سلام به کاربران Tosinso. اسکالا(Scala) یک زبان برنامه نویسی شی گرا و type safe است که بر روی ماشین مجازی جاوا (jvm) اجرا می شود. این زبان گزینه ای بسیار خوب برای نوشتن برنامههای همروند و برنامه نویسی موازی میباشد. اسکالا برای نوشتن برنامههای توزیع شده (distributed) مناسب میباشد. به علت اینکه اسکالا یک زبان تابعی نیز میباشد، خطوط برنامه کوتاه و مختصر میباشد.
اسکالا یک زبان multi paradigm است به این معنی که هم میتوان به شکل برنامه نویسی امری(imperative) مانند برنامههای شی گرا از آن استفاده کرد و هم میتوان به صورت توصیفی (declarative) استفاده کرد. زبانهای تابعی (functional) به این علت که در سیستمهای چند پردازنده ای کارایی بسیار خوبی را از خود نشان میدهند بسیار مورد توجه واقع شده اند. اسکالا هم به صورت imperative و هم به صورت declarative و تابعی مورد استفاده قرار می گیرد. برخی زبان اسکالا را جمع زبانهای استاتیک و داینامیک با هم میدانند. از این زبان برای پردازش های Big data که حجم دادهها بسیار زیاد است استفاده می شود. زیرا که در این نوع پردازش ها به خاطر حجم زیاد دادهها همزمانی و همروندی پردازش ها بسیار مهم است و اسکالا میتواند بسیار خوب عمل کند.
قبل از اینکه اسکالا را نصب کنید باید دقت داشته باشید که jdk بر روی سیستم شما نصب شده باشد. برای نصب jdk باید آن را از آدرس زیر دانلود کرد.
https://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html
سپس آن را نصب نمایید.
بعد از نصب jdk باید مطمئن باشید که از طریق خط فرمان به java دسترسی دارید. برای این کار دستور java -version را در خط فرمان تایپ کنید. اگر ورژن جاوا را به شما نشان داد jdk نصب شده است و آماده است که به مرحله بعد بروید ولی در غیر این صورت باید از طریق control panel/system/advanced system settings/system variables به مقدار path سیستم محل نصب جاوا را اضافه کنیم.
یا میتوان به جای کار بالا در خط فرمان ویندوز از دستورات زیر استفاده کرد.
Set var JAVA_HOME = C:\{Java Path}\java\jdk{version}
Set system var as Path = C:\{Java Path}\java\jdk{version}\bin
بعد از این کار نوبت به نصب اسکالا می رسد. در این مطلب نحوه نوشتن اسکالا با استفاده از محیط intellij را توضیح میدهیم. برای این کار شما باید برنامه intellij را نصب کرده باشید و jdk را به آن معرفی کرده باشید که در این مطلب به صورت کامل توضیح داده شده است. سپس در محیط intellij از منوی File→settings به بخش plugins میرویم و از داخل plugin ها پلاگین مربوط به scala را جستجو کرده و نصب می کنیم. دقت کنید که یک بار باید intellij را ببندید و سپس باز کنید تا این پلاگین قابل استفاده باشد.
برای ساخت پروژه از منوی File→New→Project را انتخاب میکنیم و از سمت چپ scala را انتخاب می کنیم. در سمت راست پنجره میتوان انواع پروژه هایی را که میتوان ساخت را مشاهده کرد. در سمت راست گزینه IDEA را انتخاب میکنیم مانند تصویر زیر
بعد از زدن دکمه Next پنجره ای ظاهر میشود که نام پروژه ورژن jdk و محل ذخیره سازی پروژه را در آن مشخص میکنیم و بعد از مشخص کردن همه نیازمندی ها بر روی Finish کلیک می کنیم.
با این کار پروژه ساخته شده و میتوانیم فایلهای اسکالا را به آن اضافه کرده و برنامه بنویسیم. برای اضافه کردن فایل جدید مانند پروژه های جاوا بر روی پوشه src کلیک راست کرده و گزینه new را انتخاب کرده و بعد از آن گزینه File را انتخاب می کنیم. دقت کنید که پسوندهای فایلهای اسکالا .scala میباشد.
برای اینکه بتوانیم از متدها و امکانات زبان اسکالا استفاده کنیم باید sdk آن را از سایت https://www.scala-lang.org/download/ دانلود و نصب کنیم. اگر این کار را نکنیم intellij در بالای صفحه خطای پیدا نکردن sdk را نشان میدهد. برای رفع این خطا بعد از نصب sdk بر روی لینک setup scala sdk کلیک کرده و مسیر نصب sdk را مشخص میکنیم که intellij بتواند از آن استفاده کند.
بنیانگذار توسینسو و برنامه نویس
مهدی عادلی، بنیان گذار TOSINSO. کارشناس ارشد نرم افزار کامپیوتر از دانشگاه صنعتی امیرکبیر و #C و جاوا و اندروید کار می کنم. در زمینه های موبایل و وب و ویندوز فعالیت دارم و به طراحی نرم افزار و اصول مهندسی نرم افزار علاقه مندم.
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود