امیرحسین کریم پور
مدیر ارشد توسینسو و متخصص سرویس های مایکروسافت

آموزش تبدیل دبین ( Debian ) 10 به 11 با دستورات Shell لینوکس

چگونه Debian نسخه 10 را به Debian یازده تبدیل کنیم؟ به روز رسانی Debian به نسخه جدید | در این آموزش شما نحوه Upgrade یا ارتقا سیستم عامل دبیان 10 به دبیان 11 رو یاد میگیرید. این آموزش هم برای دبیان 10 نسخه Desktop و هم نسخه Server آن میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. مثل سایر release های دبیان ، دبیان 11 به مدت 5 سال پشتیبانی می شود. هر سیستم عامل لینوکس دارای یک code name است که code name دبیان 11 را Bullseye می نامیم. محض اطلاع شما code name دبیان 10 بوستر (Buster) می باشد. 

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

قبل از اینکه سراغ Upgrade دبیان 10 برویم بهتر میدانم چند نکته را به شما عزیزان متذکر شوم. ابتدا به ساکن اگر شما درایور اختصاصی Nvidia را روی دبیان 10 نسخه Desktop نصب کرده اید آنرا از روی سیستم خود حذف کنید زیرا هنگام ارتقا به دبیان 11 با مشکل package conflict مواجه می شوید. با اجرای دستور زیر میتوانید این کار را انجام دهید :

$ sudo apt remove *nvidia*

در ضمن ، قبل از انجام Upgrade می توانید با استفاده از نرم افزار Clonezilla یک بک آپ از کل سیستم تان تهیه کنید چون اگر احیانا پروسه Upgrade به مشکل بخورد می توانید سیستم عامل خود را Restore کنید. نکته دیگری که به ذهنم رسید این است که اگر دبیان شما روی یک VPS قرار دارد می توانید با استفاده از قابلیت Snapshot گیری شرکت ارائه دهنده VPS تان میتوانید یک Snapshot از دبیان سرورتان تهیه کنید. ضمنا ، اگر دبیان را روی لپ تاپ نصب کرده اید حتما آنرا به برق شهری متصل کنید.


اگر از SSH برای لاگین به دبیان سرور خود استفاده می کنید پیشنهاد می کنم OpenSSH session خود را alive نگه دارید. با استفاده از ابزار هایی مثل screen می توانید این کار را انجام دهید. با استفاده از دستور زیر میتوانید ابزار screen را روی دبیان 10 خود نصب کنید :

$ sudo apt install screen

سپس با تایپ کلمه screen در ترمینال میتوانید این نرم افزار را اجرا کنید. در ضمن فایل etc/ssh/sshd_config/ را باز کنید و خط زیر را به ابتدای فایل اضافه کنید :

ClientAliveInterval 60

فایل را save کنید و از آن خارج شوید. با انجام این کار SSH session تان بعد از اتصال به سرور به صورت پایدار یا alive باقی می ماند. حالا دستور زیر را در ترمینال وارد کنید :

$ sudo systemctl restart ssh


حالا میرویم سراغ Upgrade دبیان 10. خوب در ابتدا با اجرای دستور su و وارد کردن پسورد یوزر root دسترسی روت به سیستم بگیرید. سپس با اجرای دستور apt update و سپس apt upgrade سیستم تان را به همراه نرم افزار هایشان آپدیت کنید. اگر با اجرای دستورات فوق Kernel سیستم تان Upgrade شد شما بایستی با اجرای دستور shutdown -r سیستم را ریستارت کنید. خوب حالا فایل sources.list را باید ویرایش کنید. دستور زیر را به این منظور اجرا کنید :

$ nano /etc/apt/sources.list

در این فایل هر کلمه ای به اسم buster دیدید را به bullseye تغییر نام دهید. اگر نمیخواهید یکی یکی این کار را انجام دهید از فایل خارج شوید و دستور زیر را اجرا کنید :

$ sed -i 's/buster/bullseye/g' /etc/apt/sources.list

حالا دستور زیر را اجرا کنید :

$ sudo sed -i 's/debian-security bullseye\/updates/debian-security bullseye-security/g' /etc/apt/sources.list

حالا ما باید Repository های Third-party را غیرفعال کنیم. با اجرای دستور زیر # به ابتدای کلیه ی فایل های با پسوند list. در دایرکتوری /etc/apt/sources.list.d/ اضافه می شود :

$ sed -i 's/^/#/' /etc/apt/sources.list.d/*.list

حالا دستور apt update و سپس apt upgrade را اجرا می کنیم تا تغییرات بروز رسانی شوند. دوستان عزیز این مرحله از آپگرید که داریم انجامش میدهیم Minimal Upgrade نام دارد. اگر بعد از اجرای دستور آپگرید apt-listchanges در ترمینال نشان داده شد با فشردن کلید Q از روی کیبورد از صفحه خارج شوید. زمان Upgrade شدن پکیج ها از شما خواسته می شود تا سرویس ها بدون اجازه شما Restart شوند. اگر می خواهید سرویس ها را به صورت دستی ریستارت کنید No را انتخاب کنید در غیر این صورت Yes را انتخاب کنید. همچنین از شما خواسته می شود که آیا می خواهید نسخه جدیدتری از فایل های پیکربندی را نصب کنید یا خیر. من به شخصه No را انتخاب می کنم. 


خوب حالا نوبتی هم باشد نوبت آن است که لینوکس مان را Full Upgrade کنیم. دستور زیر را بدین منظور اجرا می کنیم :

# apt dist-upgrade

حالا با اجرای دستورات زیر می توانید پکیج های نرم افزاری قدیمی و منسوخ شده را از روی سیستم حذف کنید :

# apt autoremove

# apt clean

حالا با دستور زیر سیستم را Reboot می کنیم :

# shutdown -r now

حالا با اجرای دستور زیر میتوانیم مشاهده کنیم که لینوکس مان Upgrade شده است :

lsb_release -a

خروجی زیر در نتیجه اجرای دستور فوق است :

No LSB modules are available.
Distributor ID: Debian
Description:    Debian GNU/Linux 11 (bullseye)
Release:        11
Codename:       bullseye

امیرحسین کریم پور
امیرحسین کریم پور

مدیر ارشد توسینسو و متخصص سرویس های مایکروسافت

امیرحسین کریم پور ، مدیر ارشد توسینسو ، متخصص در حوزه سیستم عامل های کلاینت و سرور مایکروسافت و سرویس های مربوطه ، سیستم عامل لینوکس ، مجازی سازی و ... سابقه کار با سازمان ها و شرکت های مختلف در زمینه سرویس های مایکروسافت در قالب پروژه ، مشاوره و آموزش. علاقه مند به حوزه امنیت اطلاعات و تست نفوذ سنجی

نظرات