محمد نصیری
بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

تفاوت GRUB و LILO در چیست؟ به زبان بسیار ساده

برای یک کامپیوتر بعد از اینکه روشن می شود و بخواهیم از سیستم عامل آن استفاده کنیم ، یک سری برنامه نرم افزاری وجود دارد که باید ابتدا اجرا شوند تا محیط سیستم عامل را بتوانید ببینید. یکی از این نرم افزارها به عنوان bootstrap loader یا boot loader معروف است . در واقع کاری که boot loader انجام می دهد همانطور که از نامش هم پیداست این است که سیستم عامل اصلی کامپیوتر را load می کند. نرم افزارهای سیستم عامل در هارد دیسک ، CD ، DVD ، حافظه های فلش USB ، فلاپی دیسک ها و امثال اینها ذخیره می شوند اما این نرم افزارها توسط CPU یا پردازنده کامپیوتر قابل دسترس نیستند زیرا CPU یا پردازنده فقط و فقط می تواند برنامه هایی را اجرا کند که در ROM سیستم قابل دسترس هستند. برنامه هایی که در RAM وجود دارند با استفاده از Boot Loader هایی مثل BIOS ، SLOF ، OpenBoot ، OpenBIOS ، BOOTMGR ، Syslinux ، NTLDR ، GRUB و LILO قابل دسترس خواهند بود.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران
سرفصل های این مطلب
  1. GRUB چیست ؟
  2. LILO چیست ؟
انواع Boot Loader در لینوکس و ویندوز

GRUB چیست ؟

GRUB مخفف کلمه های Grand Unified Bootloader است که می تواند سیستم عامل هایی مانند Linux ، Mach4 ، vSAT ، DOS و بسیاری دیگر از سیستم عامل ها را boot کند. GRUB توانایی Load کردن انواع هسته یا Kernel را با انواع مختلف قالب های باینری دارد. امکانات و تنظیمات مختلفی در فایل config این Bootloader وجود دارد که اجازه Multiboot کردن سیستم عامل ها را نیز به دستگاه می دهد ، همچنین انتخاب پارتیشن سیستمی که قرار است سیستم عامل و هسته آن یا Kernel آن از آن Load شوند نیز بر عهده GRUB می باشد. GRUB از چندین قالب اجرایی پشتیبانی می کند و همچنین نیازی به انجام داده ترجمه ها و تبدیل های هندسی هم ندارد. GRUB یک command prompt دارد که تا حد زیادی شبیه به bash shell لینوکس است و این اجازه را به کاربران می دهد که یک سیستم عامل نصب شدن را از روی فلاپی دیسک ، CD-ROM و یا حتی USB بوت کند.

LILO چیست ؟

LILO مخفف کلمات Linux Loader است و همانطور که از نامش هم پیداست Boot Loader ای است که ویژه سیستم عامل لینوکس طراحی و پیاده سازی شده است. LILO در واقع کدی است که BIOS در هنگام Startup سیستم در داخل حافظه کامپیوتر Load می کند. همانند GRUB بوت لودر LILO هم می تواند سیستم عامل ها را از یک منبع خارجی مثل فلاپی دیسک یا هارد دیسک اکسترنال boot کند. کاری که LILO در چنین حالتی انجام می دهد این است که Master Boot Record یا MBR را روی دستگاه خارجی نصب می کند و با این حالت براحتی در زمان بوت سیستم Kernel سیستم عامل را پیدا می کند و آن را داخل حافظه RAM سیستم Load می کند و سیستم عامل را بالا می آورد.

LILO به ما اجازه می دهد که سیستم عامل هایی مثل DOS ، Windows ، OS//2 و سایر توزیع های متنوع لینوکس را بر روی سخت افزار خود اجرا کنیم و از آنها استفاده کنیم. LILO بصورت پیشفرض به عنوان Boot Loader اصلی لینوکس ارائه می شد تا اینکه به مرور زمان با Boot Loader قبلی که GRUB است جایگزین شد. برخلاف GRUB در LILO شما توانایی Boot کردن از طریق شبکه را ندارید اما در حالت کلی LILO ساده تر و دارای پیچیدگی های کمتری نسبت به GRUB است ، اگر بخواهیم بصورت خلاصه تفاوت های این دو Boot Loader را معرفی کنیم به شکل زیر در خواهد آمد :

  • GRUB یک Boot Loader است که می توان در لینوکس ، DOS و سایر سیستم عامل ها استفاده کرد در حالیکه LILO در واقع Boot Loader اصلی سیستم عامل لینوکس به حساب می آید.
  • هم GRUB و هم LILO توانایی Boot کردن سیستم عامل از حافظه های خارجی را دارند اما GRUB توانایی بوت کردن سیستم عامل در شبکه را دارد در حالیکه LILO قابلیت Boot کردن سیستم عامل در شبکه را ندارد.
  • زمانیکه فایل تنظیمات به مشکل می خورد ، LILO بایستی مجددا نصب شود تا بتواند MBR را تعمیر کند اما تنظیمات پیشفرض GRUB آن را در حالت خط فرمان در می آورد که بصورت دستی یا خودکار تنظیمات را درست کنیم.
  • GRUB دارای پیچیدگی های بیشتری نسبت به LILO است.
  • LILO امروزه با GRUB جایگزین شده است و دیگر بصورت پیشفرض در لینوکس استفاده نمی شود.
  • GRUB برای سیستم عامل های مختلف قابل استفاده است اما LILO برای سیستم عامل های محدودی قابل استفاده است.

محمد نصیری
محمد نصیری

بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران ، هکر کلاه خاکستری ، کارشناس امنیت اطلاعات و ارتباطات

محمد نصیری هستم ، بنیانگذار انجمن تخصصی فناوری اطلاعات ایران و مجموعه توسینسو ، هکر قانونمند و کارشناس امنیت سایبری ، سابقه همکاری با بیش از 80 سازمان دولتی ، خصوصی ، نظامی و انتظامی در قالب مشاور ، مدرس و مدیر و ناظر پروژه ، مدرس دوره های تخصص شبکه ، امنیت ، هک و نفوذ ، در حال حاضر در ایران دیگه رسما فعالیتی غیر از مشاوره انجام نمیدم ، عاشق آموزش و تدریس هستم و به همین دلیل دوره های آموزشی که ضبط می کنم در دنیا بی نظیر هستند.

نظرات