مسعود رمضانی
کارشناس ارشد شبکه های کامپیوتری و مشاور زیرساخت و امنیت

معرفی انواع LSA در OSPF و ویژگی آن ها

LSA یا Link-State Advertisement به یک سری از بسته ها در پرتکل های مسیریابی link-state گفته میشود که وظیفه انتشار دادن اطلاعات موجود در جدول مسیریابی (Routing Table) یک روتر را به سایر همسایه های (Neighbors) خود در یک روند مسیریابی پویا (Dynamic Routing Process) برعهده دارد.

دوره های شبکه، برنامه نویسی، مجازی سازی، امنیت، نفوذ و ... با برترین های ایران

LSA چیست؟

این نوع از پکت ها توسط روتر هایی که پروتکل OSPF را برای مسیریابی خود استفاده میکنند، برای مبادله اطلاعات موجود در توپولوژی شبکه خود، استفاده میشود. یک پکت LSA شامل اطلاعاتی نظیر اطلاعات مسیریابی و توپولوژی شبکه هر روتر میباشد که مابین روترها مبادله میشود و این تبادل تا زمانی که دیتابیس تمامی روتر ها دارای دید یکسانی از توپولوژی شبکه شوند ادامه دارد.

بیشتر بخوانید: دوره آموزشی دوره CCNP Enterprise + گواهینامه


زمانی که دو روتر همسایه تصمیم به تبادل اطلاعات مسیربابی خود میگیرند، هر یک از این روتر ها یک پکت LSA شامل اطلاعات خود درمورد توپولوژی شبکه را به همسایه خود ارسال میکند. روتر دریافت کننده این اطلاعات را با دیتابیس خود از شبکه که به آن LSDB (Link State Data-Base)  میگویند نگاه میکند و در صورتی که اطلاعات دریافتی در این دیتابیس وجود نداشته باشد، پکت درخواست اطلاعات کامل آنLSA را که به آن LSR (Link-State Request) میگویند را به همسایه ای که پکت ابتدایی را از آن دریافت کرده است ارسال میکند و روتر مقابل نیز اطلاعات تکمیلی را تحت عنوان LSU (Link State Update) برای آن ارسال میکند.

برای درک بهتر چگونگی کارکرد LSAs در OSPF مثال زیر را در نظر بگیرید:

OSPF LSA

روتر R1 پکت LSA را شامل اطلاعات سابنت 10.0.0.0/24 که به آن متصل میباشد را برای  روتر R2 ارسال میکند. سپس روتر R2 به دیتابیس خود نگاه میکند و با توجه به اینکه اطلاعاتی مبنی بر شناخت سابنت 10.0.0.0/24 در دیتابیس خود ندارد، درخواستی را مبنی بر ارسال اطلاعات کامل این سابنت به روتر R1 ارسال میکند (LSR (Link State Request)). روتر R1 نیز اطلاعاتی کامل (نظیر هزینه (Cost) رسیدن به آن سابنت، آدرس هاپ بعدی (Next-Hop Address) ) را درمورد سابنت 10.0.0.0/24 تحت عنوان Link State Update به روتر R2 ارسال میکند. پس از شکل گیری و یکسان سازی اطلاعات موجود در LSDB به صورت پیش فرض هر 30 دقیقه یک بار این اتفاق مابین روتر ها اتفاق می افتد.

هر روتر برای بسته بندی این نوع اطلاعات از چندین نوع پکت LSA استفاده میکند که در ادامه به تفصیل به آن میپردازیم.

انواع LSA:

Router LSALSA Type 1
Network LSALSA Type 2
Summary LSALSA Type 3
Summary ASBR LSALSA Type 4
Autonomous system external LSALSA Type 5
Multicast OSPF LSALSA Type 6
Not-so-stubby area LSALSA Type 7
External Attributes LSA (OSPFV2) / Link Local LSA (OSPFv3)LSA Type 8
Link Scope Opaque (OSPFv2) / Intra Area Prefix LSA (OSPFv3)LSA Type 9
Area Scope Opaque LSALSA Type 10
AS Scope Opaque LSALSA Type 11

LSA نوع اول (Router LSA):

Type 1 LSA

تمامی روتر ها در یک area بعد از راه اندازی OSPF بسته هایی را تحت عنوان Type 1 Router LSA به تمامی همسایه های خود ارسال میکنند که شامل اطلاعاتی از قبیل لینک های متصل شده به روتر (Directly Connected Links)  میباشند. حال شرح میدهیم که لینک های متصل شده به روتر را چگونه شناسایی میکنیم؟

  • IP Prefix روی یک اینترفیس
  • نوع لینک: 4 نوع لینک وجود دارد که شامل:

Link ID

Description

Link Type

Neighbor Router ID

Point-to-point connection to another router

1

IP Address of DR

Connection to transit network

2

IP Network

Connection to stub network

3

Neighbor Router ID

Virtual Link

4


دقت کنید که این پکت ها همیشه و تنها در یک area منتشر میشوند.

LSA نوع دوم (Network LSA):

Type 2 LSA

در شبکه های ترانزیت (Multi-Access Network) یک نوع LSA به نام Type 2 Network LSA توسط روتری که به عنوان DR انتخاب شده است تولید میشود و به سایر روتر ها ارسال میشود. این نوع از LSA ها تنها مربوط به شبکه های Broadcast و Non-Broadcast میباشند که دارای روتر DR/BDR میباشند.

این LSA شامل اطلاعات تمامی روتر های متصل شده به یک Multi-Access Network ، پریفیکس (Prefix) و Subnet Mask ها میباشند.

در مثال بالا، روتر DR اطلاعات مربوط به شبکه 192.168.123.0/24 را به تمامی روتر های  حاضر در Multi-Access Network ارسال میکند.

توجه فرمایید این LSA نیز مانند LSA Type 1 پکت ها را فقط و تنها در یک area ارسال میکند.

بیشتر بخوانید: دوره آموزش پیشرفته BGP

LSA نوع سوم (Summary LSA):

Type 3 LSA

وظیفه این نوع از LSA ها که به آن Type 3 summary LSA گفته میشود، ترجمه LSA type1 از یک area و ارسال آن به area های دیگر است. همانطور که قبلا گفتیم ، LSA Type1 تنها میتواند در یک area منتشر شود و توانایی ارسال به area دیگری را ندارد. پس نوع دیگری از LSA ها طراحی شده اند تا وظیفه حمل و معرفی نوع اول از LSA ها را به سایر Area ها بر عهده گیرند.


-------------------------------------------------

آموزش شبکه

برای دسترسی به مجموعه بهترین دوره های آموزش شبکه های کامپیوتری ( مبانی شبکه ، نتورک پلاس ، مانیتورینگ و ... ) مقدماتی تا پیشرفته با ارائه گواهینامه و فیلم رایگان همین الان کلیک کن

--------------------------------------------------

در مثال بالا روتر R1 در area 2 قرار دارد و روتر R2 نیز در area 0 و area 2 قرار دارد. روتر R1 اطلاعات شبکه خود را تحت عنوان LSA type1 به روتر R2 که یک Area Border Router (ABR) میباشد ارسال میکند. روتر  های دیگر در این توپولوژی نیازمند دانستن اطلاعات در شبکه روتر R1 میباشند پس وظیفه روتر R2 این است که اطلاعات دریافتی خود از area 2 را ترجمه کرده و در بسته بندی جدیدی به روتر های موجود در area 0 ارسال نماید. این اتفاق برای روتر R3 و R4 نیز به همین صورت انجام میگیرد.

LSA نوع چهارم (Summary ASBR LSA):

Type 4 LSA

برای درک بهتر این نوع از LSA ها مثال بالا را در نظر بگیرید.

روتر R1 اطلاعات روتینگ خود را از روتری خارج از شبکه خود در قالب یک پروتکل مسیر یابی دیگر که در این مثال RIP میباشد دریافت کرده است. روتر R1 یک پکت LSA تحت قالب نوع اول LSA یا Router LSA تولید میکند و به روتر R2 ارسال میکند. با این تفاوت که یکی از بیت های این پکت را تغییر میدهد تا روتر R2 متوجه شود که روتر R1 یک روتر ASBR (Autonomous System Border Router) است. حال روتر R2 که یک روتر ABR است این پکت را دریافت کرده و آن را تحت قالب LSA نوع چهارم و یا summary ASBR LSA به area 0 ارسال میکند تا تمامی روتر ها در این area متوجه شوند که اطلاعات دریافتی مربوط به روتر ASBR میباشد و مستقیما توسط OSPF ساخته نشده است. در واقع این نوع از پکت ها اطلاعات چگونگی رسیدن به روتر ASBR را حمل میکنند.

بیشتر بخوانید: آموزش تصویری OSPF

LSA نوع پنجم (Autonomous System External LSA):

Type 5 LSA

در مثال بالا زمانی که یک پریفیکس (Prefix) که از یک پروتکل مسیریابی مجزا به درون OSPF معرفی (Redistribute) میشود، علاوه بر نیاز به یک LSA نوع چهارم که روتر R2 (ABR) آن را تولید میکند و اطلاعات روتر ASBR را به سایر area های توپولوژی ارائه میکند، نیاز داریم تا اطلاعات پریفیکس دریافتی تحت یک LSA که به آن LSA type 5 External LSA گفته میشود به سایر روتر های توپولوژی OSPF معرفی شود.

LSA نوع ششم (Multicast OSPF LSA):

 این نوع از LSA ها برای Multicast OSPF یا MOSPF که یک پروتکل برای مسیریابی پکت های Multicast توسط OSPF میباشد طراحی شده بود و توسط Cisco پشتیبانی نمی شود و به زودی پشتیبانی آن از سایر تولید کنندگان نیز حذف خواهد شد. لذا در این مقاله توضیح بیشتری در این مورد داده نمیشود.

LSA نوع هفتم (Not-So-Stubby Area LSA):

Type 7 LSA

با توجه به اینکه NSSA (Not So Stubby Area) اجازه عبور پکت های LSA نوع پنجم را نمیدهند میبایست از نوع دیگری از LSA ها استفاده کنیم. در مثال بالا روتر R1 در area 2 که یک NSSA در نظر گرفته شده است و به دلیل اینکه اجازه عبور LSA نوع پنجم را ندارد، عینا اطلاعات LSA نوع پنجم را در قالب LSA نوع هفتم که به آن  Type 7 External LSA گویند به روتر ABR ارسال میکند و پس از ترجمه LSA نوع هفتم به LSA نوع پنجم در روتر R2، به مسیر خود در سایر area ها ادامه میدهد.

LSA نوع هشتم (OSPF External Attributes LSA (OSPFv2) / Link Local LSA (OSPFv3)):

این نوع از LSA در IPv4 به عنوان External Attributes LSA شناخته میشوند و وظیقه حمل اطلاعات BGP به داخل توپولوژی OSPF را دارند.

در IPv6 نیز از این LSA برای انتقال اطلاعات مربوط به IPv6 در شبکه OSPFv3 استفاده میشود.

LSA های نوع نهم، دهم و یازدهم:

عموما LSA های مبهم یا Opaque LSAs به منظور افزایش توانایی های OSPF طراحی شده اند و اجازه میدهند تا اطلاعاتی در توپولوژی شبکه منتقل شوند که به طور معمول توسط OSPF غیرضروری شناخته میشوند. این LSA ها بیشتر در طراحی شبکه های MPLS به کار میرود و میتواند اطلاعات اینترفیس ها را نظیر میزان پهنای باند و میزان پهنای باند رزرو شده و غیره را منتقل داره.

 بیشتر بخوانید: آموزش تصویری LSA و Area در OSPF


مسعود رمضانی
مسعود رمضانی

کارشناس ارشد شبکه های کامپیوتری و مشاور زیرساخت و امنیت

رهگذر دنیای دیجیتال، علاقمند به تحصیل و به اشتراک گذاری دانش. کارشناس ارشد فناوری اطلاعات - امنیت شبکه

نظرات