خوب قطعا با کاربرد سرویس DHCP آشنا هستید ، DHCP مخفف کلمه های Dynamic Host Configuration Protocol است که در ساده ترین حالت ممکن برای دادن آدرس های خودکار IP به کلاینت های شبکه استفاده می شود . اما فراموش نکنید که این پروتکل توانایی هایی بسیاری بیشتر از اینکار را در خود دارد.
ساختار آدرسی که DHCP سرور به Client می دهد بصورت قرضی یا Lease است به این معنا که کلاینت بصورت دائمی برای خودش آدرس را نگه نمی دارد و موظف است بعد از مدت زمان مشخصی آن را به DHCP برگرداند یا اگر برنگرداند به زود از آن گرفته می شود . مدت زمان قرض یا Lease Duration بسته به تنظیمات شما و ساختار شبکه می تواند متغیر باشد . بد نیست بصورت گذرا قبل از نصب این سرویس نگاهی به مکانیزم کاری DHCP هم بیندازیم .
اگر بصورت خلاصه بخواهیم فرآیند کاری DHCP را برای شما توضیح بدهیم واژه DORA را به خاطر داشته باشید :
خوب حالا همه بسته ها را کنار هم می گذاریم : Discovery بعد Offer بعد Request و نهایتا Acknowledge به معنی تایید و ترکیب این کلمات و حرف اول آنها فرآیند DORA ما را می سازند . شما می توانید با استفاده از این مقاله DHCP سرور را در Ubuntu و البته در Debian براحتی راه اندازی و از آن استفاده کنید . ابتدا موارد لازم برای لابراتوار DHCP را برای شما تشریح می کنیم :
1- خوب با وارد کردن دستور زیر در ترمینال لینوکس پکیج سرور DHCP به سادگی تمام نصب می شود :
$ sudo apt install isc-dhcp-server
2- بعد از نصب شدن سرویس مورد نظر ، در مسیر /etc/default/isc-dhcp-server فایل تنظیمات سرور وجود دارد ، آن را با هر ویرایشگری که دوست دارید باز کنید و به دنبال واژه INTERFACES بگردید و برای سرویس DHCP که بعد از نصب به عنوان dhcpd شناخته می شود ، کارت شبکه ای که قرار هست بر روی آن سرویس دهی انجام شود را تعیین کنید ، شما می توانید قبلا با دستور ifconfig شبکه که برای اینکار در نظر گرفته اید را ببینید :
INTERFACES="eth0"
همانطور که در مثال بالا مشاهده می کنید ما به DHCP سرور گفته ایم که سرویس خودش را فقط بر روی کارت شبکه eth0 ارائه بدهد و در شبکه دیگر فعال نباشد . طبیعتا فرض را بر این گرفته ایم که کارت شبکه قبلا آدرس IP ثابت دریافت کرده است .
کلیه تنظیمات DHCP سرور در لینوکس از طریق فایلی به نام dhcpd.conf در مسیر /etc/dhcp/dhcpd.conf انجام می شود . بصورت کلی دو نوع وضعیت پیکربندی در این فایل وجود دارد که شما می توانید آنها را تنظیم کنید که به شرح زیر می باشند :
حالا که موارد بالا را مطالعه کردید و مطمئن هستم از پاراگراف قبلی هیچی نفهمیدید ! من خودم متوجه نشدم چی گفتم شما اگه متوجه شده باشید که شاهکارید ! حالا نوبت به باز کردن فایل تنظیمات و اعمال کردن تغییرات لازم می رسد ، دستور زیر را در ترمینال وارد کنید :
$ sudo vi /etc/dhcp/dhcpd.conf
حالا تنظیمات جامع یا پارامترهای global فایل را به شکل زیر در بالای فایل تغییر بدهید :
option domain-name "tosinso.local";
option domain-name-servers 8.8.8.8, 4.2.2.4;
default-lease-time 3600;
max-lease-time 7200;
authoritative;
خوب حالا نوبت به اعمال کردن محدوده آدرس دهی DHCP سرور می رسد که در قالب زیر با توجه به رنج آیپی که مد نظر شماست انجام می شود :
subnet 192.168.0.0 netmask 255.255.255.0 {
option routers 192.168.0.1;
option subnet-mask 255.255.255.0;
option domain-search "tosinso.local";
option domain-name-servers 192.168.0.1;
range 192.168.0.10 192.168.0.100;
range 192.168.0.110 192.168.0.200;
}
حالا فایل را ذخیره کنید و خارج شوید و دستورات زیر را برای فعال شدن DHCP سرور بزنید !!! همین DHCP سرور شما الان فعال و آماده به کار هست :
$ sudo systemctl start isc-dhcp-server.service
$ sudo systemctl enable isc-dhcp-server.service
$ sudo service isc-dhcp-server.service start
$ sudo service isc-dhcp-server.service enable
این ساده ترین حالت ممکن تست گرفتن از نصب DHCP است ، شما براحتی می توانید در کلاینت هایی که در آن شبکه قرار دارند وضعیت فعالیت DHCP را چک کنید . امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد .
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات
محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود