در این مقاله میخواهیم تفاوت های سه تا از فریمورک های بسیار کاربردی و محبوب پایتون رو بگیم که هر کدام برای کار خاصی هستند و هر کدام از این فریمورک ها مزایا و معایب خود را هم دارند اما با این اوصاف و با خواندن این مقاله شما میتوانید تصمیم بگیرید که میخواهید از کدام فریمورک استفاده کنید.
فریمورک جنگو (Django) یک فریمورک رایگان و متن باز (open Source) می باشد که در بستر پایتون کار میکند و توسط توسعه دهندگان بسیار حرفه ای طراحی و تنظیم شده. این فریمورک به دلیل ساده بودن و در عین حال خرفه ای بودن میتونه به شما ای ناطمینان رو بده که نیازی به اختراع مجدد چرخ، تمام تمرکز خودتون رو بر روی نوشتن برنامه خود بزارید و با خیال راحت کار خودتون رو انجام بدید.
چند مورد از ویژگی های اصلی این فریمورک، انعطاف پذیری بالا، مقیاس پذیری بالا و قابل اطمینان بودن آن است که باعث شده این فریمورک به یک فریمورک سطح بالا تبدیل شود و محبوبیت زیادی را کسب کند.
جنگو مبتنی بر معماری MVT یا Model View Template می باشد. علاوه بر این موارد جنگو یک رابط به نام Crud ایجاد میکند که فرایند هایی مثل ایجاد، نوسازی، حذف و خواندن را انجام میدهد و به پایگاه داده شما متصل میشود. این رابط می تواند فرآیند های خواندن و حذف و نوسازی را تسهیل کرده و مقداری از وقت شما را آزاد کند.
جنگو توسط یک تیم نرم افزاری فعال که پشتیبان یک وب سایت خبری بودند و در سال 2003 توسعه پیدا کرد. این گروه با دسته بندی کد هایی که نوشته بودند و با استفاده از دیزاین پترن ها در این کد ها باعث ایجاد طرح های اولیه این فریمورک شدند. نهایتا توانستند زمینه های توسعه جنگو را در سال 2005 آماده کنند.
جنگو دارای پنل مدیریتی هست که کار کردن با اون از پنل های مدیریتی لاراول و Yii راحت تره و یادگیری اون هم خیلی آسون تر هستش.
مشخصات فنی دیگه ای که فریمورک جنگو داره اینه که سینتکس ساده ای داره و یکی از ویژگی های خوب این فریمورک این هست که وب سرور خود جنگو هست و نیازی به وب سرور دیگه ای ندارید.
جنگو دارای یک کتابخانه HTTP هستش و از میان افزار ها هم پشتیبانی میکنه و دارای یک چارچوب تست واحد زبان پایتون هم داره که میتونید از اون ها استفاده کنید.
هدف ناشران این فریمورک این بود که بتونن یه فریمورک عرضه کنن که بتونه تو کار های طراحی سایت اختصاصی و طراحی اپلیکیشن کار برنامه نویس ها رو راحت تر کنه و واقعا در این زمینه موفق بود و تا الان این فریمورک تونسته محبوبیت زیادی رو کسب کنه.
هدف دیگه ای که ناشران جنگو داشتند این بود که بتوانند ساخت سایت را ساده تر کنند و مشکلاتی که در برخی از مواقع برای تعامل با پایگاه داده ها پیش میاید را رفع کنند. این فریمورک باعث می شود که اجزا بتوانند با هم در ازتباط باشند و قابلیت استفاده مجدد را هم داشته باشند.
حالا که به مقدار کافی با فریمورک جنگو آشنا شدیم وقتش رسیده تا مزایا و معایب آن را به شما بگوییم تا بتوانید با دید باز مقایسه کنید.
امنیت بالای جنگو
یکی از مواردی که خیلی به چشم میاید امنیت بالای این فریمورک است چرا که شعار این تیم انجام کار های درست هست و میتونه شما رو از اکثر مشکلات رایج امنیتی دور نگه داره. شما میتوانید از جنگو استفاده کنید و خیالتون از امنیت اطلاعات و حساب های کاربرانتان راحت باشه.
مقیاس پذیر بودن جنگو (Django)
برای جنگو مهم نیست که پروژه شما بزرگ است یا کوچک، جنگو با قابلیت هایی که در اختیار دارد میتواند حتی پروژه کوچک شما را به یکی از پرترافیک ترین پروژه های معروف تبدیل کند. پس ما میتونیم جنگو رو هم برای پروژه های کوچکمان استفاده کنیم و هم برای پروژه های بزرگمان و مطمئن باشیم که این فریمورک هرگز کم نمی آورد.
پشتیبانی های گسترده
دلیل اینکه جنگو پشتیبانی خیلی خوبی دارد این است که برنامه نویسان و متخصصان بسیار زیادی در سرتاسر دنیا از این فریمورک قدرتمند استفاده میکنند و به همین دلیل کانال ها و روش های ارتباطی زیادی برای حل مشکلات شما وجود دارند.
جنگو (Django) یکی از کاملترین فریمورک های پایتون
فریمورک جنگو به قدری کامل و جامع هست و با وجود ارائه مستندات و استاندارد های طراحی اصولی می تواند در هر پروژه ای که باشد اون پروژه را رو به جلو حرکت دهد. دلیل کامل بودن این فریمورک این است که جنگو به همه مواردی که در زمینه توسعه اپلیکیشن و وب سایت وجود دارند توجه کرده و آن ها را رعایت کرده و تونسته به خوبی به یکی از کاملترین فریمورک های پایتون تبدیل بشه.
همانطور که هر نرم افزار و فریمورک مزایا و معایب خاص خود را دارد، جنگو هم با تمام خوبی هایش، بدی هایی هم دارد.
تکامل کم و آرام جنگو
همانطور که گفتیم، جنگو یک فریمورک یا نرم افزار بسیار گسترده است و یک نرم افزار یکپارچه هم محسوب می شود. به همین دلیل امکان ساخت بسیاری از برنامه ها و ماژول ها را به کاربران میدهد که میتوانند آن ها را قابل استفاده مجدد توسعه دهند. به همین دلیل روند تکامل و پیشرفت این برنامه خیلی آرام و کند هست.
جنگو همیشه بهترین گزینه نیست.
فریمورک جنگو برای وب سایت های تک صفحه ای و استاتیک مناسب نیست چون این فریمورک میتواند ابزار های مورد نیاز برای پیچیده ترین وب اپلیکیشن ها و وب سایت ها را هم ارائه کند که به همین دلیل باعث کند شدن پروژه های کوچک می شود.
تاثیرات منفی بر روی پروژه های کوچک
جنگو به دلیل ابزار هایی که برای وب اپلیکیشن ها و وب سایت های پیچیده و سنگین مناسب است، بهتر هست که برای پروژه های کوچک از آن استفاده نکنید چون هنگام پیاده سازی پروژه با ابزار های قدرتمندی رو به رو می شوید که برای پروژه های کوچک تنظیم نشدن و ممکن هست به کار شما نیاد و این موارد روی پروژه های کوچک اثر منفی میذارن.
ناتوانی در پاسخگویی به چند درخواست در لحظه
این فریمورک برعکس بیشتر فریمورک های وب که میتوانند چندین در خواست را با هم بررسی کنند و فرآیند و سرعت برنامه را تسریع کنند اما جنگو همچین قابلیتی ندارد و به امور به صورت فردی پاسخ میدهد و شما نیاز به مهارتی دارید که بتوانید امور را به ترتیب اهمیت به جنگو بدهید تا سرعت کار شما پایین نیاید.
فریمورک Flask هم مانند جنگو (Django) بر پایه پایتون بنا شده است. Flask در حقیقت یک میکرو فریمورک (Micro Framework) است چون نیازی به کتابخانه و ابزار خاصی برای توسعه وب اپلیکیشن ها و توسه وب نیاز ندارد.
هدف اصلی ایجاد این فریمورک ایجاد اپلیکیشن های سبک و پروژه های کوچک می باشد که میتواند کار شما را بسیار ساده تر کند در ساخت پروژه های کوچک.
یکی دیگر از دلایلی که به فلسک (Flask) میکرو فریمورک می گوییم این است که ابزار هایی که بسیار فریمورک ها ارائه میدهند را ندارد. برای مثال فلسک به طور پیش فرض قابلیت تعامل با پایگاه داده رو ندارد و نمیتواند فرم های شما رو اعتبار سنجی کند.
اگر بخوایم به تاریخچه فلسک (Flask) نگاهی بیندازیم به این نتیجه میرسیم که این میکرو فریمورک رسماً در سال 2010 منتشره و عرضه شد که توسط شرکت BSD شروع به کار کرد و توسط فردی به نام Armin Ronacher تهیه و تنظیم شده است.
این میکرو فریمورک قابلیت های خوبی را برای انجام پروژه های کوچک در اختیار دارد که بتوانید برنامه های تحت وب را با آن برنامه ریزی کنید و اگر به ماژول دیگه ای نیاز داشتید میتوانید آن را به میکرو فریمورک خود اضافه کنید.
با این اوصاف به این پی می بریم که فلسک یک میکرو فریمورک یا کتابخانه کوچک است اما هیچوقت نباید این کوچک بودن رو با ضعیف بودن اشتباه بگیریم. میکرو فریمورک فلسک به قدری قدرتمند است که بسیاری از پروژه های بزرگ مانند نتفلیکس (Netflix) هم به این کتابخانه اعتماد کرده اند و در پروژه های خود از این میکرو فریمورک استفاده کرده اند.
پشتیبانی خوب و جامعه کاربری گسترده
یکی از بزرگ ترین مزایایی که این میکرو فریمورک و فریمورک های دیگه پایتون دارند این است که دارای پشتیبانی بسیار خوب و جامعه گسترده ای دارد که میتوانید در صورت بروز مشکلی با آن ها ارتباط گرفته و روی کمک آن ها حساب کنید.
امکان تقویت فریمورک
مزیت دیگه ای که میتواند در تصمیم گیری شما برای استفاده از این میکرو فریمورک مؤثر باشد این است که فلسک دارای افزونه هایی می باشد که شما میتوانید با استفاده از آن ها قابلیت های جدیدی به این میکرو فریمورک اضافه کنید و آن را تقویت کنید.
ارائه تمامی ابزار های نمونه سازی در اولین اجرا
یکی از قابلیت این میکرو فریمورک این است که با وجود اینکه طراحی فلسک به صورت مینیمال می باشد ولی در همان لحظه که آن را برای اولین بار اجرا میکنید، فلسک به شما تمامی ابزار ها و مؤلفه های لازم برای یک نمونه سازی از چیزی که میخواهید برنامه نویسی کنید را میدهد و میتوانید از آن ها استفاده کنید.
فلسک (Flask) یک میکرو فریمورک HTML محور
یکی از معایب این میکرو فریمورک این است که بر محور HTML بنا شده و برای مواردی مثل API ها توصیه نمیشه اما با این وجود قابلیت هایی برای همین امر دارد و میتوانید API ها را با استفاده از این میکرو فریمورک ساخته و از آن ها استفاده کنید.
دشوار بودن مدیریت پروژه های بزرگ
هدف از ساخت این میکرو فریمورک این است که بتوانید با استفاده از آن پروژه های کوچک را آماده کنید و مناسب پروژه های بزرگ نمی باشد.
فست ای پی آی (Fast API) هم یکی دیگر از فریمورک های پایتون می باشد که به سرعت بالا و امنیت بالای خود معروف است و برای تسریع و توسعه API ها طراحی و تنظیم شده است.
یکی از امکاناتی که این فریمورک به شما میدهد این است که میتوانید با استفاده از آن بر روی وب اپلیکیشن ها و API ها به صورت کاملا تخصصی کار کنید. البته این فریمورک علاوه بر امنیت و سرعت بالا به بهبود کیفیت نهایی پروژه شما نیز کاربرد دارد.
کاربرد های این فریمورک به تنوع بالایی معروف است و میتواند از ساخت API های ساده گرفته تا میکروسرویس های بسیار پیچیده را با آن طراحی کرد و یکی از گزینه های اصلی در زمینه API ها می باشد.
سرعت بخشیدن با ساخت API های با کیفیت
تمرکز و یکی از ویژگی های استفاده از این فریمورک این است که شما میتوانید با استفاده از این فریمورک، API های بسیار با کیفیت و پیچیده را در زمان کوتاهی نسبت به بقیه فریمورک ها بسازید.
سهولت در کد نویسی
یکی از مزایای این فریمورک این است که کدنویسی در آن بسیار ساده و سریع می باشد که میتواند برای برنامه نویسان تازه کار بسیار کارآمد باشد.
کوچک و محدود تر بودن
به نسبت فریمورک هایی مثل جنگو (Django) و فلسک (Flask) بسیار کوچک تر است و اکوسیستم مختصر و کوچکی دارد.
نیاز دانش برنامه نویسی
شما برای استفاده از این فریمورک نیاز دارید تا دانش برنامه نویسی غیر همزمان را فرا بگیرید تا بتوانید با این فریمورک به شیوه درست کار کنید.
حالا که با این سه تا فریمورک پایتون آشنا شدیم احتمالا تفاوت های آن ها را احساس کرده اید اما اگر بخواهیم این سه مورد رو مورد مقایسه قرار بدیم میگوییم که هر کدام از فریمورک های جنگو (Django) ، فلسک(Flask) و Fast API کاربرد های متفاوتی دارند و شما باید نسبت به نیاز خودتان و پروژه تان تصمیم به انتخاب بین این سه فریمورک کنید.
فریمورک جنگو برای پروژه های بزرگ استفاده می شود و میتواند برای پروژه های کوچک ضرر هایی داشته باشد ولی فریم ورک فلسک برای پروژه های کوچک استفاده می شود و برای پروژه های بزرگ مناسب نیست و فریمورک Fast API هم بیشتر برای ساخت API های حرفه ای ساخته شده و میتواند در این زمینه بسیار قدرتمند عمل کند.
در این مقاله قصد داشتیم تا شما را با سه تا از فریمورک های معروف پایتون آشنا کرده و سپس تفاوت های آن ها را به شما بگوییم تا بتوانید فریمورک مناسب را برای پروژه های خودتان استفاده کنید.
دانشجو
زمان پاسخ گویی روز های شنبه الی چهارشنبه ساعت 9 الی 18
فقط به موضوعات مربوط به محصولات آموزشی و فروش پاسخ داده می شود