همانطور که می دانید اکثر شبکه های کامپیوتری که امروزه مورد استفاده قرار می گیرند چه در سطوح خرد و چه در سطوح کلان مانند شبکه اینترنت میتوان گفت همگی مبتنی بر مجموعه پروتکل های TCP IP هستند و سیستم عامل های معروفی مثل ویندوز ، لینوکس ، یونیکس و نیز سیستم عامل شرکت اپل یعنی MAC OS به طور کامل از آن پشتیبانی می کنند. شبکه های مبتنی بر TCP IP برای ارتباطات خود از ترکیب دو پروتکل TCP و IP استفاده می کنند که پروتکل TCP که دارای دقت بوده و پروتکل IP که پروتکلی سریع می باشد استفاده این دو پروتکل در کنار هم یک شبکه سریع و قابل اعتماد را برای برقراری ارتباط بین تجهیزات شبکه ای ما به ارمغان می آورد. شبکه های مبتنی بر TCP IP شامل ویژگی ها و مزایای بسیار خوبی هستند که در این مقاله به معرفی آنها میپردازیم .
دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران
- TCP IP از رایج ترین پروتکل ها میباشد و توسط اکثر سیستم عامل ها پشتیبانی می شود. امروزه بدون استفاده از TCP IP نمی توان به شبکه اینترنت دسترسی داشت.
- TCP IP پروتکلی قابل اعتماد و توسعه پذیر است که در شبکه های کوچک و بزرگ به راحتی قابل توسعه و راه اندازی است.
- TCP IP در شبکه هایی که تجهیزات شبکه ای و متصل بهم دارند و مستقل از نوع سیستم عاملی که استفاده می کنند چه در پایین ترین لایه مدل OSI و چه در بالاترین لایه مدل OSI قابلیت پشتیبانی دارد.
- TCP IP پروتکل های استاندارد مسیریابی در شبکه را فراهم آورده است که به ما این امکان را می دهد که یک شبکه را به یک شبکه دیگر متصل کنیم. همچنین تقسیم یک شبکه بزرگ را به شبکه های کوچکتر با انجام عمل Subnetting به ما ارائه می دهد که این خود می تواند انجام امور شبکه را برای ما تسهیل و ترافیک شبکه را بهینه تر کند.
- هدف اصلی از طراحی TCP IP فراهم کردن شبکه ای با قابلیت اعتماد است بدین شرح که پروتکل TCP در لایه چهارم مدل OSI کار می کند و بر اساس Segment اطلاعات را انتقال می دهد و به ازای هر Segment ارسالی یک تاییدیه دریافت می کند که بسته اطلاعاتی سالم به مقصد تحویل داده شده است.
- TCP IP امکان اولویت دهی داده ها بر اساس نوع داده ارسالی را برای ارسال در شبکه به ما می دهد. بدین شرح که با استفاده از سرویس QoS یا Quality of Service می توان سرویس هایی که ترافیک آنها بایستی سریعتر در شبکه ارسال شود را تعیین کرد. برای مثال ترافیک سرویس VOIP که برای انتقال صوت در بستر پروتکل IP استفاده می شود باید سریع در شبکه ارسال شود و قطعی در اتصالات آن وجود نداشته باشد.
- TCP IP امکان ایجاد Fault Tolerance یا تحمل خطا را در شبکه برای ما فراهم می کند. بدین شرح که می توان به صورت داینامیک ترافیک شبکه را اگر یک لینک شبکه از کار افتاد از طریق لینک موجود دیگر در شبکه ارسال نمود.
- سرویس هایی بینظیر مانند پروتکل DHCP و DNS که از سرویس های حیاتی و بسیار مهم هر شبکه محسوب می شود بر پایه TCP IP فعالیت می کنند.
- کامپیوتر هایی با سیستم عامل های ویندوز در نبود سرویس DHCP در شبکه های کوچک و محلی میتوانند آدرس IP در رنج APIPA دریافت کنند.
- TCP IP از اسامی NetBIOS که امروزه دیگر منسوخ شده است پشتیبانی می کنند. NetBIOS به طور کلی سرویسی در سیستم عامل ویندوز است که به سایر کامپیوتر های ویندوزی این امکان را می دهد تا سیستم های ویندوز موجود در شبکه را بدون استفاده از آدرس IP و با اسم پیدا کنند و به منابع آنها دسترسی داشته باشند.
- TCP IP همچنین امکانی را برای ما فراهم می کند که بیش از یک آدرس IP و به همراه آپشن هایش در کارت شبکه سیستم مان داشته باشیم. این قابلیت به ما این اجازه را می دهد تا برای مثال اگر در شبکه سازمان از سرویس DHCP برای دریافت آدرس IP و آپشن های آن استفاده می کنیم و از همان سیستم در شبکه خانگی خود با این تفاوت که با استفاده از آدرس IP استاتیک که روی کارت شبکه سیستم ست کرده ایم به شبکه متصل می شویم کارت شبکه جداگانه خریداری نکرده و با یک کارت شبکه کار خود را انجام دهیم.
- TCP IP از IPv6 که رنج آدرس IP بسیار بسیار بزرگتری را نسبت به IPv4 پشتیبانی می کند به طور کامل پشتیبانی می کند. روز به روز نیاز ما به استفاده از IPv6 بیشتر و بیشتر می شود و این در حالیست که بسیاری از ما متوجه این موضوع نیستیم ...
-------------------------------------------------
برای دسترسی به مجموعه بهترین دوره های آموزش شبکه های کامپیوتری ( مبانی شبکه ، نتورک پلاس ، مانیتورینگ و ... ) مقدماتی تا پیشرفته با ارائه گواهینامه و فیلم رایگان همین الان کلیک کن
--------------------------------------------------
ما در این مقاله به مهم ترین مزایای استفاده از شبکه های مبتنی بر TCP IP اشاره کردیم .در دوره آموزش نتورک پلاس به خوبی در خصوص لایه های شبکه از جمله OSI و TCPIP صحبت کردیم و بد نیست برای درک بهتر از TCPIP نگاهی به این دوره آموزشی بیندازید. امیدوارم مورد توجه شما قرار بگیرد.