مهدی مردان
مجری و ناظر پروژه های شبکه سطح کلان و مدرس دوره های شبکه

LSA چیست؟ معرفی انواع LSA در پروتکل OSPF

LSA چیست؟ LSA شامل اطلاعات routing و topology است. که این اطلاعات از روی یک روتر به تمامی روتر های OSPF که در یک Area هستند، ارسال میشود. پروتکل OSPF یک پروتکل مقیاس پذیر است و مفهموم area استفاده میکند،‌ بنابراین LSA ها روی تمامی اینترفیس ها ارسال نمیشوند ( یا به اصطلاح Flood نمیشوند.). فقط روی اینترفیس های که مربوط به Area همان روتر هست ارسال میشوند. زمانی که یک روتر یک LSA مربوط به روتر دیگر را دریافت میکند،‌ این LSA را در جدولی به نام LSDB (Link-State DataBase) ذخیره میکند. LSA ها انواع مختلفی دارند که در ادامه یه بررسی آنها میپردازیم.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

LSA Type 1: Router LSA

 هر روتر در داخل Area  خودش یک type 1 router LSA  بصورت Multicast برای روتر های همان Area که از پروتکل OSPF استفاده میکنند ارسال میکند. در این LSA میتوانید لیستی از تمامی لینک های Connected به روتر را مشاهده کنید.هر لینک با دومشخصه شناخته میشود:

  • آدرس IP و Prefix روی اینترفیس روتر
  • نوع لینک (Link Type)

به طور کلی چهار نوع لینک داریم:


نوع لینکتوضیحات

Link ID

۱Point-to-point متصل به یک روتر دیگر

Neighbor router ID

۲ارتباط با یک شبکه ترانزیت

IP address of DR

۳ارتباط با یک شبکه stub 

IP Network

۴لینک مجازی یا virtual link

Neighbor router ID


LSA چیست؟ معرفی انواع LSA در پروتکل OSPF


LSA Type 2: Network LSA

 دومین نوع LSA که network LSA نام دارد،‌ در شبکه های Multi Access تولید شده و به ازاء هر شبکه Multi Access ایجاد میشود.همانطور که میدانید،‌ در شبکه های broadcast  و non-broadcast نیازمند یک DR و BDR بودیم. در چنین شبکه هایی LSA توسط DR تولید و ارسال میشود. در این LSA شما میتوانید لیست تمامی روتر هایی که به شبکه Multi Access متصل هستند،‌ DR و همچنین آدرس IP و Subnet Mask ها را مشاهده کنید.در شکل زیر،‌ در LSA T2 شما میتوانید روتر R1,R2 همچنین DR و شبکه 192.168.123.0 /24 را مشاهده کنید. نکته دیگر در مورد این LSA این است که هرگز این LSA از Area خارج نمیشود.


LSA چیست؟ معرفی انواع LSA در پروتکل OSPF


LSA Type 3: Summary LSA

 LSA type1 همواره در داخل یک area باقی میماند. اما همانطر که میدانید OSPF میتواند چندین Area داشته باشد. پس OSPF باید بتواند با تمامی Area ها ارتباط کامل داشته باشد. در این مثال روتر R1 شروع به ارسال کردن LSA در داخل Area میکند. روتر R2 که این LSA را دریافت کرده، آن را در جدول LSDB خود ذخیره میکند. چون باید تمامی روتر ها با یکدیگر در ارتباط باشند، پس روتر R3 و R4 نیز باید در مورد شبکه هایی که در Area 2 هستند، اطلاعاتی داشته باشند.

-------------------------------------------------

آموزش شبکه

برای دسترسی به مجموعه بهترین دوره های آموزش شبکه های کامپیوتری ( مبانی شبکه ، نتورک پلاس ، مانیتورینگ و ... ) مقدماتی تا پیشرفته با ارائه گواهینامه و فیلم رایگان همین الان کلیک کن

--------------------------------------------------

روتر R2 در چنین حالتی شروع به ساختن Type 3 summary LSA  کرده و به سمت area 0  ارسال میکند. این LSA در تمامی area های شبکه OSPF ما ارسال میشود. با این روش تمامی روتر ها در area های دیگر از اطلاعات network ها در area های دیگر باخبر میشوند.اگر جدول مسیریابی OSPF را مشاهده کنید، مسیرهایی که با O IA  مشخص شده اند همان مسیرهایی هستند که از طریق LSA Summary در جدول مسیریابی روتر ذخیره شده اند.


LSA چیست؟ معرفی انواع LSA در پروتکل OSPF


LSA Type 4: Summary ASBR LSA

 

همانطور که در مثال زیر مشاهده میکنید، روتر R1 به روتری متصل است که پروتکل RIP روی آن فعال است. روتر R1 اطلاعات مسیر این روتر را در OSPF شبکه redistribute کند (redistribute به این معنی است که اطلاعات routing از یک پروتکل مسیریابی را وارد یک پروتکل مسیریابی دیگر کنیم.).در این مثال روتر R1 بعنوان یک ASBR (Autonomous System Border Router) ایفای نقش میکند. R1 در router LSA که ارسال میکند، خودش را بعنوان روتر ASBR معرفی می کند. زمانی که روتر R2 که روتر ABR است این LSA را دریافت میکند، یک type 4 summary ASBR LSA  تولید کرده و به area 0 ارسال میکند. این LSA به تمامی area ها و تمامی روتر های OSPF که نیاز دارند تا ASBR را بشناسند، ارسال میشود.


LSA چیست؟ معرفی انواع LSA در پروتکل OSPF

LSA Type 5: Autonomous system external LSA

 

این توپولوژی همان توپولوژی مثال قبل است اما شبکه 5.5.5.0 /24 را به روتری که روی آن RIP فعال است اضفه کرده ایم. این شبکه به داخل OSPF وارد شده است (redistribute شده است). روتر R1 یا همان ASBR برای این سابنت type 5 external LSA  را تولید میکند. این نکته را در نظر داشته باشید که برای تولید این LSA، ما نیازمند LSA Type 4 هستیم تا سایر روتر ها، روتر LSA را بشناسند. اگر در سناریو ای که اجرا کرده اید از redistribute‌ استفاده کرده باشید، در جدول مسیریابی O E1 or E2 یا مشاهده خواهید کرد. این مسیر ها همان مسیرهای redistribute شده یا همان Type 5 LSA ها هستند.


LSA چیست؟ معرفی انواع LSA در پروتکل OSPF


LSA Type 6: Multicast OSPF LSA

 این نوع LSA در تجهیزات سیسکو دیگر کاربرد آنچنانی ندارند و انتظار میرود که در آینده ای نه چندان دور این LSA منسوخ شود. این LSA برای  Multicast OSPF (MOSPF) طراحی شده است. پروتکلی که از  multicast routing  در OSPF پشتیبانی میکند.


LSA Type 7: Not-so-stubby area LSA

NSSA areas ها اجازه کار به type 5 external LSA ها نمیدهند. در این توپولوژی همچنان R1 بعنوان ASBR‌ اطلاعات مسیرها را از RIP به داخل OSPF وارد میکند. از آنجایی که type 5 اجازه کار ندارند، از type 7 استفاده میکنیم. سپس R2 این Type 7 را به Type 5 تبدیل کرده و به سایر area ها ارسال میکند.


LSA چیست؟ معرفی انواع LSA در پروتکل OSPF

(LSA Type 8: OSPF external attributes LSA (OSPFV2) / link local LSA (OSPFV3)

زمانی که از OSPFv2 (IPv4) استفاده میکنیم،‌ این LSA بعنوان External Attribute LSAs شناخته میشود. این LSA یک سری از خواص BGP را به داخل شبکه OSPF‌منتقل میکند. این روند زمانی اتفاق می افتد که مسیرهای BGP توسط  LSA Type 5 منتقل شده اند. هرچند این ویژگی در اکثر روتر ها پشتیبانی نمیشود. زمانی که از OSPFv3 (IPv6) استفاده می کنیم،‌ این LSA Type 8 برای انتقال اطلاعات IPv6  در شبکه OSPF استفاده میشود.


LSA Type 9, 10 & 11

این LSA ها که به Opaque LSA معروف هستند کاربرد و استفاده زیادی ندارند. بیشترین کاربرد عملی این LSA ها در مهندس ترافیک MPLS  است. در این قسمت به طور خلاصه به بررسی این LSA ها میپردازیم.


LSA Type 9 – OSPF link scope opaque (OSPFV2) intra area prefix LSA (OSPFV3)

این LSA در OSPFv2 (IPv4) برای انقال یک سری اطلاعات OSPF‌استفاده میشود. در OSPFv3 (IPv6) نیز برای بررسی یک سری ارتباطات Prefix ها در یک Area خاص به نام Stub area کاربرد دارد.

LSA Type 10 – OSPF area scope opaque LSA

 این LSA برای MPLS Traffic Engineering (MPLS-TE) در ساختن جدول دیتا بیس استفاده میشود (Traffic Engineering Database (TED)).

LSA Type 11 – OSPF AS scope opaque LSA

این LSA با همان هدف Type 10 LSA بوجود آمد با این تفاوت که در Stub area ها ارسال نمیشود.در این بخش مرور کوتاهی میکنیم بر انواع LSA:

  1. Type 1 – Router LSA: این نوع LSA توسط هر روتر در هر area که قرار دارد تولید میشود.
  2. Type 2 – Network LSA:  این LSA توسط DR در شبکه OSPF تولید میشود.
  3. Type 3 – Summary LSA: این LSA توسط ABR تولید و در همه area ها ارسال میشود.
  4. Type 4 – Summary ASBR LSA: این LSA شامل Router ID روتر ASBR است تا بقیه روتر ها روتر ASBR را بشناسند. روتر ABR این LSA را تولید میکند.
  5. Type 5 – External LSA: این LSA که بعنوان autonomous system external LSA نیز شناخته میشود، توسط ASBR تولید شده و حاوی اطلاعات مسیرهای Redistribute شده است.
  6. Type 6 – Multicast LSA:  در تجهیزات سیسکو پشتیبانی نمیشود.
  7. Type 7 – External LSA: این LSA که با نام not-so-stubby-area (NSSA) LSA نیز شناخته میشود، برای زمانی استفاده میشود که از area های NSSA استفاده میکنیم. این LSA بعدا به LSA Type 5 تبدیل میشود.

مهدی مردان
مهدی مردان

مجری و ناظر پروژه های شبکه سطح کلان و مدرس دوره های شبکه

مهدی مردان مجری و ناظر پروژه های شبکه در سطح گسترده و مدرس دوره های شبکه ۸ سال سابقه حرفه ای در اجرای پروژه های شبکه با اجرای بیش از ۴۰ پروژه در سطح گسترده مدرس رسمی مجتمع فنی تهران برگزاری بالغ بر ۱۵۰۰۰ ساعت دوره آموزش حضوری و غیر حضوری (آنلاین)

نظرات