون را مشاهده می کنید:

def greet(name):
    print(f"Hello, {name}!")

greet("Hosein")

همانطور که در کد بالا مشاهده می کنید، فهم این کد برای مبتنی ترین افراد نیز کار بسیار ساده و آسانی است.

پایتون یک زبان مفسری است

زبان های مفسری یا Interpreted Languages، زبان هایی هستند که دستورات به صورت خط به خط خوانده شده، به زبان کامپیوتر ترجمه و سپس اجرا می شوند. زبان پایتون نیز یک زبان مفسری است و این ویژگی هم کاربرد های زبان پایتون را زیاد می کند و هم افراد تازه کار به راحتی می توانند از این زبان استفاده کنند. ویژگی مفسری زبان پایتون باعث می شود که:

  1. فرآیند توسعه و تست نرم افزار ها در پایتون ساده تر شود
  2. بوسیله یک خط فرمان به راحتی بتوان دستورات را نوشتن و بلافاصله خروجی را دریافت کرد.
  3. فرآیند خطایابی کدهای نوشته شده بسیار ساده تر شود.

پایتون دارای کتابخانه های گسترده است

یکی از ویژگی های زبان پایتون، وجود کتابخانه های گسترده ای است که در زمینه های مختلف می توان از این کتابخانه ها استفاده کرد. فرقی نمی کند که قصد دارید کدی در زمینه یادگیری ماشین بنویسید یا هوش مصنوعی. قصد تحلیل داده دارید یا حتی تولید اپلیکیشن. زبان پایتون با داشتن کتابخانه های استاندارد در هر زمینه ای دست شما را تقریباً برای انجام هر کاری باز می گذارد.

کتابخانه های زبان پایتون

در زیر تعدادی از کتابخانه های معروف پایتون را مشاهده می کنید:

  1. کتابخانه Pandas: از این کتابخانه برای تحلیل داده ها استفاده می شود
  2. کتابخانه Matplotlib: در صورتی که قصد Visualize یا مصور سازی داده ها را دارید می توانید از این کتاخانه استفاده کنید.
  3. کتابخانه Numpy: کاربرد اصلی این کتابخانه برای عملیات محاسبات عددی است.
  4. کتابخانه Tkinter: در صورتی که قصد ساختن رابط گرافیکی یا GUI را برای برنامه های خود دارید می توانید از این کتابخانه استفاده کنید.

موارد بالا تنها لیست کوچکی از ده ها هزار کتابخانه زبان پایتون است که می توان از هر یک برای انجام کاری استفاده کرد.4. پایتون از چندین الگوی برنامه نویسی پشتیبانی می کند: حتماً واژه هایی مثل برنامه نویسی شئ گرا یا برنامه نویسی Functional را شنیده اید. یکی از ویژگی های زبان پایتون امکان استفاده از الگوی های مختلف در کد نویسی است. برای مثال، برنامه نویسی شئ گرا یکی از محبوب ترین روش های کدنویسی است که برنامه نویسان زیادی از این تکنیک برای کد نویسی استفاده می کنند و زبان پایتون از قابلیت های برنامه نویسی شئ گرا پشتیبانی می کند.
همچنین شما در پایتون می تواند به صورت Functional یا Procedural نیز کدهای خود را بنویسید. پس دست شما برای انتخاب الگوی برنامه نویسی در زبان پایتون باز است.

پایتون یک زبان متن باز است

باید به شما بگم که زبان پایتون نه تنها کاملاً رایگان است، بلکه سورس آن به صورت کامل در محیط اینترنت قابل دسترس است. این موضوع باعث می شود که زبان پایتون توسط جامعه گسترده ای که در حال استفاده از آن هستند، دائماً بهبود پیدا کرده یا در صورت نیاز بتوانند سورس آن را تغییر دهند.


 البته این تغییرات به صورت رسمی توسط پایتون ارائه نمی شوند و هر شخص بر اساس نیاز خود می تواند سورس های زبان پایتون رو تغییر دهد.

پایتون مدیریت حافظه خودکار دارد

یکی از دغدغه های برنامه نویسان مدیریت حافظه است. در صورت عدم مدیریت حافظه به صورت صحیح مشکلات زیادی برای کدهای نوشته شده پیش می آید. اما خوشبختانه زبان پایتون دارای سرویس مدیریت خودکار حافظه یا Garbage Collection است که به صورت خودکار عملیات مدیریت و پاک سازی حافظه را انجام می دهد.

پایتون از پلتفرم های مختلف پشتیبانی می کند

فرقی نمی کند که از سیستم عامل ویندوز استفاده می کنید یا از لینوکس یا حتی مک! زبان پایتون یک زبان Cross-Platform یا چند سکویی است که به شما این اجازه را می دهد تا روی سیستم عامل مد نظر خود از پایتون برای نوشتن کدها استفاده کنید.

پایتون را می توان با زبان های دیگر یکپارچه کرد

این قابلیت به برنامه نویسان اجازه می دهد تا از کدهای خود که در سایر زبان ها مثل سی پلاس پلاس، سی شارپ و ... نوشته اند در پایتون استفاده کنند.

منابع آموزشی گسترده

به صورت کلی موضوعی نیست که در رابطه با پایتون در اینترنت جستجو کنید و جواب مناسبی برای آن پیدا نکنید. از سوالات کاربران و مقالات گرفته تا ویدیوها و کتاب های آموزشی، آنقدر این منابع زیاد است که گاهی برای همه آن ها زمان کم خواهید آورد!

پایتون برای شروع مناسب است

همانطور که بارها در این مطلب گفتیم، پایتون به دلیل سادگی یک گزینه جذاب برای شروع برنامه نویسی است و شما می توانید بدون داشتن کوچکترین دانش برنامه نویسی، با زبان پایتون یادگیری را شروع کنید.
همانطور که دیدید، پایتون ویژگی های زیادی دارد که باعث شده است افراد زیادی این زبان را شروع یا ادامه برنامه نویسی انتخاب کنند. فرقی نمی کند قصد داشته باشید در زمینه وب کار کنید یا توسعه اپلیکیشن، تحلیل داده یا هوش مصنوعی، در هر صورت زبان پایتون یک انتخاب جذاب برای شما خواهد بود.

کاربردهای زبان پایتون چیست؟

پایتون به دلیل سادگی و همچنین قدرت زیاد و داشتن کتابخانه های فراوان، امکان استفاده در زمینه های زیادی را برای کاربر فراهم می کند. در ادامه مهمترین کاربردهای زبان پایتون را در دنیای برنامه نویسی بررسی می کنیم:

توسعه وب یا Web Development

پایتون یکی از زبان هایی است که در زمینه توسعه وب حرف های زیادی برای گفتن دارد. چندین کتابخانه معروف که به کاربر اجازه نوشتن اپلیکیشن های تحت وب را می دهد. در ادامه با چند فریم ورک پایتون برای توسعه وب آشنا می شویم:

  1. فریم ورک Django یا جنگو: می توان گفت جنگو معروف ترین کتابخانه پایتون برای توسعه برنامه های تحت وب سات. از این فریم می توان برای توسعه وب سایت های ساده تا اپلیکیشن های پیچیده تحت وب استفاده کرد.
  2. فریم ورک FastAPI: از این کتابخانه برای پیاده سازی API های تحت وب استفاده می شود.
  3. فریم ورک Flask: یک فریم ورک کوچک و سبک که معمولاً برای نوشتن برنامه های ساده و کوچک می توان از آن استفاده کرد.

علم داده یا Data Science

بحث علم داده در کنار پیچیدگی، یکی از تکنیک های پرکاربرد و جذاب برای تحلیل داده ها یا Data Analysis و مصور سازی داده است. در پایتون شما تعداد زیادی از کتابخانه های کاربردی را در اختیار دارید تا بتوانید از آن ها برای تحلیل و مصور سازی داده ها استفاده کنید. کتابخانه هایی مانند NumPy، Pandas  و Matplotlib از محبوبترین و پرکاربردترین کتابخانه های پایتون در زمینه علم داده هستند. کاربرد های پایتون در زمینه علم داده به طور کلی در دسته های زیر تقسیم بندی می شود:

  1. تحلیل داده ها: بوسیله این قابلیت شما با دادن داده ها به پایتون، می توانید اطلاعات مد نظر، الگو ها و تحلیل های زیادی از داده ها را بدست بیاورید.
  2. مصور سازی یا Visualization: یکی از کاربردهای پایتون در علم داده، گرفتن خروجی از داده ها در قالب چارت ها و نمودارها است که کتابخانه های پایتون این قابلیت را در اختیار شما قرار می دهند.
  3. پردازش داده های حجیم یا Big Data: پایتون نه تنها برای پردازش داده های کوچک، بلکه در پرازش داده های بسیار بزرگ و حجیم نیز کاربرد دارد.

در قطعه کد زیر، یکی از کاربردهای زبان پایتون در علم داده را مشاهده می کنید:

import pandas as pd

data = {'Name': ['Hosein', 'Mehdi', 'Sara'], 'Age': [35, 28, 22]}
df = pd.DataFrame(data)
print(df)

یادگیری ماشین (Machine Learning)

به طور حتم از مدل های هوش مصنوعی در کارهای خود استفاده کردید. هوش مصنوعی در حال تبدیل شدن به یکی از لازمه های زندگی انسان امروزی است. اگر به بحث هوش مصنوعی، مدل های زبانی و یادگیری ماشین علاقه دارید باید بگم که پایتون در این زمینه با دست پر وارد شده است. کتابخانه های فوق العاده که هر یک در زمینه های مختلف هوش مصنوعی کاربرد های فراوانی دارند.
کتابخانه هایی مانند Scikit-Learn یا PyTorch از جمله کتابخانه پایتون در زمینه هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در علم داده هستند. به طور کلی کاربرد های پایتون را در لیست زیر مشاهده می کنید:

  1. پردازش زبان طبیعی یا NLP: این قابلیت، امکان تشخیص گفتار، سیستم چت هوشمند، ترجمه زبان های مختلف و ... را در اختیار شما می گذارد.
  2. پردازش تصویر و صدا: امکان پردازش و تشخیص صدا و تصویر از قابلیت های زبان پایتون است که در بخش های مختلف کاربردهای فراوانی دارد.
  3. و صدها کاربرد دیگر

اسکریپت نویسی و Automation

مدیران سیستم می دانند که خودکار سازی فرآیند ها یا Task Automation چقدر می تواند در ساده سازی کارها تاثیر گذار باشد. شما بوسیله پایتون می توانید برای کارهای روزمره خود اسکریپت هایی بنویسید که بسیار کاربردی بوده و کار شما را به شدت ساده می کنند. برای مثال می توان به اسکریپت هایی مانند تحلیل لاگ ها، خودکار سازی فرآیند مانیتورینگ سیستم، ارسال ایمیل و ... اشاره کرد که بوسیله زبان پایتون و نوشتن اسکریپت ها به راحتی این موارد قابل انجام است.

برنامه شبکه یا Network Programming

اگر با برنامه هایی مثل سیستم های چت آنلاین کار کرده باشید، باید بدانید که برای نوشتن برنامه هایی از این دست باید با برنامه نویسی شبکه آشنا باشید.
نوشتن برنامه هایی که با در بستر شبکه کار می کنند، مانند کار با socket ها یا کار با پروتکل tcp همگی در زمینه برنامه نویسی شبکه هستند که پایتون با داشتن کتابخانه های قدرتمند در این زمینه، دست شما را برای نوشتن هر گونه برنامه ای در محیط شبکه باز می گذارد.
یکی از کاربرد های مهم پایتون در زمینه شبکه، نوشتن برنامه های تست نفوذ است. افرادی که در زمینه امنیت کار می کنند می دانند که پروسه تست نفوذ یکی از روش های شناسایی مشکلات امنیتی و بر طرف کردن آن ها در سازمان و شرکت ها است.
بوسیله قابلیت های پایتون در برنامه نویسی شبکه، می توانید اسکریپت هایی برای انجام پروسه های تست نفوذ را بنویسید.

بازی نویسی ( Game Development )

بله، درست خواندید. در پایتون شما می توانید بازی هم بنویسید. بحث بازی نویسی همیشه برای خیلی افراد جذاب بوده و وقتی صحبت از بازی نویسی می شود، یکی از زبان هایی که مطرح می شود زبان پایتون است. کاربرد اصلی زبان پایتون در بازی نویسی به دو بخش تقسیم می شود:

  1. نوشتن بازی های دوبعدی: در پایتون می توانید بوسیله کتابخانه هایی مثل pygame بازی های دوبعدی بنویسید.
  2. بازی های سه بعدی: اصلی ترین کاربرد پایتون در بازی های سه بعدی، نوشتن اسکریپت برای بخشی از بازی است. برای مثال، پیاده سازی الگوریتم هایی که مبتنی بر هوش مصنوعی در بازی ها مورد استفاده قرار میگیرند، بوسیله زبان پایتون قابل انجام است.

همانطور که در بالا دیدید، زبان پایتون کاربرد های فراروانی دارد و همین موضوع باعث می شود که افراد مختلف که قصد دارند وارد زمینه های مختلفی از صنعت نرم افزار شوند، بتوانند زبان پایتون را به عنوان زبان اصلی برای یادگیری انتخاب کنند.

مقایسه پایتون با سایر زبان های برنامه نویسی

زمانی که افراد قصد شروع یادگیری یک زبان برنامه نویسی را دارند، یکی از کارهایی که انجام می دهند زبان انتخابی خود را با سایر زبان های برنامه نویسی مقایسه می کنند. عدم آگاهی و شناخت نسبت به یک زبان برنامه نویسی یا راهنمایی اشتباه می تواند منجر به یک انتخاب اشتباه شود.
در این قسمت، زبان پایتون با سایر زبان های برنامه نویسی مقایسه شده و شما می توانید با خواندن این بخش، به صورت کامل زبان پایتون را با دیگر زبان های برنامه نویسی مقایسه کنید و بهترین انتخاب را برای یادگیری بگیرید.

مقایسه زبان پایتون با زبان سی شارپ

هر دو زبان سی شارپ و پایتون، زبان های قدرتمندی هستند که بوسیله آن ها می توانید نوع های مختلفی از برنامه ها رو توسعه دهید. در ادامه به بررسی و مقایسه قابلیت های زبان پایتون و سی شارپ پرداخته و مزایا و معایب هر یک را در مقابل دیگری بررسی می کنیم.

کاملترین آموزش سی شارپ مقدماتی تا پیشرفته


  1. ساختار دستورات و Syntax زبان پایتون ساده است و به همین خاطر یادگیری آن راحت تر است. در مقابل زبان سی شارپ ریشه در زبان سی پلاس پلاس دارد و همین موضوع یادگیری آن را نسبت به پایتون پیچیده تر می کند.
  2. زبان پایتون با توجه به وجود کتابخانه های قدرتمند و فراوان برای استفاده در زمینه هایی مثل تحلیل داده، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و ... بسیار مناسب است. در مقابل زبان سی شارپ به دلیل داشتن امکانات زیاد در طراحی رابط های کاربری، برای نوشتن برنامه های سازمانی بسیار پر کاربرد و محبوب است.
  3. در زبان پایتون شما بوسیله فریم ورک Django یا جنگو می توانید برنامه های تحت وب توسعه دهید. در مقابل زبان سی شارپ و فریم ورک قدرتمند ASP.NET قرار دارد که برای توسعه برنامه های تحت وب فوق العاده است. به شخصه برای کارهای تحت وب ASP.NET رو ترجیح می دم، علاوه بر اینکه بازار گسترده تری نسبت به Django دارد.
  4. هر دو زبان سی شارپ و پایتون از قابلیت چند سکویی پشتیبانی می کنند و شما می توانید بوسیله هر دو بر بستر ویندوز، لینوکس و مک برنامه نویسی کنید. اما سی شارپ به دلیل یکپارچگی زیاد با سیستم عامل ویندوز و به صورت کلی سرویس های مایکروسافت، انتخاب بهتری برای برنامه نویسان ویندوز هست.
  5. پایتون به دلیل اینکه یک زبان مفسری است سرعت اجرای پایین تری نسبت به سی شارپ دارد. برنامه های سی شارپ ابتدا بوسیله کامپایلر به زبان ماشین ترجمه شده و سپس در قالب یک فایل اجرایی در اختیار کاربر قرار میگیرند، اما برنامه های پایتون به صورت خط به خط خوانده شده، ترجمه شده و اجرا می شوند و به همین خاطر سرعت اجرای برنامه ها در سی شارپ بالاتر است.
  6. در مقابل، زبان پایتون در زمینه هایی مثل تحلیل داده های کلان یا Big Data و یادگیری ماشین، سرعت پایتون به مراتب بالاتر از زبان سی شارپ است.
  7. هر دو زبان پایتون و سی شارپ از کتابخانه هایی برای تولید رابط کاربری استفاده می کنند. در پایتون بوسیله Tkinter می توانید رابط های کاربری ایجاد کنید، در مقابل زبان سی شارپ از فریم ورک هایی مانند WPF یا MAUI برای تولید رابط کاربری برنامه ها استفاده می کند.
  8. هر دو زبان سی شارپ و پایتون به شما امکان توسعه بازی می دهند، در پایتون کتابخانه pygame قرار دارد، اما در مقابل زبان سی شارپ در کنار Unity، یک فریم ورک قدرتمند برای توسعه بازی دارد که می توان با آن از بازی های دوبعدی تا کارهای سه بعدی حرفه ای را ایجاد کرد.
  9. هر دو زبان سی شارپ و پایتون از قابلیت های شئ گرایی پشتیبانی می کنند. اما انعطاف زبان سی شارپ در نوشتن برنامه های شئ گرا نسبت با پایتون بیشتر است. در مقابل پایتون در زمینه برنامه های Functional و Procedural قوی تر ظاهر می شود.به طور کلی انتخاب بین زبان سی شارپ و پایتون، بستگی به نوع استفاده شما از این زبان ها دارد. اگر قصد دارید در زمینه تحلیل داده، یادگیری ماشین یا هوش مصنوعی بشید  یا قصد شروع برنامه نویسی را دارید، پیشنهاد من به شما زبان پایتون است، اما در مقابل برای توسعه وب سایت یا نوشتن اپلیکیشن های تحت ویندوز زبان سی شارپ انتخاب بهتری برای شما است.

مقایسه زبان پایتون و جاوا

انتخاب بین زبان پایتون و جاوا کاملاً به نوع برنامه ای که قصد توسعه آن را دارید مربوط می شود. هر دو زبان پایتون و جاوا زبان های قدرتمندی هستند، اما با کاربرد های متفاوت. در ادامه با بررسی مزایا و معایب این دو زبان و قابلیت های هر یک سعی می کنیم انتخاب بهتری بین این دو زبان داشته باشیم.


  1. همانطور که در بخش مقایسه پایتون با سی شارپ گفتیم، زبان پایتون سینتکس و ساختار ساده تری نسبت به جاوا دارد و این موضوع باعث می شود که زبان پایتون انتخاب بهتری برای افراد تازه کار باشد. در مقابل، زبان جاوا ساختار دستور پیچیده تری دارد و یادگیری آن نیاز به زمان بیشتری دارد.
  2. هم زبان پایتون و هم زبان جاوا، از ساختار شئ گرایی پشتیبانی می کنند. اما ساختار شئ گرایی در جاوا تکامل یافته تر است.
  3. پایتون یک زبان مفسری است و کدهای آن به صورت خط به خط خوانده شده و اجرا می شوند. اما کدهای زبان جاوا کامپایل شده و سپس اجرا می شوند. همین موضوع باعث می شود که سرعت اجرای کدها در جاوا بیشتر از پایتون باشد.
  4. پایتون به دلیل داشتن کتابخانه های قوی و گسترده در زمینه های مختلف، انتخاب بهتری برای نوشتن برنامه های تحلیل داده، یادگیری ماشین، هوش مصنوعی و موارد مشابه می باشد. در مقابل زبان جاوا برای نوشتن برنامه های سازمانی و اپلیکیشن های کاربردی قوی تر ظاهر می شود.
  5. هر دو زبان پایتون و جاوا از قابلیت چند سکویی یا Cross Platform پشتیبانی می کنند. بدین معنی که برنامه های نوشته شده در این دو زبان قابلیت اجرا بر روی سیستم عامل های مختلف را دارند.
  6. برای هر دو زبان پایتون و جاوا، منابع و آموزش های فراوانی برای یادگیری وجود دارد. شما می توانید با یک جستجو ساده در اینترنت به حجک زیادی از این موارد دسترسی داشته باشید.

مقایسه پایتون و سی پلاس پلاس

به طور کلی، مهمترین تفاوت سی پلاس پلاس و پایتون، به مبحث سرعت و امکان کنترل بر روی منابع سیستم بر میگردد. همانطور که قبلاً هم گفتیم، هر زبان برنامه نویسی برای کاربرد های متفاوتی توسعه داده می شود. در ادامه به بررسی تفاوت های زبان پایتون و سی پلاس پلاس می پردازیم. 

  1. پایتون ساختار دستور ساده تری نسبت به سی پلاس پلاس دارد و همین موضوع یادگیری آن را ساده تر می کند. اما زبان سی پلاس پلاس و یادگیری آن، به معنای واقعی کلمه دشوار بوده و زمان زیادی را برای یادگیری زبان سی پلاس پلاس باید اختصاص دهید.
  2. برای کار با زبان سی پلاس پلاس نیاز به درک مفاهیم دشواری دارید، مانند آشنایی با Pointer ها، ساختار حافظه کامپیوتر و مدیریت حافظه که همین موارد یادگیری زبان سی پلاس پلاس را دشوار می کند.
  3. به دلیل نوع طراحی سی پلاس پلاس، سرعت اجرای برنامه ها در سی پلاس پلاس بسیار بالا بوده و شما در این زبان، دسترسی تقریباً کاملی به کنترل و استفاده از منابع سیستم مانند سخت افزار ها دارید. شاید بهتر باشد بدانید که بخشی از سیستم عامل ها با زبان سی پلاس پلاس نوشته می شود.
  4. بر خلاف پایتون که مدیریت حافظه به صورت خودکار توسط GC انجام می شود، در زبان سی پلاس پلاس، برنامه نویس باید روند کنترل و مدیریت حافظه را انجام دهد. همین موضوع زبان سی پلاس پلاس را تبدیل به یکی از زبان های مشکل در یادگیری کرده.
  5. زبان پایتون یک زبان مفسری است که کدهای آن ه صورت خط به خط اجرا می شوند، اما در زبان سی پلاس پلاس کدها بعد از کامپایل اجرا می شوند که این موضوع سرعت اجرای برنامه ها در برنامه های سی پلاس پلاس را بیشتر می کند.
  6. از زبان پایتون در کارهایی مانند تحلیل داده، یادگیری ماشین، هوش مصنوعی و ... استفاده می شود. اما زبان سی پلاس پلاس در کارهایی که حساسیت نسبت به اجرای کدها و عملکرد برنامه بسیار مهم است می توان استفاده کرد. مواردی مانند سیستم های بلادرنگ، نرم افزار های گرافیکی یا نوشتن بازی از مواردی است که سی پلاس پلاس در آن ها کاربردهای بسیاری دارد.
  7. هر دو زبان پایتون و سی پلاس پلاس دارای کتابخانه های قدرتمند و کاربردی هستند که هر یک برای کاربردهای خاصی توسعه داده شده اند.
  8. هر دو زبان پایتون و سی پلاس پلاس از برنامه نویسی شئ گرا پشتیبانی می کنند. اما ساختار شئ گرایی در سی پلاس پلاس انعطاف بیشتری دارد. همچنین سی پلاس پلاس، همانند پایتون از قابلیت نوشتن برنامه ها به سبک های مختلف مانند برنامه نویسی رویه ای، تابعی و ... پشتیبانی می کند.
  9. برای هر دو زبان پایتون و سی پلاس پلاس، منابع زیادی برای یادگیری وجود دارد. منابعی مانند مقالات، فیلم های آموزشی و کتاب ها که با یک جستجوی ساده در اینترنت می توانید به این منابع دسترسی داشته باشید.

مقایسه پایتون و جاوا اسکریپت

وقتی صحبت از جاوا اسکریپت می شود، اولین چیزی که به ذهن می آید بحث طراحی و توسعه وب است. به طور کلی جاوا اسکریپت به عنوان زبان اصلی وب شناخته می شود و افرادی که به هر دلیلی با بحث طراحی و توسعه وب درگیر هستند، باید این زبان را یاد بگیرند. در ادامه به بررسی زبان پایتون و جاوا اسکریپت می پردازیم:

  1. زبان پایتون ساختار ساده ای دارد که باعث می شود یادگیری آن راحت تر باشد. در مقابل ساختار دستورات جاوا اسکریپت نسبت به پایتون پیچیدگی بیشتری دارد.
  2. در جاوا اسکریپت نیاز به درک مفاهیم پیچیده ای مانند DOM یا BOM وجود دارد که برای کار در محیط وب به درک آن ها نیاز است.
  3. پایتون در زمینه هایی مانند هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، علم داده و تحلیل داده کاربرد های گسترده ای دارد. در مقابل استفاده اصلی جاوا اسکریپت در محیط وب می باشد که می توان از آن هم در بخش Front-End و هم بخش Back-End استفاده کرد. برای مثال جاوا اسکریپت زبان اصلی Node.js می باشد که برای نوشتن بخش Back-End برنامه های وب از آن استفاده می شود.
  4. هر دو زبان جاوا اسکریپت و پایتون از قابلیت چند سکویی یا Cross-Platform پشتیبانی می کنند. یعنی برنامه های این دو زبان قابلیت اجرا بر روی پلتفرم های مختلف را دارد.
  5. برای هر دو زبان جاوا اسکریپت و پایتون کتابخانه های فراوانی وجود دارد. البته بیشتر کتابخانه های موجود برای جاوا اسکریپت در محیط وب کاربرد دارند مانند کتابخانه Angular یا Vue و ...
  6. هر دو زبان پایتون و جاوا اسکریپت دارای جامعه کاربری بزرگ و فعال بوده و منابع بسیار زیادی برای هر دو این زبان وجود دارد که می توانید به راحتی در محیط اینترنت به این منابع دسترسی داشته باشید.

بازار کار و آینده زبان پایتون

زبان برنامه نویسی پایتون به دلیل قابلیت های فوق العاده این زبان، بسیار گسترده است. با نگاهی به درخواست های همکاری در محیط اینترنت میبینید که بخش زیادی مربوط به برنامه نویس پایتون است.
یکی از دلایل محبوبیت پایتون در میان افراد، قابلیت های این زبان در زمینه هوش مصنوعی است. نمی توان این موضوع را انکار کرد که امروزه، هوش مصنوعی جایگاه ویژه ای در زندگی همه ما دارد. بسیاری از افراد، کارهای روزمره خود را با هوش مصنوعی انجام می دهند و حتی بسیاری از ابزارهایی که ما در طول زندگی خود از آن ها استفاده می کنیم مبتنی بر هوش مصنوعی است.
همین موضوع باعث شده که زبان پایتون مخاطب زیادی در میان توسعه دهندگان داشته باشد و افراد زیادی را به سمت خودش جذب کند.
ما بالاتر، در مورد کاربردهای گسترده پایتون صحبت کردیم، مواردی مانند تحلیل داده، هوش مصنوعی، پرازش تصاویر، یادگیری عمیق، پرازش متن و گفتار و ده ها مورد دیگر که همگی در زبان پایتون قابل انجام هستند.
برای مثال، بسیاری از شرکت ها بخش پشتیبانی و پاسخ گویی به مشتریان خود را به هوش مصنوعی سپرده اند. یعنی زمانی که شما به یک پشتیبان (چه در قالب گفتگوی متنی و چه در قالب گفتگوی صوتی) متصل می شوید، احتمال این موضوع هست که اپراتوری که در حال گفتگو با شماست هوش مصنوعی باشد.
یا شرکت هایی که برای فروش بالاتر و تحلیل رفتار مشتریان، از هوش مصنوعی و علم داده استفاده می کنند.
با توجه به مباحثی که گفته شد و با توجه به فراگیر شدن هوش مصنوعی، بازار کار پایتون و آینده این زبان بسیار پر مخاطب است و به طور حتم افرادی که زبان پایتون رو به عنوان زبان برنامه نویسی انتخاب می کنند، به طور حتم جایگاه ویژه ای در بازار کار خواهند داشت.
همچنین افراد تازه کار که پایتون را به عنوان زبان برنامه نویسی انتخاب کرده اند، می توانند به عنوان توسعه دهنده وب یا تحلیل گر داده به بازار کار وارد شده و کسب تجربه کنند. البته برای شروع نمی توان توقع درآمد های آنچنانی داشت، اما با کسب تجربه و سابقه کاری می توان به هدف درآمد های بالاتر هم رسید.
همچنین خیلی از افراد که زبان پایتون را انتخاب می کنند، به عنوان نیروی فریلنس می توان فعالیت خود را شروع کنند. معمولاً این افراد با گرفتن پروژه های نرم افزاری در وب سایت هایی که پروژه های نرم افزاری را معرفی می کنند، می توانند اقدام به کسب در آمد کنند.
اینکه شما با کدام روش می خواهید وارد بازار کار شوید، کاملاً به انتخاب شما و مسیر راهی که انتخاب کرده اید دارد.

حقوق برنامه نویس پایتون چقدر است؟

این موضوع به صورت کامل به سطح فرد و نوع کاری که قصد انجام دادن دارد بستگی دارد. به طور کلی افرادی که مخصوصاً در زمینه هوش مصنوعی و علم داده فعالیت می کنند حقوق های خوبی دریافت می کنند.
بر اساس آمارهای ارائه شده در کشور آمریکا، متوسط حقوق برنامه نویسان پایتون برای یکسال بین 90 هزار دلار تا 130 هزار دلار متغیر است. کشورهای اروپایی نیز از این قاعده مستثنی نیستند و بازار کار پایتون در میان این کشورها به شدت در حال افزایش است.
محبوبیت پایتون در میان شرکت های نرم افزاری در کشورهای مختلف، می تواند تبدیل به یک گزینه جذاب برای افرادی شود که قصد مهاجرت دارند یا تصمیم دارند به صورت دور کار با شرکت های نرم افزاری خارج از کشور کار کنند.
در کشور ما ایران هم با رفتن شرکت ها به سمت هوشمند سازی و استفاده از قابلیت های هوش مصنوعی، تقاضای نیروی برنامه نویس پایتون در حال افزایش است. بر اساس آخرین مشاهدات میدانی (به خاطر اینکه داخل ایران آمار درستی از درآمد افراد وجود ندارد)، حقوق توسعه دهندگان پایتون بر اساس فیلد کاری و میزان تخصص از 20 میلیون تومان تا 80 الی 100 میلیون تومان متغیر است. البته مشکلی که هست بیشتر شرکت ها سعی می کنند با کمترین حقوق، متخصص ترین افراد را استخدام کنند.

نتیجه گیری

همانطور که در این مقاله مطالعه کردید، در طی سال های گذشته، زبان پایتون به سرعت تبدیل به یکی از زبان های بسیار محبوب در جامعه برنامه نویسان شده. به طوری که بیشتر اوقات رتبه یک را در میان زبان های برنامه نویسی محبوب از آن خود می کند.
قابلیت های زبان پایتون و ساختار بسیار ساده آن، انتخاب آن را به تبدیل به یک گزینه جذاب برای شروع برنامه نویسی کرده است.
بوسیله زبان پایتون شما امکان نوشتن برنامه های کاربردی در زمینه های مختلفی را خواهید داشت. مواردی مثل:

  1. تحلیل داده
  2. علم داده
  3. یادگیری ماشین
  4. پردازش زبان طبیعی
  5. پردازش تصاویر
  6. پردازش صوت
  7. توسعه وب
  8. نوشتن بازی

همچنین با توجه به گسترش هوش مصنوعی و کاربردهای زبان پایتون در این زمینه، انتخاب زبان پایتون برای بسیاری از افراد می تواند یک گزینه بسیار جذاب باشد.
در کنار این موارد زبان پایتون یک زبان بسیار محبوب بوده و بازار کار بسیار خوبی برای آن وجود دارد که می تواند درآمد زیادی را برای اشخاص به همراه داشته باشد.
در این مطلب ما سعی کردیم که به صورت جامع شما را با زبان پایتون و قابلیت های آن آشنا کنیم و کمک کنیم تا بتوانید بهترین تصمیم را برای انتخاب زبان برنامه نویسی مورد نظر خود بگیرید. در انتها امیدواریم که این مطلب مورد توجه و استفاده شما قرار گرفته باشد.

  • آیا زبان پایتون برای شروع برنامه نویسی مناسب است؟

    بله، با توجه به ساختار بسیار ساده زبان پایتون و دستورات آن، می توان انتخاب بسیار مناسبی برای شروع یادگیری برنامه نویسی باشد.
  • کاربردهای زبان پایتون چیست؟

    بوسیله زبان پایتون امکان نوشتن انواع مختلفی از برنامه ها وجود دارد. شما بوسیله زبان پایتون می توانید در زمینه های علم داده و تحلیل داده، یادگیری ماشین، پرازش تصاویر، پرازش زبان طبیعی، توسعه وب، برنامه نویسی اپ های دسکتاپ و بازی نویسی کد نویسی کنید.
  • بیشترین کاربرد زبان پایتون چیست؟

    با توجه به قابلیت های فوق العاده زبان پایتون در زمینه علم داده و هوش مصنوعی و همچنین داشتن کتابخانه های قدرتمند در این زمینه ها، زبان پایتون به سرعت در این زمینه ها در حال رشد و محبوبیت است.
  • بازار کار پایتون چگونه است؟

    با توجه به گسترش استفاده از هوش مصنوعی در زندگی ما انسان ها و همچنین قدرت های زبان پایتون در این زمینه، بازار کار پایتون بسیار خوب بوده و شرکت های بسیاری اقدام به استخدام برنامه نویس پایتون می کنند.

حسین احمدی
حسین احمدی

بنیانگذار توسینسو و برنامه نویس و توسعه دهنده ارشد وب

حسین احمدی ، بنیانگذار TOSINSO ، توسعه دهنده وب و برنامه نویس ، بیش از 12 سال سابقه فعالیت حرفه ای در سطح کلان ، مشاور ، مدیر پروژه و مدرس نهادهای مالی و اعتباری ، تخصص در پلتفرم دات نت و زبان سی شارپ ، طراحی و توسعه وب ، امنیت نرم افزار ، تحلیل سیستم های اطلاعاتی و داده کاوی ...

نظرات