حسین احمدی
بنیانگذار توسینسو و برنامه نویس و توسعه دهنده ارشد وب

آموزش نصب دات نت کور (.NET Core) بر روی لینوکس

یادگیری برنامه نویسی برای متخصصین حوزه کامپیوتر این روزها یک الزام به حساب می آید. از جمله محبوب ترین زبان های برنامه نویسی دنیا می توانیم به زبان برنامه نویسی سی شارپ ، زبان برنامه نویسی جاوا ، زبان برنامه نویسی پایتون ، زبان برنامه نویسی سی پلاس پلاس و زبان برنامه نویسی SQL ( لازمه هر زبان دیگری ) و زبان برنامه نویسی PHP اشاره کنیم.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران
یکی از ویژگی های دات نت کور امکان نصب آن بر روی پلتفرم های مختلف مانند لینوکس است که به توسعه دهندگان امکان توسعه و اجرای برنامه های مبتنی بر دات نت بر بستر سیستم عامل های مختلف را می دهد. در این مطلب با نحوه نصب دات نت کور بر روی لینوکس آشنا خواهیم شد. نحوه نصب دات نت بر روی توزیع های مختلف لینوکس متفاوت است که شما می توانید با مراجعه به لینک زیر دستورات مورد نظر بر اساس توزیع ای که استفاده می کنید را پیدا کنید:


دریافت و نصب پکیج مایکروسافت

در این مطلب ما از Ubuntu که مبتنی بر Debian هست استفاده می کنیم و با نحوه نصب دات نت بر روی Ubuntu آشنا خواهیم شد. قبل از نصب ابتدا نسخه Ubuntu را از طریق اجرای دستور زیر در محیط terminal بدست بیارید:

tosinso@ubuntu:~$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 20.04.4 LTS
Release: 20.04
Codename: focal

همونطور که مشاهده می کنید نسخه ای ubuntu سیستم من نسخه 20.04.4 می باشد. برای نصب دات نت شما هم امکان نصب sdk را دارید هم runtime، برای اجرای برنامه ها تنها نصب runtime کفایت می کند، اما برای توسعه برنامه ها باید sdk رو نصب کنید. در ابتدا باید پکیج مایکروسافت رو از سایت مایکروسافت دریافت کنیم. برای این کار دستور زیر را اجرا می کنیم:

wget https://packages.microsoft.com/config/ubuntu/20.04/packages-microsoft-prod.deb -O packages-microsoft-prod.deb
sudo dpkg -i packages-microsoft-prod.deb=
rm packages-microsoft-prod.deb

با اجرای دستورات بالا فایل packages-microsoft-prod.deb را دانلود کرده و بوسیله دستور sudo dpkg این پکیج را نصب می کنیم. بعد از نصب بوسیله دستور rm فایل پکیج که از سایت مایکروسافت دانلود کردیم را حذف می کنیم. بعد از اضافه کردن package به لینوکس، می توانیم اقدام به نصب دات نت کنیم.

برای آموزش برنامه نویسی می توانید با خیال راحت در قالب دوره های آموزش برنامه نویسی سایت توسینسو ، آموزش سی شارپ ، آموزش جاوا ، آموزش پایتون ، آموزش جنگو ، آموزش PHP ،  آموزش جاوا اسکریپت ، آموزش برنامه نویسی اندروید ، آموزش SQL و آموزش MySQL را بصورت جامع و حرفه ای آموزش ببینید.


نصب dotnet sdk

در صورتی که قصد توسعه برنامه های دات نت را دارید باید sdk را نصب کنید. برای نصب sdk بر روی لینوکس کافیست دستور زیر را در محیط terminal اجرا کنیم:

sudo apt-get update && sudo apt-get install -y dotnet-sdk-6.0

با اجرای دستور بالا عملیات نصب sdk شروع شده و بعد از اتمام نصب در محیط terminal دستور زیر را وارد کنید تا مطمئن شوید دات نت بر روی لینوکس شما نصب شده است:

tosinso@ubuntu:~$ dotnet

Usage: dotnet [options]
Usage: dotnet [path-to-application]

Options:
-h|--help         Display help.
--info            Display .NET information.
--list-sdks       Display the installed SDKs.
  --list-runtimes   Display the installed runtimes.

path-to-application:
  The path to an application .dll file to execute.

نصب dotnet runtime

نصب runtime تنها برای اجرای برنامه های دات نت استفاده می شود و امکان توسعه برنامه ها را نخواهید داشت. به همین خاطر نسخه runtime حجم کمتری نصب به sdk دارد. برای نصب runtime کافیست دستور زیر را در محیط terminal وارد کنید:

sudo apt-get update &&  sudo apt-get install -y dotnet-runtime-6.0

در هنگام نصب runtime دقت کنید که برای اجرای برنامه های ASP.NET Core حتماً runtime مربوط به asp.net را بوسیله دستور زیر نصب کنید:
sudo apt-get install -y dotnet-runtime-6.0


حسین احمدی
حسین احمدی

بنیانگذار توسینسو و برنامه نویس و توسعه دهنده ارشد وب

حسین احمدی ، بنیانگذار TOSINSO ، توسعه دهنده وب و برنامه نویس ، بیش از 12 سال سابقه فعالیت حرفه ای در سطح کلان ، مشاور ، مدیر پروژه و مدرس نهادهای مالی و اعتباری ، تخصص در پلتفرم دات نت و زبان سی شارپ ، طراحی و توسعه وب ، امنیت نرم افزار ، تحلیل سیستم های اطلاعاتی و داده کاوی ...

نظرات